fasola - 7342 przepisów (strona:395/490)

Tarta cytrynowa 244

godz. do lodówki. Rozwałkujemy i przekładamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Ponakuwać widelcem. ( ciasto podczas pieczenia lekko mi się wybrzuszyło ale po wyjęciu opadło więc nie sypałam wcześniej fasoli ) Piekarnik nagrzać do 175 C i piec ok. 20 minut. Masa cytrynowa : Jajka mieszamy ze skórką z cytryny i dodajemy sok z cytryny i cukier. Dodajemy śmietanę kremówkę i ubijamy

Słodkości i nie tylko
Sałatka z paluszkami krabowymi 235

ciekawe połączenie smakowe zawarte w jednej salaterce :) Składniki: - 1 pęczek selera (w moim było 4 sztuki) - 1 ogórek gruntowy - 1 opakowanie paluszków krabowych - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka fasoli czerwonej - 2 ząbki czosnku - majonez - musztarda - przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Selera myjemy, ogórka obieramy i wszystko kroimy w kosteczkę. Do salaterki wrzucamy selera, ogórka, kukurydzę, fasolkę, pokrojone paluszki

Zainspirowana w kuchni
Tarta pomarańczowa 474

zagniatamy a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na tarte. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie spód wykładamy folią spożywczą, wysypujemy np. fasolą i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 C, po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Pomarańcze sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Jajka ubijamy

Zainspirowana w kuchni
Idealne ciasto na tartę 443

słodkie. Smak ma bez porównania lepszy do "kupnego".  Spód ma konkretnie gruby, a nie cieniutki jak papier. Piecze się bezproblemowo, nie trzeba się "bawić" w obciążanie blatu ciasta fasolą podczas pieczenia. A i kosztowo jestem usatysfakcjonowana.  Nakład pracy optymalizuję zagniatając jednocześnie 2 lub 3 porcje, które potem przechowuję w zamrażarce pod późniejsze wykorzystanie.   Kruche vs Półkruche Ciasto

Grunt to przepis!
Kasza gryczana i gulasz wołowy z imbirem i curry 137

nowo cieszy się coraz większą popularnością, ponieważ stanowi bogate  źródło białka, które jest lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż i ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych (fasola, groch, soja). W ziarnach kaszy gryczanej są również węglowodany (69 g w 100 g) i odrobina (3 g) tłuszczu. Jednaj jej podstawowe bogactwo to witaminy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tarta z gruszkami 159

formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki a potem w plasterki. Śmietanę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, jajkami i mąką. Na podpieczonym cieście ułożyć gruszki i zalać masą. Piec

Monia miesza i gotuje
Tarta z malinami 147

formy na tartę. Ciasto piec ok 25 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek mascarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Krem wyłożyć na wystudzone

Monia miesza i gotuje
Tarta budyniowa ze śliwkami i figami 144

formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Budyń ugotować wg przepisu i przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepły budyń. Na budyniu ułożyć połówki śliwek i figi pokrojone w ćwiartkę. Piec jeszcze 30 minut

Monia miesza i gotuje
Sałatka krabowa 332

Ugotowane jaka obieramy i również kroimy w kostkę, dodajemy do reszty. Dajemy 2 czubate łyżki majonezu i doprawiamy do smaku. Bardzo dobre jest również połączenie z groszkiem i czerwoną fasolą z puszki. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Warzywna potrawka z kurczaka 211

mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam do dania, bo jej nie lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa np. fasolka szparagowa, pieczarki, cukinia i papryka. Ząbek czosnku Pół cebuli 3 ziela

Fabryka pomysłów
Waniliowa tarta z gruszkami i czekoladą 178

posypać bułką tartą. Wyłożyć 2/3 ciasta. Po nakłuwać widelcem. Zapiec 10-15 minut w 180 stopniach (aby nie urosła można na spód położyć papier do pieczenia i na to fasolę lub ryż, ja jednak robiłam bez. Tą metodę stosuję, gdy piekę spód tarty sporo dłużej, a później wypełniam go np. kremem). Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki

Fabryka pomysłów
Burrito 162

trudno - znalazłam już na to rozwiązanie! Składniki na 8 sztuk: 8 placków tortilli 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli ½ puszki kukurydzy lub 1 mała puszka 1 puszka pomidorów (krojone) 1 łyżka koncentratu pomidorowego ¼ łyżeczki kminku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku ¼ łyżeczki cayenne ½ - ¾ łyżeczki papryki ostrej w proszku ½ - ¾ łyżeczki

Fabryka pomysłów
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 376

minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Krem budyniowy

Fabryka pomysłów
Tarta z musem jagodowym 178

minut do zamrażalnika.  Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem.  Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić

Fabryka pomysłów