wracać, bo dzieci wspominają ich wspaniały smak i domagają się ulubionych bułeczek. To i tak chyba możliwie najzdrowsze bułki, bo bez spulchniaczy, konserwantów, ze sprawdzonych składników...bo domowe, pieczone przez kochającą mamę...bo zawierające pozytywną energię miłości do dzieci. Ode mnie dla moich uciech. Ode mnie dla tych, którzy lubią się inspirować moimi przepisami. ❤❤❤ Składniki na 8 - 10 bułeczek(...)soli, 2 łyżeczki cukru brązowego, 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego, 6 łyżek oleju (u mnie - kokosowy), 3 szklanki ciepłej wody (2 szklanki zimnej + 1 szklanka wrzątku), 2 łyżki pestek dyni i/lub słonecznika (ewentualnie). Wykonanie : W misce umieszczamy mąkę, drożdże, mielone siemię, sól i cukier. Dokładnie mieszamy. Dolewamy wody i oleju, ponownie mieszamy. Uzyskamy bardzo gęsta masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Jeść, by żyć w zdrowiukurczaka po hawajsku 6. Pierś z kurczaka w pestkach dyni 7. Roladki z kurczaka z serem camembert i żurawiną 8. Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym 9. Schab pod zieloną pierzynką 10. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów 11. Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 12. Świąteczna pieczeń schabowa 13. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów(...)Śledzie 1. Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami 2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem
Czerwona Porzeczkablachę. Daję symboliczną ilość ketchupu, posypuję ziarnami słonecznika i dyni, następnie układam pokrojone na plasterki pomidory. Pomidory układam gęsto, tak, aby dokładnie zakryły całe ciasto. Posypuję oregano i bazylią, układam zielone oliwki. Odstawiam jeszcze na ok. 10-15 minut, następnie wkładam do piekarnika rozgrzanego do ok. 170'C (termoobieg). Piekę ok. 30 minut, wyjmuję z piekarnika, układam gęsto ser żółty
Wielopokoleniowosiemienia lnianego ½ szklanki orzechów laskowych ½ szklanki pestek dyni ½ szklanki suszonej żurawiny ½ szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki zarodków pszennych 2-3 łyżki płynnego miodu Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Przekładamy na blachę do pieczenia o wyższych brzegach (można ją wyłożyć papierem do pieczenia), rozprowadzamy
bistro mamaSkładniki: 2 kubki płatków owsianych jagody Goji pestki dyni rodzynki żurawina sezam słonecznik siemię lniane suszone morele mieszanka studencka miód Wszystkie składniki dodałam na oko, jednego więcej, drugiego mniej :-) Batoników energetycznych nie da się z tej mieszanki zrobić bo się kruszą, nawet po schłodzeniu w lodówce, a z pieca mi nie smakowało.. Więc moim skromnym zdaniem taka wersja jest
Gaździnka warzyczasie do zaczynu dodać rozpuszczone w wodzie drożdzę, puree z dyni, mąkę i sól. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić.Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie skropić wierzch ciasta wodą.Piec w 240 st. C. przez 15 minut, następnie zmiejszyć temperaturę
Pożeraczka, czyli raz adobrzezapachem, jaki roznosi się po domu podczas pieczenia, jak i ich cudownym smakiem. Przepis sprawdzony, bo od Liski, a ona jest mistrzynią, jeśli chodzi o pieczywo :) W ostatnim tygodniu piekłam je już trzykrotnie :) Spróbujcie, gorąco zachęcam. Autorka użyła mąki orkiszowej białej, a ja pełnoziarnistej :)P.S. ...a w poniedziałek zapraszam na pyszny domowy keczup :) Składniki:250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)łyżeczka soli, 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka anyżu (użyłam jednej gwiazdki, którą roztłukłam tłuczkiem przez bawełniany ręcznik) Dodatkowo: Ziarna do posypania bułeczek: słonecznik, siemię lniane, dynia. Smarowanie bułeczek: 1 jajko wymieszać z 1 łyżeczką śmietany. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ok 7-10 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do natłuszczonej
Delicious Titbitswolnym ogniu przez około 5 minut. Pomidorki koktajlowe myjemy, przekrajamy na pół i mieszamy z sosem. Jeśli używamy dyni z zalewy to dorzucamy ją dopiero w tym momencie. Mięso z sosem wykładamy na podpieczony spód. Posypujemy startym parmezanem. Pieczemy około 25-30 minut. Co jakiś czas należy sprawdzić, czy ciasto nie zarumieniło się zbyt mocno. Upieczoną tartę posypujemy obficie
Mania Gotowaniakulek mozzarella lub jedna duża kulka pokrojona w kostkę Wykonanie klasyczne – do gotującej się wody dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i jeśli korzystamy – dynię. Gdy całość się zagotuje dodajemy makaron. Zupę nalewamy do miseczek i dodajemy po kilka kulek mozzarelli. Zapiekanka dla czworga 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g mięsa mielonego (dowolne(...)Łowicz 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łowicz 1 łyżka czubrycy zielonej 1/2 łyżeczki soli W garnku dusimy pomidory z mięsem, doprawiamy solą i czubrycą. Formę do pieczenia wykładamy papierem, układamy arkusz ciasta wywijając go na boki formy. Do środka przekładamy mięso z pomidorami, układamy kawałki sera mozzarella i zawijamy brzegi do środka. Pieczemy ok. 20 minut
Kucharzyca200g pestek z dyni - 80g miodu - 80g oleju - 25g soli - 900g wody /temperatura pokojowa Połączyć wszystkie składniki w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą masę umieścić w dołączonej do opakowania drewnianej formie. Odstawić na 2h lub na całą noc. Rozgrzać piekarnik do 180C i piec 60 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy
upichconamasłem i odstawiam do ostygnięcia. Płatki owsiane, pestki dyni oraz siemię lniane prażę na suchej patelni, aż płatki uzyskają złocisty kolor. Następnie łącze je z posiekaną czekoladą oraz drobno rozkrojonymi śliwkami. Wszystkie suche składniki zalewam mieszanką z rondla i dokładnie mieszam. Blaszkę smaruje lekko masłem i wykładam papierem do pieczenia. Gotowe musli formuje na blaszce, tworząc ok 3 cm warstwę
Pause Gotowanie!pierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje się je z pastą jajeczną, zrobioną z 3 ugotowanych jajek i uwaga - kostki masła!Podałam je jako dodatek do kremowej zupy z dyni i było pysznie!!! /źródło "Kuchnia
Anioły w kuchnipierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje się je z pastą jajeczną, zrobioną z 3 ugotowanych jajek i uwaga - kostki masła! Podałam je jako dodatek do kremowej zupy z dyni i było pysznie!!! /źródło "Kuchnia"/ Przepis bierze udział
Anioły w kuchniPierniczki o zapachu cynamonu i goździków, stylizowane lukrem na duszki z okazji zbliżających się zabaw na Halloween. Ciastka bez proszku do pieczenia i bez mleka (ale jak kto może lub woli to zamiast margaryny używa zwykłego masła). Pierniki można dość długo przechowywać dzięki temu, że zaraz po upieczeniu robią się twarde.Wraz z upływem czasu miękną więc najlepiej schować(...)pudełeczka czy puszki. Muszę przyznać, że zanim ozdobiliśmy kilka sztuk to już połowy ciastek nie było. Z tych niezjedzonych możemy się pochwalić kilkoma duchami i dyniami a w planach były jeszcze szkielety i pająki. Zapraszam do smakowitej zabawy. Składniki: 2 szklanki mąki jajko pół szklanki cukru łyżka margaryny lub masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki przypraw
prawdziwe jedzeniewspólnego pieczenia w comiesięcznej piekarni Amber wybrała dla nas współautorka Akacjowy bloga - Małgosia, prowadząca z Piotrem blog o podróżach, kuchni i ptakach. Podstawą tego wypieku jest mleko skondensowane. Bułeczka jest bardzo delikatna po upieczeniu i jeszcze następnego dnia zachowuje świeżość. Jej składanie przypomniało mi moje eksperymenty z różnymi drożdżówkami (np. wieniec z cytrusową dynią(...)składane elementami ciasto z dynią i pigwą ), do których można wykorzystać dowolne nadzienie. Składniki (u mnie na keksówkę o wymiarach (11x33)cm): Przepis z bloga Zoe 210 g letniej wody, w temperaturze około 37 ° C (użyłam o. 150 ml) 35 g mleka skondensowanego 300 g mąki pszennej z dużą zawartością białka (ok. 12% białka) – np. pszenna
Weekendy w domu i ogrodzie