dynia pieczona - 1757 przepisów (strona:83/118)

Wyśmienita surówka na 4 talerze 2586

Bardzo prosta, kolorowa surówka, pięknie wyglądająca na stole, a przy tym wspaniała w smaku, wersję można ubogacić serem mozzarella lub feta, pokrojonym w kostkę, surówka będzie

kgwjanczewo
Dyniowe muffinki z pomarańczowym lukrem 143

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 7 g drożdży suchych 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1 jajko 30 g masła 65 g cukru szczypta   soli pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego Masło roztopić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrobić. Podzielić na 15 części. Uformować okrągłe kulki. Układać w formie do pieczenia muffinek wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 170º przez około 20-25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 5 łyżek

kulinarnyswiatdomi
Chleb orkiszowy z pestkami dyni 180

orkiszowej typ 850, wsypałam 1/2 szklanki otrąb pszennych i dolałam : szklankę maślanki ( zwykłej) i 1/2 szklanki wody - całość wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Potem dodałam pestki dyni, płaską łyżkę soli i 3 czubate łyżki zakwasu żytniego jasnego. Wszystko wyrobiłam w misce przez ok. 4 minuty. Ciasto jest raczej luźne i klei się do rąk. Całość odstawiłam(...)tego czasu krótko wyrobiłam - 30 sek.) Po tym czasie przełożyłam ciasto do blaszki 31x11x8 wysmarowanej olejem i odstawiłam przykryte folią aluminiową na noc - wyrastanie u mnie 7 godzin. Rano piekłam 40 minut w temperaturze 220 stopni. A tak się to skończyło

apetytnapieczenie
Chleb na mące krupczatce z nasionami 151

płaskie łyżeczki suszonych drożdży 1/4 szklanki otrębów żytnich 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli nasiona 1,5 łyżki: ziaren słonecznika, sezamu (np. czarnego), pestek dyni 1 łyżka lnu mielonego Suche składniki wsypać do miski, wlać 1 szklankę wody i za pomocą miksera bądź łyżki wszystko połączyć ze sobą. Ciasto będzie gęste i rzadkie. Przygotowane ciasto przykryć(...)około 1-1,5 godziny - ciasto należy pilnować, ponieważ nie może zbyt mocno wyrosnąć). Gdy ciasto lekko podrośnie to przelać je do wysmarowanej masłem formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia). W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 195ºC.  Przygotowany chleb z wierzchu posmarować wodą. Piec około 75 minut. Chleb musi wyraźnie się zarumienić. Po upieczeniu, przełożyć go na kratkę

Ugotować
MAŁA DYNIA – ZUCCHINA 223

odmiana tego warzywa wyselekcjonowana została we Włoszech, stamtąd wzięła też swoją pierwotną nazwę zucchina. Nazwa ta oznacza w dosłownym tłumaczeniu małą dynię, gdyż cukinia jest właśnie jedną z odmian dyni zwyczajnej. Wspomniana wcześniej nazwa” kabaczek”, zdobyła popularność na południowym wschodzie Polski, w której to uprawiana i znana jest pod obiema nazwami. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy(...)posiekanych ząbków czosnku. Całość dusimy. W tym czasie myjemy trzy cukinie, kroimy je wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ wraz z pesteczkami. Wydrążone łódki cukinii układamy na blasze do pieczenia, a miąższ dodajemy do duszonego mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę dwoma pomidorami. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać również odrobinę cukru i świeże zioła. Powstałym sosem

Bon Ton Italia
Tarta Dyniowo-Korzenna z Masą Krówkową 140

posolić, podpiekamy, studzimy, siekamy, mieszamy z mąką, przyprawami, masłem oraz jajkami, z ciasta formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około 30 minut, piekarnik nagrzewamy do temp 180*C dynię mieszamy z żółtkami oraz cynamonem, z białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy szczyptę soli śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do masy dyniowej, na koniec nadzienie delikatnie mieszamy z pianą(...)cukrem około 15 minut, po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia i zimne mieszamy ze śmietaną Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy, przekładamy do foremki na tartę, nakłuwamy widelcem, dociskamy fasolą, pieczemy około 25 minut, po czym wyjmujemy spód z piekarnika, smarujemy masą krówkową, wylewamy na niego masę dyniową, pieczemy kolejne 20 minut na złoty kolor Ostudzoną tartę dekorujemy orzechami lub masą

Luźna Kuchnia
pieguski, czyli ciastka w kropki 136

tabl. mlecznej) szczypta soli PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i wymieszać. Następnie mąkę, proszek do pieczenia, sól. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać rodzynki i pokrojoną w kostkę czekoladę.* Z otrzymanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce z zachowaniem odstępów. Ciastka spłaszczyć, np. łyżką(...)piekarnika na ok 15 min. – ciastka mają być rumiane. PORCJE: ok. 35 sztuk WSKAZÓWKI * Bez obaw można dodać dowolne wypełnienie do ciastek: orzechy, żurawina, kandyzowane skórki, sezam, pestki dyni lub słonecznika

zabawa smakiem
Śródziemnomorskie kotlety ziemniaczane 180

Śródziemnomorskie kotlety ziemniaczane Przepis na ok 13-15 kotletów Potrzebujemy: ok. 6 średniej wielkości ziemniaków ok. 15 sztuk suszonych pomidorów ok. 15 sztuk czarnych oliwek 2 łyżki prażonych pestek dyni (my użyliśmy tych z suszonych pomidorów) 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub 1-1,5 łyżki suszonej) pół łyżeczki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka maki z ciecierzycy(...)ugniatamy. Pomidory suszone i oliwki kroimy w kosteczkę. Bazylię siekamy. Dodajemy do ziemniaków. Dodajemy oliwę, mąkę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, układamy na blasze i pieczemy w 180*C ok. 20 minut (w międzyczasie obracając je). Kiedy kotlety będą ładnie zarumienione zabieramy się za jedzenie :) Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Chleb gryczany z ziarnami 118

drożdży 600 ml przegotowanej letniej wody 400 g mąki gryczanej 100 g mąki żytniej 100 g płatków owsianych 100 g wyłuskanych pestek słonecznika 100 g wyłuskanych pestek dyni 100 g siemienia lnianego 1 łyżka soli 1 łyżka octu balsamicznego Drożdże pokruszyć do miseczki i całkowicie rozpuścić w szklance wody, odstawić. Mąki i sól wymieszać w dużej misie. Mieszając łyżką(...)resztę wody. Wyrabiać przez ok. 10 minut stopniowo dodając resztę składników. Ciasto będzie dosyć luźne. Mieszankę przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Piec w 180 ° C około 1 godziny. Smacznego

Pełny talerz
Dyniowe rogaliki drożdżowe 113

cukier się rozpuści. Dodać masło i dalej mieszać chwilkę aż się rozpuści.Do miski przesiać mąkę i dodać drożdże. Wlać letnie mleko, dodać 1 jajko i puree z dyni. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. Na stolnicę lekko oprószoną mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta(...)najłatwiej najpierw na 4 części a później każdą część na pół). Na każdym kawałku od zewnętrznej strony układamy i rozsmarowujemy marmoladę. Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Można posypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 15 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Chrupiąca granola. Samo zdrowie. 140

świeże lub suszone owoce i mamy ucztę na całego :) Składniki: (duża porcja) 350 g płatków owsianych, 40 g siemienia lnianego, 40 g sezamu, 50 g słonecznika, 80 g pestek dyni, 55 g orzechów laskowych, 40 g migdałów, 6 łyżek cukru trzcinowego, 3-4 łyżki miodu, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wszystkie suche składniki należy(...)rondelu i lekko podgrzać, następnie dodać cukier i miód, wymieszać i wlać do miski. Całość dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni, masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 40 minut,  często mieszając - co 5-10 minut. Wyjąc w piekarnika i wystudzić. Przełożyć do szczelnego pojemnika. Smacznego

Plate of Joy
Bułeczki z jabłkiem, chrzanem i ziarnami dyni. 122

stopni. Dalej: - 80g mąki graham typ 2000 - 560g mąki pszennej - 1 jabłko pokrojone na malutkie kawałeczki albo po prostu starte - 1 łyżeczka chrzanu np. z żurawiną - 2 łyżki ziaren dyni - 2 łyżki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki płatków owsianych - 10g soli - 30g oleju rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. W razie koniecznosci mozna dosypac jezcze trochę mąki(...)wolniejsze tym bułki bardziej puszyste wyjdą w rezultacie. Z powstałego ciasta formujemy bułeczki. Mi wyszło 9 sztuk dosyć pokaźnych wymiarów. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, następnie pieczemy w piekarniku przez 25 minut w 200 stopniach. :) Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Dyniowe bułeczki 162

szklanki ciepłego mleka ciasto : zaczyn 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1 duża łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 szklanka puree z dyni* +mleko i sezam do posypania Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin. Następnie dodajemy do zaczynu resztę składników i wyrabiamy(...)miski i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny. Następnie formujemy bułeczki, układamy na blasze i pozostawimy na pół godziny do napuszenia. Smarujemy mlekiem i posypujemy obficie sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. W tej wersji bułeczki mona podawać zarówno z wytrawnymi jak i słodkimi dodatkami. Mi smakują najbardziej z serkiem wiejskim

Zapiski Młodej Żony
Złociste placki ziemniaczane 220

Złociste placki ziemniaczane możemy podać w wersji „na słodko” ale również bardziej klasycznej, chociażby z gulaszem. Danie przygotujemy bardzo szybko i dodatkowo będzie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cynamonowo- otrębowe muffinki 121

miasta ;) myślałam, żeby odwlec to do jutra, ale znam te ściski i kolejki na PKP Wracając z dworca mam w planach wstąpić do babci, gdzie w garażu czeka mnie dynia ;) Składniki (4 babeczki): 1 jajko 3 łyżki otrębów 2 łyżki serka wiejskiego 1 łyżka twarożku (Emilka) 1 łyżka dość gęstego jogurtu 1 łyżeczka suszonych drożdży 1-0,5 łyżeczki cynamonu(...)przygotowania: Wszystkie składniki oprócz białka z jajka mieszamy białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę delikatnie mieszając dodajemy białko do masy wykładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni po upieczeniu pozostawiamy jeszcze chwilę w piekarniku SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość