spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej masłem formy. Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 o C. Zdjąść obciążenie i piec jeszcze przez około 15 minut. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z kisielem. Białka
Mama Gotujedyni dodać resztę składników i dokładnie wymieszać Formę na tartę wysmarować tłuszczem a następnie jej spód i boki wyłożyć ciastem. Ciasto nakłuć widelcem,wyłożyć papierem dopieczenia i obciążyć np. fasolą lub grochem. Ciasto piec w temperaturze 180 o C przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i papier do pieczenia, na ciasto wyłożyć farsz i piec jeszcze przez 40 minut również
Mama Gotujepietruszkę, seler, marchew. Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę.Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać ziemniaki. Gotować do miękkości i doprawić do smaku solą i pieprzem. Fasolę przepłukać przez sitko pod bieżącą wodą i dodać do zupy razem z burakami pokrojonymi w kostkę oraz cebulką przysmażoną z szczyptą cukru.Jeszcze chwilę gotujemy by zupa nabrała pięknej buraczanej czerwieni. Zupę
MarciochaKucharzyprzetrwać jesienna pogodę trzeba się dobrze najeść. Czy jest coś lepszego niż fasolka po bretońsku? SKŁADNIKI: 400- 500 g fasoli suchej 2-3 ząbki czosnku kilka pomidorów malinowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka ogóreczków chili 1-2 cebule 1 łyżka masła 2 kiełbasy myśliwskie 300g boczku wędzonego sól i pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano
MarciochaKucharzybędzie to klasyczna odsłona chili con carne. W moim chili zamiast fasoli, znalazła się zielona soczewica. Danie to, może nie jest daniem typowo wiosennym, ale z racji kapryśnej pogody, rozgrzewająca i sycąca potrawa zdecydowanie wskazana ;) Inną wersję chili con carne prezentowałam już na moim blogu - tutaj . Składniki: 350 g mielonej wołowiny 1 cebula 3/4 szklanki zielonej soczewicy 1 czerwona
kolorowotorcikowokażda sałatka musi zawierać ciężki majonezowy sos, i taka jest moja wersja. Składniki: 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka ¾ opakowania mixu sałat (u mnie z sałatą rzymską) Puszka fasoli czerwonej Puszka kukurydzy 1 mała czerwona papryka 250 g makaronu pełnoziarnistego lub zwykłego z pszenicy durum 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki oleju Sos: 3 łyżki
Fabryka pomysłówbrązowym cukrem około 15 minut, po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia i zimne mieszamy ze śmietaną Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy, przekładamy do foremki na tartę, nakłuwamy widelcem, dociskamy fasolą, pieczemy około 25 minut, po czym wyjmujemy spód z piekarnika, smarujemy masą krówkową, wylewamy na niego masę dyniową, pieczemy kolejne 20 minut na złoty kolor Ostudzoną tartę dekorujemy orzechami
Luźna Kuchniateż ryżowym. Stir fry z kurczakiem Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 5 pieczarek 1 marchewka garść kiełków fasoli mung kilka różyczek brokuła sos sojowy czarny pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, delikatnie skrapiamy sosem sojowym, pieprzymy i mieszamy. Cebulę i marchewkę obieramy, cebulę kroimy
Kulinarne przygody Gatityciasto nawinąć na wałek i na nim przełożyć do przygotowanej formy. Nadmiar odcinamy. Spód nakłuwamy gęsto widelcem, kładziemy krążek wycięty z papieru do pieczenia i wysypujemy nieco grochu lub fasoli, dzięki temu spód się nie wybrzuszy. Pieczemy jak zwykle :) Jego wysokość sernik! Wg mnie sernik jest smaczny tylko wtedy kiedy jest wilgotny i puszysty. Sposobów na puszysty sernik jest
Pyry na Gazciasta usuwamy za pomocą wałka, potem dociskamy ciasto do formy. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Formę przykrytą papierem do pieczenia i obciążoną fasolą wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. 10 minut przed zakończeniem zdejmujemy papier i pieczemy do zarumienia się. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia, potem wykładamy na ciasto
Projekty ze smakiemSKŁADNIKI: 2 puszki krojonych pomidorów 1 opakowanie mrożonej fasoli 1 puszka cieciorki 1 słoiczek marynowanych mini cebulek 1 słoik patisonów 1 czubata łyżka lubczyku 1 łyżka czosnku granulowanego pieprz mielony do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki makaron razowy 1 szklanka wody PRZYGOTOWANIE: Uwielbiam dania jednogarnkowe :) Wszystkie składniki umieścić w misie multicookera poza makaronem. Jego dodamy na 10 minut przed końcem
ClauditteMissCookinglodówki na 30 min. Kiedy ciasto będzie schłodzone wylepiamy nim tortownicę lub formę na tatrę. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i na górę układamy ciężarek np. ziarnka fasoli i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Póki ciasto się piecze przygotowujemy nadzienie. W misie ubijamy jaja, mleko, dodajemy sól i słodką paprykę
Kuchnia Łukaszaukładamy je na prostokąty bez dziurek, dzięki którym powstaną ranty ciastek, sklejamy dociskając np. widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, środki nakłuwamy widelcem i obciążamy np. fasolą. Pieczemy w 180 st. C. przez ok 15 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 100 g śmietany 30 lub 36% 100 g serka mascarpone
Domowy Smak JedzeniaJest marzec więc czas na wiosenną tofucznice! Tofucznica wraz z kromką grubo posmarowaną pasztetem z fasoli, idealnie nadaje się na wielkanocne śniadanie :) O dziwo ten wegański wymysł na jajecznice smakuje też wieloletnim mięsożercom (czyt. moim rodzicom i kotu)! Tofucznica czyli jajecznica bez jajka ale z tofu składniki: 180 g tofu 2 rzodkiewki malutka garstka kiełków z rzodkiewki
wegetalerzeMajonez- obowiązkowy towarzysz ''jajek'' z groszkiem, niezastąpiony w sałatce jarzynowej, bezkonkurencyjny wielkanocny sos. Istnieje wiele przepisów na wegański majonez. Można go zrobić z tofu, ziaren, fasoli, ziemniaków, ryżu i wielu innych wymyślnych składników. Moim ulubionym jest najprostszy majonez na bazie mleka sojowego. Robi się go w mniej niż 5 minut i można mieć pewność, że sprawdzi
wegetalerze