dynia pieczona - 1757 przepisów (strona:78/118)

Granola migdałowa z sezamem 156

sezamem pieczona w piekarniku z dodatkiem masła migdałowego. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na śniadanie, np. z owocami , jogurtem, mlekiem lub jako posypka do lodów, ciast i deserów. Ja uwielbiam jadać granolę na śniadanie z jogurtem naturalnym, startym jabłkiem i syropem klonowym. Polecam również “ Szybką granolę z patelni “, “ Granolę z sezamem, pestkami dyni i cynamonem

Moja Delicja
Chleb orkiszowy z pestkami dyni 91

Składniki (na małą keks ó wk ę ) : m ą ka orkiszowa pełnoziarnista  4 szklanki, woda ciepła 1,5 szklanki, drożdże suche 1.5 łyżeczki, pestki dyni 100 g, sol pół łyżki, olej do posmarowania blaszki, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy w cieple miejsce na 1 h 15 min. Wyrośnięte ciasto krotko wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej olejem keksowki. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1 h w temperaturze 170 stopni. Upieczony chlebek obkrawamy nożem i wyciągamy z blaszki. Chłodzimy na kratce

kulinarne odsłony pati
Fit ciasteczka owsiane 213

szklanka pestek słonecznika / dyni / posiekanych migdałów Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. W rondelku roztopić masło z miodem. Ostudzić. Pozostałe składniki wsypać do miski, wymieszać. Dodać ostudzone masło z miodem, całość dokładnie wymieszać. Z otrzymanej masy lepić kulki, a następnie je spłaszczać (grubość około 1 - 1,5 cm). Układać na blaszce w małych odstępach. Piec w piekarniku przez

cooklife
chleb z ziarnami 137

łyżki sezamu ,,,        3 łyżki pestek z dyni,,,, 1 szklanka otrębów pszennych,,,,,                         1,5 łyżki soli ,,,3 łyżki cukru,,,, 5 dag pokruszonych drożdży(...)Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy 1 litrem dość ciepłej wody i ponownie mieszamy. Przykrywany ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie wykładamy dwie keksówki papierem do pieczenia. Przekładamy masę chlebową do foremek, wyrównujemy wierzch i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 200 °C (góra-dół

w mojej kuchni
Chleb wieloziarnisty 179

Od dawna już miałam ochotę na domowy chlebek z masłem. Chleb wieloziarnisty jest szybki i łatwy w przygotowaniu.Składniki:1/2 kg mąki krupczatki25 g świeżych drożdży1

Kuchnia domowa Ani
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 257

dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane są masłem lub dżemem kokosowym. Z braku dżemu kokosowego można nadziewać je każdym innym rodzajem dżemu.Najfajniejsze jest odrywanie bułeczki jednej od drugiej - każdy sobie sam odrywa wybraną bułeczkę na jeden, dwa kęsy.Aby zachować okrągłą formę, pieczemy w okragłej tortownicy z wyjmowanym

Grahamka, weka i kajzerka
Brownie z dynią 178

laski wanilii,  2 łyżki cukru,  1/2 łyżeczki przyprawy korzennej.  Puree z dyni zmiksować z serkiem homogenizowanym. Dodać nasiona wanilii, cukier oraz przyprawę. Dokładnie wymieszać .  Łyżką kłaść kleksy nadzienia na czekoladowym cieście. Na wierzchu rozsmarować resztę czekoladowego ciasta.  Piec około 25minut w temp. 180st. Polewa:  100g mlecznej czekolady,  1/2 szklanki śmietanki 30%. Czekoladę połamać

Z miłości do słodkości
Chleb orkiszowy z ziarnami 168

Pierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej ..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam  tutaj ..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej  450 ml letniej wody  7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam(...)szkl.] 1/4  szkl.pestek dyni [ nie dałam] 1 łyżka soli [ według mnie za dużo] 1 łyżka cukru  żółtko i mleko do posmarowania chleba  W misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki

Moje domowe kucharzenie
Włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym - Parmigiana di melanzane. Przepis krok po kroku 99

stopni C. Piec przez 25-30 minut, aż ser się ładnie roztopi i przyrumieni. 11. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na 10-15 minut, zanim zaczniesz ją kroć. Udekoruj listkami bazylii. Parmigiana di melanzane - wariacje: Do parmigiany możesz wykorzystać także inne warzywa. Najbardziej oczywistym wyborem jest cukinia, ale może to być też kabaczek, patisony, dynia, ziemniaki, a nawet plastry

Chilli Czosnek i Oliwa
DOMOWA GRANOLA 157

łuskanego, sezamu, pestki dyni) 3/4 szklanki suszonych owoców (np. żurawiny, rodzynek) 1/3 szklanki wiórek kokosowych (opcjonalnie) 0,5 szklanki świeżego soku jabłkowego lub pomarańczowego 1/4 szklanki oleju kokosowego (lub rzepakowego) 0,5 szklanki miodu (albo np. syropy z agawy, syropu klonowego) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki suche

