dynia - 15472 przepisów (strona:826/1032)

Chleb wieloziarnisty pszenno-żytni 130

drożdży -3 łyżeczki cukru -600 ml ciepłej wody -3 łyżeczki soli -5 szklanek mąki pszennej 650 -2,5 szklanki mąki żytniej -3-4 łyżki oleju -głęboki talerz mieszanki ziaren dyni, słonecznika,   sezamu, siemienia lnianego, itp    Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 200 ml wody i szklankę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Do większej miski

Maminek kulinarny
Zupa krem z marchwi z szafranem i marchewką glazurowaną miodem 147

gładka i niewodnista. Dodajemy szafran, gałkę, pieprz i sól. Opcjonalnie również nieco słodkiej śmietanki. Podajemy za to z kwaśną śmietaną i glazurowaną miodem marchewką (oczywiście można wykorzystać też pestki dyni czy słonecznika, prażone migdały, groszek ptysiowy lub grzanki). Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Makaron z cukinii z bazyliowym pesto 163

jedliśmy ją samą. Pyszne! składniki 3 średnie cukinie skórka starta z 1/2 cytryny sól pieprz pesto: 20 g bazylii 3 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy 1 łyżka pestek dyni sól pieprz do podania:  plasterki pomidora i cukinii  parmezan przygotowanie cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy specjalnego urządzenia (temperówki) do krojenia warzyw, zrobić cukiniowy  makaron. Przygotować pesto. Wszystkie składniki

Stare Gary
Sałatka z wędzonym kurczakiem 173

mikrogramów. Znajdziemy go w szpinaku, szparagach, owocach cytrusowych a ponad to w roślinach strączkowych takich jak zielony groszek, różne rodzaje fasoli, soczewica, awokado, brukselka, kalafior, buraki, marchew, dynia, seler oraz orzechy

Szybko Tanio Smacznie
Paluchy z ziarenkami 166

temperaturze 200 stopni. Do przygotowania paluszków wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR .  W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków na słono, jak również do dań głównych, zup i deserów.  Ziarenka idealnie współgrały

Tradycyjna kuchnia Kasi
Co jeść w podróży? 134

patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczone pierożki z ciasta

Moja smaczna kuchnia
Fasolka szparagowa do obiadu 271

fasolę odcedzić. Przełożyć na talerze, polać oliwą, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać jako dodatek do obiadu. Takie dobre, a jakie łatwe w przygotowaniu :) ---------- Podobne: Gotowana kukurydza Pieczona dynia z sosem śliwkowym I jeszcze kilka zdjęć z regionu, któremu zawdzięczam ten wspaniały smak fasoli szparagowej :D Rodan, w drodze do Awinionu W drodze do Awinionu Awinion - częściowo zachowany most

Weekendy w domu i ogrodzie
.1052. spacer po Wiedniu 129

zauważyłam, kiedy tato zrobił to zdjęcie :D Ciężko było znaleźć wege miejsce na Starówce w Bratysławie, ale w końcu się udało - zamówiłam kaszę jaglaną z grillowanymi warzywami i pestkami dyni (był jeszcze parmezan, ale zrezygnowałam), a mama jadła sernik z polewą karmelową. Do picia - cytrynowy radler :D ♥ który zresztą w ilości sztuk 6 przyjechał z nami do Polski

breakfast of dreams
NOCNY CHLEB Z KASZĄ BULGUR 144

mikserem przez około 5 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto stanie się elastyczne. Następnie do ciasta dodajemy nasze dodatki. U mnie były to suszone pomidory, pestki dyni i czarnuszka. Mieszamy całość łyżką. Formę keksową smarujemy masłem, posypujemy lekko mąką. Przekładamy do niej ciasto. Zawijamy w kuchenną ściereczkę i wkładamy do lodówki na całą noc. Rano wyjmujemy

Walijskie Pichcenie
MAŚLANKOWIEC ZE ŚLIWKAMI 141

drugiej strony śliwki rozpoczynają sezon na jesienne owoce. Miejmy nadzieję że ta jesień która się zbliża będzie ciepła i złota oraz obfitować będzie w smaczne gruszki, śliwki, dynie i inne dary. ;)   Składniki: 1,5 szkl maślanki 3 jajka 1,5 szkl cukru 1 op cukru waniliowego 3,5 szkl mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo

Z Majeczką w kuchni
Domowe muesli 204

gorzką czekoladę, wanilię itp. Polecam też upieczenie ciasteczek z domowego muesli będą wyjątkowe. Składniki: szklanka płatków owsianych szklanka otrębów owsianych szklanka otrębów pszennych szklanka amarantusa ekspandowanego 75 g pestek dyni 75 g słonecznika 75 g sezamu 2 łyżki miodu 100 g rodzynek 3 łyżki oleju kokosowego/masła 1. Wszystkie składniki oprócz rodzynek i miodu wsypujemy do dużej miski i mieszamy

NA MOIM TALERZU
Genialny dżem & Relacja Kraków. 173

żałuję, że nie wzięliśmy takich więcej na drogę :D a na wynos podało na pomidorowego (farsz z ziemniaków, kolendry, suszonych pomidorów o ile dobrze pamiętam), dyniowego (kasza bulgur, pestki dyni...i nie pamiętam) oraz ze śliwką i różą   Niestety nie udało nam się spróbować hummusa w Hummus Amamamusi, bo właściele wyjechali akurat na te trzy dni, kiedy

More food, love and dreams
BEZGLUTENOWY CHLEB Z SAMYCH ZIAREN 593

wsmakować :)) bo chleb jest pyszny.  Szczególnie przypadł mi do gustu posmarowany twarożkiem. Składniki: 125 g ziaren słonecznika  125 g siemienia lnianego 125 g sezamu 125 g pestek dyni 2-3 łyżeczki czarnuszki 4  całe jaja 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka  miodu 1 płaska łyżeczki soli  Wykonanie:   Wymieszać wszystkie składniki w misce

Walijskie Pichcenie
Zdrowie prosto z Polski - oleje od SemCo 103

oraz Olej z Czarnuszki. W ofercie firmy znajdziecie o wiele bogatszą gamę zdrowych olejów tłoczonych na zimno - Wielkopolski Olej Rydzowy, Olej Lniany Złocisty, Olej Budwigowy, Olej z Pestek Dyni, Olej Rzepakowy, Olej z Nasion Wiesiołka, jak również Len Mielony, Nasiona Lnu. Czy wiecie, że zaledwie łyżka oleju zabezpiecza nasze dzienne zapotrzebowanie w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. A właściwości zdrowotne

Słodkie okruszki
Pełnoziarniste penne z cukinią i fetą 195

mała kostka sera feta 1 młoda cukinia sól i pieprz 1 łyżka włoskich ziół skórka starta z połowy cytryny 2 ząbki czosnku 4 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek dyni Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, mieszając od czasu do czasu. Fetę pokroić w kostkę. Cukinię wraz ze skórą zetrzeć na tarce do mizerii. Na patelni obsmażyć cukinię

Czerwień i błękit