Dziś przedstawiam Wam przepis z książki "Cukinia, bakłażan, dynia. Najlepsze przepisy" (recenzja) na "Cukinia, bakłażan, dyni Ryż z patelni z cukinią i fetą na sposób śródziemnomorski - musiałam go jednak mocniej doprawić, ponieważ był dla mnie trochę za mdły. Jednak połączenie jest całkiem niezłe, więc polecam. Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju 125 g ryżu 1 opakowanie
Pasja Smakuziemniaków przeciśniętych przez praskę - 20g świeżych drożdży ( lub łyżeczka suszonych) - 2 łyżki oliwy - pół łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) - łyżeczka soli morskiej - 250ml letniej wody - 2 łyżki ziaren (słonecznik, dynia itp.) Do posmarowania: żółtko wymieszane z łyżeczką wody i trochę oliwy Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody następnie dodać do mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej(...)odstawić na 40 minut do wyrastania- bułki powinny zdecydowanie urosnąć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bułeczki posmarować żółtkiem i posypać ulubionymi dodatkami ( np. siemię lniane, sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, zioła prowansalskie, gruba sól morska itp.) P iec około 20-30 minut do czasu zarumienienia bułeczek. Wewnątrz piekarnik można spryskać wodą. Bułeczki są przepyszne, mięciutkie, puszyste i znikają
Smaczne Zdrowezakwasu żytniego u mnie pełnoziarnisty) -1 łyżeczka soli -10-12g drożdży -1/3 łyżeczki cukru trzcinowego (nie trzeba) -ok. 230ml wody -2 łyżki oliwy -2 łyżki ziaren (dynia, słonecznik itp.) Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i cukier i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej
Smaczne Zdrowezapomniane. W biegu świątecznych zakupów wpadły mi podobne w oko na półce w sklepie, więc postanowiłam upiec swoje własne. Przepis znalazłam tutaj , jednakże zrobiłam 3 rodzaje. Ze słonecznikiem, dynią i migdałami. Składniki: -300g masła -4,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej -ok.7 łyżek ksylitolu(może być cukier) -2 mniejsze jajka -3 żółtka -3 łyżeczki proszku do pieczenia -ziarna słonecznika(...)pestki dyni, migdały, kokos(do posypania) -2 białka+ 3 łyżeczki ksylitolu rozbełtane(do posmarowania ciastek) Do miski wsypać mąkę, ksylitol, jajka, żółtka, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto(gdyby ciasto było za miękkie wsadzić na chwilę do lodówki na ok.15 minut). Białka roztrzepać widelcem z 3 łyżeczkami ksylitolu. Ciasto rozwałkować na grubość
Smaczne Zdrowe150ml śmietanki 18% -pęczek bazylii -120g parmezanu Dodatkowo: sól, świeżo mielony pieprz,szczypta gałki muszkatołowej, szczypta chili, łyżeczka oleju kokosowego zapachowego ( opcjonalnie). Prażone płatki migdałów lub pestki dyni. Cukinię umyć, odciąć końcówki, pokroić na grubsze plastry i smażyć na oliwie z oliwek razem z czosnkiem ok.30 minut na małym ogniu. Dodać bulion i dusić dalej ok.10 minut. Następnie dodać(...)świeżo mielonym pieprzem, chili, gałką muszkatołową, śmietaną a także można dodać łyżeczkę oleju kokosowego- nada fajny , orientalny posmak. Przed podaniem posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów lub pestek dyni. Smacznego
Smaczne Zdrowezupełnie inaczej niż surowe, są po prostu rewelacyjne. Moja najmłodsza Córcia zajada takie ziarenka również same. Ziarna prażę zawsze na suchej patelni. To skarbnica witamin. Polecam :-) Składniki: - wyłuskane ziarna dyni - wyłuskane ziarna słonecznika - siemię lniane - sezam + teflonowa patelnia Patelnię rozgrzewamy , wrzucamy na nią pierwsze ziarna i prażymy kilka minut na niezbyt dużym palniku ( u mnie 6), często mieszając(...)się nie przypaliły. Szczególnie trzeba uważać przy sezamie. Ja zaczynam od pestek dyni, które są największe i jakoś tak najłatwiej się prażą, tak fajnie puchną. Następnie uprażone ziarna przesypuję do miseczki a na patelnię wsypuję słonecznik. Prażę go kilka minut mieszając aż nabierze złotego koloru. Przekładam do miseczki i wsypuję do prażenia len. Uwaga bo len lubi strzelać (a ziarna
Smaczne Zdroweząbki czosnku - kawałek chudego boczku lub np.ogonówki (50-100g) - sól i pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 1-2 łyżki słodkiej śmietanki (u mnie kremówka) - płatki migdałów lub pestki dyni do posypania - 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego W garnku podgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć(...)Dodajemy także trochę słodkiej śmietanki. Najlepiej przygotować zupę trochę wcześniej, wówczas naciągnie lepiej smak wędzonki, troszkę wyciągnie też z niej sól. Podajemy z prażonymi płatkami migdałów lub prażonymi pestkami dyni (na suchej patelni). Smacznego
Smaczne Zdrowewiem dlaczego, ale jesienią zawsze znacznie częściej używam wszelkich ziaren. I tak na przykład do przygotowania tych bułeczek użyłam ziaren słonecznika oraz pestek dyni. Ponadto do ciasta dodałam sporą ilość białego sera i miód, nie użyłam zaś w ogóle drożdży. Żeby efekt końcowy cieszył oko zwinęłam je w ślimaczki:) Składniki: 300g chudego twarogu, 100ml stopionego masła + 2 łyżki masła(...)100ml mleka, garść ziaren słonecznika (użyłam Kresto), łyżka pestek dyni, szczypta soli, 2 łyżki miodu, 1/2kg mąki pszennej, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, mleko do posmarowania, cukier do posypania. Przygotowanie Twaróg rozgnieść widelcem. Ziarna podprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać i wymieszać z 2 łyżkami masła oraz twarogiem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rozgnieciony
Z miłości do słodkościszybko się je robi i świetnie nadają się do pochrupania w jesienne wieczory:) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki słonecznika, 1/2 szklanki sezamu, 1/4 szklanki pestek dyni, 1/2 szklanki żurawiny, 1/2 szklanki rodzynek, łyżka masła, 4 łyżki miodu, 1/2 szklanki cukru. Przygotowanie Płatki owsiane zrumienić na suchej patelni, aż staną się złociste. Następnie uprażyć słonecznik, dynię
Z miłości do słodkościkorzystać z takich uroków? A sos śmietanowy z maślaków to obowiązkowe danie. Postanowiłam jednak tym razem ze nie podam go z makaronem, ale zrobię knedle i to z dynia która aż się prosiła o dodanie jej do tego dnia. Dynia i grzyby, super połączenie. Mniam. A dodatek mięsa nie jest obowiązkowy jednak u mnie w tym obiedzie musiał być
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepis miał się pojawić rano ale nie zdążyłam... a szkoda bo dzisiaj na blogach oczywiście królują dynie.. a u mnie po wczorajszym wydrążaniu dyni została cała miska dyniowego farszu, dlatego postanowiłam zrobić na rano dyniowe bułeczki supełki. Podobne już kiedyś robiłam ale nie z dyniowym składnikiem. A po przepis sięgnęłam do Oliwki . W takcie pieczenia w domu unosił się
Bernika - moj kulinarny pamietnikUwielbiamy te rogaliki i aż się sama zaskoczyłam, ze jeszcze ich nie ma na blogu. Są to rogaliki nietypowe, bo ciasto swój etap wyrastania przechodzi w
Bernika - moj kulinarny pamietnikObiecane ciasto sprzed tygodnia, jako ostatni dyniowy przepis w tym roku. To włoskie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, pyszne, aromatyczne, wilgotne i szybko znika. Dla
Bernika - moj kulinarny pamietnikJako ,że z piwnicznych zapasów mojej mamy dostało mi się troszkę dyni , dlatego też oprócz smakowitej zupy dyniowej ( pamiętanej jeszcze z dzieciństwa) powstała również ta babka. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1/4 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 3 łyżeczki mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego kardamonu ok pół szklanki zmielonych orzechów(...)włoskich. 2 szklanki startej na średnich oczkach dyni. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Piec ok 1 godziny w 180'C Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenka