fasola - 7342 przepisów (strona:350/490)

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 146

plasterki. Na patelni masło, wsypujemy cebulę, czosnek i szklimy, dodajemy marchewką, wlewamy puree z pomidorów i dusimy ok. 15 min. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podgotowane kawałki fasoli i paski papryki, dusimy ok. 10 minut, ewentualnie uzupełniamy małą ilością wrzącej wody. Gorącą fasolkę w sosie pomidorowym zajadamy z apetytem, to danie to świetna alternatywa dla tradycyjnej fasolki szparagowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chorwacka zupa Maneštra 124

rozgrzewkę". Na pewno się nie zawiedziecie ;) Składniki: Dla 4 osób: 4 duże ziemniaki 1/3 opakowania mrożonej włoszczyzny Hortex 1 szklanka ciecierzycy 1 puszka kukurydzy 1 puszka białej fasoli 30 dkg boczku wędzonego 3 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona) 2 ząbki czosnku kilka listków selera naciowego opcjonalnie 1 kostka

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka od Ewy - przepis 1813

koperek świeży lub suszony Sałatka od Ewy - przepis To jest baza do sałatki. Możemy z tych składników ją zrobić lub dodać do niej nasze ulubione warzywa np. kukurydzę, czerwoną fasole, świeżą paprykę a nawet selera konserwowego. Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno kroimy. Ser i szynkę kupujemy w sklepie pocięte na pół centymetrowe plastry. Tym sposobem zaoszczędzimy sobie

Pyza i Surówka
Tarta z kokosowym kremem i jeżynami 169

zimnym masłem dokładnie posiekać na stolnicy. Dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce i rozwałkować. Nałożyć na formę do tarty (25cm). Nakłuć widelcem lub obciążyć fasolą. Piec w 190*C przez 20min. KREM BUDYNIOWY. Z podanej ilości mleka, odlać 1/2 szklanki. Resztę wlać do garnka razem z kremówką. Wsypać wiórki kokosowe. Gotować przez 5min od zagotowania. Następnie

https:KKuchniaMniam
Ciasto cukiniowo-ziemniaczane 130

nagrzanym olejem. Piec ok. 45-50 minut. Podawać odwrócone wierzchem do dołu. Placek może być samodzielnym daniem. Można go też podać z sosem lub jogurtem. ----------- Podobne: Pieczeń-mielonka z fasoli Bliniarz (ciasto ziemniaczane) Pasztet jaglano-grzybowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Pudding chia 156

dlaczego warto się w nią zaopatrzyć?   Jej dobroczynne działanie na organizm odkryli już Aztekowie – uprawy szałwii stanowiły trzecią część ich plonów, zaraz obok kukurydzy i fasoli. Nasionka te są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 – mają ich dużo więcej niż tak polecany jako ich główne źródło łosoś atlantycki (30g/100g). Ilość wapnia i białka jaką dostarczają jest

Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 114

Włoszech? Skąd nagle frankfurterka, skąd sos z siekanych jajek? W „The Silver Spoon”, mojej domowej biblii włoskich smaków, ten przepis jest na samym początku rozdziału o daniach z fasoli. Książkę „The Silver Spoon” można bez przesady nazywać biblią kuchni włoskiej. To najważniejsze i najobszerniejsze wydawnictwo o włoskiej kuchni, które przybliża techniki, produkty i przepisy kulinarne ze wszystkich regionów Włoch

Karo in the Kitchen
Curry z warzyw letnich z krewetkami i świeżym kokosem 166

pastą curry, dodajemy wodę z kokosa lub świeżą z kranu. Wlewamy sos do woka, dorzucamy pokrojoną marchew i kalarepkę. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Dodajemy ugotowane wcześniej kalafiora i fasolę. Dusimy całość do pożądanej miękkości warzyw, około 8-10 minut. Na koniec do woka wpadają gotowane, wcześniej rozmrożone krewetki. Całość gotujemy razem jeszcze 5-6 minut aż się zagrzeją

Karo in the Kitchen
Tarta z grillowaną cukinią 153

najmniej 30 minut. Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy ( o średnicy około 30 cm). Rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą. —>KLIK Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach po czym wyjmujemy i odstawiamy. Cukinie myjemy i kroimy na plastry o grubości około 3 mm. Grillujemy ją z obu stron

Mienta blog
Meksykański kociołek + film 131

ostrych smaków.  Doskonale smakuje podane z ryżem, makaronem lub pieczywem. składniki na 4 porcje 1/2 kg mielonej wołowiny 3 cebule 4 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy w zalewie 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki 1/2 łyżeczki chili czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy. Do dużego garnka z niewielką ilością rozgrzanej oliwy wrzucamy

Smakowite Dania
Zupa warzywna na rosole 162

duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem posiekany koperek. Zakwasiłem sokiem z cytryny

R'n'G Kitchen
Taboule z komosy ryżowej 134

przepisu w osolonej wodzie. Odcedzamy. W garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Zieloną fasolkę kroimy na kawałki około 2 cm. Wrzucamy do gotującej wody. Po 2 minutach dorzucamy do fasoli zielony groszek. Razem gotujemy warzywa przez około 10 minut. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą by przestały się gotować i zachowały ładny, zielony kolor. Odcedzamy. Łączymy z komosą ryżową. Dodajemy pokrojonego

Przysmaki Karolki
Czekoladowy karmel 136

pół godziny. Rozwałkować (gdy ciasto przykryjemy folią spożywczą nie będzie się kleiło do wałka) i wyłożyć nim formę do tart lub tortownicę. Przykryć papierem do pieczenia, na który wysypujemy fasolę albo groch, czy co tam mamy pod ręką, by uzyskać lekkie obciążenie, które zapobiegnie nadmiernemu wyrośnięciu ciasta. Piec przez 15 minut w temp. około 180 stopni, następnie zdjąć papier

Karczma Honorietty
Paella 112

Składniki: ryż jaśminowy szafran ew. kurkuma mieszanka ulubionych warzyw fasola czerwona, kukurydza mieszanka owoców morza natka pietruszki 2-3 ząbki czosnku papryka słodka limonki Przygotowanie: Ryż ugotować al dente razem z szafranem lub kurkumą. Odcedzić i odparować, a następnie wyłożyć nim brytfankę lub dno naczynia żaroodpornego. Jeśli warzywa mamy mrożone, to podsmażyć je na patelni (posolić, wymieszać z czosnkiem

Karczma Honorietty
sernikowa tarta z wiśniami 128

użyć szklanki) formując jednocześnie  rant ciasta równo z brzegiem formy.  Ciasto w formie  gęsto nakłuwamy widelcem, nakrywamy je pergaminem, na który wysypujemy ok 250 g suszonej fasoli (lub innych nasion) i wkładamy do nagrzanego piekarnika, najpierw na 10-12 minut piekąc w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy z ciasta pergamin i pieczemy je dalej, przez

Miód i pieprz