kolejne danie z serii krzepiących i błyskawicznych. Lekko pikantne i bardzo sycące. Dzięki fasoli szparagowej i jajku w koszulce taki makaron może być pełnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób) 250 gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans
OstryKęsSkładniki na 2 porcje: 2 szt. serka topionego w plasterkach, 1 łyżka oleju rzepakowego, 100 g makaronu ryżowego wstążki, 50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 1,5 l wody, papryczka chili do smaku, świeże oregano kilka gałązek, 6 szt. oliwek zielonych, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej, podsmaż
Moniki Smakołykiłyżka oleju rzepakowego, 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. Pozostałe składniki: 450 g mrożonych warzyw (cukinia, fasola szparagowa płaskostrąkowa, marchew, kalafior, głąbiki brokuła, brokuły ) 100 g startego sera żółtego, 50 g serka topionego śmietankowego, 1 filet z kurczaka, 200 ml śmietany, 2 jajka, 100 g kukurydzy z puszki
Moniki SmakołykiSkładniki: 200 g makaronu sojowego, 150 g jogurtu naturalnego, 50 g serka topionego cheddar, 1 szt. małego kalafiora, sól, pieprz do smaku, listki zielonej pietruszki, 15 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 1 łyżka oleju rzepakowego. Składniki na indyka z bakaliami: 300 g filetu z indyka, 20 g rumu, 10 g rodzynek, 10 g migdałów bez skórki, 30 g suszonych
Moniki Smakołykigram masło, sól, pieprz estragon, papryka mielona ostra, majeranek śmietana Przygotowanie: Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju i wsypałam zawartość torebki : brokuł, marchew, fasolkę szparagową, paprykę czerwoną, kiełki fasoli "Mung"i kukurydzę Smażyłam do momentu, aż warzywa rozmroziły się zupełnie ( miałam jeszcze pora i tez go tu dodałam) Do garnka wlałam około 5 szklanek wody, wrzuciłam do tego liść
Proste Potrawyjasna.. Składniki: 2 opakowania ryżu 7 dużych pieczarek 2 zabki czosnku 1 duża lub 2 małe papryczki chilli Po pół łyżeczki: kurkumy, curry, pieprzu ziarnistego, papryki słodkiej puszka fasoli czerwonej kieliszek wina u mnie biały Tokaj szklanka przecieru pomidorowego Garść startego sera W 5 szklankach wody gotujemy ryż (wysypujemy z torebek) z dodatkiem soli. Na patelni podsmażamy pieczarki
NaKońcuJęzykapracy mam kolejna sałatkę do zaproponowania dla wszystkich miłośników takich rozwiązań w czasie pracy. Składniki: porcja dla 2 osób szklanka makaronu rurki mieszanka warzyw meksykańskich tj. kukurydza, groszek, fasola czerwona, marchewka 1/2 cukinii 5 pieczarek mała cebula 1 opakowanie Surimi około 200g. 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 4 jajka sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie
NaKońcuJęzykaalbo kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Studzimy spody i smarujemy po jednej łyżce powidłami. W misce ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier aby się dobrze
Niezły Młynekwszystko. Ta jest pyszna! Idealna na kolację z dodatkiem pieczywa i kieliszkiem ulubionego winka. Jak dobrze, że jutro mam wolny dzień! Składniki : * pół główki sałaty lodowej * pół puszki fasoli czerwonej * pół puszki kukurydzy * mała czerwona papryka * pieczony bądź wędzony filet z kurczaka * sos : 3 łyżki jogurtu greckiego, 3 łyżki majonezu, przyprawa do sałatek albo świeże zioła, sól, pieprz
Magiczne Życie Martywody mineralnej niegazowanej ( ja użyłam przefiltrowanej z dzbanka Dafi ) 20 g masła rozpuszczonego sól Nadzienie: mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku IGLOTEX (cukinia, ćwiartki ziemniaka, papryka, cebula, fasola szparagowa żółta, kukurydza) 2 łyżki sosu do spaghetti <--- z tego przepisu + dwie krople sosu tabasco sól papryka słodka czosnek majeranek chili tymianek oregano imbir w proszku
Blondynka Gotujeminut w lodówce. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (175°C z termoobiegiem). Ciasto obciążamy kładąc na wierzchu i po bokach papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypując suchą fasolę lub groch. Pieczemy przez 13 minut. Zdejmujemy obciążenie. Smarujemy całe ciasto białkiem jajka za pomocą pędzelka (żółtko zostawiamy do masy). Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 7 minut (już
Poezja smakuSkładniki: 500 g makaronu mini penne rigate tricolore Barilla 400 g żółtej fasoli szparagowej 1 duża cukinia 4 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonego cząbru 3 szczypty ostrej papryki, w proszku sól, pieprz do smaku 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Z fasolki szparagowej usuwamy "ogonki", kroimy
Moja smaczna kuchniagładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę o śr. 27cm. Nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową i obciążyć, np. ziarnami fasoli. Piec ok. 10min w temp. 180st, usunąć folię z ziarnami i piec kolejne 10min. Farsz: 2 białe szparagi, 200g sera koziego, czerwona cebula, 200g śweżego boczku, 2 jajka
Z miłości do słodkościcukier puder oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Obciążyć np. ziarnami fasoli. Piec ok. 15min w temp. 180st. Masa owocowa: 1/2 kg jabłek, 1/2 kg rabarbaru, 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków, czubata łyżka mąki pszennej, czubata łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka cynamonu
Z miłości do słodkościJuż raz Wam pokazałam jak zrobić Brownie z fasolą , dziś polecam połączenie brownie z buraczkami:) Ciasto jest bardzo zdrowe, ze względu na dodatek buraków, oleju rzepakowego oraz siemienia lnianego i bogatego w przeciwutleniacze kakao. Szczególnie polecam je osobom, które mają niski poziom żelaza. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/3 szklanki mleka, 1/2 szklanki kakao
Z miłości do słodkości