fasola - 7342 przepisów (strona:324/490)

Tarta ze szpinakiem, ricottą i kurczakiem 195

masa nieznacznie zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy jedno jajko i dokładnie mieszamy. Schłodzonym ciastem wyklejamy tortownicę lub formę do tarty. Ciasto nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i zasypujemy fasolą lub ryżem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Dzięki nakłuciu ciasta powstająca para wodna nie będzie powodowała jego wybrzuszania się, gdyż cała wydostanie się właśnie przez te otwory. Dodatkowo

Jacob Tastes
Amarantus – czy warto włączyć go do diety? 76

powszechny na całym świecie, a jego uprawy znajdziemy również w Polsce. Dzięki temu na półkach sklepowych możemy znaleźć właśnie amarantus „made in Poland”. Dawniej amarantus był, obok fasoli i ziemniaków, podstawą w diecie Inków i Azteków, ponieważ jest wspaniały… Czemu amarantus jest taki wspaniały? Białko Przede wszystkim na uwagę zasługuje ilość białka zawartego w tym zbożu

Blendman
FILM: mniej qlinarnie a bardziej qlturalnie - LAF 2016 - cz. 1 123

sklepem na ul. Podchorążych, inne zabytkowe budynki oraz plakaty reklamowe do filmów:   Niesamowita Marguerite ,   Almanya ,   Skarb ,   Wszyscy albo nikt ,   Kwiat wiśni i czerwona fasola . O tych REWELACYJNYCH, FILMOWYCH ODKRYCIACH w kolejnym poście :). Duża dawka filmowych wrażeń! O kilku poprzednich edycjach festiwalu filmowego LAF, wielu wartych obejrzenia filmach i samym Zwierzyńcu przeczytacie tutaj: 2015: dzień

Qlinarnie i Qlinarnie
Fasolka konserwowa MEXICO! 242

ugotowaną (w lekko osolonej wodzie) all dente, układamy w słoikach, do których wcześniej rozdzieliśmy przyprawy (po około 3/4 do 1 łyżeczki przypraw do słoika). Zalewamy letnią zalewą. Wszystkie strąki fasoli muszą być w zalewie. Zamykamy słoiki i poddajemy pasteryzacji przez 15 minut od zagotowania. W tym celu w dużym garnku na dnie kładziemy bawełnianą ścierkę, ustawiamy słoiki, ważne

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka makaronowa z warzywami 502

osób będących na diecie z niskim indeksem glikemicznym.  Składniki: 250 gram makaronu z grochu świderki Fabijańscy   2 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 mała cebula 300 gram fasoli szparagowej 150 gram sera żółtego  Olej kokosowy do smażenia Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, Fasolkę myjemy, usuwamy

Bajeczna Kuchnia
tarta z brzoskwiniami i mascarpone 142

formy, dociskamy je  mocno i formujemy rant równo z brzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto  gęsto widelcem. Całość nakrywamy pergaminem na który wysypujemy ok 250 g ziaren suszonej fasoli, lub innych nasion strączkowych (zapobiega to uniesieniu się spodu ciasta w trakcie pieczenia). Naczynie wkładamy na 10-12 minut do piekarnika nagrzanego to temperatury 180 stopni, po czym otwieramy piekarnik

Miód i pieprz
Tarta cytrynowa z bezą 320

wymieszać. Wystudzić. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy do tarty (ok. 23-24 cm średnicy). Ciasto przełożyć do formy; nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. fasolą, ryżem). Piec przez 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez kolejne 12-15 minut na złoto. Białka ubić na sztywno

Pociąg Do Kuchni
Tarta śmietanowa z jeżynami 119

minut. Z odciętego ciasta wyciąć foremką listki (lub wykroić nożem), również włożyć je do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przykryć kawałkiem folii aluminiowej lub papieru, obciążyć (fasolą, grochem, lub ceramicznymi kuleczkami). Piec 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i dopiekać jeszcze przez 8-10 minut do zrumienienia. Odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu wyjąć z formy, przełożyć na płaski talerz

Kuchenne zapiski Edyty
lekka warzywna zupa na maśle... 109

Składniki: woda 4,5 litra, fasola szparagowa 3/4 kg, marchew 4 sztuki, ziemniaki 4 sztuki, kostka rosolowa 2 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, masło 1/2 kostki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, cukier 1 łyżeczka, cukinia 2 mniejsze, papryka zielona 2 sztuki, pomidory 5 sztuk, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, natka pietruszki

W Mojej Kuchni Lubię
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 226

zwisający fragment ciasta, który odetniemy po podpieczeniu – uzyskamy w ten sposób w miarę równy rant) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi do pieczenia lub suchą fasolą i włożyć na 10 minut do lodówki (w tym czasie piekarnik powinien się już nagrzać, a dzięki temu, że ciasto wkładamy ponownie do lodówki, to w trakcie pieczenia utrzyma formę) . Ciasto włożyć

Moja Delicja
Tarta z porzeczkami i truskawkami 104

formy na tartę. Wyłożyć ciastem formę (dno i boki). Dokładnie podociskać ciasto do formy (szczególnie na styku dna z bokami) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi lub suchą fasolą (lub suchym ryżem) i wstawić do lodówki na 20 minut . W tym czasie nastawić piekarnik na 190°C (grzałka góra-dół). Wstawić ciasto do nagrzanego pieca i piec przez

Moja Delicja
Eger targ warzywno owocowy 248

papryką ostrą – mhmm .. pyszna :) Oczywiście na tym stoisku kupimy też węgierski specjał czyli skwarki.  Na kolejnych stoiskach znajdziemy przyprawy ( my kupiliśmy ostrą paprykę w proszku ), przeróżne fasole i sery Na piętrze zlokalizowane są tutejsze fast foody ;) z langoszami też – niestety nie było już miejsca na ich zjedzenie, ale kolejka jaka do nich była, przemawiała sama za siebie

Kuchnia na wzgórzu
Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką 124

dodatek do kanapek zamiast masła. Można przechowywać w lodówce dwa dni, warto włożyć do lodówki przed podaniem, aby smaki "przegryzły się". Podobną pastę można przygotować z groszku, ciecierzycy czy fasoli, smakuje doskonale

Moja smaczna kuchnia
Napar przeciw stresowi 120

Stresowi  to wyjątkowa herbata o działaniu antystresowym. Dzięki odpowiedni dobranym składnikom jej napar wpływa w sposób naturalny, a zarazem pozytywny na nasz organizm. Skład: - jemioła, - skórki fasoli, - listki brzozowe, - ginkgo biloba, - listki pokrzywy, - trawa cytrynowa - aromat. Sposób przyrządzania: zalać wodą o temp. 96°C, parzyć 5-8 minut. Herbaty ziołowe ->  zwane najczęściej ziołami to wysuszone

Z Kuchni Do Kuchni
Salatka - kolorowa bomba witaminowa 236

kiełki fasoli mung marchew ogórek brokuł papryka czerwona Wszystkie składniki przygotowujemy w dowolnych proporcjach...  wg. uznania. Warzywa pokroić w plasterki/paski, z ogórka wydrążyć gniazda nasienne,  marchewki natomiast zanurzyć w wodzie z kostkami lodu, dzięki temu staną się bardziej kruche i chrupiące. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki, przed podaniem polać sosem   Wafu

Lubię to gotuję