fasola - 7342 przepisów (strona:380/490)

Absolutnie bajeczna tarta z jeżynami. I o woreczkach słów kilka 151

lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy. Formę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem, odcinając wystające brzegi. Ciasto przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć fasolą lub grochem. Piec w 190 st. C. przez 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, wyjąć papier z obciążeniem. Dopiekać jeszcze 5 minut w 190 st. C. Wyjąć ciasto z piekarnika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta ze śliwkami - możliwe, że najlepsza 292

kruchego (drugą zachować do innego wypieku) rozwałkować, wyłożyć nią formę do tarty. Gęsto nakłuć widelcem, a następnie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wysypać ceramicznymi kulkami (lub grochem czy fasolą). Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Usunąć z ciasta kulki i papier. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C. Przestudzić. Serek, kremówkę, jajka, ekstrakt i miód krótko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Korzenna tarta z dynią 139

kruchego (drugą zachować do innego wypieku) rozwałkować, wyłożyć nią formę do tarty. Gęsto nakłuć widelcem, a następnie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wysypać ceramicznymi kulkami (lub grochem czy fasolą). Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Usunąć z ciasta kulki i papier. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C. Przestudzić. Mus z dyni, jajka, kremówkę, budyń, cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą 183

oprószonej mąką stolnicy i delikatnie przełożyć do formy na tartę. Nadmiar ciasta usunąć za pomocą wałka. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać około 200 g grochu lub fasoli jako obciążenie. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 15 minut, po czym usunąć papier z grochem/fasol

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów 179

barszcz nabrał koloru. Następnego dnia barszcz przecedzić, podgrzać, ale nie zagotowywać, bo starci kolor , ewentulenie przyprawić jeszcze solą, cukrem lub octem. Barszcz podawać ciepły z uszkami i/lub ugotowaną fasolą lub krokietami.  Ja podałam z uszkami z pieczarkami . SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 2,5 - 3 litrów barszczu. Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed

Gospodyni Miejska
Sałatka z ananasem, kukurydzą, żółtym serem i czosnkiem 646

Wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Kukurydzy można nie dawać do sałatki lub zastąpić ją drobno posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem, czerwoną fasolą konserową czy brzoskiwniami z puszki. Ser zamiast trzeć na tarce można pokroić w kostkę. Smak sałatki można wzbogacić o rodzynki i pokrojone w drobną kostkę jabłko lub o podsmażoną pierś

Gospodyni Miejska
Sałatka z porem, serem, kukurydzą i jajkami 1113

zabiegowi nie trzeba ich parzyć czy solić. Sałatka nie wymaga przyprawiania, ale (jeśli ktoś lubi) można ją posolić i popieprzyć. Sałatkę można wzbogacić np. o groszek konserwowy czy czerwoną fasolę konserwową. Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Polędwica wołowa w sosie kawowo-czekoladowym, zapiski z Gwatemali 179

znakomitą kawę, jedną z lepszych na Świecie. Jak na ironię kawa serwowana w tamtejszych lokalach przypomina raczej popłuczyny fusów. Powód? Kawa wysokogatunkowa to towar eksportowy, niedostępny dla zwykłego zjadacza fasoli. Antigua Guatemala, dawniej stolica Ameryki Środkowej (dokładniej kolonii hiszpańskich w Ameryce Środkowej)dziś małe, klimatyczne miasteczko otoczone wulkanami. Roi się tu od zabytków, sklepików, hotelików i restauracji,  coś

SzczyptaSmaQ
Czerwono mi.. czyli tarta na wikwintnie na Andrzeja 190

piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (aby ciasto mi się nie unosiło dodatkowo wykładam go na górze papierem do pieczenia i wsypuję na niego fasolę) po 15 minutach można chwilkę dopiec bez obciążenia. - w tym czasie przygotowuję nadzienie pomidorki, paprykę, szpinak myję i osuszam, paprykę kroję w pół krążki - na patelni rozgrzewam masło i wrzucam

Basia w kuchni
Sałatka letnia 139

wracać do niej częściej niż tylko na niedzielę.Jest  syta i śmiało może służyć jako obiad. Ja dzisiaj więcej już nic nie gotuję, za gorąco Składniki: 15 dag fasoli szparagowej żółtej ( plus porcja na podjadanie )  10 dag zielonego groszku  1 mały kalafior  1 jędrny pomidor  1 duży młody ziemniak świeżo mielony pieprz czarny 2 łyżki

pieprzny smaczek
Sałatka z tortellini 248

kochani my nie szalejemy z solą. Można dodać jeden ząbek czosnku ale to opcjonalnie.  Składniki: 150 g tortellini z szynka 250 g sera edamskiego  240 g czerwonej fasoli  duża kiść jasnego winogrona  sól pieprz  szczypta słodkiej papryki mielonej  2 łyżki majonezu ( w moim osobistym przypadku pół słoika :-)  Sposób przyrządzenia :  Tortellini gotować

pieprzny smaczek
Sałatka warstwowa gyros-kebab 2148

przyprawy gyros / kebab, słoik ogórków konserwowych, 2 czerwone cebule, 1 sos salsa Winiary 1 sos czosnkowy Winiary, 1 kapusta pekińska, 2 pomidory mieszanka meksykańska z puszki (groszek, kukurydza, czerwona fasola) olej do dekoracji ogórek i ugotowana marchew Kapustę pekińską drobno kroimy i solimy, układamy na durszlaku aby zmiękła, nadmiar soli odciskamy, ¾ kapusty mieszamy z sosem czosnkowym. Piersi z kurczaka kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TARTA Z GRANATEM 150

ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić. Mascarpone zmiksować z mlekiem i jajkami. Wylać na ciasto, piec 25 minut w 180 st. Na upieczone ciasto wyłożyć gęsto granat

Z Majeczką w kuchni
TARTA ZE SZPINAKIEM 138

zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min dolodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić. Szpiank wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy przeciśnięty pzez praskę czosnek,doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy az do wyparowania płynu. Jajka rozkłócamy dodajemy

Z Majeczką w kuchni
TARTA A'LA MAZUREK 198

lodówki. Ciasto rozwałkować, odłożyć kawałek ciasta do dekoracji,a resztą ciasta wyłożyć  formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 10 min w 180 st.  Masę makową wymieszać z pianą,wyłożyć na ostudzony spód. Zapiekać ok 15 minut, po tym czasie wyjąć tartę, z odłożonego ciasta zrobić kwiatuszki wyłożyć na połówce

Z Majeczką w kuchni