szejk dynia-banan z masłem orzechowym; z figami Bo dawno tu go nie było. Jakaś taka jeszcze nie zorganizowana jestem, to tu to, to tam, gdzieś latam, nic nie robiąc jednocześnie, nie wiem jak to będzie gdy zacznie się ta prawdziwa nauka, nie wiem, może jakoś się zbiorę, bo na razie nocami miksuje hummusa i coraz więcej piekę
More food, love and dreamspestek dyni BIO FRESANO 30g mąki migdałowej odtłuszczonej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 15g czarnego sezamu BIO FRESANO Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i pokrojone wrzucamy wraz z bananem do blendera, miksujemy, aż powstanie papka (trochę to potrwa) do miski wrzucamy wszystkie suche składniki, dodajemy mus banano-jabłkowy, mieszamy dokładnie przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej keksówki(...)równomiernie rozsmarowujemy, ugniatając wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 25-30 minut pieczoną masę odstawiamy do ostygnięcia na ok. 20-30 minut. jeszcze ciepłą masę kroimy na batoniki (najlepiej świeżo naostrzonym nożem) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdynia, słonecznik,len ...) Przygotowanie 20 minut): - pieczarki podsmażyć z cebulą na oliwie z oliwek - marchewkę, cieciorkę, pietruszkę, seler oraz pieczarki usmażone z cebula przepuścić przez maszynkę z sitem o większych oczkach - dodać resztę składników i całość dokładnie wymieszać - masę przełożyć do wysypanej tartą bułką foremek delikatnie ugnieść i uformować na płasko - wierzch posypać nasionami wedle uznania - piec
Pora na pora i pomidorapestek dyni -moj pomysł.. sól, pieprz, vegeta do smaku ewentualnie jeśli ktoś lubi - natka pietruszki--u mnie natka pietruszki ,tymianek świeży Zetrzec cukinie i posolić ,jak puści sok odcedzić..Ubić bialka i do nich dodać żółtka.Następnie dodac reszte skladników Po wymieszaniu proponuję poczekać z 15 minut, aż napęcznieje bułka tarta..Foremke wysmarowac tłuszczem ,wysypac otrębami . Piec ok godziny
w mojej kuchniziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Następnie gotowe ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Wierzch posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrastania na kilka godzin. Przed pieczeniem posypać płatkami
Z butelką mleczka w tlecieście z twarożkiem. Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert z pieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto z szafranem na cydrze. Polędwica a'la Wellington. Maślany łosoś z kaparami. Pikantny krem z papryki. Krem z dyni. Kotleciki mielone z fetą. Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki
W kuchni Karmel-itkipestek dyni Garść liofilizowanych owoców Duży dojrzały banan Cynamon Woda Płatki, pestki, nasiona, orzechy, liofilizowane owoce i cynamon połączyć w misce Banana zblendować na gładką masę Banana dodać do miski z płatkami i wymieszać dokładnie Dodawać po trochu wody żeby składniki zaczęły się ze sobą sklejać (u mnie około ćwierć szklanki) Masę wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć
HealthyCreationssłonecznik, dynia lub ... nasiona chia, posiekane suszone morele, daktyle, chipsy z kokosa, jednym słowem taka moja domowa gotowa mieszanka na owsiankę, i z niej zawsze robię takie ciasteczka) - 200 g masła (zamiennie olej kokosowy ale to już nie te same ciastka, z prawdziwym masłem są najlepsze!) - 3 bardzo dojrzałe banany ( u mnie dość duże) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SMYKWKUCHNIulubioną wersję, można dodać wiórki kokosowe, ulubione orzechy, a zamiast daktyli suszoną śliwkę albo żurawinę :) Składniki : - 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych ja użyłam melvit secret family - 1/2 szklanki nasion dyni - 100 g słonecznika - 4 łyżki siemienia lnianego - 4 łyżki nasion Chia - 100 g daktyli - 1 banan - 5 łyżek mleka ( roślinnego lub zwykłego) - 1/2 szklanki oleju - 1 łyżka(...)Przygotowanie: Mieszamy składniki do uzyskania zwartej i klejącej się masy, następnie wykładamy na blaszkę, (ja wyłożyłam na kwadratową połowę mniejszą od tradycyjnej prostokątnej, sprawdzi się również forma keksówka) pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni
