fasola - 7342 przepisów (strona:318/490)

Dorsz po bretońsku. 403

bretońsku brzmi bardziej swojsko. Dla tych, którzy czytali Pirata Rabarbara jeszcze bardziej swojsko brzmi Bretończyk po fasolsku, ale kto to jeszcze pamięta? ;) Oczywiście w moim daniu nie ma żadnej fasoli. Jest za to dorsz w roli dublera żabnicy. Dublera - kaskadera, który musi sprostać żywemu koniakowemu ogniowi. Ciężka robota, za to jaka ekscytująca! Adrenalina! U kucharza też ;) A żabnice zdaje się

zadanie-gotowanie
sałatka z brokułem i kabanosem 143

namieszałam to, co było w domu i wyszło bardzo pysznie i pożywnie.   Składniki: 1/2 brokuła 1 szklanka makaronu średniej grubości 4 kabanosy (niezbyt suche) czerwona papryka puszka białej fasoli 5 jajek  mały kubeczek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku pieprz sól Brokuła i makaron ugotować osobno  w osolonej wodzie al dente.Fasolę odcedzić, paprykę pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z rukoli, oliwek, zielonego groszku i mozzarelli w sosie musztardowo-miodowym 126

opakowanie 125 g mini kulek mozzarelli z zalewy - przekrójcie je dodatkowo na pół 100 g (po odsączeniu ze słoiczka) czarnych lub zielonych oliwek 1 pomidor 200 g białej fasoli z zalewy szklanka zielonego groszku 1 granat 5 łyżek oliwy z oliwek łyżka musztardy łyżka miodu sól, pieprz, bazylia Przygotowanie: 1) W misce wymieszaj umytą i wysuszoną rukolę, dodaj wszystkie

Zasmakuj Kuchni
Paluszki z cukinii (bezglutenowe) 149

posmarowanej olejem blasze ok. 20-30 min (pamiętajmy, aby po ułożeniu wierzch paluszków skropić olejem, żeby skórka ładnie się przyrumieniła). Do paluszków polecamy ekspresowy majonez/sos czosnkowy z białej fasoli lub pesto z natki pietruszki . Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
ZUPA PESTO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 140

fasolką szparagową. Jej smak jest wyjątkowy! Ja ją pokochałam... Składniki: 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera 1 por 1,5-2 l bulionu  ok. 300 g fasoli szparagowej żółtej (może być mrożona) 1 op. pesto zielonego świeżego (takiego z lodówki) garść drobnego makaronu oliwa sos sojowy sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy i suszymy. Marchewkę, pietruszkę

Kuchnia MagdaLeny
BABKA RÓŻANA 191

KURCZAKA W CZARNYM SEZAMIE SZARLOTKA Z BEZĄ OWOCOWE CIASTO Z BEZĄ CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM W SOSIE Z KOLENDRĄ PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI BABKA Z MAKIEM I KAKAO JAJKA WIELKANOCNE BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM ROLADA BISZKOPTOWA Z CYNAMONEM I ŚMIETANĄ JAJKA W KILKU ODSŁONACH BUŁKI Z GRZYBAMI BABECZKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ

harrisa
Kremowa wątróbka na sposób wschodni czyli z chili 187

kostkę 2 cebule lub 1 duża poszatkowane w kostkę 1 łyżeczka pasty chili - sambal oelek 3 łyżeczki słodkiego i gęstego sosu sojowego -ketchup manis 2 łyżeczki pasty z czarnej fasoli (black been paste) ok. 3 cm świeżego korzenia galangal (laos) ok. 4-6 cm świeżego korzenia kolendry (kentjoer lub kencur) 4-6 ząbków czosnku 1 łyżeczki pasty w bloczku trassi

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ciasto marchewkowe z białą polewą 177

Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam wypróbować poniższy przepis! :) Jeżeli macie ochotę na inne warzywne wypieki to zachęcam do upieczenia buraczanego brownie lub ciasta czekoladowego z dodatkiem czerwonej fasoli .  Składniki na tortownicę o średnicy  22 lub 24 cm: 3 duże jajka 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (200 g) 2/3 szklanki zwykłego cukru (150 g) 1 niepełna

Ugotować
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 171

marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie

Codziennik Kuchenny
Quiche z grzybami. Placek z ciasta francuskiego z grzybami leśnymi. 140

pieczenia i ułożyć na nim płat ciasta francuskiego. Ciasto francuskie ponakłuwać widelcem, przykryć drugą warstwą papieru do pieczenia lub folia aluminiową i zrobić obciążenie np. wysypać nasionami suszonej fasoli. Piec ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć papier z obciążeniem, lekko przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz.  Quiche zapiekać w 180 stopniach przez ok 25 minut

Codziennik Kuchenny
Warsztaty fotografii kulinarnej z Olympusem 107

mieliśmy: zupę krem z żółtej papryki z chorizo zupę ziemniaczaną z kurkami bouillabaisse, zupę rybną krem z dyni kujawską zupę z pulpetami capuccino z barszczu czerwonego barszcz czerwony z fasolą i kulkami z buraka Oczywiście w trakcie warsztatów nie mogliśmy się powstrzymać od konsumowania naszych modelek , ponieważ pachniały bardzo kusząco. Do dyspozycji mieliśmy mnóstwo różnorodnych gadżetów kulinarnych: talerzy, miseczek, garnuszków

Kulinarne przygody Gatity
Pieczony łosoś z kaszą pęczak i warzywami 96

łosoś podany jest z dodatkiem kolorowych warzyw, a do tego kaszą pęczak. Posiłek wartościowy i smakowity. Składniki Ilość porcji: 2 150 g kaszy pęczak 250 g łososia 100 g fasoli szparagowej 80 g pomidorów 80 g papryki czerwonej Oliwa z oliwek Cytryna Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na skropionej oliwą

ale Pysznie
Wegański smalec ze śliwką 174

temu robiłam wege smalczyk. Wg mnie jest o niebo lepszy niż tradycyjny. Śliwka nadaje wyrafinowanego smaku. Czy ma się po nim wzdęcia? Owszem :D   Składniki: ponad kubek ugotowanej fasoli jaś 1 duża cebula (preferowana czerwona) 1 małe jabłko kilka sztuk śliwek świeżych 1 ząbek czosnku suszony majeranek sos sojowy ciemny olej kokosowy (łyżka do smażenia i łyżka na koniec

Bon Appetit Małgorzaty
Wegański foodbook #2 87

względu na remont w moim domu  nie miałam za bardzo czasu, ani chęci  na robienie obiadu. W lodowce miałam klopsy z czarnej fasoli, które robiłam dzień wcześniej, dlatego ugotowałam tylko  kasze bulgur, dodałam buraki ze słoika i natkę pietruszki. Taki obiad był bardzo smaczny i pożywny :) Po obiedzie jak zawsze naszła mnie

wegujemy
Sałatka a'la Margaret 136

osoby.  Przepis:  Składniki: Miks sałat (ja miałam taki: sałata lodowa, kapusta, radicchio, endywia, sezonowe sałaty dodatkowo - cukinia i marchewka.) 2 pomidory pęczek rzodkiewek 1 puszka czerwonej fasoli 150 gramowa  puszka kukurydzy 235 gramowy słoiczek oliwek  200 g sera feta oliwa z oliwek zioła do sałatek sól, pieprz opcjonalnie bagietki czosnkowe Wykonanie:  1. Miks sałat wsypujemy

Mój pomysł na