Kurczak cytrynowy Składniki : 2 podwójne piersi kurczaka łyżka suszonego tymianku i bazylii sok z cytryny sól i pieprz oliwa - 3 łyżki Przygotowanie : Filety rozciąć , oczyścić z kostek i błonek , opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Do miski wlać oliwę, dodać bazylię suszoną i tymianek, wymieszać. Mięso dobrze natrzeć marynatą
Kuchnia Danusisolą i wszystko przesmażyć jeszcze parę minut, odstawić. Ja czasem dodaję troszkę pokruszonej fety, tak dla podbicia smaku. Piersi z kurczaka rozbić i przyprawić pieprzem i solą. Na tak przygotowane kotlety nakładamy farsz, najlepiej na środek filet. Zawijamy jak tradycyjne rolady i nabijamy wykałaczkami, żeby filety się nie rozleciały w trakcie smażenia. Smażymy na maśle lub smalcu tylko
Calzonella.comdodatkiem kwaszonych ogórków. Bez tłuszczu, bez oleju i bez masła! Oto składniki, których potrzebujemy: 500 g piersi z kurczaka, jogurt naturalny (180 g), 1 cebula, 3 duże ogórki kwaszone, 2 łyżki musztardy, maggi, sól, pieprz, czosnek, majeranek Filety kroję w mniejsze kotleciki. Rozbijam je i oprószam solą oraz pieprzem. Ogórki kroję w kostkę a cebule w piórka. W oddzielnej(...)Celsjusza ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze ok. 15 minut. Mięsko jest już gotowe. Smaki świetnie się przenikają! Jest lekko, smacznie i zdrowo. Smacznego :) Kurczak w sosie musztardowym z ogórkami kwaszonymi
Przepis na Dzień DobryKaczka l’Orange, steki poivre, kurczak Marengo, Provensal ratatuille tian, zupa ziemniaczana Vichyssoise – oto menu na ten tydzień. Brzmi tak, że język można sobie połamać, ale w rzeczywistości jest proste i szybkie do zrobienia! Menu na ten tydzień to, można pomyśleć, klasyczne „jem bułkę przez bibułkę”:) No ale z kuchnią francuską inaczej nie można. Nazwy może brzmią dziwnie, ale dotyczą(...)Orange, czyli filety z kaczki w zawiesistym sosie pomarańczowym z kaszą gryczaną Wtorek: Stek poivre panierowany w pieprzu w sosie pieprznym z koniakiem i musztardą Środa: Kurczak Marengo, albo kurczak Napoleona z krewetkami w sosie pomidorowym Czwartek: Provencale tian, czyli ratatouille z Prowansji Piątek: Zupa ziemniaczana Vischyssoise Przepisy na kolejne dni będziemy wrzucać już tradycyjnie codziennie rano. Ile czasu
Niedzielny kucharzktóry praktycznie odsmam i łączę z warzywnym woke. Panierowane roladki rybne przyrządziłam z gładzicy. Jest to płaska ryba. Filety z gładzicy są cienkie i dosyć spore. Odkryłam, że swobodnie mogę je zwinąć jak roladki z wieprzowiny czy roladki z kurczaka . Przyprawiłam je na ostro i idealnie pasują do delikatnego w smaku ryżu. Ryby na obiad mogę jeść codziennie. Wiadomo(...)ryba z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty. Często przyrządzam risotto do ryby . To również fajna opcja, która zastąpi ziemniaki. Panierowane roladki rybne Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z gładzicy lub innej płaskiej ryby 1 czerwone chili sok z cytryny sól i pieprz do smaku 1 jajko tarta bułka lub zmielone migdały do panierki 4 łyżki ziemniaczanej mąki
codojedzeniaupieczenia kurczaka, w całości, w dodatku na piwie dotychczas nigdy nie miałam ochoty. Zawsze wolałam obrabiać pojedyncze części drobiu takie jak filet, skrzydełka, itd. i nadal tak jest. Niemniej postanowiłam spróbować swoich sił z całym ptakiem, a skłonił mnie do tego kanał "Food Emperor" na Youtube, gdzie swoje filmiki dokumentujące przyrządzane potrawy zamieszcza anonimowy mieszkaniec Szwecji i w bardzo(...)używa, obfitujące w kwieciste wulgaryzmy. Podsumowując, miło jest sięgnąć do tego kanału jak do klasycznego "odmóżdżacza" i "rozweselacza", przy okazji inspirując się do kuchennej aktywności :) Składniki: 1 cały kurczak doniczka świeżego tymianku kostka masła puszka piwa cytryna 2 ząbki czosnku pomidory suszone pieprz, sól śmietana czerwone wino Wykonanie: Dzień przed podaniem kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Do małej miseczki
Taste Of My Dayapetyczne warzywa zatopione w jajecznej masie. Palce lizać! 300 g filetu z kurczaka 3 łyżki oleju z cytryną i bazylią 1 łyżeczka curry 1 cebula 10 pieczarek 1/2 pora (biała część) 40 g makaronu kolanka Sól Pieprz 3 jajka + 0,5 łyżeczki soli Filet kroimy w kosteczkę, marynujemy ok .20 minut w oleju z cytryną i bazylią oraz curry(...)Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki oraz pora w plasterki. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy kurczaka, szklimy. Następnie dokładamy pokrojone warzywa, wszystko dokładnie mieszamy. Pod koniec dokładamy makaron. Jajka roztrzepujemy, solimy. Zalewamy nimi kurczaka z warzywami, lekko odgarniamy boki, żeby jajka się ścięły. Posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi
