dynia pieczona - 1757 przepisów (strona:87/118)

Chleb z porem karmelizowanym i pestkami 154

Kolejny raz wzięłam udział we wspólnym pieczeniu organizowanym przez Amber z bloga http://www.kuchennymidrzwiami.pl/. Tym razem za zadanie miałyśmy przygotować chleb z porem karmelizowanym i pestkami. Do przygotowania chleba użyłam zakwasu żytniego i musiałam dodać dużo więcej wody niż w oryginalnym przepisie. W smaku chleb jest obłędny. Por nadaje mu wilgotności, choć go praktycznie nie czuć, a pestki chrupkości(...)zmięknie. Dodać miód i ocet balsamiczny i chwilę mieszać aż płyny odparują i por pokryje się glazurą. Odstawić do ostygnięcia. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na nim pestki dyni i słonecznika na złoto. Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Do ciasta dodać sól

UgotujmyTo.pl
Chleb orkiszowo pszenny 142

obiecuję pokazać kilka przepisów świątecznych z serii "jak u mamy" właśnie od mamy...;P Składniki: 3 szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki słonecznika lub dyni (lub mix) 3 łyżki siemienia lnianego 2 i 3/4 szklanki wody zakwas łyżeczka soli duża łyżka miodu Wykonanie: Dzień wcześniej aktywuję zakwas: mieszam  go ze szklanką mąki żytniej i wodą(...)minut i zostawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu parę razy składam ciasto (jest na tyle wilgotne że ciężko zrobić klasyczną kopertę) i przekładam do formy. Piekę w 180 stopniach godzinę

Lubczyk i Wanilia
Poniedziałkowy "fit" - Batoniki musli z Mixit 187

dodać tyle płatków owsianych aby masa była gęsta.       Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość ok 1,5 cm i wyrównać.    Piec około 1 godziny w temperaturze 150 stopni.   Po wyjęciu z piekarnika, kiedy lekko ostygną pokroić na prostokąty. Do przygotowania batoników użyłam mieszanki, którą otrzymałyśmy od Mix it, więc(...)nawet nazwać swoją mieszankę dowolną nazwą. Mix Szpileczki to bazuje na płatkach - w miłości tkwi ziarno (płatki owsiane, chipsy owsiane chrupiące, płatki pszenne, płatki żytnie, płatki jęczmienne), amarantus, pestki dyni, siemię lniane, nasiona słonecznika, płatki kukurydziane, jagody goji, morwa, śliwka. Po wypróbowaniu stwierdzam, że składniki z których powstała mieszanka są bardzo dobrej jakości. Pozytywnie zaskoczyła mnie również wielkość tuby, jest

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasteczka bakaliowe 180

cukier -120 g szczypta soli masło -180 g śmietana kwaśna - 2 łyżki kakao - 25 g Bakalie; orzeszki ziemne orzechy włoskie tarte- 2 łyżki morele suszone śliwki suszone pestki dyni żurawina suszona Przygotowanie; Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojone masło, posiekać nożem. Następnie dodać żółtka jaj, szczyptę soli, cukier, zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, do drugiej części ciasta(...)Układać na przemian ciasto ciemne, ciasto jasne, posypać każde ciasto, orzechami włoskimi tartymi i ułożyć bakalie. Wszystkich bakalii ma być szklanka. Na samym końcu, położyć na cieście papier do pieczenia i lekko dociskając rozwałkować ciasto na płasko. Owinąć ciasto w papier i odstawić do zamrażalki na 30 minut. Po tym czasie pokroić na kawałki ułożyć na blasze wyłożonym papierem

Kuchnia Danusi
Sernik dyniowy ze śliwkami 175

śliwek wieńczących górę sernika.Jeśli nie robiłaś jeszcze sernika z dynią,nie broń się dłużej,tylko spróbuj.Jest delikatny,smaczny,a smak dyni jest w ogóle niewyczuwalny.Puree z dyni nadaje sernikowi pięknej pomarańczowo-złocistej barwy.Co tu dużo mówić - to jesienny "must have".Składniki na spód sernika:95 g mąki orkiszowej jasnej60 g mielonych orzechów laskowych 30 g cukru pudru1 żółtko60(...)ziemniaczanej1 cukier waniliowy40 dkg śliwek  2 łyżki posiekanych orzechów laskowychWykonanie:składniki na spód sernika zagnieśc razem na jednolita masę.dużą tortownicę o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia,a bok wysmarować masłem.Dno tortownicy wyłożyć przygotowanym ciastem i  podpiec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 10 minut ser zmiksować z mąką ziemniaczaną,cukrem waniliowym i puree

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Batony ziarenkowe bez jajek, mąki, masła ,cukru 136

czym dorzucić różne płatki, ziarna i bakalie w proporcjach uzależnionych od tego, co się lubi i co się akurat ma w domu. Ja tym razem wrzuciłam: -płatki owsiane -pestki dyni -mieszankę prażonych ziaren od Ziarenkowo – po trochę z trzech mieszanek – Cynamonowy Raj, Słoneczne Pola oraz Euforia. -suszone śliwki Sante pokrojone w kawałeczki -orzechy włoskie rozkruszone na kawaleczki -troszke płatków migdałowych(...)miało konsystencję i w razie czego mogłam dołożyć jabłek lub miodu. Trzeba uzyskać mieszaninę, która ledwie się trzyma na jabłkowym lepiszczu.  Wyłożyć masę do keksówki, wyłożonej papierem i piec w 190 °C przez 10-15 minut, aż podeschnie i się lekko zrumieni.  Pokroic na ciepło, gdyż jak wyschnie i ostygnie ,to się będzie kruszyć i łamać

Z Kuchni Do Kuchni
Batony Musli / Owsiane 100

internecie znajdziecie tysiące przepisów na batoniki owsiane, ale każdy z nas może stworzyć swój własny. Dobór dodatków jest indywidualny. Możemy dodać sezam, siemię lnianę, żurawinę, czy pestki dyni.  Proporcje też mogą być różne. Melko skondensowane ma za zadanie skleić suche składniki. Batony musli 2016-09-15 12:16:18 Write a review Save Recipe Print Prep Time(...)laskowych 100 g wiórków kokosowych 100 g ziaren słonecznika 50 g płatków migdałowych 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego Instructions Nagrzej piekarnik do 160 stopni. Średnią blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp do dużej miski suche składniki. W rondlu podgrzej mleko cały czas mieszając. Przelej ciepłe mleko do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Masę owsianą przełóż do blachy. Za pomocą kawałka

Rusty Fork
Chleb 4 ziarna na zakwasie 228

pomocy haka do ciasta drożdżowego przez około 15 - 20 minut. Ręcznie należy wyrabiać przez około 30 minut). Do dość luźnego ciasta dodać ziarna tj. słonecznik, siemie lniane, sezam, pestki dyni i wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut.Długą keksówkę lub 2 małe keksówki (u mnie jedna długa) wysmarować masłem i dokładnie obsypać ziarnami słonecznika. Do tak przygotowanej/nych keksówki/ek przelać(...)objętość - mój wyrastał 2 godziny).Po tym czasie chleba/ów skropić wodą, posypać ziarnami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 60 minut, pamiętając aby po upływie 20 minut otworzyć piekarnik i spryskać wierzch chleba wodą.Upieczony chleb wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska
CHLEBEK WIELOZIARNISTY 132

mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 450 ml ciepłej wody   0.5 szklanki  otrąb owsianych 0.5 szklanki dowolnych ziaren: siemię lniane, słonecznik, dynia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Drożdże rozkruszyć do miseczki  z ciepłą wodą, dokładnie rozmieszać, aż do rozpuszczenia. W  misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki i wlać wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Odstawić(...)foremki. Ciasto jest  dość luźne, proszę się tym nie przejmować. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180st i pieczemy ok 1h (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy na kratce

Walijskie Pichcenie
Karczek w ziołach z karmelizowanymi cebulkami i zapiekanym awokado podany z majonezem cytrynowym 122

Plastry awokado układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową 5. W dziurkę od awokado wbijamy po jednym przepiórczym jajeczku 6. Posypujemy solą, pieprzem cayenne oraz układamy listki świeżego rozmarynu. Piec: w temperaturze 200 stopni, aż jajeczko się zetnie. Karmelizowane cebulki: 1.Cebulki podsmażyć na małym ogniu na złoto na maśle przez kilka minut od czasu do czasu przewracając je na drugą stronę(...)talerzu. Można udekorować listkiem różowej melisy. Wszystkie składniki dania układać na talerzu. Smacznego :) Zobacz także: Polędwiczka z gorącymi wiśniami        Kurczak w musztardzie z pestkami dyni

KreatywnePiny
Bakłażan alla Parmigianina z Pascalem Brodnickim 149

bakłażana, polać sosem, posypać tartym parmezanem, pokrojoną mozzarellą, oraz porwanymi liśćmi bazylii. Polać sosem, ułożyć bakłażana, sos, parmezan, mozzarellę i bazylię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. Na zaproszenie Lidl Polska , miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach z Pascalem Brodnickim. Pascal Brodnicki jest jedną z twarzy Lidl Polska. Razem z Karolem Okrasą, co tydzień przedstawiają(...)bakłażanów – chłopców i dziewczynek. Czym się różnią? śladem po odpadnięciu kwiatu. Bakłażany dziewczynki, podobno mają więcej goryczy :) Podczas spotkania przygotowaliśmy kilka dań: bakłażan alla Parmigianina – przepis powyżej, risotto z dyni po włosku, kurczak myśliwski z Toskanii, zapiekane owoce pod zabajone makowym. Pod koniec spotkania, zasiedliśmy wspólnie do stołu i mogliśmy się cieszyć razem przygotowanymi daniami. Zostały podane wina, które dobrał

królestwo garów
Knekkebrød - chleb norweski 223

200ml pestek dyni,  100ml siemienia lnianego,  100ml sezamu,  30g zarodków pszennych,  50g żurawiny,  2 łyżeczki soli, 450ml wody.  Wykonanie Wszystkie suche składniki przesypać do miski i wymieszać. Dodać zimną wodę, dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą odstawić na około 30 minut. Następnie masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Z masy uformować

Z miłości do słodkości
Zdrowa słodycz 233

ziarna sezamu, słonecznika i pestek dyni. Owoce suszone zalewamy wrzątkiem na około 3 minuty, żeby zmiękły. Dokładamy do ziarenek, posypujemy cynamonem i lawendą, a na koniec zalewamy miodem. Chwilkę podsmażamy, żeby wszystkie składniki się połączyły, ale robimy to dosłownie kilka sekund, żeby nie utracić płynności miodu.  Na blaszce rozkładamy ciasto, wkładamy do pieca nagrzanego na 180 stopni

Sajkofanka smaku
KORZENNE CIASTO DYNIOWE Z NUTELLĄ. 173

cukier, olej, wodę, purée z dyni i jajka. Mieszam delikatnie zawartość obu misek, aż składniki się połączą. Przekładam ciasto do średniej natłuszczonej foremki keksowej.  Na wierzch kładę Nutellę (najlepiej ją nieco podgrzać, by była bardziej rzadka) i łyżką, okrężnymi ruchami mieszam ją z ciastem. Wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 40-45 minut do "suchego patyczka

W kuchni Karmel-itki
Chleb z ziarnami i Światowy Dzień Chleba 177

oraz pestek słonecznika i dyni.  Składniki: 350 g mąki pszennej typ 650, 300 g mąki pszennej razowej typ 2000, 10 g soli, 1 łyżka miodu, 50 g pestek dyni, 50 g pestek słonecznika, 25 g świeżych drożdży, 410 g letniej wody dodatkowo : olej, otręby (u mnie żytnie), ziarna do posypania bochenka Wszystkie składniki włożyć do miski, pokruszyć drożdże, dodać(...)ciasto i posypać ziarenkami, lekko docisnąć. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce na 30 minut - ciasto ma wypełnić foremkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec chleb przez 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyciągam chleb z foremki i dopiekam jeszcze w piekarniku.  Upieczony chleb postukany od spodu będzie wydawał głuchy dźwięk. Studzimy

Plate of Joy
Chleb wieloziarnisty 152

Chleb wieloziarnisty przepis od Doroty ,dziękuje ,chlebek jest pysznyyyyyyyyyy!!! Chleb wieloziarnisty Składniki: Namaczanka: 28 g płatków owsianych 28 g ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu 175 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji 350 g wody(...)odstawić na 10 minut. Następnie wyrabiać jeszcze przez ok. 3 minuty. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2-2,5 godziny). Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania.   Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez

w mojej kuchni
Chleb wieloziarnisty 136

Nie mogę uwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań

UgotujmyTo.pl
Dyniowe bułeczki 137

Składniki: 360 g mąki tortowej 7 g drożdży suchych 125 ml mleka 1 jajko 45 g masła 125 g puree z dyni pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Masło roztopić i przestudzić. Mleko z puree delikatnie podgrzewamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę i drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki  i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy(...)Każdą część formujemy na kształt okrągłej bułeczki, którą delikatnie spłaszczamy. Ostrym noże robimy 8 nacięć, uważając aby nie przeciąć środka. Tak przygotowaną bułkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Dodatkowo: 1 łyżka mleka kilka orzechów włoskich Wyrośnięte bułeczki pędzlujemy mlekiem i na środku umieszczamy kawałek orzecha. Pieczemy

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania