fasola - 7342 przepisów (strona:372/490)

TARTA CEBULOWA 258

zająć się ciastem. Ciasto wałkuję na wzór formy do tarty, ale tak, by była około 2-3 cm większa średnica. Wylepiam ciastem natłuszczoną formę, nakłuwam widelcem i obciążam fasolą lub kulkami ceramicznymi, wysypanymi na folię aluminiową. Podpiekam przez 10 minut w 200 stopniach, po czym wyjmuję z pieca i napełniam nadzieniem. Pokrojoną cebulę rozrzucam na cieście, zalewam masą jajeczną

W kuchni Karmel-itki
Maślana Pizza Margherita 281

przyprawiamy solą, cytryną, cukrem i oregano i odstawiamy 5/ Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyjętym z lodówki ciastem wykładamy blaszkę od tarty, nakładamy na nie folię aluminiową i obciążamy fasolą lub ryżem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż ciasto będzie suche (ok. 15 minut).  6/ Usuwamy obciążenie, nakładamy przyprawione krojone pomidory, posypujemy startym serem i wkładamy ponownie do piekarnika

Kuchnia PROzdrowotna
Tarta z kaszanką i kapustą 114

minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolą. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni c. Cebulę szatkujemy w piórka i podsmażamy do zeszklenia na łyżce masła. Kaszankę obieramy ze skórki i ugniatamy widelcem. Kapustę podsmażamy

Pyry na Gaz
Tarta a'la makowiec 187

minut w lodówce. Rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. Przenosimy do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty. Odcinamy nadmiar i gęsto nakłuwamy dno. Wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy szklankę suchej fasoli lub grochu. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdki. Pieczemy aż się zarumienią w temperaturze 180 stopni C. Masa makowa: Mak wsypać do garnuszka, zalać

Pyry na Gaz
Czy z tej mąki będzie chleb? 154

zawiera dwa razy więcej białka niż mąka pszenna, niewielką ilość skrobi, ma lekko orzechowy smak, doskonała do wypieków, przygotowywania sosów, może również być używana jako substytut jajek, * z fasoli – jest bardzo odżywczą mąką chlebową, ma delikatny smak, nadaje się do wypieku chlebów, ciast, placków, * z amarantusa –charakteryzuje się dużą zawartością żelaza, wapnia i białka, w połączeniu z innymi mąkami nadaje

Pyry na Gaz
Zapiekanka makaronowa 285

niezawodną zapiekankę makaronową. Miałam okazję do wykorzystania resztek wędlin. Składniki: 1 opakowanie makaronu 20 dag  kiełbasy lub wędlin 20 dag sera żółtego Słoiczek  sosu bolońskiego Puszka czerwonej fasoli Sól Ketchup. Sposób wykonania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż do chwili gdy będzie średnio miękki. W tym czasie ser żółty trzemy na tarce, a pokrojoną kiełbasę i wędliny zasmażamy

Na słodko lub wytrawnie
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KALAFIOREM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM 199

noworoczne postanowienie. Wszystkim na kulinarnym detoksie, polecam pyszną sałatkę, przyjemnie chrupiącą w ustach. SKŁADNIKI: 3 liście sałaty lodowej kilka różyczek kalafiora (surowego) 1 mały pomidor 2-3 łyżki czerwonej fasoli (z puszki, przepłukaną) 4 jajka przepiórcze (ugotowane na twardo) 4 marynowane pieczarki 60 g wędzonego łososia sól ziołowa olej ze słonecznika A jak to zrobić: Liście sałaty porwać drobno

Kuchnia w opałach
Błyskawiczny makaron vermicelli z kurczakiem, fenkułem i boczniakami 276

cukinię, fenkuła i boczniaki. „Jednym słowem” – sprzątanie lodówki. Użyłam też swojej ogródkowej własnoręcznie wyhodowanej kolendry. SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 100 gram makaronu z fasoli – Vermicelli 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka pół żółtej cukinii pół małego fenkułu 4-5 grzybów mun suszonych 4 duże świeże boczniaki 1 duże zielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona

OstryKęs
Błyskawiczny makaron chiński z jajkiem w koszulce 289

kolejne danie z serii krzepiących i błyskawicznych. Lekko pikantne i bardzo sycące. Dzięki fasoli szparagowej i jajku w koszulce taki makaron może być pełnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób) 250 gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans

OstryKęs
Tarta z kremem budyniowym i owocami 432

około godzinę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np. fasolą). Piec około 15 minut. Usunąć folię i piec kolejne 10 – 15 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i w tym czasie przygotować krem. Krem: 400 ml mleka

Bullio
Tarta z mascarpone i galaretką z brzoskwiniami 149

brzegi należy przyciąć nożem lub po prostu przejechać po nich wałkiem i ostra krawędź formy przetnie ciasto. Ciasto należy podziurkować widelcem a następnie wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą, ciecierzycą lub innym warzywem strączkowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec przez 15 min. Po czym wyjąć obciążenie i piec kolejne 10 min tak aby ciasto było

IMPRESJA SMAKU
Placki z piersi kurczaka z kukurydzą (ekspresowe) 160

Kukurydza jest dodatkiem, którego nie musimy dawać, jeżeli jej nie lubimy lub nie chcemy jej jeść. Można ją zastąpić czerwoną papryką, czerwona fasolą lub nie dodawać żadnych dodatkowych składników i placki też będą dobre.. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki oleju 2 łyżki magi 1 cebula 1 puszka kukurydzy 2 łyżeczki słodkiej

IMPRESJA SMAKU
Zupa z dyni z imbirem i sokiem pomarańczowym 102

Zupę dyniową można podawać z podprażonymi pestkami dyni, makaronem lub czerwoną fasolą. Ps. Pamiętajmy że świeży imbir ma całkowicie inny smak i aromat niż ten z proszku i nie należy go pomijać. To taka dygresja dla tych co lubią pomijać połowę składników, a później się dziwią, że coś nie smakuje tak jak powinno:-) Składniki: 1 i 1/2 kg dyni

IMPRESJA SMAKU
Jajecznica z kiełkami na patelnię 156

Uwielbiam kiełki na patelnię. Podsmażone na odrobinie oleju (albo na suchej patelni), z solą i pieprzem są pyszne jako samodzielnie danie. Kiełki fasoli mung, cieciorki i soczewicy mają super orzechowy smak. Można dodać drobno posiekaną cebulkę lub czosnek. Dzisiaj postanowiłam dodać ... jajka - i wyszła pyszna jajecznica z kiełkami :)   SKŁADNIKI (dla 1 osoby) 3-4 łyżki kiełków na patelnię - stir

Moje Kuchenne Rewelacje
Budyniowa tarta pod złotymi kroplami 159

lodówki na ok. 45 minut. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno formy na tartę o średnicy 24 cm wysmarowanej wcześniej masłem, po wyłożeniu ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wysypać fasolę lub ryż które obciążą ciasto. Piekarni rozgrzewamy  do 200 stopni C pieczmy przez ok 15 minut. Następnie usuwamy nasze obciążenie  i pieczemy jeszcze 5-10 minut, do lekkiego

kgwjanczewo