VioletoweKucharzenierównież wyjdą smaczne.) Mięso odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i podawać z ulubionymi dodatkami. (*) Można użyć filetów z udek lub skrzydełek (wtedy przekroić je na 3 części i odrzucić te najmniejsze). Ciasta (z proporcji powyżej) starczy na około 300g kurczaka
Di gotujeWykonanie Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka myjemy.Nacieramy oliwa i ulubionymi przyprawami -u mnie przyprawa gyros. Tak przygotowane mięso wsadzić w zamykany pojemnik i do lodowki na okolo 20 minut. Po tym czasie ,filety pokroić w kostke i upiec na patelni grillowej .Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej(...)wodzie.Brokuł al dante. Papryki pokroić w kosteczke -posolic i popieprzyć. W misce położyc makaron,na to ugotowany brokuł w cząstkach .Następnie dołozyc piers z kurczaka i to wszystko posypać pokrojona papryka i szarlotka.Doprawić sola i pieprzem w razie potrzeby. Lekko zamieszać .Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekana miętą , doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym
w mojej kuchniZalewamy octem balsamicznym i jeśli możemy odstawiamy do zamarynowania. Rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą, wyjmujemy filety z marynaty (marynatę zachowujemy), smarujemy pozostałą łyżką oliwy i smażymy/grillujemy po około 3 minuty z każdej strony. W połowie smażenia na patelni obok kurczaka układamy połówki pomidorków (przekrojoną stroną do góry), lekko solimy. Kurczaka wykładamy na mały półmisek, zostawiamy
cool and mintywytrawną sałatkę. Na blogu Niedzielny Kucharz znajdziesz np. sałatkę grecką z arbuzem , arbuza z fety i prosciutto , albo sałatkę z truskawkami, kurczakiem z pesto z bobu. W podobnym stylu utrzymana jest sałatka z kozim serem i brzoskwiniami, kurczakiem, papryczkami i rukolą. Danie tyleż proste co pyszne, wytrawne i słodkie zarazem, chrupkie chrupkością rukoli i papryczek, miękkie za sprawą brzoskwiń(...)Krok 1 Osusz kurczaka. Pokrój w cienkie paski. Przypraw przyprawą włoską, posól i popieprz. Wymieszaj. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wyłóż na gorący tłuszcz kurczaka. Smaż na dość ostrym ogniu 4-5 minut, aż mięso ładnie się zrumieni. Zdejmij z patelni. Krok 3 Umyj brzoskwinie, pokrój w ćwiartki. Rozgrzej patelnię, na której smażył się filet. Kiedy będzie
Niedzielny kucharzKrok 1 Osusz kurczaka. Pokrój w cienkie paski. Przypraw przyprawą włoską, posól i popieprz. Wymieszaj. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wyłóż na gorący tłuszcz kurczaka. Smaż na dość ostrym ogniu 4-5 minut, aż mięso ładnie się zrumieni. Zdejmij z patelni. Krok 3 Umyj brzoskwinie, pokrój w ćwiartki. Rozgrzej patelnię, na której smażył się filet. Kiedy będzie(...)krótko, do momentu aż owoce zaczną się karmelizować. Zdejmij z patelni. Krok 4 Umyj papryczki i rukolę. Pokrój papryczki w krążki. Przełóż do misy. Dodaj do nich rukolę, usmażonego kurczaka i brzoskwinie. Wyłóż na wierzch pokruszony ser i. cebulę pokrojoną w piórka. Krok 5 Przygotuj dresing: wlej składniki do słoiczka, zakręć i energicznie potrząśnij. Polej sosem sałatkę. Wymieszaj. Podawaj. Smacznego
Niedzielny kucharzfileta z piersi dodaj jajka, bułkę tartą, mąkę, pieprz i sól – do smaku. Panierka do nuggetsów Teraz przygotuj panierkę do nuggetsów. Wszystkie składniki w konkretnych ilościach znajdziesz na dole w przepisie. Weź niewielką miskę i przełóż do niej: mąkę kukurydzianą, musztardę (ja użyłem delikatesowej) , czosnek granulowany, pieprz i sól. Dodaj także mąkę tortową, przegotowaną wodę, przyprawę do kurczaka(...) z piersi 1 pierś (2 filety) 2 jajka 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki bułki tartej szczypta soli i pieprzu Składniki panierka 1 szklanka mąki kukurydzianej 3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki soli 2 łyżki mąki tortowej 1 szklanka przegotowanej wody 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 szklanka oleju
ugotuj-przepis.plzdecydowanie zmniejsza ich kaloryczność, ale smażone na patelni wyjdą równie smaczne. Można również zamienić mięso z indyka na pierś z kurczaka. Do przygotowania tych placuszków świetnie sprawdzą się tzw. skrawki odcięte po przygotowaniu np. kotletów. 250 gram fileta z piersi indyka 150 gram świeżej papryki (użyłam czerwonej i żółtej) 100 gram pieczarek 1 jajko M 1 łyżka kwaśnej
Andzia Pichci