zdrowa vege kuchniaDzisiaj proponuję chleb samo zdrowie bo jest on na zakwasie z ziarnami ostropestu oraz z ziarnami chia czyli szałwii hiszpańskiej. Chlebek jest puszysty, pachnący o zwartym
Moje Małe Czarowaniedyni ale akurat mi się skończyły, więc to "pesto" to w zasadzie samo zielsko :) Pod spodem kryją się ziemniaczki z piekarnika (zrobione tak, jak tutaj ) upieczone razem z podzielonym na różyczki kalafiorem. Dookoła surowa marchewka starta na drobnych oczkach tarki, na to wszystko kiełki strączków (soczewica, cieciorka, fasolka mung). Całość zajęła jakieś pół godziny, bo w czasie pieczenia
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIENa pewno każdemu z Was zdarzyło się choć raz wstać rano potwornie głodnym. Z nadzieją na pyszne śniadanie zaglądacie do lodówki - wszystko czego potrzeba na
Ciastkozercypomidorów i orzechów włoskich do maczania kotlecików. 5. Szybkie kotlety z kaszy, sera mozzarella i ziół Inna wersja kotlecików na bazie kaszy, tym razem z dodatkiem sera mozzarella. Kotleciki pieczone są w piekarniku. Świetne do lunchboxa. 6. Wegańskie kofty - klopsiki z cukinii i ciecierzycy Kofty to różnej wielkości klopsy i klopsiki przygotowywane w krajach arabskich i na Bałkanach. Tradycyjnie(...)różowy kolor i są oczywiście pyszne. Polecam z sosem z jogurtu naturalnego, czosnku i koperku. 9. Domowe falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym Tym razem mamy pomarańczowe falafele z dynią, przygotowane niczym klopsiki w sosie pomidorowym wzbogaconym dodatkiem leśnych grzybów. Idealne danie na jesienny lub zimowy obiad. Polecam podać je z razowym spaghetti. 10. Domowe falafele ze świeżego bobu Falafele
Chilli Czosnek i OliwaJabłka jem ostatnio codziennie, ponieważ pogoda zmieniła się na mglisto siąpiącą chłodnię zapragnęłam jabłek na ciepło. Najzybsze jest crumble jabłkowe. Moja wersja okazała się prawie granolą
Z butelką mleczka w tledyni 1 łyżka cukru ½ łyżeczki soli – ja dałabym jednak ciut więcej, tak z ¾-1 łyżeczka 1 łyżka oleju 2 szklanki letniej wody (400 ml) opakowanie suchych drożdży Przygotowanie: Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy olej. Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do silikonowej keksówki (metalową należy uprzednio wysmarować margaryną i posypać bułką tartą). Pieczemy
Fabryka pomysłówdyni ~80g miodu (użyłam gryczanego) ~50g ziaren słonecznika ~30g orzechów nerkowca ~20g orzechów włoskich ~30g jagód inkaskich BIO ~30g suszonej żurawiny ~1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (opcjonalnie) Orzechy grubo siekamy. Mieszamy płatki, otręby, ziarna słonecznika i orzechy. W garnuszku rozpuszczamy miód z puree dyniowym i dodajemy do mieszanki płatków. Łączymy dokładnie. Wykładamy granolę na blachę z papierem do pieczenia
chili & sugarbananów (waga po obraniu) 150 g suszonych owoców - ja użyłam 100 g domowej skórki pomarańczowej i 50 g suszonej żurawiny 100 g pestek - u mnie pół na pół dynia ze słonecznikiem 120 g płatków owsianych (dałam górskie) 20 g brązowego cukru trzcinowego demerara (opcjonalnie) Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Suszone owoce kroimy na nieduże kawałki. Banany obieramy(...)rozgniatamy widelcem, a purée przekładamy do sporej miski. Do bananów dodajemy pokrojone owoce, pestki, płatki owsiane i cukier (jeśli go używamy) i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy przygotowaną mieszanką. Wyrównujemy powierzchnię, porządnie dociskając. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30-35 min., aż wierzch dość mocno się zrumieni. Kroimy od razu po wyjęciu z piekarnika
Ratunku obiadpieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie.Do zaczynu można dodać 1 łyżkę mąki, ale nie jest to konieczne. Drożdże nie mogą wyrastać zbyt długo, maksymalnie 15 minut.Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm (objętość 2 litry).Ziarna słoneczniku i siemienia lnianego można zastąpić ziarnami sezamu, pestakami dyni
Gospodyni Miejska