fasola - 7842 przepisów (strona:395/523)

Znakomity schab z jabłkami i miętą 206

fanem tego dania.  Przepis pochodzi z książki "Między nami" Małgorzaty Tusk. Oryginalnie w książce zamiast schabu użyte są polędwiczki. Dla zainteresowanych innymi przepisami z tej książki, zapraszam na fasolę w ziołach lub na pomidory po rosyjsku SKŁADNIKI 1kg schabu 2 jabłka liście mięty (suszone lub świeże) 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii suszonej

Zofiana
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolką 355

szybka w przygotowaniu. Poniższa sałatka pasuje idealnie na rodzinne spotkania, jak i święta.  Składniki dla 4 osób: 300 g śledzi a'la matyjasy (bez zalewy!) 1 puszka czerwonej fasoli, 2 małe cebule garść korniszonów pieprz majonez Śledzie odsączyć z zalewy i 2 razy namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej pozostawić je w wodzie na pół godziny). Cebulę obrać i drobno

Ugotować
WINEGRET - SAŁATKA UKRAIŃSKA 264

Jeśli  ktoś jest fanem rożnego rodzaju "kwaszonek", ta sałatka na pewno przypadnie mu do gustu.  Składniki: marchewka ziemniaki ogórek kwaszony kapusta kwaszona fasola burak sol pieprz oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: 1.Fasole namaczamy i  zostawiamy najlepiej na cala noc, by nam napęczniała. Następnie gotujemy ja w tej samej wodzie

Kulinarnie z Polką na Kresach
Mocno czekoladowe ciasteczka z soczewicy | dietetyczne 266

wyczarować niezłe cuda. Jedno ogromniaste ciacho ma ok. 44 kcal! Idealne do porannej kawusi lub na wieczorne podjadanie. Na moim blogu umieściłam przepisy np. na  babeczki z czerwonej fasoli  i  bezglutenowe ciasto z ciecierzycy . Składniki na 15 dużych ciastek: Puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle 3 kopiaste łyżki mąki owsianej lub pełnoziarnistej 2 jajka 1 łyżeczka sody

Czarnawisienka
3:2:1:start - perfekcyjne kruche ciasto 227

zarumieni. Można również podczas pieczenia obciążyć ciasto ceramicznymi kulkami lub nasionami roślin strączkowych. Przed włożeniem do piekarnika wykładamy na ciasto papier do pieczenia, następnie wysypujemy na nie ziarenka, np. fasoli. Pieczemy z obciążeniem przez około 10 minut, po czym zdejmujemy papier i dopiekamy już bez obciążenia. Po upieczeniu zostawiamy kruche ciasto do wystygnięcia. Mam nadzieję, że informacje zawarte

W kuchni Katie
Skazana na sukces, czyli tarta malinowo-czekoladowa wg Michela Roux 169

Wylepić ciastem formę do tarty i wstawić na 20 minut do lodówki. Nagrzać piekarnik do 190 C. Nakłuć ciasto widelcem i piec 20 minut (fałszywy wypiek). Wyjąć papier i fasolę, obniżyć temperaturę do 180 C i piec ok. 5 minut.  Odłożyć ok 20 malin. Resztę przekroić na pół wymieszać delikatnie z miętą i ułożyć na wystudzonym cieście

Humanistka w kuchni
Risotto z warzywami i całymi pieczarkami 224

najmniejszych pieczarek, 120 g białego ryżu, 1 biała cebula, 150 g cukinii, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina, 200 ml bulionu, 100 g zielonej fasoli, 1-2 łyżki posiekanego koperku, 30 ml śmietanki 30%, sól, pieprz do smaku, świeży tymianek, ponadto: pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię na większą, pieczarki myjemy i suszymy

Moniki Smakołyki
Chrupiące sajgonki z tofu i warzywami 140

papieru ryżowego odrobina letniej wody do moczenia papieru 1 kostka (ok. 170g) wędzonego lub naturalnego tofu sos sojowy warzywa: Szpinak – 200 g Boczniaki – 500 g (można zastąpić pieczarkami) Kiełki fasoli mung – 150 g 1 duża czerwona cebula (lub inna) 2 ząbki czosnku 3 papryki- żółta, pomarańczowa, czerwona pół główki średniej  kapusty pekińskiej 1 duża marchewka Kukurydza – 150g Przygotuj warzywa

Roślinna - blog wegański
tarta na słodko – przepis podstawowy 212

Przygotowane ciasto nakłuć widelcem w niewielkich odstępach, a następnie przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch jakieś obciążenie, ja użyłam kamyków z wakacji :), ale równie dobrze sprawdzi się fasola, groch, ryż itp. Służy to temu, by ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia. Jeśli to przygotowanie zajęło nam sporo czasu, to możemy jeszcze raz włożyć ciasto do lodówki

zabawa smakiem
Chili con carne 129

mięsa mielonego z szynki 2 średnie cebule 2 papryki 1/2 papryczki chili * 3 ząbki czosnku 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ) 1 puszka czerwonej fasoli (560 g) 150 ml wody 1 łyżeczka chili 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oleju rzepakowy   * Jeśli nie lubicie

Moja Delicja
Rogaliki z czeremchą 179

pociągnięć wałkiem, żeby sobie osłodzić i uprzyjemnić poranek, no i będzie czym zapełnić tą tacę ;). W tym tygodniu na weekendowe śniadanie polecam przepyszne wege burgery z batatów i czerwonej fasoli (pokochają je także mięsożercy ;), zwłaszcza ci uprawiający sporty). Rogaliki z konfiturą czeremchową są tylko słodkim dodatkiem. Robi się je w kilka minut więc na pewno się przy nich nie napracujecie

SzczyptaSmaQ
Fasolka po bretońsku 194

kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej) 1 cebula (+ około 30gr masła) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej Sól Pieprz Fasolę moczymy w zimnej wodzie, w około 2-3 litrowym garnku na 12 godzin przed gotowaniem. W tym czasie napęcznieje, dzięki czemu ugotujemy ją dużo szybciej. Po tym czasie wylewamy zimną wodę

Smakowy Raj
Barszcz Ukraiński, Może niezbyt piękny, ale za to o bogatym wnętrzu :))) 214

marchewki 2 średnie pietruszki 2 duże cebule ¼ średniej główki białej kapusty Garść suszonych grzybów 1 duży koncentrat pomidorowy 1 duży ziemniak 1 łyżka soku z cytryny Ok. 100g białej fasoli (z puszki lub ugotowanej) Sól i pieprz * wywar można zastąpić kostką rosołową Do nastawianego wywaru dodajemy opłukane suszone grzybki i całość gotujemy około 30 – 40 minut, po czym wrzucamy pokrojone

Smakowy Raj
Moja pierwsza dyszka! 130

Przemotykowane grządki podlaliśmy humusem i przykryliśmy ściółkującą agrowłókniną- jest za dużo kotów w sąsiedztwie, żeby pozwolić sobie na odkrytą ziemię. Już dziś jeden zrobił sobie kuwetę z grządki po fasoli. Kupiliśmy taki humus w proszku, do rozcieńczania. Był w torebce, z praktyczną miarką. Według przepisu trzeba czekać aż sam się rozpuści i dopiero mieszać. To trwa... Temperatury nie oszczędziły naszych

les mirabelles
Dziś są bloga urodziiiiiny! 154

całe lato, pozwalając mi na płatkowe szaleństwa. Bardzo ładnie owocowała grusza i brzoskwinie (nawet trochę za bardzo...)- te ostatnie mocno odmłodziliśmy jesienią- zobaczymy co z nich wyniknie. No i fasola- szczególnie ta fioletowa, która po gotowaniu robi się zielona. Z pewnością do niej wrócimy bo jest pyszna. Cudownym pomysłem był hamak- rozwieszony miedzy brzozami, był miejscem wielu relaksujących poleżeń

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania