fasola - 7342 przepisów (strona:384/490)

Sałatka z czerwoną fasolką 156

wszystko. Ta jest pyszna! Idealna na kolację z dodatkiem pieczywa i kieliszkiem ulubionego winka. Jak dobrze, że jutro mam wolny dzień!  Składniki : * pół główki sałaty lodowej * pół puszki fasoli czerwonej * pół puszki kukurydzy  * mała czerwona papryka * pieczony bądź wędzony filet z kurczaka * sos : 3 łyżki jogurtu greckiego, 3 łyżki majonezu, przyprawa do sałatek albo świeże zioła, sól, pieprz

Magiczne Życie Marty
Sakiewki gryczane z hiszpańską duszą :) 149

wody mineralnej niegazowanej ( ja użyłam przefiltrowanej z dzbanka Dafi ) 20 g masła rozpuszczonego sól Nadzienie: mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku IGLOTEX (cukinia, ćwiartki ziemniaka, papryka, cebula, fasola szparagowa żółta, kukurydza) 2 łyżki sosu do spaghetti  <--- z tego przepisu + dwie krople sosu tabasco sól papryka słodka  czosnek majeranek   chili tymianek oregano imbir w proszku

Blondynka Gotuje
Tarta z figami i kremem migdałowym 128

minut w lodówce. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (175°C z termoobiegiem). Ciasto obciążamy kładąc na wierzchu i po bokach papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypując suchą fasolę lub groch. Pieczemy przez 13 minut. Zdejmujemy obciążenie. Smarujemy całe ciasto białkiem jajka za pomocą pędzelka (żółtko zostawiamy do masy). Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 7 minut (już

Poezja smaku
Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach 172

Składniki:  500 g makaronu mini penne rigate tricolore Barilla  400 g żółtej fasoli szparagowej  1 duża cukinia  4 ząbki czosnku  3 łyżki suszonej bazylii  2 łyżeczki suszonego cząbru  3 szczypty ostrej papryki, w proszku  sól, pieprz do smaku  4 łyżki oliwy  Przygotowanie:  Z fasolki szparagowej usuwamy "ogonki", kroimy

Moja smaczna kuchnia
Tarta ze szparagami i kozim serem 115

gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę o śr. 27cm. Nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową i obciążyć, np. ziarnami fasoli. Piec ok. 10min w temp. 180st, usunąć folię z ziarnami i piec kolejne 10min.     Farsz: 2 białe szparagi, 200g sera koziego, czerwona cebula, 200g śweżego boczku, 2 jajka

Z miłości do słodkości
Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką 202

cukier puder oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Obciążyć np. ziarnami fasoli. Piec ok. 15min w temp. 180st. Masa owocowa: 1/2 kg jabłek, 1/2 kg rabarbaru, 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków, czubata łyżka mąki pszennej, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka cynamonu

Z miłości do słodkości
Brownie z buraków 161

Już raz Wam pokazałam jak zrobić Brownie z fasolą , dziś polecam połączenie brownie z buraczkami:) Ciasto jest bardzo zdrowe, ze względu na dodatek buraków, oleju rzepakowego oraz siemienia lnianego i bogatego w przeciwutleniacze kakao. Szczególnie polecam je osobom, które mają niski poziom żelaza. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki mleka, 1/2 szklanki kakao

Z miłości do słodkości
Tęczowy sernik z ricottą 158

szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy, wyrównując palcami. Pieczemy 15 min pod obciążeniem (np. z fasoli lub brudnego hajsu), na kolejnych 15 pozbywając się go i rumieniąc ciasto.        Cukier ucieramy z jajkami, a gdy masa dobrze się połączy dodajemy stopniowo sery

sama złodycz
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł 1184

ciasto do ostygnięcia. 4. FARSZ: – jego głównym składnikiem jest kurczak, a dodatki możecie zmieniać. My dodaliśmy pieczarki, cebulę i suszone pomidory, ale może być też np. kukurydza z puszki, fasola, papryka czy nawet szpinak. To co macie pod ręką. Pamiętajcie tylko, że składniki, które puszczają wodę muszą być uprzednio usmażone (jak pieczarki). Cebulę musicie zawsze podsmażyć, ponieważ wtedy nada potrawie

Nerds Kitchen
Hummus z olejem sezamowym/ Hummus zatar halabi/ Hummus 7 ziół 166

sezamowy zmiksuj z ziarnami sezamu, na gładką masę, dodaj cieciorkę i jogurt. Za pomocą blendera doprowadź do idealnie gładkiej konsystencji.  HUMMUS ZATAR HALABI: - 1/2 puszki cieciorki - 1/2 puszki fasoli jaś - 2 łyżki ziaren sezamu - łyżka przyprawy zatar halabi - 1/2 ząbku czosnku - sok z cytryny - sól - kmin rzymski - łyżka jogurtu naturalnego gęstego Wszystko miksujemy na gładką masę. HUMMUS 7 ZIÓŁ

SMYKWKUCHNI
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche 266

pomocą wałka. Przy użyciu widelca ponakłuwałem spód ciasta. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Na ciasto położyłem arkusz pergaminu, na który wypałem groch (można użyć również fasoli, kaszy lub ryżu) w celu obciążenia ciasta. Obciążone ciasto włożyłem do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyjąłem ciasto z piekarnika, zdjąłem obciążenie i odstawiłem do przestudzenia

Wyprawy kulinarne
Krewetki na ostro 129

krewetek   3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka puszka pomidorów pokrojonych pęczek pietruszki pęczek szczypiorku  1 papryka 1 marchewka 1 por puszka kolb mini kukurydzy 100 g kiełek fasoli  2 łyżki pasty węgierskiej 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz 2 łyżki masła 1 szklanka wody Przygotowanie:  Krewetki myjemy, obieramy ( możemy odciąć główkę, jednak

Niezły Młynek
Leczo z fasolką szparagową Mamut 266

Czyli zupa na bogato lub obiad z jednego garnka... Składniki: 1/2 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 laska kiełbasy myśliwskiej 300 g pieczonego lub gotowanego schabu 300 g fasoli szparagowej mamut 2 małe cukinie 2 cebule 2 papryki (dowolnego koloru) 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki) 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki

Czerwień i błękit
Burrito/ Taco De Harina 255

Składniki (3-4 porcje): 250g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego 3-4 tortille 1/2 cebuli 1 pomidor 1/2 słoika Pudliszki "mieszanka kukurydzy z papryką i fasolą" - odsączona 2-3 łyżki koncentratu Pudliszki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1 łyżeczka pieprzu

My Culinary Art
Quesadilla z kurczakiem 1192

Składniki: 2 tortille 1 pierś z kurczaka 1 mała puszka kukurydzy lub mieszanka (kukurydza, fasola) 100g sera żółtego 1 łyżka masła (ja użyłam klarowanego) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz      + do podania: kwaśna śmietana, guacamole lub salsa 1. Pierś z kurczaka przyprawiamy solą

My Culinary Art