fasola - 7342 przepisów (strona:383/490)

Sałatka śledziowa z warzywami 273

sałatka dla zabieganych, możemy ją zrobić w pół godziny. Śledzie i warzywa tworzą pyszną smakową kompozycję. Składniki: 5-6 solonych filetów śledziowych  puszka groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 4 kiszone ogórki 3 jaja ugotowane na twardo 1 czerwona cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany pieprz 1. Filety zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia. Jaja gotujemy

Apetyczna babeczka
Burgery z kaszy jaglanej i marchewek 386

Jest to kolejna propozycja na kotleciki wege! To kolejny pomysł na odchudzony fast food. Wcześniej przygotowałam już burgery z czerwonej fasoli  oraz  pieczarek i rzeżuchy . Bo po co się truć tymi tłustymi hamburgerami z budki za rogiem? Lepiej zrobić samemu i wiedzieć CO SIĘ JE. Zdrowe, smaczne, bardzo mało kaloryczne. O kaszy jaglanej wspominałam już przy okazji

Czarnawisienka
Tłusty czwartek. 127

wyjazd do marketu i dodatkowe pieniądze na paliwo, a takich, w takiej jakości produktów i tak tam nie kupię. Następnym daniem zrobionym z otrzymanych produktów będzie coś z fasoli. Co to będzie jeszcze nie wiem. Dzisiaj, chociaż dopiero jutro jest tłusty czwartek, zajadam się pączkami, które to polecam. Staropolskie przysłowie mówi : Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła

Kulinarny karnet Christophera
Walentynki już jutro – 14 lutego. 158

dodatkiem kardamonu  i obowiązkowo francuski szampan, Jako przystawka      -  Sałatka z avokado i granatu, Zupa     -  Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią, Danie gorące   – Filet z dorsza w cieście piwnym z langustynką,( scampi) Na koniec tej kolacji  –  Tiramisu mój ulubiony deser, co tłumaczy się - poderwij mnie

Kulinarny karnet Christophera
Wieprzowina QAFP z jesiennymi warzywami w adżice 253

mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Zmiksowane warzywa przelewamy do garnka, dodajemy oliwę, ocet, cukier i sól. Gotujemy przez około 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Z fasoli odcinamy końcówki, gotujemy ją na parze przez 15 minut. Bakłażana kroimy w plastry i również parujemy go przez 15 minut. Szynkę kroimy w 2 cm kawałki. Oprószamy

Kulinarne przygody Gatity
Pstrąg pieczony, czyli pomysł na obiad dla zabieganych 180

zgrabną paczuszkę Pieczemy przez 15-20 minut w 180°C Podczas gdy nasz pstrąg piecze się możemy przygotować do niego sałatkę. Moja, BARDZO improwizowana składała się z kukurydzy oraz fasoli konserwowej, pomidora, ogórka, natki pietruszki, soli i pieprzu- prosto i smacznie.  I takim oto sposobem mamy zdrowy obiad w niecałe pół godziny- kolejny dowód na to, że nawet

peanutbuttermonster
Szybko, zdrowo, ekspresowo, czyli kolejny posiłek "w biegu" 1497

umiarem na pewno sobie nie zaszkodzimy, a wręcz przeciwnie- pomożemy i urozmaicimy naszą dietę. SKŁADNIKI: 150g piersi z kurczaka 250g mrożonej mieszanki warzywnej(ziemniaki, brokuły, marchew, fasolka szparagowa, fasola czerwona, kukurydza, papryka, cebula) łyżka oliwy z oliwek koperek suszony pieprz sól czosnkowa estragon papryka słodka majeranek  imbir PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki Na patelni rozgrzewamy oliwę

peanutbuttermonster
Kasza jaglana idealna 338

uprażenie przed ugotowaniem. Prażenie: Suchą kaszę jaglaną nasypać do rondla z grubym dnem, podgrzewać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką. Podgrzewana kasza zaczyna wydzielać zapach podobny do surowej fasoli, trzeba kontynuować ogrzewanie aż lekko się przyrumieni a aromat stanie się orzechowy.  Do przyrumienionej kaszy wlać trochę wrzątku, przepłukać, wodę wylać. Czynność powtórzyć kilka razy. Gotowanie: Zalać wrzątkiem (około

głodny alergik
Gulasz owocowy z indykiem (bez glutenu, jajek i mleka) 171

wyciśnięty świeży, lub w proszku.  Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung lub tapioki

głodny alergik
Sos chiński z kurczakiem (bez glutenu, jajek i mleka) 439

łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego ) Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje. Podawać z ryżem lub makaronem z grochu i fasoli mung (na zdjęciu

głodny alergik
Kurczak w curry z dynią, ananasem i migdałami (bez glutenu, mleka i jajek) 170

wodę,  gotować kilka minut.   Łyżkę mąki rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung albo tapioki

głodny alergik
Cieciorka w sosie pomidorowym (bez glutenu, mleka i jajek) 231

Ciecierzyca vel cieciorka, zwana też włoskim grochem jest rośliną spokrewnioną z bobem i grochem. Ma lekko orzechowy smak, który moim dzieciom bardzo odpowiada i wolą cieciorkę niż fasolę, soję czy soczewicę "po bretońsku".  Składniki: ciecierzyca 1 szklanka suchej lub 2 puszki konserwowej dojrzałe pomidory  kilka sztuk przecier / koncentrat pomidorowy 1 szklanka / mała puszka skrobia kukurydziana lub tapioka

głodny alergik
Indyk w sosie grzybowym z orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 214

mięso będzie miękkie. Orzechy zmiksować w blenderze, dodać do sosu. Skrobię rozprowadzić w małej ilości zimnej wody, dolać do sosu i gotować do zgęstnienia. Serwować z makaronem z fasoli mung, soi lub tapioki, można posypać sezamem

głodny alergik
Grochówka dla dzieci 342

seler 1/4 czosnek 1 ząbek majeranek 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku liść laurowy kiełbasa zwyczajna lub parówki boczek wędzony (niekoniecznie) Osoby uczulone na rośliny strączkowe np. soję czy fasolę powinny zachować ostrożność, gdyż groch może również wywołać u nich uczulenie.  W przygotowaniu grochówki dla dzieci, zwłaszcza alergików najważniejsze jest kilkakrotne wypłukanie grochu - przed namoczeniem aby usunąć zanieczyszczenia

głodny alergik
Tarta limonkowa 203

termoobiegiem). Ciastem wykładamy formę do tarty. Nakładamy na wierzch (na dno i boki) papier do pieczenia lub folię aluminiową i wsypujemy obciążenie – suchą fasolę, groch, ryż lub specjalne kulki ceramiczne. Pieczemy przez 12 minut, po czym zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i pieczemy jeszcze 3 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. W misce ubijamy przez chwilę żółtka wraz z mlekiem skondensowanym

Poezja smaku