Przemotykowane grządki podlaliśmy humusem i przykryliśmy ściółkującą agrowłókniną- jest za dużo kotów w sąsiedztwie, żeby pozwolić sobie na odkrytą ziemię. Już dziś jeden zrobił sobie kuwetę z grządki po fasoli. Kupiliśmy taki humus w proszku, do rozcieńczania. Był w torebce, z praktyczną miarką. Według przepisu trzeba czekać aż sam się rozpuści i dopiero mieszać. To trwa... Temperatury nie oszczędziły naszych
les mirabellescałe lato, pozwalając mi na płatkowe szaleństwa. Bardzo ładnie owocowała grusza i brzoskwinie (nawet trochę za bardzo...)- te ostatnie mocno odmłodziliśmy jesienią- zobaczymy co z nich wyniknie. No i fasola- szczególnie ta fioletowa, która po gotowaniu robi się zielona. Z pewnością do niej wrócimy bo jest pyszna. Cudownym pomysłem był hamak- rozwieszony miedzy brzozami, był miejscem wielu relaksujących poleżeń
les mirabellesrzeczy, które nabyliśmy warto wspomnieć kolorowy jarmuż (znany z opowieści Kretowatej teraz zagości i w naszym ogrodzie:)), drzewko truskawkowe (zamieszka w szklarni) czy miętę meksykańską. Mamy naszą wymarzoną fioletową fasolę będzie też kolejne podejście do rodzynka brazylijskiego. Za zakup 5 torebek nasion jednego z producentów dostaliśmy też kolorową rzodkiewkę na taśmie. Bardzo ciekawi mnie ten sposób przygotowywania nasion. A żeby
les mirabelleskwiatek to największe zaskoczenie sezonu. Wygląda jak głowa zombie z rzadkimi włosami:) A to poczciwy kwriściąg:) Taka piękna ćma udająca patyczek odwiedziła nas w ogrodzie. Wysialiśmy też fasole i dyniowate- w ich kwestii mam złe przeczucia. Boję się, że mogą nie przetrwać inwazji ślimaków. Ale jagodzie kamczackiej też wieszczyłam rychły koniec i zaskoczyła mnie tegorocznymi kwiatami i owocami. Może
les mirabelleslanguage:EN-US;} To danie jest dziełem przypadku – akurat te składniki były w kuchni pod ręką… Składniki: 200 g makaronu penne ½ brokułu 1 kostka sera feta 1 puszka czerwonej fasoli olej/masło do smażenia 1 cebula 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Qlinarnie i QlinarnieNadrabiam zaległości za styczeń, więc dziś 2 recenzje produktów. Pasztet meksykański Skład: woda, cieciorka 19%, cebula 11%, olej roślinny, przyprawy, zielony groszek 2,8%, kukurydza 2,8%, czerwona fasola 2,8%, skrobia kukurydziana – zagęstnik, błonnik pszenny, koncentrat pomidorowy, naturalne aromaty drożdżowe, sól, guma guar – zagęstnik, kwas askorbinowy – (witamina C) przeciwutleniacz. Nie dodano cukru. Zawiera śladowe ilości gorczycy i selera
Qlinarnie i Qlinarniezdjęciu: ziemniaki szwedzkie hasselback potatis , surówka z kapusty kiszonej , kotlet z czerwonej fasoli (panierowany w pestkach słonecznika, wg tego przepisu ), sałatka na ciepło z jarmużu i jabłka , seler w sosie pomidorowym z czosnkiem. Bogactwo smaków i aromatów. Do tego kolorowo, niedrogo i bardzo smacznie. Z wyjątkiem ziemniaków, resztę przygotujesz całkiem szybko. A jak przygotować seler w pomidorach? Składniki: 1 seler
Qlinarnie i Qlinarniedania. Spróbujcie:). Przepis dodaję do akcji: Najpopularniejsze posty minionego roku: 1. Danie z czerwonej soczewicy 2. Zupa ze świeżych ogórków 3. Smarowidło do chleba z czerwonej fasoli 4. Sos koperkowy 5. Zupa-krem z bobu 6. Pieczone pieczarki 7. Zasmażane buraczki Polish Bigos 2.0, most popular posts of 2014 It's obligatory in the winter
Qlinarnie i QlinarnieGorąco namawiam do poszukiwania nowych smaków. Wystarczy odrobina kreatywności, chęci i OTWARTOŚCI, a można odkryć mnóstwo ciekawych połączeń. Na zdjęciu: kotlet fasolowy wg tego przepisu ale z białej fasoli, sos z suszonych śliwek, puree brokułowo-ziemniaczane, surówka: por, jabłko, ogórek kiszony z czarnuszką i olejem z pestek winogron/oliwą, marchewka z ananasem (marchewka ugotowana, pokrojona w blenderze i podduszona
Qlinarnie i QlinarnieCzęsto gdy zjemy potrawy, które zawierają nasiona fasolowate ( np. fasolka po bretońsku ) męczą nas później wzdęcia. Aby temu zapobiec, trzeba moczyć fasolę wraz z niedużą ilością zmielonego kminku, a następnie razem ugotować. Kminek poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom
Przepisy i porady kulinarneprzyprawy, Dusić na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, na samym końcu dodać śmietanę. Ser feta dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć na ciasto farsz ze szpinaku a na samym końcu farsz z serka.. Można podawać
Jadło i czytadłoJeżeli robiłam pasty z soczewicy, grochu lub fasoli to zawsze wcześniej ziarna te ugotowałam. Jednak ta pasta powstała przez przypadek. Otóż zrobiłam kiedyś pasztet z soczewicy, który po upieczeniu okazał się bardzo suchy, tak więc postanowiłam go zmielić (wystarczyło udusić widelcem) i dodałam sporo majonezu. Smak pasty bardzo mnie zaskoczył. Zupełnie inny niż z gotowanej, myślę że nawet lepszy. Mój
Jadło i czytadłomięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 2 pomidory 400 g pieczarek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 g żółtego sera (w plastrach) 200 g czerwonej fasoli 250 g warzyw na patelnię Hortex 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: Sól, Pieprz, Zioła prowansalskie, chili pieprz cayenne, słodka czerwona papryka Do dekoracji: pomidorki cherry, pietruszka, plastry cytryny Tortownica 24 cm Pieczarki kroimy
VioletoweKucharzeniemąki i łączymy w jedną masę, można dodać kapkę mleka. Zupę mieszamy, tak by powstał wir, słodzimy i wlewamy ciurkiem masę z jajka i mąki. Gotujemy jeszcze kilka minut. Fasolę wykładamy na talerz zalewamy zupą. Smacznie wyszło
BaRepasuważana za afrodyzjak. Idealny zamiennik mięsa, zawiera sporo białka. Z jej nasion najczęściej przygotowywany jest hummus (przepis niedługo!). Idealna jako przekąska, zamiennik chipsów. Świetna do sałatek. Tak jak i fasola czerwona (wykorzystana do zrobienia babeczek fasolowych ) idealnie nadaje się do słodkich wypieków. Jest bogatym źródłem fosforu, potasu, witamin z grupy B. Zawiera sporą ilość błonnika. Niegdyś stosowana jako
Czarnawisienka