dynia - 15698 przepisów (strona:831/1047)

Moja poranna owsianka i kilka polskich filmów 199

minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3-4 łyżki płatków owsianych ½ szklanki mleka lub wody 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka pestek słonecznika lub dyni kilka owoców suszonej żurawiny lub rodzynek kilka orzechów włoskich (lub innych) opcjonalnie: mak Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Qlinarnie i Qlinarnie
Granola i Życie Pi 219

jesz! Składniki: 3 łyżki syropu z buraków cukrowych/agawy/innego środka słodzącego 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki migdałów lub innych orzechów 3/4 szklanki pestek słonecznika lub dyni 3/4 szklanki sezamu po 1 łyżce cynamonu i imbiru (jeśli lubisz) 1/2 szklanki rodzynek 3/4 szklanki żurawiny Piekarnik rozgrzej do 180-190 °C . W małym rondelku podgrzej syrop. W dużej

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa-krem z porów, Saigon 254

Zalej wodą nieco ponad powierzchnię warzyw i dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj około kwadrans na małym ogniu. Zblenduj i przypraw solą, pieprzem, wędzoną papryką. Można posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni. W Saigonie po raz kolejny - po tofu. Uwielbiają je nawet znajomi mi mięsożercy:). Na zdjęciu: tofu z sosie pomidorowym (poza tym do wyboru są inne rodzaje: w sosie curry, słodko

Qlinarnie i Qlinarnie
Pesto jarmużowe, Pod mocnym aniołem 215

ciepło pycha i do tego bardzo sycące. Na sos: kilka łyżek prażonych pestek słonecznika lub dyni, 1 woreczek odmrożonego jarmużu lub nieduża ilość świeżego (ugotuj na parze lub w wodzie), 3-4 ząbki czosnku, mały kawałek twardego sera żółtego (ze sztuczną podpuszczką, starty na tarce), trochę soku z cytryny i oliwy (kilka łyżek lub więcej). Drobno pokrój jarmuż, zblenduj resztę

Qlinarnie i Qlinarnie
Legumina jabłkowa z tapioką - bez mleka, bez cukru, bez glutenu 208

szybki i smaczny deser. Do zagęszczenia wtedy służy przeważnie skrobia ziemniaczana, ale dzisiaj wersja właśnie z tapioką - słodka chociaż bez dodatku cukru. Zobacz też przepis na Kisiel pomarańczowy z dynią i wanilią ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Przyjęcie w Transylwanii 163

sztuką cielęciny, po pirisoarę z mięsno ryżowymi kulkami pływającymi wśród warzyw. Do wszystkiego kilkanaście rodzajów papryki. Po nich można było zjeść zająca, potem trzy rodzaje pasztetów z kaczek, w dyni był ponoć najlepszy. Cierpliwym podane mogły być małe ptaszki, zapewne drozdy, zawinięte w kapuściane liście. Najważniejsza jednak, jak zapewniała gospodyni, była sztuka mięsa: „U nas to musi być dzik”, powiedziawszy

Jadło i czytadło
86. Sałatka śniadaniowa z chipsami marchewkowymi i miodem 247

Lekka, zdrowa i szybka sałatka  z chrupiącą marchewką na słodko, doda energii aż do samego obiadu. 100 g twarożku półtłustego 1 jabłko 1/3 szklanki pestek dyni 10 g plasterków marchwi typu chipsy 2 łyżki płynnego miodu Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Serek rozdrobnić na większe kawałki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i polać miodem

Jadło i czytadło
93. Gofry śniadaniowe z ciasteczek BelVita 209

Gofry o smaku ciasteczek BelVita z serkiem homogenizowanym, kiełkami nasion i pestkami dyni są idealnym daniem na dzieńdobry. Smak ciastek przenika gofry i nadaje im śniadaniowy akcent. Pyszny serek i bomba witaminowa pestek oraz kiełek doskonale uzupełnia poranny zastrzyk energii. Składniki na 4 gofry: 4 ciastka BelVita (najlepiej musli z owocami) 1 jajko 3/4 szklanki mleka 100 g mąki

Jadło i czytadło
U Dany - czyli w cygańskiej kuchni 172

spacerującym po niej robactwem, które   na nikim nie robiło wrażenia, tolerowane być może jako dodatkowe źródło białka. Na piecu,   na starej patelni prażyły się pestki z dyni i małe zielone jabłka, rzucone w całości. Jak się domyśliłem sypiająca wspólnie gromada nie dawała kobietom żadnej szansy, aby   mogły stwierdzić, którego z mężczyzn zaznały między nogami w ciemnej

Jadło i czytadło
182. Gzik z sałatką z cykorii i olejem rydzowym 150

gzik: 250 serka twarogowego 3-4 łyżki jogurtu lub śmietany sól, pieprz składniki na sałatkę 1 cykoria 1/2 długiego  zielonego ogórka 1 mała cebulka ziarna słonecznika i dyni natka pietruszki 1/2 szklanki oleju rydzowego Twarożek rozmieszać z jogurtem i przyprawić, następnie przełożyć do dwóch salaterek. Cykorię i natkę pietruszki poszatkować, ogórka i cebulę pokroić w kostkę, dodać nasiona

Jadło i czytadło
Racuchy owsiane z sosem pietruszkowym 169

pyszny i odżywczy sok pomidorowy. Czegóż chcieć więcej. Na ok 3-4 porcje 1,5  szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki nasion słonecznika i dyni 2-3 łyżki mąki 2 jajka  250 - 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia sos: 200 ml gęstego jogurtu natka pietruszki Płatki, mąkę, jajka, żurawinę

Jadło i czytadło
Pieczeń wieprzowa z dynią 189

Łopatka wieprzowa, dynia, boczek, przyprawy. Jak myślicie co z tego będzie ? Nie będę Was trzymać w niepewności i zdradzę Wam co wymyśliłam. Zrobiłam pieczeń do chleba. Taka domowa jak i wszystko domowe jest najlepsze. Mało pracy a jak smacznie. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Domowy batonik z ziarnami 341

niskokaloryczny, jednak wiele osób twierdzi, że biała to nie czekolada i tego się trzymajmy! Składniki:  szklanka płatków kukurydzianych,  szklanka posiekanych bakalii (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, pestki dyni), 2 łyżki mieszanki prażonych ziaren Migdałowy Zakątek Ziarenkowo ( słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe), 200g białej czekolady,  3 łyżki sproszkowanego wafla andruta, 2 łyżki soku z grejpfruta

Z miłości do słodkości
Domowe batoniki musli 417

razu są chętni do jezdenia :-).   Domowe batoniki musli Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na 14 batoników Składniki: 125 g płatków owsianych 125 g płatków jęczmiennych 50 g pestek dyni 50 g pestek słonecznika 50 g ziaren sezamu 50 g orzechów laskowych 75 g suszonej żurawiny 75 g wiórków kokosowych 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka Wykonanie: Mleko wlewamy do garnka

Kulinarne przygody Gatity
Zagęszczanie sosów, zup mąką, masłem,śmietaną lub jajkiem 248

uratować przesoloną zupę. Dodajemy surowego ziemniaka do zupy on wchłania sól po czym takiego ziemniaka usuwamy. PUREE Z WARZYW I OWOCÓW Różne rodzaje warzyw np takie jak seler, marchew, dynia, korzeń pietruszki nadają się do zagęszczenia sosu lub zupy. Pokrojone i zagotowane w bulionie po czym zmiksowane nadadzą wyjątkową nutę smakową. Namoczone suszone owoce lub świeże po zmiksowaniu równie świetnie

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania