fasola - 7342 przepisów (strona:392/490)

Chili con carne 137

Dzisiaj meksykańska klasyka czyli popularne chili con carne. Niby nic trudnego, bo wystarczy połączyć mięso, fasolę, kukurydzę i pomidory... ale to nie prawda, bo smak tkwi w szczegółach: w przyprawie kumin i zróżnicowanych dodatkach zawierających chilli. Ja dodaję zarówno tabasco zielone, jak i chilli w proszku a także świeżą ostrą, tajską papryczkę.. wynik jest naprawdę ostry i boski... dodatek

Bernika - moj kulinarny pamietnik
kurczak feng shui 189

kuchnią azjatycką. Pokochałam ją od pierwszego kęsa. Zapraszam Składniki: 3-4 piersi z kurczaka 1 Papryka 2-3 marchewki op grzybów chińskich lub pieczarek 1 słoik bean sprouts- kiełek fasoli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml rosołu z kurczaka- bulion sałata pak choi sól, pieprz, papryka olej sezamowy Piersi z kurczaka, pokrojone w kostke, doprawic przyprawami I odstawic

Smaki Edyty
Chudy barszcz - wersja + 149

Powtórka z rozrywki. Ponownie stwierdzam, że warto mieć zachomikowaną paczuszkę suszonych buraczków i fasolę w puszce ( inne rzeczy też - ogólnie warto być ,,chomikiem"). W razie ,,W", jak nam się nie chce iść po zakupy , zdrowie nie dopisuje albo zwyczajnie czas nas goni są pod ręką. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Barszcz ukraiński 172

Składniki : * 2 duże podudzia z kurczaka * kość wieprzowa bądź kawałek żeberka * marchew , por , seler , pietruszka * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty  * 4 ugotowane buraki * 6 dużych ziemniaków * fasola biała * gęsta śmietana  Przygotowanie : Ugotować bulion. Wyciągnąć mięso. Wrzucić fasolkę i ziemniaki . Gdy będą miękkie dodać starte buraczki. Pogotować. Wlać rozrobioną z ciepłą zupą śmietanę. Wymieszać. Zagotować. Posypać koperkiem

Magiczne Życie Marty
Leczo , sos do makaronu bądź ryżu według mojej mamy 175

kolorowe papryki * marchewka * cebula * cukinia * pieczarki , grzyby leśne  * mielone mięso  * sól , pieprz , ulubione przyprawy * pomidory w puszce   * koncentrat pomidorowy * ketchup pikantny  * olej rzepakowy * opcjonalnie czerwona fasola bądź kukurydza konserwowa  Przygotowanie : Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Poddusić i dodać marchewkę. Dodać czerwoną paprykę, grzyby i cukinie. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodać mięso mielone

Magiczne Życie Marty
Burgery z zieloną soczewicą 139

coś o niebo lepszego, smaczniejszego i zdrowszego? Z racji tego, że moje szafki kuchenne pękają w szwach i można w nich znaleźć różne ryże, kasze, makarony, mąki, otręby, cukry, fasole i... i soczewicę. Zarówno czerwoną jak i zieloną. Tym razem zielona się bardziej do mnie uśmiechnęła i powędrowała na nasze talerze. Burgery z zielonej soczewicy są bardzo smaczne, sycące

Pora coś zjeść
Tarta śmietanowa z rabarbarem 235

połowy wysokości jej brzegu. Aby ciasto nie urosło zbyt mocno, a brzegi nie opadły, można przed pieczeniem gęsto nakłuć je widelcem lub przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub innymi obciążnikami. W pierwszym przypadku ciasto pieczemy przez 15 minut, w drugim - przez 10, a kolejne 5 dopiero po zdjęciu obciążników i papieru. Rabarbar można pokroić na cieńsze

Smakołyki Bereniki
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 205

której oprócz ziół dodaje się również sporą ilość oliwy z oliwek  i octu balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem  i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej  w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta

W kuchni Karmel-itki
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 168

posiada tradycyjny mało słodki i lekko kwaskowaty smak, w postaci płynnej ma barwę słomkową,  a po skrystalizowaniu zmienia kolor na biało kremowy. Jeśli ktoś wie, jak pachną kwiaty fasoli, to wie, jaki aromat ma ten miód - bardzo silnie go czuć. Wspomaga pracę naszego serduszka, układu krążenia, wzmacnia układ immunologiczny (odpornościowy), odżywia i regeneruje nasz organizm, korzystne działanie przy przeziębieniach

W kuchni Karmel-itki
TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. 180

zagniatam ciasto. Pozostałym masłem smaruję formę na tartę o średnicy 28 cm, wylepiam ją rozwałkowanym ciastem, delikatnie dociskając brzegi. Przykrywam kawałkiem papieru do pieczenia  i przyciskamy grochem lub fasolą (suche).  Piekę 10 min w temp. 200°C. Odstawiam na bok. Jajka na krem ucieram z cukrem na dość jasną, lekko płynną masę. Mieszam kremówkę i szklankę soku pomarańczowego

W kuchni Karmel-itki
Shots from USA: Virginia 174

taki obrazek z filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami, które Amerykanie nakładają na talerz razem z obiadem. Na deser dostaliśmy tutejszy przysmak - root beer

Zgrabne Gotowanie
Chili con carne 170

się w przygotowywaniu wigilijnego stołu :) CHILI CON CARNE (4 porcje) Składniki: - 500 gram mięsa wołowego, mielonego - 1 duża cebula - 2 papryczki chili - 2 ząbki czosnku - papryka czerwona - puszka fasoli czerwonej konserwowej - 300 gram przecieru pomidorowego - kilka listków świeżego oregano - oliwa z oliwek - sól, pieprz Do podania: tortilla lub ryż, kwaśna śmietana Zaczynamy jak zawsze od cebuli. Należy pokroić

Zgrabne Gotowanie
Sałatka z tuńczykiem, ryżem i ananasem 472

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, RYŻEM I ANANASEM (składniki na dużą porcję dla 4-5 osób) Składniki: - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym - 2 woreczki ryżu - puszka kukurydzy konserwowej - puszka czerwonej fasoli - 6 plasterków ananasa - kawałek pora - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego Ryż zagotować z dodatkiem soli. Pora pokroić w plasterki, ananasa w kostkę. Ze wszystkich puszek odlać wodę. Składniki wymieszać

Zgrabne Gotowanie
Rureczki według Blondyneczki 132

makaron ugotować al dente.Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać czosnek, kostkę warzywną, pieprz i sok z cytryny. Do usmażonego mięsa dorzucamy ugotowaną fasolę i makaron. Całość mieszamy w woku.Na koniec wszystko zalewamy śmietanką i chwilkę podgrzewamy, żeby śmietanka troszkę odparowała.Przekładamy na talerze, po wierzchu posypujemy świeżym tymiankiem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Czekoladowa Tarta z Panna Cottą i Karmelizowanymi Brzoskwiniami 165

lodówki na 30 minut. Dno dziurkujemy widelcem. Dno i boki ciasta okrywamy papierem do pieczenia, na dno wysypując obciążenie, nie mam ceramicznych kulek, więc wysypałam ryż, można też suchą fasolę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut , następnie usuwamy papier z ryżem i pieczemy jeszcze przez 13 minut . Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Panna Cotta: Żelatynę namaczamy w kilku

Blondynka Gotuje