fasola - 7842 przepisów (strona:342/523)

Bliskowschodnia kasza jaglana 206

masz czasu lub ochoty, możesz kupić ciecierzycę w puszce/słoiku, ale polecam ugotować ją samemu. Chcesz wiedzieć jak to zrobić? Zajrzyj do mojego artykułu na temat Jak ugotować fasolę i inne strączki? Bliskowschodnia kasza jaglana Wydrukuj przepis Porcji: 2 Czas przygotowania: 30 minut Potrzebujesz: 150g kaszy jaglanej 1 łyżka mieszanki przypraw do piernika 350ml bulionu warzywnego 1 łyżka oleju

Blendman
Tarta-ciasto z owocami 173

200C Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy  folią aluminiową . Polecam czymś przykryć folię po to by ciasto nie wyrastało nam w dzienny sposób. Np, rozsypujemy po całości 3 garście fasoli. I wkładamy do piekarnika na 15 minut. Następnie ściągamy folie, i rozsypujemy nasze owoce. Pieczemy kolejne 5-7 minut Kurczę dałam radę!!! Tym bardziej poradzisz sobie Ty Buziaki smacznego

Viola cooks with passion
Zupa soczewicowa z kalarepą i "Dzika droga" 195

Ewentualnie podsmażyć (jeśli użyjemy kiełbasy suchej, podsmażanie pomijamy) i wrzucić do zupy. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem. ----- Podobne: Gulasz warzywny Zupa z fasoli Kotlety z cukinii z surówką z kalarepy Ostatnie wpisy na blogu nie sprzyjały dzieleniu się wrażeniami z przeczytanych książek (a sporo lektur za mną, czemu sprzyjały ostatnie podróże). Spieszę zatem

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierwsze Urodziny Bloga i Konkurs 177

dwóch. Szczegóły konkursu: 1 . Aby wziąć udział w konkursie należy pod tym postem konkursowym dodać przepis na jedno z warzyw strączkowych wymienionych w nawiasie (soczewica, groch i groszek, ciecierzyca, fasola i fasolka, bób, soja) lub przepis na jedno z retro warzyw wymienionych w tym nawiasie (burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera in. wężymord, pasternak, brukiew, topinambur) Wybór warzywa będzie dla mnie sugestią

Gotowanie...to proste !
Pad Thai z kurczakiem i tofu 218

szalotki 1 cebula dymka ze szczypiorem 8 łyżek sosu do Pad Thai bez glutaminianu sodu 2 łyżki sosu rybnego 1 limonka 50 g prażonych orzeszków ziemnych 90 g kiełków fasoli Mung 1/2 łyżeczki płatków chili 4 łyżki oleju kokosowego lub arachidowego 2 jajka Przygotowanie: Makaron moczyć w letniej wodzie przez około godzinę, następnie odcedzić i przekroić na pół. Kurczaka umyć

Kuchcik gotuje
Strączki Marii Banach 164

głównej.Książka nawet jest podzielona na działy i każdy z działów zawiera zarówno przepisy z danym warzywem strączkowym, ale także są informacje o tych warzywach.Soczewica, groch i groszek, ciecierzyca, fasola i fasolka, bób, soja..Kilka warzyw..a ile możliwości ich wykorzystania..zupy, naleśniki, pasty , pierożki, pulpeciki, pankejki itd.. Warzywa strączkowe.. niektóre z nich mało kiedy goszczą na naszych

Moje domowe kucharzenie
Fasolka po Bretońsku 205

kilograma kiełbasy Polskiej 200 dag. wędzonego boczku 1 duża cebula 1 duża marchew 4 ząbki czosnku kilka pieczarek 2 małe słodkie papryki czerwona,żółta 6 łyżek majeranku Przyprawa do Fasoli 2 kostki rosołowe 2 łyżki oliwy liść laurowy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody natka pietruszki do dekoracji pieprz 3 szczypty Fasolka ja idę ostatnio na skróty i kupuję

