pomaga w obniżaniu cholesterolu. Zresztą nie będę tutaj Was zanudzała właściwościami, wystarczy sobie wygooglować :-) Z ciecierzycy można przygotować dużo wspaniałych dań. Ja używam ją jako alternatywę dla białej fasoli. Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne danie na gorąco w wykorzystaniem cieciorki. SKŁADNIKI -0,5 kg dowolnej kiełbasy -kawałek mięsa (może być szynka wieprzowa, łopatka) -1 duża cebula
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzostawiam na ozdobienie ciasta). Z reszty ciasta można wyciąć ozdobne ciasteczka i udekorować ciasto na brzegach. Na cieście rozkładamy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach po czym wyjmujemy i odstawiamydo ostudzenia. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja słodzę go miodem). Wystudzony wykładamy na ciasto i dekorujemy
Mienta blogTacos bez mięsa Wegańskie tacos wcale nie muszą być nudne! Do środka wcale nie musi wchodzić standardowa fasola i kukurydza, które w daniach z kuchni meksykańskiej w wege wydaniu to już przejedzony standard. Warto poeksperymentować z innymi składnikami! Świetnymi zastępnikami mięsa w tym przypadku będą… marchewka oraz słonecznik i dynia w ziarnach! Ja przygotowałem te bezmięsne tacos w plackach
Blendmanułożyć z nich brzegi ciasta ( po 2 paski, jeden na drugim, na każdym brzegu kwadratu). Surowe ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kwadratem, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem lub mniejszą formą do tarty - tylko środek, brzegi pozostawić nie obciążone) piec ok 15 - 18 minut. Zdjąć obciążenie i papier, i podpiec bez obciążenia jeszcze parę
Stare Garyktóre przepis podałem już dzisiaj – czarny ryż z eskalopkami z pora, kurkami i boczniakami . Idealne na jesienne wieczory. Dla spragnionych zdrowych fast-foodów przyrządzimy burgery z fasoli w bliskowschodnim stylu . Zwieńczeniem naszej roślinnej uczty będzie fit tarta z musem z malin i białą czekoladą z kokosa , czyli mój ulubiony sposób na łakocie bez wyrzutów sumienia. W sumie
Food Squaredzisiaj zapuszkowana cieciorka i osamotniony kalafior znaleziony gdzieś na dnie lodówki. Do tej pory unikałam strączków, ale po tak udanej improwizacji stwierdziłam, że powinnam to zmienić! Fasola (biała i czerwona), groch, soczewica, soja... można przecież zrobić z nich tyyle pyszności! No ale nie dzisiaj o tym, dzisiaj o cieciorce mowa. ;) Jest ona stosunkowo niskokalorycznym źródłem białka, węglowodanów złożonych
Kuchnia Elliewiecie, że zimą, podczas ciemnych miesięcy i krótkich dni, można też hodować rzeżuchę? Wystarczy parapet :) Tutaj - w towarzystwie domowego chleba na zakwasie i domowego pasztetu z zielonego groszku i fasoli
Posadzone i zjedzonerośliny z tych samych lub spokrewnionych rodzin. Każdy zagon dostał ekstra wsparcie w postaci ziół specjalnie dobranych, aby zminimalizować rozwój chorób i szkodników. *będzie jeszcze miejsce na fasolę i cukinię w innych częściach ogrodu
Posadzone i zjedzoneWarzywa w słodkich daniach do niedawna nie kojarzyły mi się zbyt dobrze. Fasola w ciastach? Nie brzmi zbyt zachęcająco, chyba że wiemy jakiej należy użyć, aby nie była wyczuwalna. Kalafior w budyniu? Tak, ale gotowany bez soli. Cukinia jako słodki krem czekoladowy? Tego chyba jeszcze nie było, a szkoda - pyszna, słodka i całkowicie niewyczuwalna. Taki deser spodoba się osobom
Chocolate Muffin Blogsmakowego. To zdanie podzieli na pewno niejeden majonezoholik, do których zawsze się zaliczałem A jaki jest Wasz ulubiony roślinny majonez? Próbowaliście tego z płatków jaglanych? A może wolicie z fasoli albo klasyczny sojonez ? Dajcie znać w komentarzu. Majonez z płatków jaglanych Wydrukuj przepis Potrzebujesz: 110g płatków jaglanych 300g mleka sojowego 100ml wody 70ml oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki
Blendmanwszystkim udanego weekendu :-) Inspiracja: gotuje bo lubię Składniki: 500 g filetu z indyka 1 czerwona cebula 1 zwykła cebula 3 większe ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów lub 450 g passaty z kawałkami pomidorów 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru 1 liść laurowy
kruche babeczkiKolejne 2 tytuły obejrzane na LAF-ie, nie tak dobre, jak Wszyscy albo nikt , Almanya czy Kwiat wiśni i czerwona fasola , ale warte polecenia. 1. Skarb reż. Corneliu Porumboiu, 2015, komedia, 1 godz. 29 min. Costi ma problemy finansowe, ale nie szuka dodatkowej pracy ani nie prosi banku o odroczenie terminu spłaty, ale inwestuje w… wykrywacz metalu i zaczyna wraz
Qlinarnie i Qlinarnieprzypadku muffinek czynność tę można pominąć. Babeczki z dodatkiem cukinii są przyjemnie wilgotne, wyraźnie cytrynowe w smaku. Lubię takie niestandardowe dodatki w deserach. Piekłam już muffinki z czerwonej fasoli czy marchewkowe . Wszystkie godne polecenia. P.S. Przepis pochodzi z tej strony . Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kardamonu 2 jajka szczypta
zadanie-gotowanietradycyjnych panierowanych kotletów z piersi kurczaka lub mielonych. Polecam ją również w towarzystwie domowego gyrosa . Pyszny dodatek, choć lubię ją również zjeść od tak Składniki: około 80 g fasoli szparagowej 3/4 łyżki soli szczypta cukru 1/2 kostki margaryny około 1/2 szklanki bułki tartej Ilości podane w przepisie są orientacyjne. Przygotowanie: Z fasolki odcinamy końcówki. Gotujemy ją w osolonej wodzie
Słodkie okruszkispecjalnie na niego nie liczyłam, ale jednak dojrzał na tyle, że mogłam go wykorzystać. Zdaję sobie sprawę, że ciężko będzie teraz kupić bób, ale śmiało można go zastąpić jakąkolwiek fasolą, ciecierzyca a nawet kukurydzą, a że strączki w codziennej diecie każdego wegusa są ważne chyba nie muszę przypominać. Składniki na 4 porcje (z ryżem jako danie główne): około pół
greenscarf