łyżeczki curry (madras lub innego żółtego) 1,5 łyżki żółtej pasty curry 350 g mleczka kokosowego sól i czarny pieprz do smaku garść kiełków sojowych lub fasoli mung, krążki zielonej cebulki i świeża kolendra do dekoracji 300-400 g makaronu jajecznego 1. Kawałki kurczaka oczyścić, włożyć do garnka, zalać 1,8 l zimnej wody. Wrzucić plastry imbiru, pieprz
Kuchnia Prezydentowejłyżki kim chi wraz z zalewą kawałek zielonej części pora garść pokrojonej w krążki zielonej cebulki 2 łyżki drobno startego imbiru 3 łyżki posiekanej grubo kolendry garść kiełków fasoli (zblanszowanych i osuszonych) lub innych kiełków 250 g mielonej wieprzowiny (można zamienić np. ugotowanymi posiekanymi krewetkami) - nie dałam 1 roztrzepane jajko ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego
Kuchnia Prezydentowejlimonki 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego (dałam od siebie) 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka cukru 1 duża garść sparzonych kiełków sojowych lub fasoli 1/2 małej cukinii (dałam od siebie) 1/2 zielonej papryki (dałam od siebie) 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Do przybrania: 1/2 limonki pokrojonej na ósemki 2 łyżki grubo posiekanej kolendry kilkanaście liści tajskiej
Kuchnia Prezydentowejpółkrążki 1 mała marchewka, pokrojona w ukośne plastry 1/4 małej kapusty pekińskiej, pokrojonej w grube paski lub 2-3 pak-choi 1 średnia cebula, pokrojona w półkrążki garść kiełków fasoli mung lub sojowych Do dekoracji: grubo posiekana zielona cebulka ( gruby szczypior z małymi, białymi cebulkami - wyjaśniam, bo często mam pytania w komentarzach: "A co to jest zielona cebulka?") siekana zielona
Kuchnia Prezydentowejsprawą Portugalczyków uprawiane również w Indiach. Wytwarza jakby podwójne owoce: "jabłko nanerczowe" na szczycie którego tworzy się owoc właściwy czyli orzech. Jego nasienie kształtem i wielkością przypomina ziarnko fasoli. Skorupka orzecha zawiera substancje trujące i alergizujące. Dlatego bardzo ważne jest aby podczas jej otwierania nie zanieczyścić orzecha. Zbiera się je dopiero gdy spadną z drzewa. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi
Wiem co jemDorsz Fasola Jagody Kurki Makaron Orzechy nerkowca Orzechy włoskie Pieczarki Poziomki Płatki owsiane Ryż Seler naciowy Sezam Siemię lniane Truskawki Cynamon Zarodki pszenne
Wiem co jembardzo popularna w Grecji zupa zwana fasolada niedawno zagościła na naszym stole i od razu zyskała wielu zwolenników. Jej główne składniki to fasola, oliwa i pomidory (ja ograniczyłam ilość oliwy do 2 łyżek z uwagi na jej wysoką kaloryczność). Do tego trochę warzyw, przyprawy i ani kropli wywaru mięsnego tak popularnego w naszej rodzimej kuchni. Gęsta, pożywna i aromatyczna. Można
Wiem co jemFrittata z makaronem, bobem, kukurydzą i papryczką peperoni Pikantna frittata ziołowa z fasolą Frittata z bekonem,cukinią,papryką i dzikim ryżem Frittata z brokułami, rzodkiewką i marynowaną Fetą Omlet hawajski ala pizza Omlet błonnikowy z fasolką szparagową Frittata z cukinią Puszysty omlet orzechowo-owsiany z jogurtem i owocami
Wiem co jemmiedzy innymi mrożona dynia. Postanowiłam spożytkować jej część do lasagne. Dla towarzystwa dorzuciłam mieloną wieprzowinę, pory i pomidory. Całość doprawiłam czubrycą zieloną , którą co prawda najczęściej stosuje się do fasoli czy grochu, ale tutaj też sprawdziła się świetnie. Danie wyszło zaskakująco dobre, a domownicy uznali, że jest zdecydowanie lepsze od klasycznej lasagne bolognese.” Czytaj więcej
Wiem co jemsię czymś innym. Ech, mam nadzieję, ze uda mi się doszorować ten przypalony garnek :/ W każdym bądź razie, w wyniku tego niefortunnego wydarzenia powstało pyszne danie z soczewicą zamiast fasoli :) Danie szybkie, wygodne, nie wymagające brudzenia stosu naczyń. No, i pozwoliło mi kontynuować akcję odświeżania spożywczych zapasów :) Składniki: 17 dag podsuszonych kabanosów wieprzowych 1 marchewka (10 dag) 1 puszka
Kuchenne zapiski Edytyścianki blachy. Nakłuć ciasto widelcem i włożyć do lodówki na 30 min., aby się schłodziło. Piekarnik rozgrzać do 200 ° C. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub specjalnymi kamyczkami. Piec 15 min. Po tym czasie zdjąć papier i piec kolejne 10 min. do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia, lekko naciskając ciasto, by opadło. Mikserem utrzeć dokładnie twaróg
Domowa Cookierenka Agiwodą z puszki po ciecierzycy konserwowej. Tak! Też nie mogłam wyjść z podziwu, że ktoś wpadł na pomysł ubicia wody po cieciorce (podobno woda z puszki po białej fasoli też się nadaje). Weganką nie jestem, ale przemawia do mnie fakt "nic-nie-marnowania" i wykorzystania w kuchni każdego składnika. Pewnie zastanawiasz się jak smakują takie bezy? Doświadczenie przeprowadziłam na bliskich
Domowa Cookierenka Agiśniadaniu i lekkim "ogarnięciu się" ruszyliśmy do Warszawy na obiad. Zatrzymaliśmy się w Bobby Burgerze i każdy z nas zjadł wybranego burgera :) Ja wahałam między burgerem z kotletem z fasoli a burgerem z kotletem z soczewicy i ostatecznie wybrałam tego drugiego, był bardzo smaczny, polecam! :) ~wege burger z kotletem z soczewicy~ Po burgerach wybraliśmy się na spacer. Zahaczyliśmy też
breakfast of dreamskucharze robili oddzielne posiłki dla wegetarian i wegan, i to nie jakieś ugotowane warzywka z torebki, owszem, dania na bazie warzyw, ale bardzo ciekawe i smaczne, np. fasola w sosie pomidorowym z makaronem pełnoziarnistym, grillowane bataty, były też jakieś sojowe kotlety. Osoba z nietolerancją laktozy zawsze dostawała to samo co inni, ale oczywiście w wersji lakto-free. Gdy danego dnia
breakfast of dreamsdania: Omlet z 3 jaj z wędliną sojową, warzywami (cukinia, pieczarki, papryka, natka pietruszki) podany z brokułem i keczupem Makaron soba z pieczarkami i cukinią duszonymi w sosie sojowym Fasola w sosie pomidorowym z cukinią, papryką, pieczarkami, bazylią i natką pietruszki (+masa przypraw :)) Cukiniowe tagliatelle z ciecierzycą i pieczarkami w sosie pomidorowym, posypane natką pietruszki, koperkiem i bazylią
breakfast of dreams