kurczaka około 10 krewetek ( u mnie mrożone) 250 g mix sałaty (albo pekińska sałata) 200 g włoszczyzny pokrojonej w słupki pół szklanki bambusów pół szklanki kiełek fasoli mung 1 por (zielona część) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego (można pominąć i ugotować wywar rybny) 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy 1 łyżka sosu chili
Bon Appetit Małgorzatywyjęciu ciasta z lodówki, wylepiamy dno i boki formy. Na sam koniec ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy np. grubą fasolę. Tak przygotowane ciasto wstępnie pieczemy w temperaturze 180 ºC przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy dalsze 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Na wstępnie upieczonym spód wylewamy masę
Bon Appetit MałgorzatySoczewicę z tego przepisu, jeśli ktoś nie jest do niej przekonany, można zastąpić spokojnie ciecierzycą lub po prostu piersią z kurczaka. Świetnie też pasowałby tu świeży imbir, bakłażan, cukinia, fasola... na co tylko przyjdzie Wam ochota i co tylko macie w lodówce :) Składniki ( na 2 porcje): puszka soczewicy 1 pomidor pół czerwonej papryki 1 mała papryczka chilli pół cebuli
Zakręcony Widelecłyżki sosu rybnego 1/2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki soli do podania: makaron soba lub inny ulubiony np ryżowy wiórki ze skórki limonkowej, świeża kolendra, pokrojony szczypior, kiełki fasoli lub pędy bambusa, świeża pokrojona papryczka chili. przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umieść kacze nogi, cebulę, imbir, czosnek, ziarna kolendry, goździki i anyż w misie wolnowaru. Bulion podgrzać
Stare Garynagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta - takiego papier używam parokrotnie) . Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 20 minut na złoty kolor. Ciasto powinno być
Stare Garytartę, wyłożyć nim formę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta). Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok 10 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 - 12 minut na lekko złoty kolor
Stare Garynagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Surowe ciasto przykryć folią aluminiową lub wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta - takiego papier używam parokrotnie) . Ciasto obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 20 minut na złoty kolor. Ciasto powinno być
Stare Garylodówki). Na ciasto położyć koło wycięte z papieru do pieczenia, lub folii aluminiowej, tak aby papier osłaniał też boki, nasypać do środka fasolę lub groch. Ciasto z obciążeniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiekać przez 15 minut a następnie usunąć papier z grochem i podpiekać
Stare GaryNasiona sezamu uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu ok 5 minut, mieszając często. Wymieszać czosnek, imbir, sos sojowy, ocet i olej w dużej misce. Gdy zielona fasola będzie odpowiednio ugotowana, dodać ją do miski i wymieszać z sosem. Posypać prażonym sezamem. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Stare GaryFacebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z książki: Filo z fetą i ziołami Zupa z pieczonej dyni Zupa z kapusty i fasoli
Chilli Czosnek i OliwaKUCHNI : W kuchni jako przyprawa ma wszechstronne zastosowanie.Ziolo dodaje sie do zup.Rosol pyrkajacy w towarzystwie lubczyku bedzie mial niezrownany aromat.Swietnie komponuje sie z wszystkimi potrawami zawierajacymi ziemniaki,groszek zielony,fasole oraz soczewice.Nadaje sie takze jako przyprawa do duszenia mies.Dodajac lubczyk do salatek nalezy go dokladnie i drobniutko pokroic,gdyz liscie jego sa dosyc twarde.Sparzone,grube lodygi lubczuku moga byc kandyzowane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Soczewica - bliska kuzynka groszku i fasoli to jedna z najstarszych znanych jarzyn,bardzo zdrowa i pozywna.Najczesciej jest skladnikiem zimowych,rozgrzewajacych zup.Sprawdzi sie rowniez doskonale jako glowny skladnik sycacych i smacznych kotlecikow.Podane z sosem pomidorowym i uzupelnione surowka beda swietnym drugim daniem i to nie tylko dla wegeterian.Moje kotleciki obtoczylam w dwukolorowym sezamie.Prezentuja sie bardzo apetycznie,a dodatek sezamu zwielokrotnil
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!twardych pomidorów Farsz : 600 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1/2 cukinii 1 marchewka 1 saszetka ryżu parabolicznego ( 100 g ) 4 łyżki fasoli mung 150 g żółtego sera ( 75 g salami + 75 wędzonego ) Przyprawy : 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 łyżka pomidorów z bazylią i czosnkiem 1 łyżka płatków papryki sól do smaku pieprz kolorowy do smaku Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnidowolnego ryżu 4 szk bulionu drobiowego ( u mnie rosół ) 1/3 szk posiekanego koperku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku konserwowego 1/2 szk konserwowej marchewki 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 szczypty cukru sól do smaku pieprz czarny do smaku chili do smaku czosnek granulowany do smaku kucharek w płynie do smaku kilka łyżek oleju rzepakowego Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni