Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi 268wyrastać zbyt długo, maksymalnie 15 minut.Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm (objętość 2 litry).Ziarna słoneczniku i siemienia lnianego można zastąpić ziarnami sezamu, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.Maślankę można zastąpić letnią wodą, ale wówczas chleb będzie bardziej zbity i wilgotny.Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.Szklanka = 250 ml.Źródło
Gospodyni Miejska
Chleb razowy na maślance 273się z niego uformułować bochenka.Temperatura maślanki nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży.Ziarna słoneczniku i sezamu można zastąpić ziarnami siemienia lnianego, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.W oryginalnym przepisie temperatura pieczenia wynosiła 220 stopni. Moim zdaniem była ona za wysoka, w związku
Gospodyni Miejska
Chlebki pszenne z sezamem do wielkanocnego koszyczka 250przypadku użycia drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski. Ziarna sezamu można zastąpić innymi, ulubionymi dodatkami np. pestkami dyni, ziarnami słoneczniku, prażoną cebulką, kminkiem, czerwoną papryką w proszku, itp. W przypadku przygotowywania chlebków miksrem, należy użyć haka do ciasta drożdżowego. Źródło: Galeria Potraw
Gospodyni Miejska
Miękkie ciastka owsiane 265ciastek o średnicy 8 cm. Szklanka = 250 ml Rodzaj użytych owoców suszonych i dodatków można dowolnie modyfikować. Mogą to być np. rodzynki, orzechy, żurawina, kokos, sezam, płatki migdałowe, pestki dyni. Można użyć dowolnego rodzaju otrębów np. żytnie, owsiane, gryczane. Tak samo można mąkę pszenną zastąpić żytnią, pszenną razową czy inną, a oliwę rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Ciastka nie są słodkie
Gospodyni Miejska
Piernik marchewkowy 216patyczka. Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach 25 x 40 cm. Szklanka = 250 ml. Marchewki można zastąpić 2 szklankami dyni startej na tarce o dużych oczkach. 2 szklanki startej marchewki odpowiadają około 4 średnim marchewkom. Ciasto bardzo dobrze smakuje przełożone kremem czekoladowym (np. nutellą) lub masłem orzechowym. W celu sprawdzenia
Gospodyni Miejska
Chleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie 273ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Słonecznik można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, siemieniem lnianym, psetkami dyni czy orzechami. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach chleba
Gospodyni Miejska
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 262antyreumatyczne. Owoce są bardzo słodki i można z nich przygotować przetwory niskosłodzone, w pełnym tego słowa znaczeniu. Sprawdzają się w połączeniu z innymi owocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią.Eksperymentuje z czeremchą od kilku lat. Nie wyobrażam sobie zimy bez konfitury czeremchowej z czekoladą, prezentów gwiazdkowych bez buteleczek z nalewką czeremchową oraz sałatek i surówek zakwaszanych octem z czeremchy
SzczyptaSmaQ
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 248składniki są dostępne przez cały rok, więc możecie się cieszy niezwykłymi smakami niezależnie od pory roku . Tarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor
SzczyptaSmaQ
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 323ilość. Pieczone puree jest znakomite do przygotowywania różnych dań w wersji wytrawnej i słodkiej. Możecie np. przygotować pyszny i puszysty Batatowy Whesley z granatem ( tak jak w przepisie dyniowym , dynię zastępując batatem), lub upiec proste i apetyczne babeczki z kremem batatowym. Tu znajdziecie informacje o nowej książce Doroty Świątkowskiej : http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
SzczyptaSmaQ
Domowa granola pyszna energetyczna. 255jogurtem naturalnym. SKŁADNIKI: - 2,5 szklanki płatków owsianych - 0,5 szklanki wirek kokosowych - 0,5 szklanki słonecznika( jeśli ktoś lubi to może dołożyć sobie drugą połowę szklanki dyni w pestkach) - 0,5 szklanki orzechów grubo posiekanych (włoskie, laskowe, migdały) - 0,5 szklanki brązowego cukru - 0,5 szklanki miodu - 0,25 szklanki oleju SPOSÓB WYKONANIA: - wszystkie składniki suche
Basia w kuchni
Razowe krakersy, chlebki 156stolnicy 210 ml letniej wody dodatkowo do posypania sól morska, czarnuszkę ć SPOSÓB WYKONANIA:- do miski wsypać składniki suche i wymieszać (jeżeli używamy np. pestek dyni możemy ją bardziej rozdrobić)- w osobnej miseczce połączyć letnią wodę, olej, miód- połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić jednolite ciasto- zawinąć cisto w folię spożywczą i odstawić
Basia w kuchni
Chleb gryczany z ziarnami 234gryczanej, 100 g mąki żytniej, 50 g świeżych drożdży, 1 łyżka octu winnego, 0,6 l ciepłej wody, 100 g otrębów owsianych, 100 g siemienia lnu, 100 g pestek dyni, 100 g pestek słonecznika, 1 łyżka soli. Przepis na 2 keksówki Przygotowanie: Mąkę żytnią i gryczaną wsypujemy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, sól i ciepłą
Aga w kuchni
Fasolka szparagowa z płatkami kukurydzianymi 256Fasolkę szparagową podaje się na wiele sposobów. Gotowaną w wodzie lub na parze. Okraszoną masłem ( różne smaki) , wędzonką , prażonymi pestkami ( dyni, migdałów ) lub najprościej ,, po polsku ,, czyli z masłem i zrumienioną bułeczką tartą .Okazuje się, że wcale nie musi to być bułka tarta. Awaryjnie zastępują ją doskonale kukurydziane płatki śniadaniowe. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Mieszanki orzechów - symbio.pl 187blogowymi, odkopuję się ze zdjęć. Dzisiaj ciąg dalszy mojej współpracy ze zdrową żywnością czyli symbio.plPokażę Wam czym się zajadam, są to bardzo zdrowe przekąski czyli : orzechy nerkowca, pestki dyni oraz mieszanka orzechów, pestek i owoców. Oczywiście ekologiczne i pyszne!Zapraszam Was na stronę firmy oraz do polubienia FB - będziecie na bieżąco informowani o nowościach w sklepie
Magiczne Życie Marty
Krem z cukinii z gorgonzolą 208ziemniak 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki tymianku szczypta chilli bulion warzywny sól 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka gorgonzoli pestki dyni lub grzanki Sposób wykonania: Cukinię ( ze skórką), cebulę, ziemniaka pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę masła, tymianek i czosnek zmiażdżony nadgarstkiem. Podlać 1/2 szklanki bulionu i gotować pod przykryciem
pieprzny smaczek