Dietetycy twierdzą, że mięso indyka jest zdrowsze niż mięso kurczaka. Wierząc im, zaczęłam częściej po nie sięgać. Bardzo lubię grillowane ze względu na smak i szybkość przygotowania. By nie było nudno dodałam pieczarki. 500g fileta z indyka 500g pieczarek 100 ml śmietany 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka olej
Szefowa kuchniktóra szybko się nie nudzi. Składniki na kotleciki z kurczaka (10 porcji): podwójna pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 250 g pieczarek 150 g sera żółtego (Gouda) 4 łyżki majonezu 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 4 jajka Vegeta Filety i papryki (po wycięciu gniazd nasiennych) pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w paski, a następnie
Karola gotujegrillowane kieszonki z kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta (4 porcje): dwie podwójne piersi z kurczaka ser feta 100 g szpinak mrożony z czosnkiem 200 g 2 jajka 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano łyżeczka bazylii sól pieprz Filety umyć, rozdzielić i posolić. Przekroić wzdłuż tak, aby powstały kieszonki. W głębokim naczyniu wymieszać 3 łyżki oleju, rozgnieciony
Karola gotujepieprzem. Odstawiamy na co najmniej godzinę, potem smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażony filet kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę opłukujemy i osuszamy. Melona i arbuza obieramy i kroimy w kostkę ( z arbuza trzeba usunąć pestki). Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Sałatę, kurczaka i owoce łączymy bardzo ostrożnie w misce, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy
Bon appetit mon amiePolecam soczyste filety drobiowe, duszone w białym winie na patelni tylko w 20 minut. To wykwintne i smaczne danie, bedzie się ładnie prezentować
zielonacukinkaprzydać . Warto tez wiedzieć , że można je wykorzystywać jak każdego kurczaka do różnych dań . Zwłaszcza rasy mięsne . Osobiście do celów kulinarnych hoduję „Jumbo White” i są genialne , a ich waga dochodzi do 0,5 kg czyli jest co zjeść Składniki dla 3 osób: 3 podwójne filety z piersi przepiórek , rasy mięsnej 3 plastry sera topionego cheddar ( Hochland(...)smaku, ale z rozwagą, żeby nie zabić naturalnego smaku mięsa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Układamy na środku, złożony w kostkę, plaster sera i zwijamy, tak jak de volaille z kurczaka. Kotlet wychodzi mniejszy ale dużo smaczniejszy. Obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, lekko dociskając, żeby kotlet nie rozpadł się przy smażeniu. Odstawiamy żeby związały do lodówki na godzinkę. Smażymy
Ogrodnik w podróżystarszych. Mięso z kurczaka jest zalecane dla osób kontrolujących cholesterol, mających problemy z układem krążenia czy odchudzających się. Dostarcza witamin z grupy B, szczególnie B3 (niacyny) i B6 (pirydoksyny), a także składników mineralnych takich jak cynk, selen, magnez i fosfor. Kotlety mielone drobiowe z suszonym czosnkiem niedźwiedzim i cytrynową nutą. Składniki: - ok. 1,2 kg filetów drobiowych - 1 czerstwa bułka(...)sól ziołowa - pieprz czarny grubo mielony - 2 łyżeczki kurkumy - suszony czosnek niedźwiedzi - 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny Dodatkowo: - bułka tarta - olej lub oliwa do smażenia Opłukane i osuszone filety mielimy w maszynce do mięsa wraz z odciśniętą bułką, 1 cebulą i czosnkiem. Dodajemy startą na drobnej tarce skórkę z wyparzonej cytryny, pieprz, sól ziołową, sól morską, czosnek niedźwiedzi
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 300 g ziemniaków 200 g wędzonego filetu z kurczaka 1 czerwona cebula 3 ogórki kiszone 2 łyżki sosu chrzanowego (Roleski) Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy. Filety kroimy w dużą kostkę. Cebulę siekamy. Ogórki kroimy w talarki. Wszystkie składniki
R'n'G Kitchenjest również dla alergików. Indyk jest bardzo wdzięcznym mięsem, ponieważ przygotowuje się go szybko. Podobnie jak kurczaka. Indyk w sosie, który dziś Wam proponuję, dusi się 25 minut. Tak więc same plusy :) Zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 500-600 g. fileta z indyka 1,5 szklanki bulionu 1 cebula sól, pieprz, czosnek granulowany 1-2 łyżki mąki
Agusiowe smakołykiśmietanki 30% 200g sera cheddar 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz masło 1. Filet, cebulę i grzyby kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy kurczaka i cebulę, do mocnego zarumienienia. Dodajemy grzyby, ryż i warzywa, smażymy jeszcze trochę do momentu
Szefowa kuchnipalnika, przez około 5 minut, aż będzie chrupiący. Łopatką przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Kurczaka oczyszczamy z marynaty (pozostałą marynatę zachowujemy), skrapiamy oliwą i smażymy na średnim ogniu, po około 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości filetów). Dodajemy pozostałą marynatę i stopniowo dolewamy śmietankę. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy pod przykryciem przez
cool and mintydrobiu i innych mięs. Przepis zaczerpnięty z internetu. Składniki: podudzia drobiowe - 5 szt piersi z kurczaka -760 g sól peklowana - 20 g żelatyna - 3 łyżeczki woda - 100 ml papryka słodka - 1 łyżeczka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią - 1 łyżeczka Przygotowanie: Filety drobiowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Podudzia oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki
Kuchnia DanusiSkładniki: 30 dag filetu z piersi kurczaka 1 cukinia 2 ząbek czosnku imbir w proszku 2 cebule 4 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki cukru czarny pieprz 2 czerwone papryki Sposób wykonania: Filet pokroić w paski.Usmażyć. W miseczce wymieszać jasny sos sojowy, cukier i czarny pieprz. Do podsmażonego fileta dodać sos przygotowany w miseczce. Zagotować. Paprykę oczyścić
Przepisy kulinarne babci Antoninydyni). Tym razem świetny makaron razowy w towarzystwie dyni, papryki i cebuli, no i mięsa. Kurczaka możemy zastąpić indykiem - wtedy danie będzie delikatniejsze i ciut mniej kaloryczne :) SKŁADNIKI (1 porcja - 512 kcal) 80 g makaronu razowego - u mnie penne 100 g fileta z piersi kurczaka/indyka 100 g dyni (bez skóry i pestek) 30 g białej cebuli 1/3 czerwonej
Moje Kuchenne RewelacjeByła, na kanapki, potrawka z kurczaka i mięsa mielonego wieprzowo-wołowego . A tym razem mielonka drobiowa z indyka. Bardzo podobna do potrawki. Jest w niej trochę mięsa drobiowego mielonego, trochę filetów z piersi indyka w kawałkach... Majeranek, papryka słodka, mielona. Mało soli, mało pieprzu. A po co dużo? :) Szynka delikatna, lekka, a jednocześnie dobrze zwarta i wygodna do krojenia(...)krajalnicy. Składniki na ok. 680 gramów gotowej mielonki: 500 gramów mielonego z indyka 400 gramów filetów z piersi indyka 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Mięso mielone przekładamy do salaterki Filety myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i ubijamy przez folię spożywczą (niezbyt mocno) Ubite filety
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com