dynia - 15472 przepisów (strona:842/1032)

Chleb pszenny z ziarenkami 243

świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soli około 400 - 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 200 g ziarenek (otrębów, nasion słonecznika, pestek dyni, sezamu, maku, czarnuszki, itp.) odrobina oleju do posmarowania blaszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W małej miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 10 minut. W większej misce mieszamy wodę z solą. Dodajemy do niej drożdże

W kuchni Katie
Burgery z buraków 154

który leżał w lodówce już 5 dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę z niego zrobić :)  Domowe bułeczki można zrobić z tego przepisu i dynię zamienić na mak lub sezam.    Składniki (na 4 sztuki burgerów) 2 duże buraki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

pink envelope
Czekoladowo – owsiane jeżyki. 195

kostki masła 2 łyżki ciemnego cukru 10 łyżek śmietanki 18 % 3 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady ,rozpuścić 1 ,5 szklanki płatków owsianych ,u mnie z dodatkiem suszonych pestek dyni Masło rozpuszczamy z cukrem i śmietanką ,podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru ,cały czas mieszając . Dodajemy kakao i czekoladę ,mieszamy ,następnie płatki owsiane i mieszamy wszystko razem .Z masy robimy

Ladylaura.
Dziś są bloga urodziiiiiny! 151

czekaniem. A plany? Anglicy mówią, że jak chcemy rozśmieszyć bogów, to powinniśmy powiedzieć im o naszych planach. Ale mimo wszystko jakieś plany są- mniej lub bardziej mgliste. Zaczniemy od dyni Hokkaido- chcemy spróbować ją wyhodować, bo oboje zakochaliśmy się w jej smaku. Poza tym trzeba będzie ustabilizować konstrukcję okołostudniową- jest kilka pomysłów, ale tak na prawdę nie wiemy jeszcze

les mirabelles
Mit żelaza i rzeszowska Alternatywa 147

razowego, płatków owsianych, warzyw strączkowych, orzechów i ziaren, łącząc je z produktami bogatymi w witaminę C, która ułatwia wchłaniania żelaza. Duża ilość żelaza znajduje się również w: pietruszce, pestkach dyni, szpinaku, burakach, pokrzywie. W witaminę C bogate są natomiast: zielona i czerwona papryka, czarna porzeczka, brukselka, kalafior, szpinak, kiwi, pomarańcze, biała i czerwona kapusta, pomidory. Osoby niejedzące mięsa nie powinny

Qlinarnie i Qlinarnie
Moja poranna owsianka i kilka polskich filmów 135

minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3-4 łyżki płatków owsianych ½ szklanki mleka lub wody 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka pestek słonecznika lub dyni kilka owoców suszonej żurawiny lub rodzynek kilka orzechów włoskich (lub innych) opcjonalnie: mak Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Qlinarnie i Qlinarnie
Granola i Życie Pi 164

jesz! Składniki: 3 łyżki syropu z buraków cukrowych/agawy/innego środka słodzącego 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki migdałów lub innych orzechów 3/4 szklanki pestek słonecznika lub dyni 3/4 szklanki sezamu po 1 łyżce cynamonu i imbiru (jeśli lubisz) 1/2 szklanki rodzynek 3/4 szklanki żurawiny Piekarnik rozgrzej do 180-190 °C . W małym rondelku podgrzej syrop. W dużej

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa-krem z porów, Saigon 193

Zalej wodą nieco ponad powierzchnię warzyw i dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj około kwadrans na małym ogniu. Zblenduj i przypraw solą, pieprzem, wędzoną papryką. Można posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni. W Saigonie po raz kolejny - po tofu. Uwielbiają je nawet znajomi mi mięsożercy:). Na zdjęciu: tofu z sosie pomidorowym (poza tym do wyboru są inne rodzaje: w sosie curry, słodko

Qlinarnie i Qlinarnie
Pesto jarmużowe, Pod mocnym aniołem 141

ciepło pycha i do tego bardzo sycące. Na sos: kilka łyżek prażonych pestek słonecznika lub dyni, 1 woreczek odmrożonego jarmużu lub nieduża ilość świeżego (ugotuj na parze lub w wodzie), 3-4 ząbki czosnku, mały kawałek twardego sera żółtego (ze sztuczną podpuszczką, starty na tarce), trochę soku z cytryny i oliwy (kilka łyżek lub więcej). Drobno pokrój jarmuż, zblenduj resztę

Qlinarnie i Qlinarnie
Legumina jabłkowa z tapioką - bez mleka, bez cukru, bez glutenu 147

szybki i smaczny deser. Do zagęszczenia wtedy służy przeważnie skrobia ziemniaczana, ale dzisiaj wersja właśnie z tapioką - słodka chociaż bez dodatku cukru. Zobacz też przepis na Kisiel pomarańczowy z dynią i wanilią ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Przyjęcie w Transylwanii 111

sztuką cielęciny, po pirisoarę z mięsno ryżowymi kulkami pływającymi wśród warzyw. Do wszystkiego kilkanaście rodzajów papryki. Po nich można było zjeść zająca, potem trzy rodzaje pasztetów z kaczek, w dyni był ponoć najlepszy. Cierpliwym podane mogły być małe ptaszki, zapewne drozdy, zawinięte w kapuściane liście. Najważniejsza jednak, jak zapewniała gospodyni, była sztuka mięsa: „U nas to musi być dzik”, powiedziawszy

Jadło i czytadło
86. Sałatka śniadaniowa z chipsami marchewkowymi i miodem 177

Lekka, zdrowa i szybka sałatka  z chrupiącą marchewką na słodko, doda energii aż do samego obiadu. 100 g twarożku półtłustego 1 jabłko 1/3 szklanki pestek dyni 10 g plasterków marchwi typu chipsy 2 łyżki płynnego miodu Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Serek rozdrobnić na większe kawałki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i polać miodem

Jadło i czytadło
93. Gofry śniadaniowe z ciasteczek BelVita 152

Gofry o smaku ciasteczek BelVita z serkiem homogenizowanym, kiełkami nasion i pestkami dyni są idealnym daniem na dzieńdobry. Smak ciastek przenika gofry i nadaje im śniadaniowy akcent. Pyszny serek i bomba witaminowa pestek oraz kiełek doskonale uzupełnia poranny zastrzyk energii. Składniki na 4 gofry: 4 ciastka BelVita (najlepiej musli z owocami) 1 jajko 3/4 szklanki mleka 100 g mąki

Jadło i czytadło
U Dany - czyli w cygańskiej kuchni 119

spacerującym po niej robactwem, które   na nikim nie robiło wrażenia, tolerowane być może jako dodatkowe źródło białka. Na piecu,   na starej patelni prażyły się pestki z dyni i małe zielone jabłka, rzucone w całości. Jak się domyśliłem sypiająca wspólnie gromada nie dawała kobietom żadnej szansy, aby   mogły stwierdzić, którego z mężczyzn zaznały między nogami w ciemnej

Jadło i czytadło
182. Gzik z sałatką z cykorii i olejem rydzowym 90

gzik: 250 serka twarogowego 3-4 łyżki jogurtu lub śmietany sól, pieprz składniki na sałatkę 1 cykoria 1/2 długiego  zielonego ogórka 1 mała cebulka ziarna słonecznika i dyni natka pietruszki 1/2 szklanki oleju rydzowego Twarożek rozmieszać z jogurtem i przyprawić, następnie przełożyć do dwóch salaterek. Cykorię i natkę pietruszki poszatkować, ogórka i cebulę pokroić w kostkę, dodać nasiona

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania