dania. Spróbujcie:). Przepis dodaję do akcji: Najpopularniejsze posty minionego roku: 1. Danie z czerwonej soczewicy 2. Zupa ze świeżych ogórków 3. Smarowidło do chleba z czerwonej fasoli 4. Sos koperkowy 5. Zupa-krem z bobu 6. Pieczone pieczarki 7. Zasmażane buraczki Polish Bigos 2.0, most popular posts of 2014 It's obligatory in the winter
Qlinarnie i QlinarnieGorąco namawiam do poszukiwania nowych smaków. Wystarczy odrobina kreatywności, chęci i OTWARTOŚCI, a można odkryć mnóstwo ciekawych połączeń. Na zdjęciu: kotlet fasolowy wg tego przepisu ale z białej fasoli, sos z suszonych śliwek, puree brokułowo-ziemniaczane, surówka: por, jabłko, ogórek kiszony z czarnuszką i olejem z pestek winogron/oliwą, marchewka z ananasem (marchewka ugotowana, pokrojona w blenderze i podduszona
Qlinarnie i QlinarnieCzęsto gdy zjemy potrawy, które zawierają nasiona fasolowate ( np. fasolka po bretońsku ) męczą nas później wzdęcia. Aby temu zapobiec, trzeba moczyć fasolę wraz z niedużą ilością zmielonego kminku, a następnie razem ugotować. Kminek poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom
Przepisy i porady kulinarneprzyprawy, Dusić na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, na samym końcu dodać śmietanę. Ser feta dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć na ciasto farsz ze szpinaku a na samym końcu farsz z serka.. Można podawać
Jadło i czytadłoJeżeli robiłam pasty z soczewicy, grochu lub fasoli to zawsze wcześniej ziarna te ugotowałam. Jednak ta pasta powstała przez przypadek. Otóż zrobiłam kiedyś pasztet z soczewicy, który po upieczeniu okazał się bardzo suchy, tak więc postanowiłam go zmielić (wystarczyło udusić widelcem) i dodałam sporo majonezu. Smak pasty bardzo mnie zaskoczył. Zupełnie inny niż z gotowanej, myślę że nawet lepszy. Mój
Jadło i czytadłomięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 2 pomidory 400 g pieczarek 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 g żółtego sera (w plastrach) 200 g czerwonej fasoli 250 g warzyw na patelnię Hortex 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: Sól, Pieprz, Zioła prowansalskie, chili pieprz cayenne, słodka czerwona papryka Do dekoracji: pomidorki cherry, pietruszka, plastry cytryny Tortownica 24 cm Pieczarki kroimy
VioletoweKucharzeniemąki i łączymy w jedną masę, można dodać kapkę mleka. Zupę mieszamy, tak by powstał wir, słodzimy i wlewamy ciurkiem masę z jajka i mąki. Gotujemy jeszcze kilka minut. Fasolę wykładamy na talerz zalewamy zupą. Smacznie wyszło
BaRepasuważana za afrodyzjak. Idealny zamiennik mięsa, zawiera sporo białka. Z jej nasion najczęściej przygotowywany jest hummus (przepis niedługo!). Idealna jako przekąska, zamiennik chipsów. Świetna do sałatek. Tak jak i fasola czerwona (wykorzystana do zrobienia babeczek fasolowych ) idealnie nadaje się do słodkich wypieków. Jest bogatym źródłem fosforu, potasu, witamin z grupy B. Zawiera sporą ilość błonnika. Niegdyś stosowana jako
Czarnawisienkaziarenka pieprzu i kardamony (1 łyżeczka) 3 łyżki oleju rzepakowego Mięso wymieszać z w/w składnikami. odstawić na godzinę do lodówki POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 1 szklanka wody 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 1 duża czerwona papryka ( pokrojona w kosteczkę) 1 łyżka kurkumy drobno posiekany imbir (kawałek około 3 cm) posiekana natka pietruszki sól himalajska
ClauditteMissCookingdania. SKŁADNIKI: 1 kg mielonego mięsa wołowego 2 duże cebule czerwone 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 puszka pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 posiekane papryczki jalapenos 6 ogórków konserwowych 1 szklanka wody przyprawa do chilli con carne Kamis Do smaku: sól, pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Dodatki: jogurt i nachos PRZYGOTOWANIE
ClauditteMissCookingtemu składniki nie wypadają nam dołem. Co można dodać do tortilli? Sałatę, paprykę, cebulę, ogórka, smażonego kurczaka z przyprawami i polać sosem (ketchup, czosnkowy) Mięso mielone z sosem pomidorowym, fasolą, kukurydzą (ala burito
W kuchni bez szafekźródło: flickr.com: jeffreyww) Pot pie to amerykańska zapiekanka przyrządzona w jednym garnku. Bazą zapiekanki jest mięso: wołowina, jagnięcina, mięso z indyka lub kurczaka oraz warzywa (ziemniaki, marchewkę, groszek i fasolę). Mięso i warzywa zapieka się w cieście
WojnaNaSmaki.plkokosowym Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 litr bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 1 pierś z kurczaka 1 duża marchewka 100 g fasoli szparagowej 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka zielonej pasty curry 2 ząbki czosnku ok. 1/2 papryczki chili
Kulinarne przygody Gatitywarto zawsze mieć pod ręką: miód i cukier imbir dymkę czosnek olej arachidowy olej sezamowy Jest wiele ciekawych dodatków, które czynią chińskie dania bardzo egzotycznymi, na przykład sfermentowana czarna fasola, suszone krewetki czy wodne kasztany. Nie są jednak one u nas powszechnie dostępne, dlatego postaram się ograniczyć przepisy do takich, dla których składniki można dostać be większego problemu. Kuchnia chińska
W kuchni wieczoremdanie. Placki zawsze są u mnie z tego sprawdzonego przepisu, natomiast farsz zmienia się w zależności od tego jakimi składnikami dysponuję. Gdy np.zastępuję wieprzowinę kurczakiem, zamiast fasoli , używam kukurydzy i smakuje równie wybornie.Polecam. Składniki na placki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki kukurydzianej pół łyżeczki soli 3 łyżki oleju woda, tyle ile zabierze mąka szczypta soli Składniki
Gosia gotuje