dynia - 15472 przepisów (strona:852/1032)

Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 208

rodzynki. Przepisy zazwyczaj odwołują się do dostępnych w Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo.  Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas smakują migdałami, cynamonem

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb żytni z mąką orkiszową 144

1kgmąka pszenna typ 500     - 150gmąka orkiszowa typ 750  - 175g  *mąka żytnia typ 2000        - 175gotręby żytnie     - ok 25 gpestki dyni lub słonecznika - ok 25gsól  - 2 łyżeczkikminekwoda  - 400mlzakwas żytni  - 3-4 duże łyżki * często zamiast typu 750 daję 2000przygotowanieRano wyjąć z lodówki zakwas, jak trochę się ogrzeje - dokarmić

Stare Gary
Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty 190

Na tzw Jarmarku Staropolskim zobaczyłam czerwoną , kiszoną kapustę. Niewiele myśląc kupiłam 0.5 kg. Mojej, domowo ukiszonej , były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już

Stare Gary
Pszenno - orkiszowe bułeczki z ziarnami 145

drożdży świeżych1 łyżka miodu1 łyżeczka soliopcjonalnie: 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka mielonego lub dobrze utłuczonego anyżuPonadto:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowaniaziarna do oprószenia: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek itp.przygotowanieDrożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym

Stare Gary
Knekkebrød - czerwcowa piekarnia 130

Jak ja się cieszę, że mogę brać udział we wspólnym pieczeniu w Piekarni Amber ! Nie dosyć, że towarzystwo miłe, to, przede wszystkim, dzięki tej

Stare Gary
Pasta ze słonecznika i rukoli 169

makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy.Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :)Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera, możliwości jest wiele!Jeżeli lubicie rukolę, to jestem pewna, że pokochacie tę cudnie zieloną pastę :)* słonecznik- 1 szklanka* * rukola

Kraina Miodem Płynąca
FIT batoniki owsiane z bakaliami 209

drodzy, szybko je robić, zajadać ze smakiem i to bez żadnych wyrzutów sumienia!!! :)))* płatki owsiane- 2 szklanki* bakalie- 2 szkl. (u mnie to rodzynki, żurawina, pestki słonecznika i dyni)* woda- 1 szkl.*** opcjonalnie: czekolada gorzka- 100 g + 1 łyżka oleju kokosowegoPiekarnik nastawić na 180 stopni.Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, syropem z agawy i stopniowo dolewać wodę.Konsystencja ciasta

Kraina Miodem Płynąca
Wegańskie kukurydziane placuszki 285

Po raz pierwszy wykonałam w stu procentach wegański posiłek, czyli niczego nie użyłam pochodzenia zwierzęcego. Wszystko wyszło jak zaplanowałam! Przedstawiam 100% wegańskie kukurydziane placuszki. :)Składniki:1/2

Truskawkowa Fiesta
Sałatka z granatem i rukolą 463

Składniki :połowa opakowania 125 g rukolipołowa granatu ( bo mój był duży )pojedynczy filet z kurczakaolej do smażenia, sól, papryka mielona i pieprzPrzygotowanie :Granat obrać, rukolę przebrać

Proste Potrawy
CHRUPIĄCA CIECIERZYCA W DWÓCH NOWYCH WERSJACH SMAKOWYCH 259

wersjach na jednej blaszce (każda na oddzielnym papierze tak, by się ze sobą nie mieszały)Składniki:- ziarna suchej ciecierzycy (u mnie cala paczka 400g)- 3 łyżki oleju z pestek dyni (może być inny, ale ten daje niepowtarzalny orzechowy posmak)- czosnek granulowany lub mielony z młynka- sól himalajska lub morskaDodatkowo dla wersji pikantnej:- chili z młynka (lub w proszku)- wędzona słodka

Smaczne Zdrowe
Kuchnia śródziemnomorska w wersji wege. Recenzja książki. 203

Dzień dobry,Wiem, że część osób czytających mojego bloga stosuje dietę wegetariańską albo wegańską. Dziś przygotowałam recenzję książki, która może Was zainteresować."Vegetarian Mediterranean Cooking" Beverley

Chilli Czosnek i Oliwa
Pszenne,razowe buleczki z siemieniem lnianym 131

buleczki ukladamy na blaszce z piekarnika wylozonej papierem do pieczenia.Przykrywamy sciereczka i odstawiamy do wyrosniecia,Kazda buleczke smarujemy jajkiem rozbeltanym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami.Ja uzylam nasion slonecznika,dyni i czarnego i zoltego sezamu.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 ° C.Pieczemy 20-25 minut.Studzimy na kratce,Udanego wypieku!Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z sałaty lodowej ,marchewki i suszonych pomidorów 175

jest robic surowki dwu ,trzy skladnikowe.I smak lepszy i mniejsza mozliwosc interakcji miedzy skladnikami.Skladniki na 2 porcje:1/2 salaty lodowej1 marchew5-6 suszonych pomidorow2 lyzki ziaren slonecznika1 lyzka pestek dyni ziola wg uznania,koperek ,natka zielonej pietruszki.winegret do polania:3 lyzki oliwy z oliwek,1 lyzka bialego octu winnego,1 lyzeczka plynnego mioduWYKONANIE:Salate pokroic w paski.Marchew zetrzec na grubych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziemniaki nasze codzienne 199

rowniez trujacy.Duze stezenie solaniny wystepuje w kielkach i oczkach,dlatego powinny zostac usuniete przed spozyciem.WARTOSC ODZYWCZa ZIEMNIAKA JEST NIEDOCENIANACzy wiesz,ze ziemniaki maja wiecej witaminy C niz jablka i dynia,a tyle samo co cukinia.Maja tez 5 razy mniej kalorii niz makarony i kasze.Musza byc jednak odpowiednio przyrzadzone,by nie stracily witamin i mineralow.Tak czesto je jemy,ze nie zastanawiamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania