fasola - 7842 przepisów (strona:326/523)

Cebulowy "smalec". 219

Przygotowana przeze mnie pasta cebulowa jest "wege-alternatywą" dla tradycyjnego smalcu. Zaraz obok  smarowidła z białej fasoli , które swego czasu także gościło na naszym blogu. Bardzo lubię tego typu rozwiązania, które na zwykłą, czasem nudną kanapkę, rzucają nowe światło ;) Cebula po obróbce termicznej łagodnieje, przez co pasta nie przytłacza nas swoim smakiem. Oczywiście pozostaje on wyraźnie cebulowy, ale jednak

zadanie-gotowanie
(Urodzinowa) tarta z nadzieniem serowym, malinami i bezą 280

lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim dno formy na tartę. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, nałożyć papier na ciasto i obciążyć specjalnymi kulkami lub grochem, fasolą... Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec przez 15 min., następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze 5-7 min. Masa serowa jajko 30 g cukru z wanilią

Słodkie inspiracje
Tarta z pieczonymi gruszkami i praliną z migdałami 190

większy od formy do tarty, wyłożyć dokładnie jej dno i boki, odciąć nadmiar ciasta. Schłodzić kolejne 30 min. Na cieście ułożyć papier do pieczenia, wysypać specjalne kulki do obciążenia, fasolę, ryż, groch, etc. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, następnie usunąć papier i obciążenie, zmniejszyć temp. do 190 st. C i piec jeszcze 10 min. Wystudzić

Słodkie inspiracje
Wege fasolka po bretońsku 191

dodaje wołowinę. Zupę obowiązkowo jem z pieczywem, najlepiej świeżo upieczonym, pachnącym z chrupiącą skórką... Miseczka takiej zupy to świetny sposób na rozgrzanie:-) Zapraszam na wypróbowanie mojej wersji wegetariańskiej. Składniki: fasola Jaś 400 g, marchew 2 szt, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie 6 ziaren, kminek mielony 1-2 łyżki, cząber pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka

kulinarne odsłony pati
Budyń z kapusty? – przepis z czasów wojny! 264

jedzono podczas wojny, kiedy do dyspozycji były jedynie podstawowe produkty? Oczywiście było bardzo trudno je zdobyć, jednak próbowano przygotowywać z nich różne potrawy. Przykładem może być tort z fasoli, miód z marchewki, czy też budyń z kapusty. Widzimy, że z powodu braku składników spożywano zdrowe dania. Postanowiłam sprawdzić, czy ostatni z wymienionych przepisów – budyń z kapusty – jest godny

Via Gusto
Różowa sałatka śledziowa 199

ostra pół szklanki gotowanej zielonej fasolki szparagowej pieprz ziołowy sól morska lub himalajska do smaku Buraki kroimy z małe cząstki. Wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojonego w paseczki śledzia. Wsypujemy fasolę szparagową,żurawinę, mieszamy. Dosmaczamy solą i pieprzem. Majonez kremowy miksujemy z niecałą łyżką musztardy i z pieprzem. Próbujemy, przyprawiamy i wlewamy majonez do sałatki. Mieszamy. Wkładamy do lodówki, najlepiej

Z Kuchni Do Kuchni
New York cheesecake 198

lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, dno i boki. Nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenie i wysypujemy obciążenie w postaci ryżu, fasoli czy innych ziaren. Bardzo ważne jest aby tego kroku nie pominąć bo inaczej nasze boki spłyną na dół. Pieczmy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasto należy pozostawić do wystygnięcia

Delusional Trine
Błyskawiczny piątek - Fasolowe browni od Laury 190

przygotować, bo szukałam przepisu na zdrowe ciasto. I to ciasto jest słodkie ale bardzo zdrowe. Musicie koniecznie je spróbować! Szczególnie gdy robi się je błyskawicznie ! Składniki : * 2 puszki fasoli czerwonej  * 4 jajka * szklanka ksylitolu  * 2 banany  * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  * 3 łyżki kakao * 3 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie : Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Przelać

Magiczne Życie Marty
Sałatka z buraczkami i fasolką szparagową 282

Ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półtalarki. Cebulę przesypać do miseczki i zalać octem. Lekko posolić i całość wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut. Do miski przesypać buraczki, dodać fasolę, cebulę i wlać olej. Całość posolić oraz popieprzyć. Wymieszać. Na sam koniec sałatkę przełożyć na talerze bądź na półmisek, dodać posiekany szczypiorek i pokruszoną fetę

Ugotować
Tarta z płaskurki – przepis podstawowy 341

jakimi dodatkami tartę przygotowujemy. To już w  późniejszych przepisach na blogu, aby jednak tu za bardzo nie pomieszać   Ciasto przed podpieczeniem przykrywam papierem do pieczenia i obciążam fasolą lub ryżem, aby za bardzo nie urosło. Wykonanie w Thermomix: Do naczynia dodajemy mąkę, sól i masło w kawałkach (wyjęte prosto z lodówki) oraz żółtko. Wyrabiamy 40 sekund, przycisk INTERWAŁ

gutfut
Grochówka z grzybami 251

pszennej  3-4 suszone grzybki duża marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżeczka przyprawy do dań z fasoli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki majeranku sól świeżo zmielony pieprz natka pietruszki Grzyby gotować w niewielkiej ilości wody ok 10-15 minut. W dużym garnku zagotować

Smakołyki Asi
Tarta z jarmużem i wędzonym łososiem 209

ciasto wyłożyć do formy i lekko ugnieść, aby dopasować do brzegów. Wystające brzegi odciąć. Na ciasto wyłożyć folię aluminiową i obciążyć je specjalnymi odważnikami do tarty lub np. suchą fasolą. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 15 minut. W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotować farsz. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć jarmuż

Bullio
Ciasto z budyniem kokosowym, galaretką i owocami 195

miski przesiewam mąkę oraz dodaję resztę składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładam papier do pieczenia i wsypuję obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 180 st. C. Masa budyniowa: - puszka mleczka kokosowego (400 ml) - 1 budyń waniliowy - 2 łyżki cukru Do szklanki odlewam rzadką część mleczka kokosowego

Receptura smaku
Makaron w pomidorowym sosie z kiełbaską 148

smaku dodała firma Galeo , producent przypraw. Składniki 400 g makaronu (u nas fusilli) 6 cienkich pętek białej kiełbasy 3 liście laurowe 2 szalotki 2 łyżki oleju 100 g fasoli mamuciej 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku cukier sól czosnkowa sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente

R'n'G Kitchen