Składniki: na ciasto kruche (forma okrągła ok. 26 cm): 250 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, szczypta soli, 1 łyżka wody, ponadto: 1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy, 1 biała cebula, 200 g kurek, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta suszonego czosnku, 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu, sól do smaku, 1 łyżeczka musztardy ostrej ( np. sarepskiej
Moniki Smakołykikońcu rodzinnie było, zapomniałam, a po za tym, nie miałam czasu wstawić, tego co tygodniowego posta, nadrabiam dzisiaj, mam nadzieje, że będzie smacznie ;) Naleśniki z pastą z białej fasoli i marchewki, z nerkowcami ryż curry, z tuńczykiem, ananasem, rodzynkami i brokułem, posypane orzeszkami ziemnymi Nietypowe, ale powiem wam, że bardzo smaczne połączenie. Naleśniki z farszem z czerwonej
More food, love and dreamsdłonią formy od góry. Na koniec dziurkujemy ciasto widelcem. Jeśli Wam się chce, to możecie obciążyć ciasto kładąc na nie kawałek papieru do pieczenia i wsypując suchy ryż lub fasolę – wtedy macie pewność, że będzie równe na dnie. My nigdy tego nie robimy – zwykłe lenistwo :D. 5. PIECZENIE CIASTA (10 min) Ciasto w formach wkładamy do piekarnika i podpiekamy
Nerds KitchenKorzystając z dobrodziejstw lata proponuję pyszną sałatkę z fasolką i kalafiorem- a w roli głównej śledź! Pycha! Składniki: 1 duży kalafior, ½ kg fasoli szparagowej, 1 opakowanie koreczków śledziowych w oleju, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki jogurtu naturalnego, sól do smaku, pieprz do smaku, ocet do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Kalafior namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem soli na kilka minut. Następnie kalafior
Tradycyjna Kuchniaciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Młode buraczki pokroić w plasterki, łodyżki w 2 cm kawałki. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy botwinkę. Nastepnie dodajemy
Atlas Smakówkulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę na tartę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Wyjąć i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać mąkę i wymieszać. Do gotującego mleka wlać masę jajeczną
Atlas Smakówgałka muszkatołowa pęczek białych szparagów ok 10 pomidorków koktajlowych rukola do dekoracji Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Odłamujemy zdrewniałe końcówki ze szparagów i obieramy łodygi. Szparagi gotujemy 10 min w lekko posolonej i posłodzonej wodzie
Atlas Smakówszklanki mleka 150 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa pieprz Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Jajka, śmietanę, mleko i ser mieszamy razem. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Tartę wypełniamy wędzonym
Atlas Smakówwykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Ciasto ma mieć grubość ok 1/2 cm. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min z obciążeniem i przez kolejne ok 15 min do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do serka
Atlas Smakówsera gorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz gałka muszkatołowa tymianek Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Z makreli usunąć ości i skórę, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć
Atlas Smakówmożesz spróbowacć jak smakuje w trochę innej wersji :) Składniki: 1 op. bobu 1/2 pęczka świezego koperku 1 mała cebula 1 duży ząbek czsnku 2 łyżeczki przyprawy do fasoli (Dary Natury) - można pominąć łyżeczka mielonej kolendry łyżka suszonej natki pietruszki - może być świeża, ja akurat nie miałam 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki ziaren lnu złocistego
pyszne zdrowościmamy jeszcze Bambino Karczochy, nie miałam pojęcia że to takie wielkie krzaczysko wyrośnie Groszek i bób już prawie zjedzony Słonecznik dla ptaków na zimę. Takie tam badylki do wazonu Fasola Piękny Jaś (na wegański smalec :-), obok szparagowa, kukurydza. Jeszcze są buraki, marchew, pietruszka, brukselka, kalarepy, sałaty, szpinak, seler i jeszcze wiele innych. Zbieram siły na robienie przetworów na zimę. Może
greenscarfminut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolę lub groch. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. nadzienie: W międzyczasie zeszklić cebulkę wcześniej pokrojoną w piórka i wyłożyć na ciasto. Na patelni na której smażyliśmy cebulkę podsmażyć
Pyry na Gazcukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku
Moja smaczna kuchniarównoważy. Szybka, prosta w wykonaniu, a smak i wygląd nieziemski. Polecam. Składniki: 250 g sera starkowanego sera żółtego 4-5 ogórków konserwowych pociętych w kosteczkę 2 puszki kukurydzy puszka fasoli czerwonej puszka ananasa duża czerwona papryka pocięta w kosteczkę 2 małe czerwone poszatkowane cebulki mały pęczek szczypiorku-drobno pocięty 4 łyżki majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połączyć, wymieszać
na moim stole...