kolejne danie z serii krzepiących i błyskawicznych. Lekko pikantne i bardzo sycące. Dzięki fasoli szparagowej i jajku w koszulce taki makaron może być pełnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób) 250 gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans
OstryKęsokoło godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut. Usunąć folię i piec kolejne 10 – 15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i w tym czasie przygotować krem. Krem: 400 ml mleka
Bulliobrzegi należy przyciąć nożem lub po prostu przejechać po nich wałkiem i ostra krawędź formy przetnie ciasto. Ciasto należy podziurkować widelcem a następnie wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą, ciecierzycą lub innym warzywem strączkowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec przez 15 min. Po czym wyjąć obciążenie i piec kolejne 10 min tak aby ciasto było
IMPRESJA SMAKUKukurydza jest dodatkiem, którego nie musimy dawać, jeżeli jej nie lubimy lub nie chcemy jej jeść. Można ją zastąpić czerwoną papryką, czerwona fasolą lub nie dodawać żadnych dodatkowych składników i placki też będą dobre.. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki oleju 2 łyżki magi 1 cebula 1 puszka kukurydzy 2 łyżeczki słodkiej
IMPRESJA SMAKUZupę dyniową można podawać z podprażonymi pestkami dyni, makaronem lub czerwoną fasolą. Ps. Pamiętajmy że świeży imbir ma całkowicie inny smak i aromat niż ten z proszku i nie należy go pomijać. To taka dygresja dla tych co lubią pomijać połowę składników, a później się dziwią, że coś nie smakuje tak jak powinno:-) Składniki: 1 i 1/2 kg dyni
IMPRESJA SMAKUUwielbiam kiełki na patelnię. Podsmażone na odrobinie oleju (albo na suchej patelni), z solą i pieprzem są pyszne jako samodzielnie danie. Kiełki fasoli mung, cieciorki i soczewicy mają super orzechowy smak. Można dodać drobno posiekaną cebulkę lub czosnek. Dzisiaj postanowiłam dodać ... jajka - i wyszła pyszna jajecznica z kiełkami :) SKŁADNIKI (dla 1 osoby) 3-4 łyżki kiełków na patelnię - stir
Moje Kuchenne Rewelacjelodówki na ok. 45 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno formy na tartę o średnicy 24 cm wysmarowanej wcześniej masłem, po wyłożeniu ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wysypać fasolę lub ryż które obciążą ciasto. Piekarni rozgrzewamy do 200 stopni C pieczmy przez ok 15 minut. Następnie usuwamy nasze obciążenie i pieczemy jeszcze 5-10 minut, do lekkiego
kgwjanczewoSałatka z selera z brzoskwiniami i kurczakiem Kurczaka wędzonego kupiłam specjalnie z myślą o tej sałatce i czekał sobie w lodówce na swoją kolej. A groszek, kukurydza, czy czerwona fasola z puszki zawsze jest w odpowiedniej ilości schowana. A że my lubimy wszelkie sałatki, a tej sałatki z selera dawno nie robiłam, nie ma też przepisu na blogu, więc sałatkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCysteina to aminokwas siarkowy występujący w soi, spirulinie, wołowinie, wieprzowinie, mięsie z kurczaka i indyka, soczewicy, ciecierzycy, czerwonej fasoli, groszku, czosnku oraz jajach. Ciekawostką jest fakt, iż cysteina wiąże się z metalami ciężkimi, usuwa je z organizmu oraz zapobiega gromadzeniu się w wątrobie. Metionina - aminokwas piękności, znajdziemy go w rybach i mięsach, otrębach
Życie na widelcumięsa mielonego wołowego , 5-6 ziemniaków,2 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, opakowanie pomidorów bez skórki, 2 marchewki, 2 duże papryki czerwone, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, kostka rosołowa, 1,5 l bulionu warzywnego, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, chilli, kmin rzymski, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 5 listków laurowych Przygotowanie: 1. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną
Kuchnia Pełna Pasjipotrawie. Porcja na 10-12 osób. SKŁADNIKI 1-1,2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki) 1 duży słoik papryki czerwonej 1 duży słoik ogórka konserwowego 1 duży słoik fasoli szparagowej zielonej 1 słoik pieczarek pasteryzowanych 1/2 kostki margaryny 4-5 liści laurowych i ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka SKŁADNIKI NA KLUSKI 800 g ziemniaków 1 jajko
Passions hobbies lifepozostaje w pamięci. Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię takie delikatne przysmaki Składniki: 1 słoik mieszanki : marchew, groszek ,kukurydza 1 puszka groszku 2 jabłka 1 puszka fasoli czerwonej 2 udka wedzone kilka łyżek majonezu sól,pieprz Wykonanie: Warzywa mieszamy ze sobą, jabłka siekamy wdrobną kosteczkę, dodajemy do sałatki. Jajka drobno siekamy, dokładamy do sałatki. Dodajemy obranego pokrojonego
Z Majeczką w kuchnimało znana w Polsce, jednak zachęcam do spróbowania. Moja pierwsza cieciorka była z zupy. Smak jej jest trudno porównać do innych strączkowych, jest delikatna w smaku, bez znanego z fasoli, czy też grochu mączystego smaku. 1 szklanka nasion cieciorki 2 średnie marchewki 2 średnie ziemniaki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 listek laurowy 1 łyżeczka
Kuchcik gotujeugotowanej kaszy jaglanej sól pieprz Sposób przygotowania: W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy parówki. Gotujemy ok. 5 minut, aby były ciepłe. Na patelni z olejem wrzucamy mrożoną fasolę i dusimy pod przykryciem, aż się rozmrozi. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane parówki przekładamy na patelnie i smażymy pod przykryciem ok. 5 minut na małym gazie
Truskawkowa Fiestawcześniej rozwałkować) na dnie i po bokach formy. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut w temp. 180 stopni (ciasto można przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub grochem, aby uniknąć ewentualnych wybrzuszeń w cieście). Miksujemy składniki na krem, wylewamy je na upieczone ciasto i na wierzchu układamy pokrojone na pół lub ćwiartki śliwki. Ciasto wstawiamy
Zofiana