dynia - 15472 przepisów (strona:825/1032)

Chleb orkiszowo żytni na zakwasie 152

wody 100 ml jogurtu 1 czubata łyżka melasy 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 80 g mąki żytniej razowej 1 łyżka soli 200 g nasion słonecznika 100 g pestek dyni 50 g nasion sezamu 25 g nasion lnianego siemienia 25 g maku Wymieszaj zakwas z wodą, jogurtem i melasą. Dodaj obie mąki i wymieszaj łyżką do połączenia. Przykryj folią i odstaw

codojedzenia
Chleb z płatkami owsianymi 105

długości około 40 cm i szerokości 11 cm) : 3 i 1/2  szklanki mąki pszennej (akurat miałam tortową) 1 szklanka płatków owsianych po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko i odrobina 1/3 szklanki ziaren jak wyżej (wierzch chleba) Wykonannie : Z wody, drożdży

cucinare
Chleb wieloziarnisty I 98

drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej (używam tortowej) 0,5 szklanki otrąb dowolnych (używam pszennych) 0,5 szklanki ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dynia, siemię lniane, sezam - dodaję te które mam lub mieszam) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać

cucinare
Chleb wieloziarnisty II 99

mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 dag świeżych drożdży 1 litr wody   Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą

cucinare
Chleb razowy z suszonymi figami z orzechami i cynamonem 142

miodu 5-6 suszonych fig  150 g orzechów laskowych 2-3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonych goździków Dodatkowo: ziarna do posypania: słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane itp. 1 jajko do posmarowania chleba  Przygotowanie: 1. Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, solą, przyprawami, drobno pokrojonymi figami i orzechami laskowymi (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn

Nastoletnie Wypiekanie
Wegetariańskie faszerowane papryki z kaszą jaglaną i cieciorką 172

Nieubłaganie nadchodzi koniec lata. Fakt ten osładza to, że trwa sezon na wiele wspaniałych warzyw i owoców: pomidory, papryka, cukinia, kukurydza, dynia, śliwki.. Dlatego warto korzystać z tych dobrodziejstw natury i wykorzystywać je teraz, kiedy są najlepsze i najłatwiej dostępne. Tak właśnie zrobiłam, stąd gwiazdami dzisiejszego przepisu są papryki, gościnnie zagrały też pomidory i świeża natka pietruszki. Papryki zostały

two broke sisters
CHLEB WIELOZIARNISTY NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 193

500g mąki tortowej (dałam orkiszową typ700;  przy typie750- 550g) - 500ml ciepłej wody (ok40-45*C) - 20g świeżych drożdży - 1/2 szkl. otrębów pszennych (dałam owsiane) - 4 kopiaste łyżki nasion dyni - 3 kopiaste łyżki nasion słonecznika - 3 kopiaste łyżki siemienia lnianego - 2 kopiaste łyżki sezamu (u mnie zwykły i czarny po połowie) - 2 płaskie łyżeczki soli Dodatkowo: - 3 łyżki ziaren

Smaczne Zdrowe
Pomarańczowy chlebek kukurydziany 147

chlebek powstał z przypadku, ogarniałam dynię więc przy okazji zrobiłam zupę, a do zupy dyniowej konieczny jest sok z pomarańczy, a że rzadko je kupuję, to stwierdziłam że wykorzystam sytuację i zetrę skórkę, i właśnie przez tą skórkę upiekłam chlebek. Największą rekomendacją jego smaku jest fakt, że mała Miśka żąda ode mnie teraz codziennie tego chlebka. Jest lekko słodki

greenscarf
Mój instagram 141

Takie pomidorki też mam Nie wiem czy wiecie, ale mam też konto na instagramie (zapraszam, wiadomo ;-), jest na nim więcej prywaty. Dynia Bambino, ktoś mi zakosił takie 2! Starzy wyjadacze działkowi twierdzą, że w tym roku marchew kiepsko rośnie, hmm….oczywiście wszyscy nas teraz nienawidzą, bo pierwszy rok na działce i takie plony Wierzcie lub nie, ale tego motylka

greenscarf
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 167

innych krajach basenu Morza Śródziemnego. Jego pierwotnym przeznaczeniem było podawanie go do zupy, z czasem jednak zaczęto dodawać go do pilawów oraz jako element farszu do nadziewanych papryk czy dyń – zamiast ryżu właśnie.   Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy

Karo in the Kitchen
Kilka pomysłów na... 145

dnia.   Ryż z zielona soczewicą, kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym   Marchewkowe curry z ziemniakami i ciecierzycą  Placki cukiniowe z suszonymi pomidorami, posypane ziarnami dyni; pomidor   Naleśniki gryczane z serkiem chrzanowym, szpinakiem, pomidorami i wędzonym łososiem  mrożony koktajl banan-malina-brzoskwinia z domowymi lodami (dwa rodzaje) Lody malina-mleczko kokosowe, z domowymi

More food, love and dreams
Lunchbox 196

mamy wiele czasu. Składniki : 1 pierś z kurczaka, łyżeczka przyprawy gyros, 1/2 czerwonej cebuli, sałata rzymska (możecie użyć  innej ) parę pomidorków koktajlowych, troszkę sera feta, pestki dyni, ulubiony winegret. Przygotowanie: Filet z kurczaka przekrawamy na pół tak by stracił na swojej grubości (dzięki czemu będzie się szybciej smażył ). Na rozgrzanej patelni obsmażamy kurczaka posypujemy go przyprawą gyros,  liście

cookpl
Orkiszki cieciorkowe 209

Fantazja znów mnie porwała. Jako, że część domowego stada nie przepada za dynią, a jej wykorzystanie przewidywał pierwotny plan obiadowy, wersja powstała w pełni spontanicznie. Ekologicznie, zieleniasto,Taureńsko i smaczyście jak u Czerwonego Kogucika - Związku Farmerów Południowego Tyrolu . Pierogi, ravioli, tortelini -jedna kluchawka! Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki orkiszowej, suszona mięta, 1 jajko, ciepła woda. Farsz: szklanka

Karczma Honorietty
Dietetyczna owsianka! 146

Zdrowe śniadanko to podstawa! Owsianka z płatków pszennych: - 50 ml mleka -100 ml wody - borówki - mango - mieszanka żurawiny, orzechów laskowych, nerkowca, migdałów, ziaren słonecznika i dyni - 3 łyżki płatków owsianych Smacznego

SMYKWKUCHNI
Produkty EKO- logiczne Biooaza używać czy nie - oto jest pytanie.. 172

pozwalają na przechowywanie słonecznika przez kilka miesięcy. Słonecznik łuskany jest bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych dzięki czemu został okrzyknięty jednym z najzdrowszych produktów naturalnych - zaraz obok dyni . Dzięki zawartości błonnika uczucie sytości jest dłużej odczuwalne.1 łyżka = 10 g = 30 kcal. Optymalna ilość spożywanego słonecznika to ok. 2-3 łyżki dziennie.       Soczewica zielona

Różowa kuchnia