sezamem pieczona w piekarniku z dodatkiem masła migdałowego. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na śniadanie, np. z owocami , jogurtem, mlekiem lub jako posypka do lodów, ciast i deserów. Ja uwielbiam jadać granolę na śniadanie z jogurtem naturalnym, startym jabłkiem i syropem klonowym. Polecam również “ Szybką granolę z patelni “, “ Granolę z sezamem, pestkami dyni i cynamonem
Moja DelicjaSkładniki (na małą keks ó wk ę ) : m ą ka orkiszowa pełnoziarnista 4 szklanki, woda ciepła 1,5 szklanki, drożdże suche 1.5 łyżeczki, pestki dyni 100 g, sol pół łyżki, olej do posmarowania blaszki, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy w cieple miejsce na 1 h 15 min. Wyrośnięte ciasto krotko wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej olejem keksowki. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 h w temperaturze 170 stopni. Upieczony chlebek obkrawamy nożem i wyciągamy z blaszki. Chłodzimy na kratce
kulinarne odsłony patiszklanka pestek słonecznika / dyni / posiekanych migdałów Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. W rondelku roztopić masło z miodem. Ostudzić. Pozostałe składniki wsypać do miski, wymieszać. Dodać ostudzone masło z miodem, całość dokładnie wymieszać. Z otrzymanej masy lepić kulki, a następnie je spłaszczać (grubość około 1 - 1,5 cm). Układać na blaszce w małych odstępach. Piec w piekarniku przez
cooklifełyżki sezamu ,,, 3 łyżki pestek z dyni,,,, 1 szklanka otrębów pszennych,,,,, 1,5 łyżki soli ,,,3 łyżki cukru,,,, 5 dag pokruszonych drożdży(...)Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy 1 litrem dość ciepłej wody i ponownie mieszamy. Przykrywany ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie wykładamy dwie keksówki papierem do pieczenia. Przekładamy masę chlebową do foremek, wyrównujemy wierzch i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 200 °C (góra-dół
w mojej kuchniOd dawna już miałam ochotę na domowy chlebek z masłem. Chleb wieloziarnisty jest szybki i łatwy w przygotowaniu.Składniki:1/2 kg mąki krupczatki25 g świeżych drożdży1
Kuchnia domowa Anidżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane są masłem lub dżemem kokosowym. Z braku dżemu kokosowego można nadziewać je każdym innym rodzajem dżemu.Najfajniejsze jest odrywanie bułeczki jednej od drugiej - każdy sobie sam odrywa wybraną bułeczkę na jeden, dwa kęsy.Aby zachować okrągłą formę, pieczemy w okragłej tortownicy z wyjmowanym
Grahamka, weka i kajzerkalaski wanilii, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej. Puree z dyni zmiksować z serkiem homogenizowanym. Dodać nasiona wanilii, cukier oraz przyprawę. Dokładnie wymieszać . Łyżką kłaść kleksy nadzienia na czekoladowym cieście. Na wierzchu rozsmarować resztę czekoladowego ciasta. Piec około 25minut w temp. 180st. Polewa: 100g mlecznej czekolady, 1/2 szklanki śmietanki 30%. Czekoladę połamać
Z miłości do słodkościPierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej ..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam tutaj ..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej 450 ml letniej wody 7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam(...)szkl.] 1/4 szkl.pestek dyni [ nie dałam] 1 łyżka soli [ według mnie za dużo] 1 łyżka cukru żółtko i mleko do posmarowania chleba W misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki
Moje domowe kucharzeniestopni C. Piec przez 25-30 minut, aż ser się ładnie roztopi i przyrumieni. 11. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na 10-15 minut, zanim zaczniesz ją kroć. Udekoruj listkami bazylii. Parmigiana di melanzane - wariacje: Do parmigiany możesz wykorzystać także inne warzywa. Najbardziej oczywistym wyborem jest cukinia, ale może to być też kabaczek, patisony, dynia, ziemniaki, a nawet plastry
Chilli Czosnek i Oliwałuskanego, sezamu, pestki dyni) 3/4 szklanki suszonych owoców (np. żurawiny, rodzynek) 1/3 szklanki wiórek kokosowych (opcjonalnie) 0,5 szklanki świeżego soku jabłkowego lub pomarańczowego 1/4 szklanki oleju kokosowego (lub rzepakowego) 0,5 szklanki miodu (albo np. syropy z agawy, syropu klonowego) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki suche
Słodko-Słony Świat Ilonydzięki mozzarelli jest dość syte. Taka wieża z warzyw jest także ciekawym, nietypowym pomysłem na ciepłą kolację. Musimy tylko pamiętać, żeby wybierać warzywa podobnej szerokości, aby tort podczas pieczenia nie przechylił się. Ja dodatkowo podałam torcik z grzankami z bagietki i kiełkami. Torcik warzywny (8 porcji): 2 bakłażany 2 cukinie 4 jędrne i twarde pomidory 2 kule dobrej jakości mozzarelli(...)bazylii (liście oberwane z jednej doniczki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 7-8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 3 łyżki orzeszków piniowych, włoskich lub pestek dyni 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz Torcik warzywny: Bakłażany myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w grube (ok. 1 cm) plastry (potrzebujemy ich 16). Każdy plaster solidnie
Poezja smakuDzisiaj kolejna odsłona wspólnego blogowego pieczenia, czyli Czerwcowa piekarnia organizowana przez Amber. Tym razem pieczemy norweski chrupki chlebek z przepisu Marzeny z bloga Zacisze kuchenne . Jako, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i pewne rzeczy robimy mechanicznie, to zerkając na przepis nie zauważyłam, że miary są podane w mililitrach(...)pszennych 250 g płatków owsianych 100 g pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki żytniej 200 g ziaren słonecznika 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim cienko i równo ciasto
Kulinarne przygody Gatitypestkami dyni są idealnym daniem na dzieńdobry. Smak ciastek przenika gofry i nadaje im śniadaniowy akcent. Pyszny serek i bomba witaminowa pestek oraz kiełek doskonale uzupełnia poranny zastrzyk energii. Składniki na 4 gofry: 4 ciastka BelVita (najlepiej musli z owocami) 1 jajko 3/4 szklanki mleka 100 g mąki 50 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 naturalny serek
Jadło i czytadłodyni hokaido jest jadalna i zmiksować blenderem na gładka masę, Do masy dyniowej dodać jajka, pokruszony ser śmietanę, gałkę , zmielone goźdzki i pieprz. Spróbować i ewentualnie dodać trochę soli, pamiętając, że dodany ser jest słony. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornych naczyń wysmarowanych masłem, pozostawiajac 2 cm z góry puste. Do blaszki do pieczenia o rantach
Gosia gotujeczasu aż dynia zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. *Czerstwy chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną margaryną i pieczemy, co pewien
Smakowy Rajszejk dynia-banan z masłem orzechowym; z figami Bo dawno tu go nie było. Jakaś taka jeszcze nie zorganizowana jestem, to tu to, to tam, gdzieś latam, nic nie robiąc jednocześnie, nie wiem jak to będzie gdy zacznie się ta prawdziwa nauka, nie wiem, może jakoś się zbiorę, bo na razie nocami miksuje hummusa i coraz więcej piekę
More food, love and dreamspestek dyni BIO FRESANO 30g mąki migdałowej odtłuszczonej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 15g czarnego sezamu BIO FRESANO Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i pokrojone wrzucamy wraz z bananem do blendera, miksujemy, aż powstanie papka (trochę to potrwa) do miski wrzucamy wszystkie suche składniki, dodajemy mus banano-jabłkowy, mieszamy dokładnie przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej keksówki(...)równomiernie rozsmarowujemy, ugniatając wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 25-30 minut pieczoną masę odstawiamy do ostygnięcia na ok. 20-30 minut. jeszcze ciepłą masę kroimy na batoniki (najlepiej świeżo naostrzonym nożem) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdynia, słonecznik,len ...) Przygotowanie 20 minut): - pieczarki podsmażyć z cebulą na oliwie z oliwek - marchewkę, cieciorkę, pietruszkę, seler oraz pieczarki usmażone z cebula przepuścić przez maszynkę z sitem o większych oczkach - dodać resztę składników i całość dokładnie wymieszać - masę przełożyć do wysypanej tartą bułką foremek delikatnie ugnieść i uformować na płasko - wierzch posypać nasionami wedle uznania - piec
Pora na pora i pomidorapestek dyni -moj pomysł.. sól, pieprz, vegeta do smaku ewentualnie jeśli ktoś lubi - natka pietruszki--u mnie natka pietruszki ,tymianek świeży Zetrzec cukinie i posolić ,jak puści sok odcedzić..Ubić bialka i do nich dodać żółtka.Następnie dodac reszte skladników Po wymieszaniu proponuję poczekać z 15 minut, aż napęcznieje bułka tarta..Foremke wysmarowac tłuszczem ,wysypac otrębami . Piec ok godziny
w mojej kuchniziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Następnie gotowe ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrastania na kilka godzin. Przed pieczeniem posypać płatkami
Z butelką mleczka w tle