Viola cooks with passion
CZTERY RZĘSY NIETOPERZA- RECENZJA KSIĄŻKI HANNY KOWALEWSKIEJ 142

jest tam przez wszystkich mile widziana, próbuje zaprzyjaźnić się z przyjaciółmi Pawła, którzy są przeciwko temu związkowi i nie wróżą im długiej przyszłości. Matylda zostaje sama z  " Fasolą" walczy z samotnością i tęsknotą za ukochanym. Paweł w tym czasie przebywa w Stanach, gdzie czeka go poważna rozmowa z rodzicami,których musi  powiadomić o planowanym ślubie z cioteczną

Kukuleczki
Amarantus – czy warto włączyć go do diety? 181

powszechny na całym świecie, a jego uprawy znajdziemy również w Polsce. Dzięki temu na półkach sklepowych możemy znaleźć właśnie amarantus „made in Poland”. Dawniej amarantus był, obok fasoli i ziemniaków, podstawą w diecie Inków i Azteków, ponieważ jest wspaniały… Czemu amarantus jest taki wspaniały? Białko Przede wszystkim na uwagę zasługuje ilość białka zawartego w tym zbożu

Blendman
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 244

Sztuka fermentacji" to dość unikatowa pozycja na polskim rynku wydawniczym i zarazem chyba najobszerniejsze kompendium wiedzy na temat tej metody konserwacji żywności w tym także mięsa, jajek, nasion, orzechów, fasoli i wielu, wielu innych produktów. Poniższy opis w całości pochodzi z książki "Sztuka fermentacji" (str. 193) Świeża zielona (lub żółta albo fioletowa) fasolka zakonserwowana z koprem znana jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak w mleku kokosowym i szparagami / Chicken with coconut milk and asparagus 249

minut mieszając od czasu do czasu. Przełóż do pojemnika blendera, dodaj sos rybny i zmiksuj na pastę. Do tej samej patelni wlej mleko kokosowe wraz z bulionem, dodaj kurczaka, fasolę szparagową i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dopraw całość sokiem z limonki, solą, pieprzem i cukrem. Gotuj całość przez 15 minut, po czym dodaj pieczarki, szparagi, przygotowaną pastę

karmelowy
WEGAŃSKI SMALEC na oleju kokosowym 255

Zauważyłam, że ostatnio coraz więcej osób zajada się "smalcem" na bazie fasoli. Ja również bardzo lubię jego smak, jednak jest to dla mnie typowa pasta kanapkowa, zdecydowanie za mało tłusta, aby nazywać ją smalcem. Poniżej pomysł na coś bardziej kalorycznego ;) Składniki: ♥ 350ml oleju kokosowego bezsmakowego ! ♥ 250g pieczarek ♥ 100g granulatu sojowego (myślę, że drobno pokruszone kotlety sojowe też dadzą radę) ♥ duża

Kasia Sarna
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę 330

Pyszna fasolka szparagowa na zimę Składniki: 2 kg fasoli szparagowej Zalewa: 2 Litry wody 2,5 łyżki soli 2,5 łyżki cukru Wykonanie: Fasolkę dokładnie myjemy i obcinamy końcówki. Obgotowujemy fasolkę przez 4-5 minut w czystej wodzie bez żadnych dodatków soli. Odcedzamy i układamy w słoikach. Z podanych składników robimy zalewę i podgrzewamy ją tak długo aż składniki się

W Moim Magicznym Domu
Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim 263

kminu rzymskiego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek oliwy Warzywa 1 duża cebula (150g) 125g pędów bambusa (odsączonych) 75g kiełków soi lub fasoli mun 2 średnie marchewki (250g) 1/2 żółtej papryki (125g) 1/2 zielonej papryki (125g) 15g suszonych grzybów mun 100g makaronu chińskiego (vermicelli) Instrukcje Z mięsa usuwamy wszelkie ewentualne łykowate części, chrząstki

Kulinarna Pokusa
Fasolka szparagowa w słoikach. Fasolka konserwowa 321

równej długości, aby można je było w słoikach ułożyć w pionie. Przed włożeniem do słoików blanszujemy fasolkę ok. 3-5 minut, a następnie, po wyjęciu z wrzątku, przelewamy strąki fasoli zimną wodą. Po zblanszowaniu nakładamy fasolkę ciasno do słoików i zalewamy przegotowaną, gorącą wodą z dodatkiem 2 dag (ok. 1,5 łyżeczki) soli i 1 łyżeczki cukru. Zakręcamy słoiki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię