straconego... Do takiego barszczu można dodać łyżkę lub dwie zwykłych tłuczonych ziemniaków, takich jak do drugiego dania. Nie śmiem nazwać tego barszczu ukraińskim, bo nie ma w nim ani fasoli Piękny Jaś, ani poszatkowanej kapusty. Do barszczu zawsze dodaję trochę wędzonych żeberek lub kawałek boczku, gdy żeberek akurat nie mam. Bardzo lubię kiedy barszcz lekko pachnie dymem. I obowiązkowo musi
bistro mamałyżki oleju, na mocno rozgrzany olej wrzucić naszego kurczaka, podsmażyć ze wszystkich stron, po czym dodać pieczarki pokrojone w kostkę. Smażyć całość około 20 minut, mieszając. Na koniec wlać fasolę wraz z zalewą, wymieszać, doprawić do smaku. Podawać z bagietkę, chlebkiem nan lub ryżem
Walijskie Pichceniezostawić na noc w lodówce. Blachę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i przełożyć na blachę. Ciasto nakłuć widelcem i obciążyć np. fasolą, w przeciwnym razie brzegi ciasta mogą odkleić się od papieru i opaść podczas wstępnego pieczenia. Można też zamiast papieru wysmarować blachę masłem. Piec 15 minut w temperaturze 230 stopni
W kuchni wieczoremsmarujemy formę na tartę masłem, ciasto rozwałkowujemy na umączonym blacie na grubość 2 mm i wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Pieczemy 20 minut. W tym czasie kroimy gruszki na ósemki i usuwamy gniazda nasienne. Ser kroimy w cienkie plasterki. Orzechy delikatnie rozgniatamy na mniejsze kawałki. Składniki na kisz mieszamy ubijaczką
W kuchni wieczorempomarańczowy wg przepisu z wpisu 500g wyfiletowanych ud z kurczaka 3 łyżki mąki 3 dymki posiekane w 2 cm kawałki 1 średnia marchewka pokrojona w słupki 200g fasoli szparagowej 200g makaronu soba sól i pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Fasolkę gotujemy 5 minut i odcedzamy. Nie więcej, bo będzie jeszcze smażyć się na patelni. Kurczaka kroimy w grubą
W kuchni wieczorempodczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było jeszcze ciepłe... Nie mogliśmy się oprzeć :-). Hiszpańska tradycja nakazuje umieścić w cieście fasolę lub pieniążek, temu kto go znajdzie przez cały nadchodzący rok będzie dopisywała pomyślność. Rosc ó n de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Czas przygotowania: 16 godzin
Kulinarne przygody Gatitypobliskich producentów biologicznych . W naszej skrzyneczce znalazły się produkty dla 2 osób . Bardzo pyszny chleb, chipsy, jabłka, ziemniaki, porzeczka , koper włoski, sałata, marchewka, makaron, por oraz kiełki fasoli mung. Wszystko było bardzo świeże i smaczne. Cena takiego zestawu to 29,5 E może się wydawać to dużo,ale pamiętajcie ze są to produkty regionalne i biologiczne. Co tydzień
cookplzakończenie starego roku przygotowałam miniaturowe galaretki z mięsem z indyka, salami i warzywami: papryką konserwową, zielonym, groszkiem, kukurydzą, oliwkami, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Tradycyjnie przygotowuję mięso z indyka w galarecie jedynie z marchewką. Tym razem marchew razem z pietruszką i selerem wylądowały razem z większością wywaru w zupie pomidorowej. Pozostały wywar wraz z mięsem stanowił bazę do mojej przekąski
Czerwień i błękitwiadomo czego się spodziewać :) Zawsze będę miała dla Was batony energetyczne a oprócz nich inne rzeczy. Były np: sezamki z amarantusem, batony karmeLove, aksamitne majonezy sojowe, smalec z fasoli, bezglutenowe zakwasy i wiele wiele innych :) Następny Eko Targ odbędzie się 10 stycznia 2015 r. i oczywiście będzie mnie można tam spotkać, porozmawiać, spróbować pysznego jedzenia, zakupić coś :) W planach
Co na wege obiad?wystudzenia. Śledzie pokroić na małe kawałki, paprykę i ogórki pokroić na dość drobne paseczki, a umyta natkę pietruszki posiekać i dodać do sosu pomidorowego. Dodać również kukurydzę z fasolą i wymieszać. Całość przełożyć do salaterki (miseczki), przykryć i odstawić do lodówki na 4-8 godzin
Mix smakuumieściłabym ją w pierwszej dziesiątce. Składniki: Mięso wołowe pokrojone w cienkie plastry Jajko Połowa dużego kabaczka Pieczarki Cebula Papryka (w zasadzie każdy kolor) Marchew Por Ogórek Szpinak Fasola Mung Ziarna sezamu Olej sezamowy (taki do woka) Sos sojowy Sos pomidorowy Chili Czosnek Japońskie ryżowe winegre Ryż Może coś pominęłam, ale powiem tak jedna pani z Korei
Kulinarna rozmowainstrukcji na opakowaniu 0.5 czerwonej papryki pokrojonej w sporą kostkę 0.5 chili drobno posiekanej 2-3 dymki pokrojone w drobne kawaleczki 3 ząbki drobno posiekanego czosnku 200g kiełków fasoli mung 1/3 sałaty lodowej pokrojonej w paski Garść suszonych krewetek (opcjonalnie) 150g krewetek (świeżych lub mrożonych) Garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie) 2 jajka-roztrzepane Garść posiekanej świeżej kolendry Na sos: 3 łyżki
Kulinarna rozmowamłodych cebulek - dymek, pokrojonych w spore kawałki garść grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki) 1 marchewka pokrojona w patyczki garść kiełków fasoli mung mięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy) 1 plaster boczku 2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry) 200g
Kulinarna rozmowatemperaturze 200 stopni. Wyciągamy z piekarnika kroimy w kromki i polewamy resztką sosu. Efekt? Jak na pierwszym zdjęciu:-) Ps. na pierwszym zdjęciu obok mięsa postawiliśmy miseczkę z pyszną fasolą, na którą przepis już wkrótce
Smaki Brazyliinajbardziej wskazany. A jakie to jest, to dobre wino ? Takie, które Wam smakuje. Wybór zależy od Was, jak – i z czym sałatkę podacie. Zastępując mięso, np. czerwoną fasolą otrzymamy wersję wegetariańską – również pyszną. Smacznego. :) ORGANIZATORKI MAJOWEGO WYZWANIA BLOGEREK I BLOGERÓW : PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.com MARTA www.magicznezyciemarty.pl UCZESTNICY : AGATA www.myszkagotuje.blogspot.com ALINA www.ala-piecze.blogspot.com ANNA www.cafeamaretto.blogspot.com www.aronia-wiemcojem.blogspot.com BEATA www.staregary.blogspot.com EWA www.ewakuchennie.blogspot.com GOSIA www.daylicooking.pl IWONA
mojewypiekiinietylko