szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 5 jabłek pokrojonych w kostkę (bez skórki) garść bakalii lub orzechów mogą być pestki z dyni. A jak to zrobić: Jajka z cukrem utrzeć na kogel-mogel. Dodać mąkę z proszkiem i sodą. Następnie pomału wlewać olej, ciągle miksując. Na koniec dodać pokrojone jabłka, cynamon
Kuchnia w opałachsię na nią przestawię, ale z pewnością powtórzę w domu kilka przepisów. Takich jak: pierogi z kaszą gryczaną i obłędnym sosem ziemniaczanym złociste kluski z kaszy jaglanej chutnej z dyni i serem feta z kuskusem budyń z kaszy jaglanej z karmelizowanymi bananami i sosem karmelowym A najfajniejsze jest zawsze na końcu :) Degustacja, czyli to co tygryski lubią najbardziej
Kuchnia w opałachSałatka sprawdza się na każdą okazję, nie raz podbiła serca osób, dla których ją przygotowałam :) Główne składniki to brokuł, ser feta, kukurydza i prażone migdały (*z prażonym słonecznikiem lub dynią smakuje równie wyśmienicie). Brokuł podziel na drobne kawałki, ugotuj w lekko osolonej wodzie. W tym czasie upraż migdały* na suchej patelni. Przygotuj fetę pokrojoną w kostkę, odsącz kukurydze
Gotuj z Natkąjuż czysta przyjemność... Składniki: 250g margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, po szklance pestek dyni, słonecznika i sezamu, białko. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka i margarynę. Posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schładzać
Z miłości do słodkościsiemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda, 5 dni na wykonanie) Zakwas: Jeżeli nie posiadamy gotowego zakwasu należy go wcześniej przygotować. Do wykonania zakwasu z mąki
Bullioszybko, więc zapraszam do pieczenia wszystkich, którzy cenią sobie własne wyroby . Chleb Składniki: 1 szklanka słonecznika; 3/4 szklanki siemienia lnianego; 1/2 szklanki mixu płatków migdałowych i pestek dyni; 50 g orzechów włoskich; 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie firmy Melvit ); 10 łyżek mielonych nasion lnu (u mnie Oleofarm ); 2 łyżeczki czarnuszki; 1 łyżeczka soli; 1 łyżka miodu
Życie na widelcułyżka cukru 40 g drożdży 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: 1 jajko i odrobinę mleka - do posmarowania sezam, mak, siemię, dynia - do posypania jak kto lubi Wieczorem: Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W kubku rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą "ruszyć", to można
IMPRESJA SMAKUduża cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka oleju rzepakowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu sojowego ciemnego garść nasion (słonecznik + dynia) sól, pieprz, curry, papryka ostra, pieprz ziołowy Przygotowanie: Ryż mieszamy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszamy. Dodajemy
Kitchens Alphabetoraz pozwoli uniknąć dodatku cukru, bądź syropu glukozowo- fruktozowego, którego spożywanie nie jest wskazane. Składniki: - 2 szklanki samodzielnie przygotowanego musli np. * płatki owsiane, siemię lniane, sezam, pestki dyni, dowolne suszone owoce - garść suszonej żurawiny - orzechy włoskie - kilka sztuk - otręby pszenne - 2 łyżki - 1 łyżka miodu - 1 jajko Sposób przygotowania: Wszystkie suche
Fit-aminaletniej wody, 1 łyżka miękkiego masła, 20 g drożdży świeżych, 1 łyżka letniego mleka, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soli, ziarna do posypania: sezam, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, do posmarowania: 1 jajko+ 1 łyżka mleka. Przygotowanie: W miseczce przygotowujemy zaczyn: 1 łyżka letniego mleka + 1 łyżka miodu + drożdże- rozcieramy i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy przesiane mąki, wlewamy
Aga w kuchniułożona obok miski z oliwą i octem balsamicznym będzie pyszną przekąską. Robiłam już focaccię z oliwkami i z pieczoną dynią i rozmarynem . Obydwie były doskonałe. Dzisiejsza natomiast jest z suszonymi pomidorami. Oliwę z pomidorów można też wykorzystać do posmarowania ciasta. Focaccia z suszonymi pomidorami Proporcje na blachę o wymiarach
Kulinarne przygody Gatitywarzywami Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą
Moja smaczna kuchniacukinii Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet truskawkowy Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią
Moja smaczna kuchniaokazji odkryłam bardzo zdrowe nasiona babki płesznik* :) składniki 135g nasion słonecznika (1 szklanka) 90g siemienia lnianego (1/2 szklanki) 65g orzechów – w oryginale laskowe lub migdały,- ja natomiast dałam pestki dyni (1/2 szklanki) 145g płatków owsianych (1 1/2 szklanki) 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu klonowego - ja mam zamiar spróbować jeszcze z miodem 3 łyżki oleju
Cukier&Puder