fasola - 7342 przepisów (strona:363/490)

Tarta z waniliowym kremem i truskawkami 541

Formę do tarty (36 x 13 cm) natłuszczamy, ciasto wałkujemy na rozmiar tarty, pamiętając, aby ciasta starczyło również  do wywinięcia rantu formy. Ciasto nakłuwamy widelcem, wysypujemy na nie fasolę lub ceramiczne kulki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, po tym czasie usuwamy kulki i dopiekamy ciasto kolejne 10-15 minut, aż będzie złociste

Kulinarne przygody Gatity
PAELLA WARZYWNA Z KASZĄ JAGLANĄ 160

Moja Paella mało ma wspólnego z oryginalną potrawą hiszpańską, ponieważ ryż zamieniłam na kaszę, fasolę i groszek na cukinie i marchewkę jedynie, co zostało to szczypta szafranu. Tak czy inaczej moja wersja jest przepyszna. Mam zamiar ją jeść codziennie i schudnąć do majówki :-)  Składniki: marchewka por cukinia  czerwona papryka  2 pomidory  szklanka kaszy jaglanej

pieprzny smaczek
Makaron z fistaszkami (wegańskie) 143

prażonych 1/2 - 3/4 gotowanego brokuła 180 g makaronu  najlepiej chińskiego  chow mein 90 g pędów bambusa (ja używam takich w zalewie z Lidla) 90 g kiełków fasoli mung (ja używam takich w zalewie z Lidla) 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 12  pomidorków koktajlowych ostra papryka (ilość w zależności od upodobań)    5 łyżek sosu

Pora na pora i pomidora
Wigilia w królestwie garów 130

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kapusta wigilijna sałatka z groszkiem fasola chrzan kluski z makiem   ciasto makowe z jabłkami Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

królestwo garów
Tort kokosowo - cytrynowy 103

wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć nim formę – dno i boki na wysokość około 2 cm. Ponakłuwać widelcem. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, wysypać fasolą, ryżem, kulkami porcelanowymi… Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec około 15 minut. Krem: Zagotować sok z cytryn

królestwo garów
Tarta z kremem patissiere i owocami 81

ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Dokładnie wymieszać cukier z jajkiem, żółtkami, mąką ziemniaczaną

królestwo garów
Tarta „tiramisu” z borówkami 117

ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić, dodając łyżkę cukru. Jajka sparzyć. Oddzielić

królestwo garów
„ SMAKI SĄDECCZYZNY ” Sądecki Bartnik 96

konkursu na najlepsze oferty promocyjne subregionu Gorlicko-Sądeckiego oraz konsultacje dotyczące realizacji jej pod kątem potrzeb klientów. W ramach spotkania odwiedziliśmy Bartnika Sądeckiego , MiasteczkoGalicyjskie a w nim spotkanie z fasolą Piękny Jaś z Doliny Dunajca oraz Tłocznię Maurera w Łącku. Pierwszym punktem programu była wizyta u Bartnika Sądeckiego w Stróżach.    „ Rodzinna firma została założona

królestwo garów
Degustaja win Valpolicella i Amarone 89

Amarone della Valpolicella DOC 2009 Monteci Amarone della Valpolicella DOC Classico 2009 Secondo Marco Amarone della Valpolicella DOC Classico 2009 Accordini Igino Amarone della Valpolicella Classico 2008 Le Besole Fasoli Gino Amarone della Valpolicella DOC 2008 Alteo Na koniec podano dwa wspaniałe wina Amarone z 2006 roku: Amarone della Valpolicella DOC Classico 2006 Morar – wspaniałe, soczyste, o owocowym bukiecie

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina 130

Noir   Do grillowanego dzikiego łososia, pieczonych nóżek cielęcych, dań z boczku wędzonego, pieczonego lub grillowanego drobiu (kurczak, kaczka, indyk, bażant, przepiórka).   Syrah   Do dań z czarną fasolą, chili z wieprzowiny, wołowiny.   Sangiovese   Do kiełbasy z karmelizowaną cebulą.   Zinfandel   Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi

królestwo garów
Bazylia 193

czerwona kapusta.  Suszone, rozdrobnione ziele bazylii dodaje charakteu i wyrazistości potrawą z pomidorów lub z dodatkiem pomidorów, sałatką z ryżem, zapiekanką z kasz i makaronów, potrawą z fasoli, ale przede wszystkim   jest wspaniałym dodatkiem do sosu bolońskiego.   Bazylia nie lubi towarzystwa innych przypraw, poza odrobiną soli lub czosnku, zarówno świeżego, doskonale rozdrobnionego, jak i suszonego

Klaudynkowa kuchnia
Specjalnie po chińsku. Kurczak w trzech smakach czyli chińczyk po polsku. 296

Składniki (na trzy sosy): opakowanie mrożonych warzyw chińskich (w wersji dla ambitnych - warzywa świeże posiekane w paski) kilka różyczek kalafiora mrożonego parę strąków fasolki szparagowej żółtej kilka strąków mrożonej fasoli zielonej typu mamut i groszek zielony 1/2 małej cebuli 2 małe ząbki czosnku 3 kostki bulionu (1 warzywna, 1 wołowa, 1 drobiowa) ok. dwa litry wody odrobina masła sos sojowo

Kuchnia po mojemu
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 218

indyka. Mięso obrałam z kości i zasypałam przyprawami (papryka, chili, czosnek, szafran). Wlałam odrobinę wywaru, wymieszałam i zostawiłam w ciepłym miejscu. Do gotującego się bulionu wrzuciłam pociętą na kawałki fasolę szparagową obraną z łyka. Gdy lekko zmiękła dorzuciłam pokrojoną w paski marchew. Na sam koniec wrzuciłam pora i paprykę jako, że one gotują się najkrócej.  Kiedy warzywa były miękkie

Kuchnia po mojemu
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 140

marchwi pociętej w paski 1/3 pietruszki startej na drobnej tarce 2-3 plastry pora 1/3 papryki czerwonej posiekanej w kostkę kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony) kilka strąków fasoli szparagowej zielonej (u mnie żółta - mrożona) 1/2 litra bulionu z duszenia roladek Przygotowanie: Filet z indyka kroimy na plastry. Rozbijamy na cienkie kotlety. Jeśli są duże - kroimy na pół. Solimy, pieprzymy

Kuchnia po mojemu
Biały gulasz. Z indyka i z warzywami 147

warzywa. Po szczegóły zapraszam do dalszej lektury: Składniki: 60 - 70 dag piersi z indyka 1/2 cebuli 1/2 malej papryki czerwonej 1/2 malej papryki żółtej 1 mała marchew kilka strąków fasoli szparagowej (najlepiej zielonej) ok 1 litra wrzątku sól pieprz biały czosnek suszony kurkuma szczypta gałki muszkatołowej kilka płatków chili maka do obtoczenia mięsa (żytnia z pszenną) olej do przysmażenia Przygotowanie

Kuchnia po mojemu