fasola - 7342 przepisów (strona:388/490)

Tartaletki -ciasto kruche 181

zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto

Moje domowe kucharzenie
Tartaletki z dżemem i bitą śmietaną 131

zimną wodę wodę i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę.Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Śmietanę dobrze schłodzić i ubić w trakcie ubijania połączyć z płynną

Moje domowe kucharzenie
Mazurek lub tartaletka..ciasto podstawowe 154

dodać żółtka i  margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto

Moje domowe kucharzenie
Mini mazurki z masą kajmakową 169

cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto. Posmarować masą kajmakową i dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Mini mazurki -jajko sadzone 154

cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto. Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilości wody.Białka

Moje domowe kucharzenie
Tarta z rabarbarem i jabłkami 153

dodać cukier. Wszystko gotować około 20-25 min, co jakiś czas mieszając. 3/4 ciasta wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut. Nadzienie jabłkowo-rabarbarowe przełożyć na ciasto, wyrównać

Moje domowe kucharzenie
Barszcz Ukraiński SyS. 145

Wami opinią na temat Zupy Babci Zosi firmy SyS tj. barszczu ukraińskiego. Zupkę przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu, ale dodatkowo dorzuciłam dwa skrzydełka z kurczaka i puszkę fasoli czerwonej razem z zalewą.  Zupę (pomimo przypraw w pudełku) musiałam porządnie doprawić. W sumie trochę mało wyszło barszczu jak na 3 osoby i pomimo tego, że dałam

Emcia Pichci
Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata 171

Składniki: (na 1 porcję)  pomidorek lima pomarańczowy  pomidorek czerwony  garść ugotowanych warzyw:  bób, obrany ze skórki  groszek fasola szparagowa: żółta i zielona ponadto  1/4 świeżej cukinii , pokrojonej w kostkę  łyżka posiekanego pora - jasna część  łyżka posiekanej białej cebuli  łyżka posiekanego koperku  suszone oregano  sól i pieprz do smaku

Moja smaczna kuchnia
Sernik czekoladowy z masą wiśniową 147

Piekarnik nagrzewamy do 180°C . Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie kamyczki (można użyć również grochu czy fasoli). Podpiekamy 15 minut. Przygotowujemy wiśnie. Zamrożone lub surowe wiśnie przekładamy do garnka. Jeśli mamy wiśnie mrożone przykrywamy pokrywką   garnek i chwile gotujemy aby puściły wodę. Nie musimy już potem

Mania Gotowania
Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami 162

wanilię i aromat. Miksujemy wszystko dokładnie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i przekładamy do formy na tartę. Przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia i obciążamy je np. fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni przez ok. 15 minut. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy przez następne 25 minut. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy

Mania Gotowania
Turkey Chili Crunch (Czekoladowe Chili) 157

łyżka ciemnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka oregano szczypta cynamonu szczypta kardamonu 1/2 czerwonej cebuli 3 ząbki czosnku 1 mała marchewka 80 g czerwonej lub białej fasoli puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka koncentratu 1/2 papryczki chili 1 szklanka wody 1 łyżka kakao 1/2 szklanki posiekanej kolendry lub ewentualnie pietruszki 50 ml jogurtu naturalnego ½ zielonej części cebuli dymki

Mania Gotowania
Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa 203

schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut. Formę na tartę smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy, wkładamy równomiernie do formy. Ciasto nakrywamy papierem do pieczenia, na niego wysypujemy obciążenie, np. suchą fasolę, inną, nieco mniejszą blaszkę itp. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 18 minut. Po tym czasie usuwamy papier i obciążenie i pieczemy dodatkowe 20-25 minut. Ciasto powinno się

Mania Gotowania
Wiosenny tort porowy 252

wymieszałam wszystko w Thermomixie na funkcji wyrabiania ciasta. Ale oczywiście można zagnieść ręcznie. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni. Wyłożyć ciastem tortownicę, przykryć papierem do pieczenia, położyć na wierzch fasolę, groch lub soczewice. Nasiona po upieczeniu oczywiście usuwamy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st C. i pieczemy 15min. Do farszu użyłam: 350 g pora pokrojonego w krążki

Olikowa kuchnia
Kurczak z chrupiącym groszkiem cukrowym i papryką 246

Ostatnio  Fasola z papryką  narobiła mi chęci na danie z groszkiem cukrowym. Akurat miałam w lodówce wszystkie niezbędne składniki. Nie może być tak, że ściągam przepis całkowicie! :) Oczywiście musiałam dodać coś od siebie :) Ale dziękuję koleżance za inspirację :) Przepis jest bardzo prosty! Jak wszystkie u mnie! :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 1/2 papryki czerwonej/żółtej 1/2 młodej cebuli

Olikowa kuchnia
Tarta z jagodami i serkiem mascarpone 4282

ciasto i włożyć na 10-15 min do zamrażalki lub 30 min do lodówki. Zmrożone ciasto wyłożyć do formy i nakłuć widelcem. Formę przykryć folią aluminiową i wysypać np. fasolę, żeby odciążyć ciasto w czasie pieczenia. Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni. Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone

Zgrabne Gotowanie