tortownicy, robiąc nieco wyższe brzegi. Zostawcie sobie 1/3 ciasta żeby zrobić coś na kształt kruszonki pod bezę. Spód przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na górę szklane kulki, ziarna fasoli lub cokolwiek co obciąży ciasto, wstawiamy je na 10 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy spód z pieca, wykładamy na ciasto rabarbar i kruszonkę
Kuba Gotujemorele i posypujemy prażonymi orzechami. Sałatkę podajemy od razu samą lub z ulubionym pieczywem. Fanom buraków polecam także inne przepisy: Hummus z burakami Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli
My Chcemy Jeśćtofu, a jako zamiennik białka również użyłam tofu z tym, że pokrojonego w kostkę. Pad thai z tofu Składniki (na 2 porcje): 100 g makaronu ryżowego* 100 g kiełków fasoli mung pęczek szczypiorku 200 g tofu 2 ząbki czosnku 4 łyżki cukru 4 łyżki sosu sojowego** 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka słodkiej lub ostrej papryki sok z jednej limonki
wegujemyAquafaba to woda pozostała po gotowaniu fasoli lub ciecierzycy (puszki też ją zawierają). Weganie oszaleli na punkcie tej niepozornej cieczy. Dlaczego? Ponieważ to idealny zamiennik białka, z którego można przygotować pyszne bezy czy musy wegańskie. Od kiedy dowiedziałam się o właściwościach wody po ciecierzycy szkoda mi ją wylewać. Raczej nie mam często ochoty na coś słodkiego, dlatego
wegujemymają być jedynym źródłem skrobi. Można jeść każdy rodzaj ziemniaków (bataty również). Oprócz ziemniaków można jeść dowolną ilość nieskrobiowych warzyw - lista poniżej. Niedozwolone są produkty skrobiowe tj. kukurydza, fasola, soja, ryż czy groszek. Niestety owoce są niedozwolone, tak samo jak soki owocowe. Jest to spowodowane tym, że na tej diecie ziemniaki mają być głównym źródłem kalorii
wegujemycieście, a następnie obtaczamy je w panierce. Nuggetsy smażymy na oleju bądź pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Podajemy z 5-minutowym sosem czosnkowym z białej fasoli ( przepis znajdziecie tutaj ) i zajadamy się ze smakiem :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleLekka, ale syta, zdrowa, ale smaczna Składniki 3/4 szklanki drobnego makaronu 250 g fileta z łososia 50 g kiełków 1 puszka czarnej fasoli 1 duży pomidor sól czosnkowa pieprz świeża … Czytaj dalej Sałatka z łososiem
czarrna od kuchniniektóre moje ulubione sałatki. Na pewno przydadzą się nie tylko przy okazji imprez domowych. Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletką, z dodatkiem pieczonego kurczaka Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą, ogórkiem kiszonym i porem Letnia sałatka "zielony dobieraniec" Ziemniaczana sałatka z czosnkiem i szczypiorkiem Sałatki błyskawiczne ze szklanki Brokułowa sałatka z grillowanym kurczakiem i serem feta Sałatka z kaszy orkiszowej
Codzienna kuchnia niecodziennawarzyw potrafią zrobić furorę na rodzinnym stole. Pewnie każdy z Was słyszał już o cieście lub muffinkach marchewkowych . Kilka miesięcy temu pokazałam Wam przepis na ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli . Dzisiaj zachęcam do przygotowania brownie ze startymi, ugotowanymi burakami. Jestem przekonana, że goście nie zorientują się, że jedzą buraczki :) Poniższe ciasto jest miękkie, puszyste, lekko wilgotne i bardzo czekoladowe. Dodatkowo
Ugotowaćułożyć je warstwowo np. w dużym słoiku, a sos zapakować osobno. Na piknik polecam Wam sycące sałatki na bazie warzyw strączkowych oraz kasz: piyaz czyli turecką sałatkę z białą fasolą i jajkiem na twardo , również turecką sałatkę z ciecierzycy , a także sałatkę z pieczonymi warzywami , w której pszenicę farro możecie zamienić na kaszę pęczak, jaglaną lub bulgur. Wytrawne tarty Piknikowe
Chilli Czosnek i Oliwagrilla lub samodzielną przekąską. Sałatka jest łatwa i szybka w przygotowaniu z powodzeniem wykona ją laik kulinarny. Składniki na 3 porcje : 500 g pieczarek puszka czerwonej fasoli por 2 łyżki masła 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki musztardy pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól Przepis : Oczyszczone pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzucamy pokrojone
Smakowite Daniastarta na grubych oczkach 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 pomidor, bez skórki, starty na tarce 1/2 małej białej kapusty, poszatkowana 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana sól, pieprz 1 litr wywaru na wołowinie natka do posypania Do gorącego wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki i buraki. Lekko solimy i gotujemy ok 30 minut. Na patelni
Dzieje kuchennej Wiewióryłatwość w przygotowaniu. Wystarczy kilka chwil i mamy wielką michę smacznej sałatki. 2 ćwiartki z kurczaka (upieczone lub wędzone; wg gustu) (*) 2 łodygi selera naciowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 papryka czerwona płatki migdałowe Dodatkowo: 1 łyżka musztardy (płaska, użyłam stołowej ) majonez (wg gustu) sól, pieprz Fasolkę odcedzić z zalewy i opłukać pod bieżąca wodą. Selera i paprykę pokroić
Di gotujeSAŁATKA Z CZERWONEJ FASOLKI Dziś proponuję Wam prostą, szybką i kolorową sałatkę z czerwonej fasoli, kukurydzy i papryki. Możecie ją podać na przystawkę do obiadu lub do grilla. Dla 4 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300 g czerwonej fasolki (z puszki) 200 g kukurydzy (z puszki) 100 g czerwonej papryki (świeżej lub z puszki) 1 łyżka musztardy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazupę, koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy barszcz :) Składniki na duży garnek: 3 średnie buraczki czerwone, ugotowane ½ główki kapusty (włoskiej lub białej) 1 puszka białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 3 marchewki ½ średniego selera 5 ziemniaków 2 łyżki przecieru pomidorowego 6 ząbków czosnku 1,5 litra bulionu (może być z kostki rosołowej) 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki
Trzeci talerz