dynia - 15472 przepisów (strona:838/1032)

chłodnik z ogórka 184

razem z jogurtem do uzyskania jednolitej masy oraz efektu "spienienia" , dekorujemy potrawę. DODATKOWO krążki z sera mozzarella  plastry z ogórka świeżego 1 kromka chleba typu WASA z pestkami dyni - pokruszony 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej listki i korzeń młodej pietruszki 1 łyżeczka siemienia lnianego Smacznego

na gazie
DIETETYCZNA, ZDROWA OWSIANKA! 118

czubate łyżki płatków owsianych - 1,5 łyżki kaszy manny - 100 ml wody - 150 ml mleka 3,2% - 2 słodziki - 2 łyżki mieszanki (jagody goji, miechunka, morwa biała, pestki dyni, migdały, orzechy nerkowca) W rondelku zagotuj wodę i mleko, dodaj słodziki. Wsyp płatki i kaszę zmniejsz ogień, mieszając od czasu do czasu gotuj 10 minut. Wlej do miseczki posyp mieszanką

SMYKWKUCHNI
Lajtowe babeczki owsiano - jabłkowe 149

mogą być pełnoziarniste) 1 jajko 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka rozpuszczonego masła 2 łyżki śmietany 12% (może być jogurt naturalny) 1 łyżka domowej konfitury z dyni i jabłek 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jabłko solidna szczypta cynamonu garść drobnych rodzynek Przygotowanie: Składniki suche (mąka, płatki, cukry, proszek do pieczenia, cynamon

Kuchnia po mojemu
Zupa z jarmużu 123

kminu utłuc w moździerzu. Gotową zupę zmiksować blenderem na krem, doprawićdo smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawami. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą i prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Smacznego

kolorowotorcikowo
chleb z chia-szałwią hiszpańską=== chia-pane con salvia spagnolo 163

łyżek pestek słonecznika 4 łyżki nasion chia-  szałwii hiszpańskiej      2 łyżki czarnuszki     3 łyżki sezamu 3 łyżki pestek z dyni 1 szklanka otrębów pszennych,lub innych 1½ łyżki soli  2½ łyżki   cukru

w mojej kuchni
Deser z domowym musli i musem truskawkowym 221

kukurydzianych w miodzie,  2 łyżki rodzynek,  łyżka suszonej żurawiny,  2 łyżki mieszanki ziaren (słonecznika, wiórków kokosowych, migdałów, orzechów arachidowych) Ziarenkowo Migdałowy Przylądek ,   łyżka pestek dyni,  mały jogurt naturalny,  200g mrożonych truskawek,  3 łyżki cukru,  2 duże bezy. Wykonanie Wszystkie płatki, ziarna i suszone owoce wymieszać. Nałożyć po łyżce na dno trzech

Z miłości do słodkości
Batoniki. Zdrowa przekąska 163

wilgoci, ale nie rośnie. Batoniki musli Składniki: 1 szkl płatków błyskawicznych żytnich Szczytno; 1/2 szkl płatków owsianych górskich; 2 łyżki wiórków kokosowych; 2 łyżki płatków migdałowych; 1 łyżka pestek dyni; 1 łyżka siemienia lnianego; 2 łyżki żurawiny suszonej; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka miodu gryczanego; 2 banany; 1 łyżka oleju kokosowego; 3 łyżki wody. Krok po kroku

Życie na widelcu
Konfituraz marchewki, jabłek, bananów i cytrusów 122

roku przegapiłam sezon na konfitury. Mamy już listopad więc ilość warzyw do przetworzenia jest ograniczona do warzyw korzeniowych, dyni, żurawiny i buraków. Wybrałam warzywa korzeniowe a konkretnie marchewkę. Poniżej przepis na konfiturę na bazie marchwi. Konfitura wyszła bardzo dobra, lekko kwaśna. Składniki: 5 marchewek (ok. 1 kg) 4 małe jabłka (ok. 400g) 2 pomarańcze 3 duże cytryny 3 nieduże banany

Mama Gotuje
Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą bulgur i mięsem mielonym 155

Lato powolutku dobiega końca... ale właśnie teraz najlepsze są bakłażany cukinie czy dynie Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą z mięsem mielonym SKŁADNIKI: 2 bakłażany 1 łyżka oliwy z oliwek 400 g mielonego mięsa garść kaszy bulgur sos pomidorowy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku  sól, pieprz, papryka, zioła, lubczyk 2-3 łyżki bułki tartej do posypania Bakłażany umyć i pokroić

MarciochaKucharzy
Pasta z cieciorki z Jalapeno 166

będzie Wam smakowała. Potrzebne będzie : 1 puszka cieciorki 5-6 plasterków konserwowej jalapeno 5 pomidorów suszonych 3 ząbki czosnku sok z cytryny łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka pestek dyni pieprz, sporo suszonej bazylii Wszytko razem miksujemy na gładką masę i gotowe. Prosto jak zwykle, a jak smacznie i zdrowo :) Pozdrawiamy i sorry, że dzisiaj tak krótko

vegetanie
Pesto z czosnku niedźwiedziego 155

też na jego bazie przygotować pyszny dip, dodając do niego jogurt naturalny. Będzie on doskonałym dodatkiem do dań przygotowywanych na grillu.   Składniki: pęczek czosnku niedźwiedziego 1/2 szklanki pestek dyni, uprażonych na suchej patelni 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Liście czosnku dokładnie myjemy, kroimy i z pozostałymi składnikami wkładamy do naczynia. Miksujemy blenderem. Jeśli pesto jest zbyt

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti z bazyliowym pesto 170

danie, które zawsze sprawdza się w sytuacji "nie wiem, co ugotować" :) SKŁADNIKI 350g makaronu spaghetti pęczek bazylii (standardowa doniczka marketowa :)) 4 łyżki orzeszków piniowych (mogą być też pestki z dyni) 2 ząbki czosnku tarty parmezan 5-6 łyżek oliwy z oliwek sól PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Obrywamy listki bazylii i wrzucamy do blendera. Dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
PESTO Z JARMUŻU 145

jarmużowych liści bez łodyg, - 1 łyżkę oliwy z oliwek z bazylią, - 1 ząbek czosnku, - sól do smaku, - trochę wody, żeby lepiej się blendowało. Chętnie dołożyłabym pestek dyni ale akurat mi się skończyły, więc to "pesto" to w zasadzie samo zielsko :) Pod spodem kryją się ziemniaczki z piekarnika (zrobione tak, jak  tutaj ) upieczone razem z podzielonym na różyczki kalafiorem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
DIETA WARZYWNO-OWOCOWA - zasady diety dr Ewy Dąbrowskiej 181

korzeniowe i rzepowate - marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew, rzodkiewka, rzepa, - warzywa kapustne - kapusty wszelkie łącznie z brukselką, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż, - warzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan - ale zapomnijcie o ziemniakach!!!  - warzywa liściowe - sałata, rukola, roszponka, szpinak, boćwina, seler naciowy, natka pietruszki, cykoria, warzywa przyprawowe, zioła. O strączkach

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pesto pietruszkowo-cytrynowe 183

będzie również doskonałym dodatkiem do past kanapkowych lub zup. W tradycyjnym pesto znajdziemy orzechy pinii, które również kosztują niemało. Zamiast nich używam migdałów, orzechów arachidowych, włoskich, a nawet pestek dyni czy słonecznika. Składniki pesto: 3 łyżki płatków migdałowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny i skórka z połówki 2 pęczki natki pietruszki 1 łyżeczka ziół włoskich oliwa extra

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania