rodzynki. Przepisy zazwyczaj odwołują się do dostępnych w Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo. Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas smakują migdałami, cynamonem
Chilli Czosnek i Oliwa1kgmąka pszenna typ 500 - 150gmąka orkiszowa typ 750 - 175g *mąka żytnia typ 2000 - 175gotręby żytnie - ok 25 gpestki dyni lub słonecznika - ok 25gsól - 2 łyżeczkikminekwoda - 400mlzakwas żytni - 3-4 duże łyżki * często zamiast typu 750 daję 2000przygotowanieRano wyjąć z lodówki zakwas, jak trochę się ogrzeje - dokarmić
Stare GaryNa tzw Jarmarku Staropolskim zobaczyłam czerwoną , kiszoną kapustę. Niewiele myśląc kupiłam 0.5 kg. Mojej, domowo ukiszonej , były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już
Stare Garydrożdży świeżych1 łyżka miodu1 łyżeczka soliopcjonalnie: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego anyżuPonadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaziarna do oprószenia: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek itp.przygotowanieDrożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym
Stare GaryJak ja się cieszę, że mogę brać udział we wspólnym pieczeniu w Piekarni Amber ! Nie dosyć, że towarzystwo miłe, to, przede wszystkim, dzięki tej
Stare Garymakaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy.Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :)Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera, możliwości jest wiele!Jeżeli lubicie rukolę, to jestem pewna, że pokochacie tę cudnie zieloną pastę :)* słonecznik- 1 szklanka* * rukola
Kraina Miodem Płynącadrodzy, szybko je robić, zajadać ze smakiem i to bez żadnych wyrzutów sumienia!!! :)))* płatki owsiane- 2 szklanki* bakalie- 2 szkl. (u mnie to rodzynki, żurawina, pestki słonecznika i dyni)* woda- 1 szkl.*** opcjonalnie: czekolada gorzka- 100 g + 1 łyżka oleju kokosowegoPiekarnik nastawić na 180 stopni.Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo dolewać wodę.Konsystencja ciasta
Kraina Miodem PłynącaPo raz pierwszy wykonałam w stu procentach wegański posiłek, czyli niczego nie użyłam pochodzenia zwierzęcego. Wszystko wyszło jak zaplanowałam! Przedstawiam 100% wegańskie kukurydziane placuszki. :)Składniki:1/2
Truskawkowa FiestaSkładniki :połowa opakowania 125 g rukolipołowa granatu ( bo mój był duży )pojedynczy filet z kurczakaolej do smażenia, sól, papryka mielona i pieprzPrzygotowanie :Granat obrać, rukolę przebrać
Proste Potrawywersjach na jednej blaszce (każda na oddzielnym papierze tak, by się ze sobą nie mieszały)Składniki:- ziarna suchej ciecierzycy (u mnie cala paczka 400g)- 3 łyżki oleju z pestek dyni (może być inny, ale ten daje niepowtarzalny orzechowy posmak)- czosnek granulowany lub mielony z młynka- sól himalajska lub morskaDodatkowo dla wersji pikantnej:- chili z młynka (lub w proszku)- wędzona słodka
Smaczne ZdroweDzień dobry,Wiem, że część osób czytających mojego bloga stosuje dietę wegetariańską albo wegańską. Dziś przygotowałam recenzję książki, która może Was zainteresować."Vegetarian Mediterranean Cooking" Beverley
Chilli Czosnek i Oliwabuleczki ukladamy na blaszce z piekarnika wylozonej papierem do pieczenia.Przykrywamy sciereczka i odstawiamy do wyrosniecia,Kazda buleczke smarujemy jajkiem rozbeltanym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami.Ja uzylam nasion slonecznika,dyni i czarnego i zoltego sezamu.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 ° C.Pieczemy 20-25 minut.Studzimy na kratce,Udanego wypieku!Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest robic surowki dwu ,trzy skladnikowe.I smak lepszy i mniejsza mozliwosc interakcji miedzy skladnikami.Skladniki na 2 porcje:1/2 salaty lodowej1 marchew5-6 suszonych pomidorow2 lyzki ziaren slonecznika1 lyzka pestek dyni ziola wg uznania,koperek ,natka zielonej pietruszki.winegret do polania:3 lyzki oliwy z oliwek,1 lyzka bialego octu winnego,1 lyzeczka plynnego mioduWYKONANIE:Salate pokroic w paski.Marchew zetrzec na grubych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rowniez trujacy.Duze stezenie solaniny wystepuje w kielkach i oczkach,dlatego powinny zostac usuniete przed spozyciem.WARTOSC ODZYWCZa ZIEMNIAKA JEST NIEDOCENIANACzy wiesz,ze ziemniaki maja wiecej witaminy C niz jablka i dynia,a tyle samo co cukinia.Maja tez 5 razy mniej kalorii niz makarony i kasze.Musza byc jednak odpowiednio przyrzadzone,by nie stracily witamin i mineralow.Tak czesto je jemy,ze nie zastanawiamy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!