filet z kurczaka - 9968 przepisów (strona:517/665)

Hochop- kurczak z granatem duszony w białym winie 117

banalnie prosty, ale potrawa wychodzi wyśmienita. W Armenii Hochop podają z gotowanymi ziemniakami, a sos zajadają z pieczywem. Uwielbiam ten smak. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 1kg kurczaka ( u mnie udka, pałki i filety z piersi) – 6 dużych cebul – 1 duży granat – sól i pieprz, ziarenka kolendry wg smaku – 100ml białego wina wytrawnego Cebule pokroić(...)cienkie pióra. Granat obrać. Kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym. Dużą, nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać. Mięso wyłożyć na mocno rozgrzaną patelnie, skórką do dołu. Obsmażyć kurczaka na mocnym ogniu, z każdej strony do chrupiącej skórki. Obsmażone mięso wyłożyć na talerz. Po wyjęciu całego kurczaka, na patelnie wyłożyć cebule i smażyć do momentu, aż cebula uzyska ładny karmelowy/złoty kolor. Następnie dodać sól

Smaki Armine
Kurczak pieczony na kiszonej kapuście 183

formy marynata do kurczaka: 2 łyżki miodu sok z połowy pomarańczy 1 łyżka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki kolendry sól pieprz Kurczaka podzielić na kawałki: oddzielić udka, podudzia, skrzydełka, odkroić filety (korpus można wykorzystać np. do ugotowania rosołu). Składniki marynaty wymieszać. Kurczaka polać marynata, odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą na noc. Żaroodporne naczynie

Obiad gotowy
Tajskie curry ze słodkim ziemniakiem 149

słodki ziemniak (batat) i postanowiłam go jakoś wykorzystać. Wybór padł na ciekawie zapowiadające się curry z mlekiem kokosowym. W oryginalnym przepisie głównym jego składnikiem miał być kurczak, ja jednak miałam bardzo ładne filety z piersi indyka i to z nich postanowiłam przygotować tę potrawę. Połączenie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i słodkiego ziemniaka nadaje tej potrawie wspaniały smak. 300g piersi(...)indyka (kurczaka) 1 słodki ziemniak (średniej wielkości) szczypta tymianku 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 2-3 łyżeczki przyprawy curry 1-2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki sosu rybnego puszka (400ml) mleczka kokosowego 2 kłącza trawy cytrynowej sól cytryna czerwona papryczka chili dymka olej  chlebek nan/ryż Drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażyć na oleju

Codzienne Gotowanie
Kiełbasa drobiowa- INDYK, KURCZAK 169

SUROWIEC  -1 kg filet pierś indyk -2 kg mięso bez skóry i kości, udko kurczaka -2 udźce z indyka  PO KLASYFIKACJI MIĘSA UZYSKAŁEM  /  ROZDRABNIANIE MASZYNKA NR.8 -1kg filet pierś indyk / w kostkę i paski 1-2 cm -1,5 kg mięsa z indyka 1kl. / szarpak dwu oczkowy  -1,5 kg mięsa(...)kurczaka 1 kl. / szarpak dwu oczkowy -0,5 kg mięsa z indyka z błonami i tłuszczem / 2,5 mm -0,5 kg mięsa z uda kurczaka z błonami i tłuszczem / 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE - peklosól 19 g /kg  -pieprz czarny 2g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2g/kg- jest to mieszanka przypraw składa się z : gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pieczone roladki z indyka nadziane kiełbasą chorizo i żółtym serem 161

przekąski serwowanej na zimno. Składniki: 750g fileta z indyka 20 plastrów kiełbasy chorizo 10 plastrów żółtego sera np. gouda sól pieprz przyprawa do kurczaka oliwa do posmarowania roladek i wysmarowania naczynia Wykonanie: 1. Filet z indyka pociąć na 5 dość dużych plastrów, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem. 2. Na każdy plaster fileta położyć po 2 plastry sera i 4 plastry kiełbasy chorizo, a następnie zwinąć w roladkę. 3. Każdą roladkę posmarować oliwą, oprószyć przyprawą do kurczaka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw

Szalona Kuchnia Eweliny
Ryba w zalewie octowej 116

Ponownie przedstawiam Wam moją ulubioną zalewę octową do wszelkich ryb i mięs. Na blogu mieliście okazję zobaczyć ją w wersji pomidorowej - do ryb  w całości, do filetów rybnych i do skrzydełek kurczaka . Ta jest przygotowywana identycznie, tylko pominięty zostaje przecież pomidorowy. Zalewa i tak przygotowane ryby świetnie nadają się do zamknięcia w słoikach - tak jak w przypadku tych śledzi

Kocham..lubię..gotuję..
Sałatka ze smażonym kurczakiem i serem typu feta 116

lokalne gospodarstwo, Stary Folwark stanął na wysokości zadania. Ser jest niesamowicie pyszny, konsystencję utrzymuje nawet po pokrojeniu w kostkę. Jest niesamowicie delikatny w smaku. Składniki 4 filety bez skóry z udka kurczaka 1 jajko 4 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej 250 g sera typu feta 1/2 główki sałaty lodowej 1 sałata rzymska 15 szt czarnych oliwek 2 pomidory

R'n'G Kitchen
Pieczona brukselka – w miodzie i balsamico 257

balsamicznym i jedną łyżką oleju. Upieczone brukselki wrzucamy do miski, mieszamy ze słodko-kwaśnym sosem i podajemy od razu. Nam tak naszykowana najbardziej smakuje z panierowanymi filetami rybnymi i jasnym mięsem kurczaka. SKŁADNIKI 2-3 porcje jako dodatek 500-600g brukselki 2 łyżki jasnego, kwiatowego miodu (wypróbujcie lipowy albo lawendowy) 2 łyżki dobrego octu balsamicznego 2 + 1 łyżka

Karo in the Kitchen
Kurki w sosie śmietanowo - koperkowym z indykiem i makaronem 170

Pysznie było, polecam Wam bardzo, ja już kupiłam kolejne opakowanie kurek :-). Miłego piątku kochani :-) Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie kurek (około 350 g) 350 g fileta z indyka (może być kurczak) 1/2 opakowania makaronu razowego u mnie penne 3/4 szklanki śmietanki 30% pęczek koperku sól  pieprz masło klarowane do smażenia 1. Makaron gotujemy al'dente. Kurki myjemy

kruche babeczki
Roladki z kurczaka z serem feta i oliwkami 156

feta 1/2 szklanki zielonych oliwek 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz odrobina rozmarynu Przyprawy do kurczaka: czosnek niedźwiedzi sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: Kurczaka oczyścić, pociąć w mniejsze filety, ewentualnie grubsze kawałki lekko rozbić. Doprawić z obu stron. W międzyczasie przygotować pastę: Składniki dobrze zmiksować, doprawić. Nakładać pastę na cały filet, po środku ułożyć pomidory

Tradycyjna Kuchnia
Mini roladki z kurczaka ze szpinakiem i pomidorami suszonymi 157

gram szpinaku mały słoiczek suszonych pomidorów Przyprawy do kurczaka: czosnek niedźwiedzi sól, pieprz, słodka papryka Przyprawy do szpinaku: sól pieprz 1 ząbek czosnku Wykonanie: Kurczaka oczyścić, pociąć w mniejsze filety, ewentualnie grubsze kawałki lekko rozbić. Doprawić z obu stron. W międzyczasie przygotować szpinak: podgotować około 5 minut ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzą do smaku. Nakładać szpinak na cały

Tradycyjna Kuchnia
Pasta z Pieczonego Indyka w Towarzystwie Susoznych Pomidorków 144

żeby każdy składnik był osobno wyczuwalny. Dziś zaproponuję szybką pastę z pieczonego Indyka w towarzystwie ogórków konserwowych, czerwonej cebuli i suszonych pomidorków. Zapraszam :) SKŁADNIKI: 20 Dag fileta z Indyka może oczywiście być Kurczak  4 Ogórki Konserwowe 1 Cebula Czerwona 5 Pomidorków Suszonych z Zalewy  SOS: 2 łyżki jogurtu naturalnego , 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka majonezu, sól

Gotowanie Patki
Kotlety z udka kurczaka 192

Bardziej soczyste od tych z fileta. Składniki 4 udka z kurczaka 2 jajka bułka tarta mleko sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Z udek usuwamy kości i skórę ,nacieramy je solą ,pieprzem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie obtaczamy w mące ,rozkłóconym jajku z odrobiną mleka i bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor

R'n'G Kitchen
Pierś z kurczaka z masłem czosnkowym serem i zapiekanymi ziemniakami 225

ostra Przygotowanie: 1. Przygotowujemy masło czosnkowe. 3 duże łyżki masła ucieramy z 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem, możemy dodać także zioła prowansalskie. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na 4 filety (albo więcej w zależności od wielkości piersiaczka:). Lekko rozbijamy. Smarujemy obficie masełkiem. Odstawiamy do lodówki, aby mięso przeszło aromatem ziół i czosnku. 3. Obieramy ziemniaki. Kroimy

Kuchnia Pełna Pasji