fasola - 7342 przepisów (strona:335/490)

Meksykańska miska 307

pomidory ½ czerwonej cebuli sól pieprz odrobina soku z cytryny świeża kolendra lub pietruszka do smaku Dodatki: 2 liście sałaty rzymskiej lub innej ulubionej ½ puszki kukurydzy opcjonalnie 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki - ja pominęłam 2 łyżki startego sera żółtego opcjonalnie prażona cebulka Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę. Dodać łyżkę oleju i przyprawy. Zamarynować

Fabryka pomysłów
Roladki schabowe z boczkiem, fasolką i kabanosami (ziołowe) 116

schabu rozklepać (dość cienko) tłuczkiem do mięsa i natrzeć (dokładnie) przyprawami.  Każdy plaster mięsa posmarować odrobiną musztardy, położyć boczek i na jednym z końców: 1/6 cebuli, oba rodzaje fasoli (po 1 strąku) oraz kawałek kabanosa. Całość ściśle zrolować i kolejno obtoczyć: w mące, roztrzepanym (z odrobiną soli) jajku i bułce tartej. Smażyć (na rozgrzanym oleju) z każdej strony. Odsączyć

Di gotuje
Mój sposób na lunch: Bezglutenowy wrap (a’la burrito) z dipem „serowym” z batatów. 155

powinny być w doskonałej formie! PS. Koniecznie podajcie z dojrzały, mięciutkim awokado ! Bezglutenowy wrap z dipem serowym, batatowym Składniki farsz Pół szklanki krojonych pomidorów (z puszki) 3 kopiaste łyżki fasoli czerwonej (ugotowanej lub z puszki) dwie szczypty chili w proszku dwie szczypty słodkiej papryki sól, pieprz do smaku masło orzechowe Bezglutenowa tortilla* *można użyć gotowych placków tortilli 195g skrobi/mąki

Fill The Bowl
Moje #kuchenneskarby - Mój największy skarb 140

pieczonej marchewki, hummus z zielonego groszku, a także receptury znane z bloga: dip czosnkowy z kiszoną cytryną , hummus z południowych Włoch , śródziemnomorskie grzanki serowe oraz pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem .  Zapisałam sobie w nim też dwie receptury rodzinne - na barszcz wigilijny mojej Mamy oraz racuchy Dziadka mojego Męża. Może zastanawiacie się, czemu

Chilli Czosnek i Oliwa
Aromatyczne spotkanie w Boollywood Lounge 107

sosie na bazie cebuli i orzechów nerkowca Butter Chicken , pieczone w piecu tandoor delikatne mięso z kurczaka w sosie z pomidorów i nerkowca Dal Makhni , czarna soczewica i fasola w aromatycznym sosie Naan , indyjski chleb wypiekany w piecu tandoor Na koniec Gulab Jamun , smażone kulki z tradycyjnego indyjskiego sera, podawane na ciepło w słodkim sosie W naszym papierowym menu

Kulinarne przygody Gatity
Tarta - kruche ciasto wytrawne - wersja 2 z jogurtem 214

jajkami, jogurtem i szczyptą soli, formujemy kulę i wstawiamy ciasto do lodówki na 60 minut.  Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę*, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub nawet inną formą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180*C, ściągamy obciążenie i papier i dopiekamy jeszcze 4 - 5 minut. *foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy dokładnie masłem

Gotowanie i blogowanie
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na lato", Beata Pawlikowska - recenzja 205

pozbawione są mięsa i wymyślone w zgodzie z kuchnią pięciu przemian. I tak jak poprzednio, co nieco mnie dziwi, w dużej mierze składają się z mieszanek kasz, ryżu czy fasoli z dodatkami i to niekoniecznie sezonowymi. Jasne, znalazł się tutaj jeden z wymarzonych przeze mnie przepisów (na koktajl), ale pozostałe do cna mnie rozczarowały. Kasza gryczana z fasolką i orzechami

Życie zamknięte w smaku
Tarta pieczarkowo - serowa 312

oprószonej mąką stolnicy i delikatnie przełożyć do formy na tartę. Nadmiar ciasta usunąć za pomocą wałka. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać około 200 g grochu lub fasoli jako obciążenie. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 15 minut, po czym usunąć papier z grochem/fasol

Gospodyni Miejska
Smażone warzywa z tofu 127

tofu, pokrojonego w kostkę 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 110 g marchwi startej na grubej tarce 110 g cukinii startej na grubej tarce 60 g kiełków fasoli mung (zapomniałam) 1 łyżka sezamu garść posiekanej natki pietruszki (kolendry) Wykonanie: W woku rozgrzać olej sezamowy. Wrzucić kapustę i dusić 10 minut. Potem dokładać kolejne warstwy: cebulę, tofu, sos, ocet

Sto kolorów kuchni
Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą 140

żółtka Szczypta soli Nadzienie: 6 jajek 400 ml śmietanki 22% 20 dag kiełbasy  swojskiej drobiowej 1 cebula 1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona 1 łyżka zupy cebulowej z torebki Szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sól do smaku Pieprz biały do smaku Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąki wymieszać

Wanilia i Kardamon
Pasztet z fasoli piękny Jaś 179

pasztet nie do końca jest wegetariański, ale większość składników to warzywa. Składniki : około 30 dag wątróbki wieprzowej 30 dag fasoli piękny Jaś  duża cebula i taka sama marchew  3 jajka 3 - 5 łyżki masła klarowanego ewentualnie suszona żurawina do smaku: sól, pieprz czarny i ziołowy, gałka muszkatołowa, oregano, maggi, papryka ostra mielona, kurkuma Przygotowanie; Obraną marchew, cebulę

Proste Potrawy
Tarta - kruche ciasto wytrawne 166

wody Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce około godziny. Ciasto rozwałkowujemy na formę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub nawet inną formą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180*C, ściągamy obciążenie i papier i dopiekamy jeszcze 4 - 5 minut

Gotowanie i blogowanie
Domowe nachosy – przepis 304

chrupiące , jeśli wyciągnęliście je zbyt wcześnie i są lekko miękkie , to bez problemu można proces pieczenia powtórzyć , tylko z krótszym czasem . Polecam , doskonale smakują podane do potraw z czerwonej fasoli lub z sosami – dipami . Smacznego Post Domowe nachosy – przepis pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
SAŁATKA Z CZERWONEJ FASOLKI Z TUŃCZYKIEM - KOLACJA DIETA 1500 KCAL. 137

którą przygotowałam , i z lampką wina.To były czasy!.Kolacja może nie ma cudownej ,nadmorskiej oprawy , ale tez smaczna :).Zapraszam!. Danie ma 296 kcal. 50 g.sałaty 1 szkl.czerwonej fasoli z puszki 70 g. 2 łyżki tuńczyka z wody 100 g. cebula 30 g. 0.5 ugotowanego jajka na twardo 25 g. 1 łyżeczka oliwy z oliwek  5 g. 1 łyżeczka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Barszcz ukraiński 135

sposób czas na długie moczenie i gotowanie ;)  3 buraki 4 duże ziemniaki 1 pietruszka 2 marchewki kawałek selera kawałek kapusty włoskiej 2 małe cebulki ząbek czosnku puszka białej fasoli 1/2 szkl śmietany 1-2 łyżki octu/soku z cytryny 2 skrzydełka lub udko 1 łyżeczka kucharka liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki do posypania Buraki szorujemy

Smakołyki Asi