Sałatka z czerwonych buraczków 284szczerze, że wszystko zjadałam sama :-) Składniki : 3 średniej wielkości ugotowane lub upieczone buraczki czerwone 2 garście rukoli 2 serki pleśniowe typu camembert 3 łyżki pestek dyni lub orzecha włoskiego Sos: łyżeczka musztardy łyżka ostu balsamicznego szczypta soli 3 łyżki oliwy lub oleju dobrego gatunku ( może być orzechowy) Ser i buraki
pieprzny smaczek
KLUSKI ŚLĄSKIE 279bardzo jesienne u nas ostatnio, królują placki, kluski, kotlety z dyni, z ziemniaków. Aż wstyd się przyznać ale przez tyle lat nigdy nie robiłam klusek śląskich, ba - jadłam je dotychczas zaledwie raz i to po usilnych namowach dzieci, że to takie pyszne. Kupiłam wówczas paczkę takich klusek i specjalnie mnie nie zauroczyły. Kluski jak to kluski, jakoś tak zawsze stroniłam
Smaczne Zdrowe
792. Bananowy budyń & Ziarenkowo 215jakich? Słoneczne Pola (Prażone ziarna: słonecznik, sezam, siemię lniane) Cynamonowy Raj ( Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki) Euforia (Prażone ziar na: słonecznik, dynia, konopie siewne) Piekło-Niebo (Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek
More food, love and dreams
Kolby kukurydzy - co z tym fantem zrobić? 252chodzić na stragany warzywne. W Krakowie szczególną miłością darzę Stary i Nowy Kleparz. Wiosną moje oczy cieszą zielone nowalijki, latem czerwone truskawki i maliny, a jesienią kolorowe papryki, pomarańczowa dynia i żółte kukurydzy. Kukurydzę w kolbach po raz pierwszy jadłam nad morzem. Nie przeszkadzało mi, że między zębami oprócz drobinek soli zgrzyta piasek (konsumpcji oddawałam się na plaży) - byłam pochłonięta
W kuchni Katie
Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami 250mięsa mielonego,2 suszone grzyby,1 cebula,1 jajko,2 łyżki bułki tartej,sól,pieprz,ziarna: słonecznik, siemię lniane, sezam,buraczki ćwikłowe kulki Orzech,ryż kleisty,olej z pestek dyni Oleofarm. Przygotowanie: Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą na ok. godzinę lub gotujemy przez 10 minut. Następnie siekamy je w drobną kosteczkę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy
Aga w kuchni
Kaki z parowaru w naleśniku :) 247się czym nadziać naleśniki. Wybór padł na kaki, którego muszę się przyznać szczerze, że wcześniej nie jadłem :) Czytałem o nim kiedyś, że ma smak mniej więcej: pomidora, moreli, brzoskwini, dyni, gruszki czy śliwki. Ładna mieszanka :) Do tego ma dużo witamin, głównie A i C, posiada związki mineralne takie jak : sód, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo i wiele innych. Dodatkowo zmniejsza
Parowar Faceta
Dyniowy krem z kaszy jaglanej ^^ 179śniadanko wyszło na prawdę bardzo dobre i jeszcze w jesiennych smakach :) ~ Dyniowy krem jaglany z musem jabłkowym, serkiem twarogowym i cynamonem ~ Składniki: 40g kaszy jaglanej 100g puree z pieczonej dyni łyżeczka cynamonu słodzidło szczypta soli + 100g serka twarogowego jabłko Kaszę podprażamy, płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cynamon, szczyptę soli, słodzidło i całość gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy
Kuchenny Skrawek Nieba
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 313najmniej czterech malutkich maślanych bułeczek, specjalność kuchni malezyjskiej z rejonu Kuala Terengganu . Delikatne w smaku, puszyste, smakują wyśmienice z samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane są masłem lub dżemem kokosowym. Z braku dżemu kokosowego można nadziewać je każdym innym rodzajem dżemu. Najfajniejsze
Grahamka, weka i kajzerka
Szarlotka z kruszonką i bezą 218chleb nie wyrósł, inny się zapadł, Pumpkin Bread zamienił się w zakalec, a pliuszki zanadto się przypiekły. A że przyjaciele obdarowali wielką torbą jabłek (część poszła na marmoladę z dyni i jabłek), wybór padł na klasykę z jabłuszkami. I ciasto się udało. Było pysznie i słodko. Składniki: 680 g mąki pszennej typ 450 260 g cukru 2 łyżeczki proszku
Grahamka, weka i kajzerka
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 334ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i Panissimo . Składniki : 50 g otrąb pszennych 80 g płatków owsianych 120 g pestek dyni 100 g mąki żytniej razowej 120 g ziarna słonecznika 70 g nasion siemienia lnianego 70 g ziaren sezamu 10 g nasion szałwi hiszpańskiej (chia) 12 g soli 700 g letniej
Grahamka, weka i kajzerka
Polskie bułki maślane A.D.1959 445odrobinę mleka. Bułki wyszły wspaniale. Mięciutkie, puszyste i delikatnie słodkie. I na dodatek z glancem nie mającego sobie równych. Na pierwszy ogień poszły posmarowane odrobiną masełka, oraz dżemem z dyni i miodem. Poszły i zniknęły od razu, takie pyszne. Poniższy przepis może służyć jako świetna baza do bułek maślanych z różnym dodatkami, na przykład z rodzynkami, żurawiną, albo z pokrojonymi
Grahamka, weka i kajzerka
20 najlepszych przepisów z serami! 587znajdzie coś dla siebie! Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankami Frittata z cukinią i oregano z dodatkiem żółtego sera Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach z pomidorem, papryką i oregano Makaron orzo z liśćmi
Moja smaczna kuchnia
Zupa Czosnkowa z grzankami / Patato soup with garlic 225zmiksuj zupę. Jeżeli jest za gęsta dolej troszkę przegotowanej wody lub wywaru, dopraw do smaku i DELEKTUJ SIĘ> Ja podałam posypaną koperkiem i z łyżką oleju z pestek dyni. SZOK< JAKIE SMACZNE!!! CMOK
Pasje Jolki
Kurczę pieczone na piwie 379mięsem i poprzez wytapiający się z niego tłuszcz i "soki" zyskają dodatkowe walory smakowe. Ja równocześnie piekłam ziemniaki w mundurkach (wcześniej obgotowane we wrzątku z solą), marchew oraz dynię. Kurczaka pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi ptaka. Zgodnie z zasadami jakie zdradziła mi babcia, każdy kilogram mięsa powinniśmy piec przez godzinę. Zatem jeśli kurczak
Taste Of My Day
Drożdżowe bułeczki z ziarnami 262czosnkowym i słonymi przekąskami. Składniki: 2 szklanki mąki 50 g drożdży 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżeczki oliwy z oliwek słonecznik ziarna dyni siemię lniane Mąkę, sól i ziarna mieszamy razem w misce. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy drożdże. Po wyrośnięciu wlewamy na mąkę, wyrabiamy dokładnie łyżką i odstawiamy przykryte ściereczkę
Ciastkozercy