fasola - 7342 przepisów (strona:326/490)

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM (wersja II) 188

Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z sosu, posiekać drobno, dodać do jajek. Odsączony z wody groszek, kukurydzę i fasolę czerwoną również dodać do jajek i tuńczyka. Ogórki konserwowe i paprykę czerwoną pokroić w drobną kostkę, dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Dać po łyżce musztardy i majonezu, sól i pieprz

Zrób to smacznie
SAŁATKA GRILLOWA Z TORTELLINI 167

tortellini z serem ( ja kupuje w biedronce) 1 pojedyncza pierś z kurczaka  1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 10 małych ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę  puszka czerwonej fasoli  puszka kukurydzy  odrobina oleju do smażenia kurczaka  ząbek czosnku  sos: 3 łyżki majonezu kieleckiego, 2 łyżki jogurtu naturalnego   gęstego, łyżeczka ostrej i słodkiej papryki, łyżeczka

pieprzny smaczek
Tarta ze Szpinakiem i Wędzonym Łososiem !!!! 146

tarty jak nie mamy czasu.   Farsz: 100 ml śmietany 22% 4 jaja 5 plastrów wędzonego boczku,  1 op. szpinaku mrożonego (liście, brykiet - jak kto woli ), 150g mrożonej fasoli szpinakowej żółtej bądź też zielonej, 150g wędzonego łososia w plastrach kilka listków rukoli , oliwa z oliwek, sól, pieprz       Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do malaksera. Mieszamy

Bartek Gotuje
Tarta z porzeczkami i truskawkami 149

ciastem formę do tarty o średnicy ok. 28 cm. Dokładnie podociskać ciasto do formy (szczególnie na styku dna z bokami) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi lub suchą fasolą (lub suchym ryżem) i wstawić do lodówki na 20 minut . W tym czasie nastawić piekarnik na 190°C (grzałka góra-dół). Wstawić ciasto do nagrzanego pieca i piec przez

Moja Delicja
Szybkie ciasto z wiśniami 120

ponakłuwaj widelcem. Przykryj ciasto papierem do pieczenia- wykorzystaj ten z opakowania po cieście francuskim i obciąż ciasto kulkami ceramicznymi lub tak jak ja Pięknym Jasiem (po pieczeniu studzę fasolę, przekładam do słoika i wykorzystuję po raz kolejny, aż się nie zwęgli). Piecz przez 15-20 minut w temp. 220 c na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wystudź, a w międzyczasie

greenscarf
LEKKI ZDROWY GULASZ NA JOGURCIE 299

sama przyjemność.Mają konsystencję kremową,pełne są cudownych aromatów i świetnie pasują do ziemniaków lub makaronów.Pod koniec gotowania możemy dodać ,aby ulepszyć smak, np.soczewicę już ugotowaną,fasolę , soję ,podgrzać i gotowe. Danie ma tylko 240 kcal.  30 dag.mięsa kurzego z piersi 1 strąk papryki konserwowej 3 cebulę 2 ząbki czosnku 5 - 10 dag.szynki drobiowej sól pieprz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Greek salad z białą fasolką na parze 120

rozwiązanie na przyjęcie czy grilla w ogrodzie. Sałatkę robi się szybko, i tak samo szybko znika z talerzy. Sprawdźcie czego potrzebujecie do wykonania tej potrawy. SKŁADNIKI: - 1 opakowanie białej fasoli gotowanej na parze Bonduelle  - 2 plastry ananasa - 10 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy - kilka marynowanych grzybków - 4 łyżki czarnych oliwek - 100 g sera feta - oliwa z oliwek

SMYKWKUCHNI
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 218

raity podawanej w północnych Indiach. Na śniadanie podaje się dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar (mieszanka ostrych przypraw smażona z czarną fasolą lub soczewicą) oraz ostrą zupę z soczewicy. Chętnie pija się kawę z mlekiem. Kawa dobrego gatunku uprawiana jest w tym rejonie. Większość ludności zamieszkującej południe Indii to hindusi nie jadający

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ TARTĄ 98

wrzuć fasolkę, dodaj cukier i sól Gotuj około 15 minut. Na patelnię wsyp bułkę tartą, niech lekko się zarumieni.  Następnie dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści.  Fasolę polej bułką tartą. Smacznego

Kukuleczki
Catering dietetyczny? Pomelo! 136

było szczelnie zapakowane i bałam się wracać z tym do domu bo mogło się po prostu wylać. Kawałek zapiekanki typu babka ziemniaczana i do tego potrawka warzywna , z fasolą, marchewką, całkiem nieźle przyprawiona i pełna smaku. Boskim podwieczorkiem było ciasto typu biszkoptowego z makiem . Smaczne, pulchne i słodkie pożerałam w drodze z przedszkola do domu. Syncio podjadał :) Po powrocie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 175

zwisający fragment ciasta, który odetniemy po podpieczeniu – uzyskamy w ten sposób w miarę równy rant) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi do pieczenia lub suchą fasolą i włożyć na 10 minut do lodówki (w tym czasie piekarnik powinien się już nagrzać, a dzięki temu, że ciasto wkładamy ponownie do lodówki, to w trakcie pieczenia utrzyma formę) . Ciasto włożyć

Moja Delicja
PUMPKIN PIE 140

lodówki na czas rozgrzewania piekarnika do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Na schłodzone ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą/grochem, itp. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut, następnie wyjmujemy formę, zdejmujemy obciążenie i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10-15 minut lub do zrumienienia spodu. Wyjmujemy ( piekarnika

cool and minty
PORTUGALSKA ZUPA CALDO VERDE 201

chourico - łatwiej dostępną, pikantną kiełbaską chorizo. Znalazły się także pokrojone w drobną kostkę świeże pomidory oraz natka pietruszki i kolendra. Czasami, przygotowując tę zupę, połowę ziemniaków zastępuję białą fasolą (ugotowaną lub z puszki), a pod koniec gotowania dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego. Po ugotowaniu część ziemniaków blenduję i z powrotem dodaję do zupy. W ten sposób nabiera odpowiedniej tekstury, jest bardziej

cool and minty
KRUCHY SPÓD DO MAZURKA 203

boki mazurka nie spłyną i zachowa on idealny kształt oraz taką formę, która pozwoli wypełnić ją później nadzieniem.. Jako wypełniacza do wstępnego podpiekania możecie uzyć suchego grochu, fasoli lub ryżu. Kolejną rzeczą na którą warto zwrócić uwagę, to doskonałej jakości masło o jak najwyższej zawartości tłuszczu i bardzo dobre schłodzenie ciasta przed pieczeniem. Po zagniataniu, ciasto powinno przejść fazę

cool and minty
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI i BEZĄ 933

Lekkie i pyszne. Idealne do popołudniowej herbatki lub na wakacyjne spotkanie w ogrodzie. Spód ciasta jest bardzo dobry - maślany i cieniutki. Podczas pieczenia nie trzeba go przykrywać, ani wysypywać fasolą, wystarczy podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku na złoty kolor. Świetnie współgra z ze słodko-kwasnymi jagodami i puszystą bezą. SKŁADNIKI 150 g mąki pszennej (1 szklanka) 100 g masła

cool and minty