200g pestek z dyni - 80g miodu - 80g oleju - 25g soli - 900g wody /temperatura pokojowa Połączyć wszystkie składniki w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą masę umieścić w dołączonej do opakowania drewnianej formie. Odstawić na 2h lub na całą noc. Rozgrzać piekarnik do 180C i piec 60 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy
upichconamasłem i odstawiam do ostygnięcia. Płatki owsiane, pestki dyni oraz siemię lniane prażę na suchej patelni, aż płatki uzyskają złocisty kolor. Następnie łącze je z posiekaną czekoladą oraz drobno rozkrojonymi śliwkami. Wszystkie suche składniki zalewam mieszanką z rondla i dokładnie mieszam. Blaszkę smaruje lekko masłem i wykładam papierem do pieczenia. Gotowe musli formuje na blaszce, tworząc ok 3 cm warstwę
Pause Gotowanie!pierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje się je z pastą jajeczną, zrobioną z 3 ugotowanych jajek i uwaga - kostki masła!Podałam je jako dodatek do kremowej zupy z dyni i było pysznie!!! /źródło "Kuchnia
Anioły w kuchnipierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje się je z pastą jajeczną, zrobioną z 3 ugotowanych jajek i uwaga - kostki masła! Podałam je jako dodatek do kremowej zupy z dyni i było pysznie!!! /źródło "Kuchnia"/ Przepis bierze udział
Anioły w kuchniPierniczki o zapachu cynamonu i goździków, stylizowane lukrem na duszki z okazji zbliżających się zabaw na Halloween. Ciastka bez proszku do pieczenia i bez mleka (ale jak kto może lub woli to zamiast margaryny używa zwykłego masła). Pierniki można dość długo przechowywać dzięki temu, że zaraz po upieczeniu robią się twarde.Wraz z upływem czasu miękną więc najlepiej schować(...)pudełeczka czy puszki. Muszę przyznać, że zanim ozdobiliśmy kilka sztuk to już połowy ciastek nie było. Z tych niezjedzonych możemy się pochwalić kilkoma duchami i dyniami a w planach były jeszcze szkielety i pająki. Zapraszam do smakowitej zabawy. Składniki: 2 szklanki mąki jajko pół szklanki cukru łyżka margaryny lub masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki przypraw
prawdziwe jedzeniewspólnego pieczenia w comiesięcznej piekarni Amber wybrała dla nas współautorka Akacjowy bloga - Małgosia, prowadząca z Piotrem blog o podróżach, kuchni i ptakach. Podstawą tego wypieku jest mleko skondensowane. Bułeczka jest bardzo delikatna po upieczeniu i jeszcze następnego dnia zachowuje świeżość. Jej składanie przypomniało mi moje eksperymenty z różnymi drożdżówkami (np. wieniec z cytrusową dynią(...)składane elementami ciasto z dynią i pigwą ), do których można wykorzystać dowolne nadzienie. Składniki (u mnie na keksówkę o wymiarach (11x33)cm): Przepis z bloga Zoe 210 g letniej wody, w temperaturze około 37 ° C (użyłam o. 150 ml) 35 g mleka skondensowanego 300 g mąki pszennej z dużą zawartością białka (ok. 12% białka) – np. pszenna
Weekendy w domu i ogrodziePieczemy, co nie? :) Ps. Bardzo podoba mi się jego tak jakby pajęcza skórka z wierzchu :) Składniki /blaszka 33 x 9 cm/: 450 g mąki pszennej typ 650 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych drożdży 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżki(...)około 30 minut. Na tyle, żeby wypełniło całą blaszkę, tak jak widać na zdjęciu, żeby wyrosło z lekką górką :) Wyrośnięty chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 40 minut w tej temperaturze, a po 40 minutach zmniejszam temperaturę do 175 stopni i piekę jeszcze 20 minut. Oczywiście grzanie góra i dół. Upieczony chleb od razu wyciągam
Blondynka GotujeIlość wody jest orientacyjna. Zależna jest od naszej dyni. Są gatunki mniej lub bardziej wodniste więc będziemy, być może, potrzebować mniej lub więcej wody. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie formujemy bochenek i układamy go na oprószonym mąką papierze do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy na kolejną godzinę. Pół godziny przed
