fasola - 7342 przepisów (strona:363/490)

„ SMAKI SĄDECCZYZNY ” Sądecki Bartnik 101

konkursu na najlepsze oferty promocyjne subregionu Gorlicko-Sądeckiego oraz konsultacje dotyczące realizacji jej pod kątem potrzeb klientów. W ramach spotkania odwiedziliśmy Bartnika Sądeckiego , MiasteczkoGalicyjskie a w nim spotkanie z fasolą Piękny Jaś z Doliny Dunajca oraz Tłocznię Maurera w Łącku. Pierwszym punktem programu była wizyta u Bartnika Sądeckiego w Stróżach.    „ Rodzinna firma została założona

królestwo garów
Degustaja win Valpolicella i Amarone 96

Amarone della Valpolicella DOC 2009 Monteci Amarone della Valpolicella DOC Classico 2009 Secondo Marco Amarone della Valpolicella DOC Classico 2009 Accordini Igino Amarone della Valpolicella Classico 2008 Le Besole Fasoli Gino Amarone della Valpolicella DOC 2008 Alteo Na koniec podano dwa wspaniałe wina Amarone z 2006 roku: Amarone della Valpolicella DOC Classico 2006 Morar – wspaniałe, soczyste, o owocowym bukiecie

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina 134

Noir   Do grillowanego dzikiego łososia, pieczonych nóżek cielęcych, dań z boczku wędzonego, pieczonego lub grillowanego drobiu (kurczak, kaczka, indyk, bażant, przepiórka).   Syrah   Do dań z czarną fasolą, chili z wieprzowiny, wołowiny.   Sangiovese   Do kiełbasy z karmelizowaną cebulą.   Zinfandel   Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi

królestwo garów
Bazylia 200

czerwona kapusta.  Suszone, rozdrobnione ziele bazylii dodaje charakteu i wyrazistości potrawą z pomidorów lub z dodatkiem pomidorów, sałatką z ryżem, zapiekanką z kasz i makaronów, potrawą z fasoli, ale przede wszystkim   jest wspaniałym dodatkiem do sosu bolońskiego.   Bazylia nie lubi towarzystwa innych przypraw, poza odrobiną soli lub czosnku, zarówno świeżego, doskonale rozdrobnionego, jak i suszonego

Klaudynkowa kuchnia
Specjalnie po chińsku. Kurczak w trzech smakach czyli chińczyk po polsku. 302

Składniki (na trzy sosy): opakowanie mrożonych warzyw chińskich (w wersji dla ambitnych - warzywa świeże posiekane w paski) kilka różyczek kalafiora mrożonego parę strąków fasolki szparagowej żółtej kilka strąków mrożonej fasoli zielonej typu mamut i groszek zielony 1/2 małej cebuli 2 małe ząbki czosnku 3 kostki bulionu (1 warzywna, 1 wołowa, 1 drobiowa) ok. dwa litry wody odrobina masła sos sojowo

Kuchnia po mojemu
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 226

indyka. Mięso obrałam z kości i zasypałam przyprawami (papryka, chili, czosnek, szafran). Wlałam odrobinę wywaru, wymieszałam i zostawiłam w ciepłym miejscu. Do gotującego się bulionu wrzuciłam pociętą na kawałki fasolę szparagową obraną z łyka. Gdy lekko zmiękła dorzuciłam pokrojoną w paski marchew. Na sam koniec wrzuciłam pora i paprykę jako, że one gotują się najkrócej.  Kiedy warzywa były miękkie

Kuchnia po mojemu
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 147

marchwi pociętej w paski 1/3 pietruszki startej na drobnej tarce 2-3 plastry pora 1/3 papryki czerwonej posiekanej w kostkę kilka różyczek kalafiora (u mnie mrożony) kilka strąków fasoli szparagowej zielonej (u mnie żółta - mrożona) 1/2 litra bulionu z duszenia roladek Przygotowanie: Filet z indyka kroimy na plastry. Rozbijamy na cienkie kotlety. Jeśli są duże - kroimy na pół. Solimy, pieprzymy

Kuchnia po mojemu
Biały gulasz. Z indyka i z warzywami 150

warzywa. Po szczegóły zapraszam do dalszej lektury: Składniki: 60 - 70 dag piersi z indyka 1/2 cebuli 1/2 malej papryki czerwonej 1/2 malej papryki żółtej 1 mała marchew kilka strąków fasoli szparagowej (najlepiej zielonej) ok 1 litra wrzątku sól pieprz biały czosnek suszony kurkuma szczypta gałki muszkatołowej kilka płatków chili maka do obtoczenia mięsa (żytnia z pszenną) olej do przysmażenia Przygotowanie

Kuchnia po mojemu
Kurczak w czerwonej paście curry. Obiad na ostro 376

bardziej konkretnego: oto kolejna na łamach tego bloga odsłona domowego chińczyka: Składniki: 1 pierś z kurczaka 1/2 opakowania warzyw chińskich 2 torebki ryżu sok z 1/2 cytryny łyżka kiełków fasoli Mung 1 łyżka pędów bambusa ok 50 ml mleka kokosowego  słoiczek czerwonej pasty curry dobrego producenta Przygotowanie: Pierś kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy solą pieprzem, imbirem. Na rozgrzanym tłuszczu

Kuchnia po mojemu
Tarta Niebo 272

grubość 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać widelcem (fot.1) . Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola). Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika

Świat Ciasta
Domowa chińszczyzna 329

wszystkie umieścić razem z mięsem na patelni. Przyprawę do potraw chińskich można zastąpić mieszanką imbiru, chili, słodkiej papryki w proszku, curry, soli i pieprzu. Do potrawy można dodać kiełki fasoli mung, ananasa, papryczki chili, świeży imbir, kapustę pekińską czy orzeszki ziemne. Sos można dodatkowo przyprawić odrobiną koncentratu pomidorowego. Potrawę należy dobrze przyprawić, bo inaczej będzie mdła. Ja nie obieram pieczarek

Gospodyni Miejska
Pascha 151

mieszając. Formę wyłożyć wilgotną gazą tak aby jej brzegi zwisały poza naczynie. Włożyć masę serowa, końce gazy zawinąć na wierzch formy i położyć obciążenie. Ja do tego celu użyłam fasolę wsypaną w worek. Wstawić na noc do lodówki

Mama Gotuje
Mazurek Czekoladowy 164

wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy, przełożyć do formy. Z resztek ciasta uformować kulki i ozdobić brzeg ciasta. Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 o C. Zdjąść obciążenie i piec jeszcze przez około 15 minut. Ciasto ostudzić. Przygotować polewę. Masło, śmietanę, połamaną na kawałki czekoladę włożyć do metalowej

Mama Gotuje
Tarta z Rabarbarem 113

spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 mi Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej masłem formy. Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 o C. Przygotować nadzienie: Jajka, mąkę, śmietanę i cukier dokładnie ubić mikserem bądź trzepaczką do jajek.. Rabarbar obrać, pokroić, dodać cynamon, zasypać

Mama Gotuje
Tartaletki z Owocami i Crème Pâtissière 184

formy do tarty. Ciasto nakłuć widelcem. Tartaletki piec przez około 20 minut (nie potrzeba obciążać), natomiast w przypadku tarty ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 o C, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez około 15 - 20 minut. 2. Przygotować Crème Pâtissière: Żółtka ubić z cukrem na gęstą pianę

Mama Gotuje