Słodko-Słony Świat Ilony
Torcik warzywny z pesto 208

dzięki mozzarelli jest dość syte. Taka wieża z warzyw jest także ciekawym, nietypowym pomysłem na ciepłą kolację. Musimy tylko pamiętać, żeby wybierać warzywa podobnej szerokości, aby tort podczas pieczenia nie przechylił się. Ja dodatkowo podałam torcik z grzankami z bagietki i kiełkami. Torcik warzywny (8 porcji): 2 bakłażany 2 cukinie 4 jędrne i twarde pomidory 2 kule dobrej jakości mozzarelli(...)bazylii (liście oberwane z jednej doniczki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 7-8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 3 łyżki orzeszków piniowych, włoskich lub pestek dyni 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz Torcik warzywny: Bakłażany myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w grube (ok. 1 cm) plastry (potrzebujemy ich 16). Każdy plaster solidnie

Poezja smaku
Knekkebrød, norweski chrupki chlebek 212

Dzisiaj kolejna odsłona wspólnego blogowego pieczenia, czyli    Czerwcowa piekarnia   organizowana przez Amber. Tym razem pieczemy norweski chrupki chlebek z przepisu Marzeny z bloga  Zacisze kuchenne . Jako, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i pewne rzeczy robimy mechanicznie, to zerkając na przepis nie zauważyłam, że miary są podane w mililitrach(...)pszennych 250 g płatków  owsianych 100 g pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki  żytniej 200 g ziaren  słonecznika 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim cienko i równo ciasto

Kulinarne przygody Gatity
93. Gofry śniadaniowe z ciasteczek BelVita 148

pestkami dyni są idealnym daniem na dzieńdobry. Smak ciastek przenika gofry i nadaje im śniadaniowy akcent. Pyszny serek i bomba witaminowa pestek oraz kiełek doskonale uzupełnia poranny zastrzyk energii. Składniki na 4 gofry: 4 ciastka BelVita (najlepiej musli z owocami) 1 jajko 3/4 szklanki mleka 100 g mąki 50 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 naturalny serek

Jadło i czytadło
Puree z dyni z bekonowymi chipsami 123

dyni hokaido jest jadalna i zmiksować blenderem na gładka masę, Do  masy dyniowej dodać jajka,  pokruszony ser śmietanę, gałkę , zmielone goźdzki i pieprz. Spróbować i ewentualnie dodać trochę soli, pamiętając, że dodany ser jest słony. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornych naczyń wysmarowanych masłem, pozostawiajac 2 cm z góry puste.  Do blaszki do pieczenia o rantach

Gosia gotuje
Aksamitna zupa krem z dyni z nutą Curry & Cayenne 154

czasu aż dynia zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. *Czerstwy chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną margaryną i pieczemy, co pewien

Smakowy Raj
Jesienny szejk owsiany. 124

szejk dynia-banan z masłem orzechowym; z figami  Bo dawno tu go nie było. Jakaś taka jeszcze nie zorganizowana jestem, to tu to, to tam, gdzieś latam, nic nie robiąc jednocześnie, nie wiem jak to będzie gdy zacznie się ta prawdziwa nauka, nie wiem, może jakoś się zbiorę, bo na razie nocami miksuje hummusa i coraz więcej piekę

More food, love and dreams
Batoniki musli z kaszą jaglaną 118

pestek dyni BIO FRESANO 30g mąki migdałowej odtłuszczonej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 15g czarnego sezamu BIO FRESANO Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i pokrojone wrzucamy wraz z bananem do blendera, miksujemy, aż powstanie papka (trochę to potrwa) do miski wrzucamy wszystkie suche składniki, dodajemy mus banano-jabłkowy, mieszamy dokładnie przekładamy masę  do formy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej keksówki(...)równomiernie rozsmarowujemy, ugniatając wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 25-30 minut pieczoną masę odstawiamy do ostygnięcia na ok. 20-30 minut. jeszcze ciepłą masę kroimy na batoniki (najlepiej świeżo naostrzonym nożem) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pieczarkowy pasztet z cieciorki 122

dynia, słonecznik,len ...) Przygotowanie  20 minut): - pieczarki podsmażyć z cebulą na oliwie z oliwek - marchewkę, cieciorkę, pietruszkę, seler oraz pieczarki usmażone z cebula przepuścić przez maszynkę z sitem o większych oczkach - dodać resztę składników i całość dokładnie wymieszać  - masę przełożyć do wysypanej tartą bułką foremek delikatnie ugnieść i uformować na płasko - wierzch posypać nasionami wedle uznania - piec

Pora na pora i pomidora
Cukiniowy pasztet 103

pestek dyni -moj pomysł.. sól, pieprz, vegeta do smaku ewentualnie jeśli ktoś lubi - natka pietruszki--u mnie natka pietruszki ,tymianek świeży Zetrzec cukinie i posolić ,jak puści sok odcedzić..Ubić bialka i do nich dodać żółtka.Następnie dodac reszte skladników Po wymieszaniu proponuję poczekać z 15 minut, aż napęcznieje bułka tarta..Foremke wysmarowac tłuszczem ,wysypac otrębami . Piec ok godziny

w mojej kuchni
Tatterowiec, czyli chleb razowy na zakwasie. 251

ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Następnie gotowe ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrastania na kilka godzin. Przed pieczeniem posypać płatkami

Z butelką mleczka w tle