Marder&Marder Manufacturesmażymy, aż całość ładnie zbrązowieje. Dodajemy puree z dyni i kostkę rosołową- dokładnie mieszamy, żeby kostka się rozpadła cały czas podgrzewając. Na koniec do masy wbijamy jedno jajko i mieszamy. Na dno formy wykładamy masę mięsną, posypujemy ją tartym serem. Na wierzchu dekorujemy ziemniaczanym puree- na przykład używając rękawa. Zapiekankę pieczemy ok. 40 minut, aż ziemniaczane rozetki ładnie zbrązowieją. Jemy
les mirabelleskostkę, czosnek drobno posiekać. Do miski przełożyć cukinię, dynię, ser ricotta, koperek, cebulę i czosnek. Wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeśli trzeba, dodać także sól. Gdy smak będzie już odpowiedni, dodać jaja i ponownie wszystko wymieszać. Gotowy farsz przełożyć na ciasto i ponownie wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach Celsjusza do czasu, aż farsz się
W SMAKmąki kukurydzianej1 łyżka cukru trzcinowego2 łyżki puree z dyni Sposób przygotowania:Do miski wbijamy jajko, rozgnieciony twaróg i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy. Potem dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Konsystencja musi być bardzo gęsta. Na rozgrzaną patelnię z olejem, łyżką nakładamy placki. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby obciekł tłuszcz.Smacznego
Truskawkowa FiestaSernik dyniowy; gruszka(na kakaowym spodzie z polewą czekoladową)Jak co poniedziałek, ciasto na wynos. Powoli staje się to jakąś moją tradycją.A
More food, love and dreamsZeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, cukinię i marchew. Podsmażyć. Dodać mięso mielone. Podsmażyć do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami włoskimi. Dolać passatę pomidorową. Wymieszać. Na koniec dodać ugotowany ryż. Połączyć wszystko. Paprykę/i przekroić na pół. Wypełnić farszem. Na wierzch ułożyć startą mozzarellę. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut. Smacznego
Fabryka pomysłówtego chlebka . ...Przepis już mam i dzielę się nim z Wami :) Potrzebujemy 3 łyżki zakwasu ( najlepiej , gdy posiadamy taki zostawiony z poprzedniego pieczenia ) Do zakwasu dodajemy 1 szklankę ciepłej wody , 1 szklankę mąki żytniej - żurkowej z otrębami. To mieszamy dobrze i pozostawiamy na minimum 8 godz., lub dłużej w ciepłym miejscu . Po upływie(...)łyżeczkami miodu ) i dodajemy do składników. Możemy dodać około 1 szklanki dodatków w postaci otrąb , ziaren dyni , słonecznika siemienia lnianego - dowolny wybór .Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić.Przełożyć do natłuszczonych foremek , odstawić w ciepłe miejsce przykryć czystą ściereczką. Rośnie około 3- 4 godz. Piec około 1 godziny , a przez pierwsze 30 min. w temp. 180 - 190 stopni
Proste Potrawyjarzynowa z pieczonych warzyw jest przygotowana na bazie klasycznej sałatki jarzynowej , z tym, że w naszym dzisiejszym daniu wykorzystamy tylko te produkty, które są dozwolone podczas postu. Pieczone warzywa mają bardzo intensywny smak i wspaniale się nadają do postnej sałatki. Idealnym jej dopełnienie jest sos czosnkowy, czyli majonez z kalafiora , ale jeśli nie lubicie(...)dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Sałatka jarzynowa z pieczonych
Kulinarne przygody GatityKiedyś piekłam chleb , który nie do końca spełnił moje oczekiwania. Choć większość rodzinki uznała , że jest ok.dla mnie był tylko chwilowym wypełnieniem braku innego pieczywa w domu. Dzisiaj poprawiona wersja , dużo smaczniejsza, bardziej wilgotna i pulchna. Nawet po 3 dniach chlebek nadaje się do jedzenia, co przy wypiekach drożdżowym nie jest normą. U mnie z dużą ilością dyni, która(...)ciasta wygładzić (łyżką maczaną w wodzie) i posypać ulubionymi ziarnami( u mnie dynia i mak). Dodatkowo skrapiam jeszcze ziarna wodą, wówczas mam pewność , że po upieczeniu nie będą odpadać. Ciasto wykładamy do połowy form. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie wyrastało ok.40 minut. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku ( termoobieg) ok.35-40 minut. Wyjąć z form
Smaczne Zdrowe