dynia - 15472 przepisów (strona:839/1032)

Zdrowe grillowanie 157

zabraknie świeżych warzyw i owoców.  Przygotuj: sałatki owocowe z jogurtem naturalnym np. z jabłkiem, bananem, gruszką, winogronem sałatki warzywne np. świeża rukola lub sałata, pomidorki koktajlowe, nasiona dyni z oliwą z oliwek lub innym zdrowym olejem  filety z kurczaka w marynacie z ziołami i oliwą z oliwek grillowane ryby np. pstrąg z cytryną i czosnkiem, łosoś w ziołach

Truskawkowa Fiesta
Chleb na zakwasie 115

siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda, 5 dni na wykonanie) Zakwas: Jeżeli nie posiadamy gotowego zakwasu należy go wcześniej przygotować. Do wykonania zakwasu z mąki

Bullio
Chleb Bezglutenowy 163

ładnie się zarumieni. Pieczemy ok 40-50 minut. Kontrolujemy pod koniec pieczenia koloryt pieczywa. Jeśli dziecko (czytaj jedzący chlebek) nie ma uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta.  Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone, można dodać więcej soli. Ja czasem dorzucam dzieciom kawałki czekolady… Obecnie pracuję nad przepisem na chleb

IzaGotuje
Pieczarkowy pasztet z cieciorki 119

łyżki siemienia lnianego łyżka sezamu łyżeczka cząbru łyżeczka tymianku szczypta imbiru i gałki muszkatołowej lub kurkuma bądź curry sól i pieprz wedle uznania nasiona do posypania wedle uznania ( np. dynia, słonecznik,len ...) Przygotowanie  20 minut): - pieczarki podsmażyć z cebulą na oliwie z oliwek - marchewkę, cieciorkę, pietruszkę, seler oraz pieczarki usmażone z cebula przepuścić przez maszynkę z sitem o większych

Pora na pora i pomidora
Zielono mi smoothie -banan, awokado,szpinak 119

wcześniej) 1/2 średniego awokado 1/4 szklanki wody 3 łyżki jogurtu do przełożenia (w wersji wegańskiej wegański jogurt lub kilka łyżek koktajlu wymieszane z mlekiem roślinnym) nasiona do posypania: dynia, słonecznik,  u mnie chia plasterek limonki / cytryny  Limonka służy nie tylko ozdobnie. Pod koniec jedzenia warto wrzucić ja do szklanki i rozgnieść z pozostała częścią koktajlu. Przygotowanie (7 minut

Pora na pora i pomidora
Sałatka z kurczakiem i awokado 183

przygotowania porcji sałatki potrzebujemy: * garść sałatki florenckiej Tesco * pomidora pokrojonego w 8mki * 1/4 awokado Hass pokrojonego w kostkę * udko z kurczaka pokrojone w paseczki * sos do smaku * garść pestek dyni. Skomentuj

MamaOskarka
Bułeczki z jabłkiem, chrzanem i ziarnami dyni. 116

stopni. Dalej: - 80g mąki graham typ 2000 - 560g mąki pszennej - 1 jabłko pokrojone na malutkie kawałeczki albo po prostu starte - 1 łyżeczka chrzanu np. z żurawiną - 2 łyżki ziaren dyni - 2 łyżki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki płatków owsianych - 10g soli - 30g oleju rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. W razie koniecznosci mozna dosypac jezcze trochę mąki

MamaOskarka
Wstążki z pesto rukolowo - bazyliowym z amarantusem. 235

rukoli 10 listków bazylii 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka białego sezamu łyżka amarantusa ekspandowanego Ponadto: 3 półplasterki pomidora amarantus ekspandowany do posypania olej z pestek dyni tłoczony na zimno Makaron Wstążki gotujemy według zaleceń producenta. Pesto wykonujemy wkładając do naczynia resztę składników i miksując na dość gładką masę. Jeśli pesto wyda się Wam zbyt suche, można

MamaOskarka
Lato u Państwa Majlertów 89

wiadomo „pańskie oko konia tuczy” ;) To co zobaczyłam bardzo mi się spodobało. Szparagi już wyrosły, niestety na kolejny zbiór trzeba zaczekać do wiosny :( Teraz kto inny się pożywi.  Dynie rosną, szykują się do jesieni. Cukinie kwitną i rosną. Jarmuż świetnie się ma. Fasolka w pełnym rozkwicie. Karczochy już, już.... za momencik... Szpinaku nie zabraknie :)  Skorzonera szykuje się

królestwo garów
Kaszubska Koza i jej sery. Z wizytą u Kaszubskiej Kozy. 154

czarnuszki. W trakcie dojrzewania smarowany miodem naturalnym. Kozie babki sery podpuszczkowe krótko dojrzewające na kulturach jogurtowych. Z dodatkiem, do wyboru: lubczyku, kozieradki, czosnku, czosnku niedźwiedziego, papryki, chilli, czarnuszki, pestki dyni, mięty, płatków pomidorów, migdałów, tymianku, kolorowego pieprzu, suszonej śliwki. Koza robi też wiele innych serów (między innymi długo dojrzewające na zamówienie) i zdecydowanie nie powiedziała ostatniego słowa – możemy spodziewać się

królestwo garów
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 106

Nowicki Degustowaliśmy na zaproszenie PROCHILE 1 - Mote: gotowane ziarna pszenicy 2 - Merquén: tradycyjna przyprawa pochodząca z Araukanii - wędzona ostra czerwona papryka 3 - Sopaipillas: okrągłe smażone placki na bazie gotowanej dyni i mąki pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza, mięso, ziemniaki, kiełbasy

królestwo garów
„pączki” z oliwkami 135

przygotowaliśmy kilka dań z oliwką w roli głównej. śledzie w tapenadzie z oliwkowym sosem tatarskim potrawka z indyka z oliwkami kozi ser z karmelizowanymi figami i oliwkami zupa z dyni z oliwkami  zastawa

królestwo garów
Polewka jurajska na poziomie 511 142

Julita Strzałkowska/ wrzacakuchnia.pl konfitowana gęsia noga z modrą kapustą, puree z dyni z kozim serem.    Gruszka sous vide ze świeżą lawendą z lodami śmietankowymi (lody też sami robiliśmy) i galaretką pigwową

królestwo garów
Zimowe menu w Le Victoria Brasserie Moderne 106

Menu, oparte jest na najlepszej jakości sezonowych produktach, pochodzących od sprawdzonych dostawców, przygotował Szef kuchni Maciej Majewski. Miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu prezentującym nowe menu. Zaprezentowane zostały nam: Łosoś, dynia, cykoria, chrupiący ryż Ostrygi z kurczaka, risotto ziemniaczane, trufla   Filet jagnięcy confit, topinambur, jarmuż Pistacje, oliwa z oliwek, zielona herbata Oprócz prezentowanych dań, w menu znajdziemy: lekko wędzonego łososia

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina 130

sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem.   Sauvignon Blanc   Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs.   Riesling Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry.   Viognier   Do owoców morza.   Teorię łączenia wina z jedzeniem mieliśmy możliwość skonfrontować z rzeczywistością podczas czterodaniowego lunchu. Dania zostały przygotowane przez Szefa kuchni warszawskiego

królestwo garów