wiadomo czego się spodziewać :) Zawsze będę miała dla Was batony energetyczne a oprócz nich inne rzeczy. Były np: sezamki z amarantusem, batony karmeLove, aksamitne majonezy sojowe, smalec z fasoli, bezglutenowe zakwasy i wiele wiele innych :) Następny Eko Targ odbędzie się 10 stycznia 2015 r. i oczywiście będzie mnie można tam spotkać, porozmawiać, spróbować pysznego jedzenia, zakupić coś :) W planach
Co na wege obiad?wystudzenia. Śledzie pokroić na małe kawałki, paprykę i ogórki pokroić na dość drobne paseczki, a umyta natkę pietruszki posiekać i dodać do sosu pomidorowego. Dodać również kukurydzę z fasolą i wymieszać. Całość przełożyć do salaterki (miseczki), przykryć i odstawić do lodówki na 4-8 godzin
Mix smakuumieściłabym ją w pierwszej dziesiątce. Składniki: Mięso wołowe pokrojone w cienkie plastry Jajko Połowa dużego kabaczka Pieczarki Cebula Papryka (w zasadzie każdy kolor) Marchew Por Ogórek Szpinak Fasola Mung Ziarna sezamu Olej sezamowy (taki do woka) Sos sojowy Sos pomidorowy Chili Czosnek Japońskie ryżowe winegre Ryż Może coś pominęłam, ale powiem tak jedna pani z Korei
Kulinarna rozmowainstrukcji na opakowaniu 0.5 czerwonej papryki pokrojonej w sporą kostkę 0.5 chili drobno posiekanej 2-3 dymki pokrojone w drobne kawaleczki 3 ząbki drobno posiekanego czosnku 200g kiełków fasoli mung 1/3 sałaty lodowej pokrojonej w paski Garść suszonych krewetek (opcjonalnie) 150g krewetek (świeżych lub mrożonych) Garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie) 2 jajka-roztrzepane Garść posiekanej świeżej kolendry Na sos: 3 łyżki
Kulinarna rozmowamłodych cebulek - dymek, pokrojonych w spore kawałki garść grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki) 1 marchewka pokrojona w patyczki garść kiełków fasoli mung mięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy) 1 plaster boczku 2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry) 200g
Kulinarna rozmowatemperaturze 200 stopni. Wyciągamy z piekarnika kroimy w kromki i polewamy resztką sosu. Efekt? Jak na pierwszym zdjęciu:-) Ps. na pierwszym zdjęciu obok mięsa postawiliśmy miseczkę z pyszną fasolą, na którą przepis już wkrótce
Smaki Brazyliinajbardziej wskazany. A jakie to jest, to dobre wino ? Takie, które Wam smakuje. Wybór zależy od Was, jak – i z czym sałatkę podacie. Zastępując mięso, np. czerwoną fasolą otrzymamy wersję wegetariańską – również pyszną. Smacznego. :) ORGANIZATORKI MAJOWEGO WYZWANIA BLOGEREK I BLOGERÓW : PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.com MARTA www.magicznezyciemarty.pl UCZESTNICY : AGATA www.myszkagotuje.blogspot.com ALINA www.ala-piecze.blogspot.com ANNA www.cafeamaretto.blogspot.com www.aronia-wiemcojem.blogspot.com BEATA www.staregary.blogspot.com EWA www.ewakuchennie.blogspot.com GOSIA www.daylicooking.pl IWONA
mojewypiekiinietylkołyżka sosu ostrygowego - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry - 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru - 1 czerwona cebula - 1 szalotka - 1 zielona papryczka (ostra) - 1 puszka kiełków fasoli mung - 250ml wywaru z warzyw lub ryb - sok z ½ limonki - 3 łyżki mleka kokosowego - makaron chow mein (2 op., jak na zdjęciu) - kolendra (najlepiej świeża, ja miałam suszoną) - suszone chili
mojewypiekiinietylkoklopsikami z kiełbasy Paella z królikiem i kurczakiem Pity z klopsikami, botwinką i fetą Marokańskie kefty Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane Tażin z klopsikami i jajkiem Tortilla z chorizo i fasolą Greckie klopsiki keftedakia Chorizo z papryką i cebulą Jesienny tażin wołowy Cukinie faszerowane kiełbasą Wiejska zapiekanka po grecku
Chilli Czosnek i OliwaMarokańczycy najczęściej wykorzystują go do marynowania ryb, drobiu oraz jagnięciny. Można polać nim także grillowane mięso, rybę czy krewetki. Sprawdzi się także na grillowanych warzywach, w sałatce ziemniaczanej, z fasoli czy kuskusu. Sos ma tyle zastosowań, ile tylko macie pomysłów:) P.s. W oryginalnym przepisie do szaszłyków wykorzystano jagnięcinę. Ja postanowiłam zamienić ją na mięso wieprzowe, zdając sobie sprawę
Chilli Czosnek i Oliwawidelcem. Całość przykrywamy folią i ponownie umieszczamy w lodówce na około 30 minut. Następnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Ciasto do tarty przykrywamy folią aluminiową i sypiemy suchą fasole, groch lub inny obciążnik. Pieczemy około 12-15 minut. Po tym czasie usuwamy folię, ponownie nakłuwamy ciasto i pieczemy 4 minuty. Przygotowujemy glazurę morelową: dżem morelowy przecieramy przez sito
Kolizje Smakówcałej podanej przez Jamiego porcji. Przepis znalazłam w "Kulinarnych wyprawach Jamiego", w części greckiej. Lubię inne spojrzenia na dania już w jakiś sposób mi znane. To danie bazuje na fasoli, takiej o większych ziarnach, i na pomidorach
Dzieje kuchennej Wiewióryrzeczywistości pilaki nie jest zupą, raczej warzywną potrawką ale ja dodałam sporo wody więc otrzymałam gęstą i bardzo, bardzo smaczna zupę. Dzieciaki słowa nie powiedziały, że jej podstawa jest fasola, wręcz przeciwnie, były
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki soku z cytryny Składniki na chińszczyznę na 2 porcje: 1 woreczek białego ryżu 1 woreczek dzikiego ryżu 2 schaby z wieprzowiny mrożona mieszanka chińska z (marchewką, cebulą kiełkami fasoli mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, papryką, porem) przyprawy po 1 szczypcie: imbir, kurkuma, curry, papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon, 2 łyżeczki sosu sojowego, sól i pieprz
Bon Appetit Małgorzatykroimy także ogórki. Natkę i szczypior szatkujemy. A czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Proste, tanie i smaczne :) Sałatka z fasoli szparagowej
Bon Appetit Małgorzaty