dynia pieczona - 1757 przepisów (strona:65/118)

Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 286

misce umieść zaczyn, wsyp mąki. Wlej wodę z solą i wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem lub robotem. Całkowity czas mieszania wynosi około 10 minut. Dodaj do ciasta nasiona dyni i czarnuszkę. Mieszaj na najwolniejszych obrotach dopóty, dopóki nasiona nie rozmieszczą się równomiernie w cieście chlebowym. Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do natłuszonej miski. Odstaw ciasto do przefermentowania(...)Kontynuuj pieczenie około 25 minut. Na 2 - 3 minuty przed końcem pieczenia przełącz piekarnik na dolną grzałkę, aby spody chlebów ładnie się przyrumieniły. Upieczony chleb wyjmij go z foremek i całkowicie ostudź na kratce. Chleb w rabacie Chleb pszenny razowy, z ziarnami dyni i czarnuszki, wśród kwiatków Chleb i trzy kromki na zielonym tle „Wyprószone” maką słoneczko na grzbiecie chleba

Grahamka, weka i kajzerka
Poniedziałkowy "fit" - Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem 141

Pestki granatu dodają tej kompozycji smakowej świeżości, ale nie są obowiązkowym akcentem. Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem SKŁADNIKI: (na krem:) 1 kg dyni bez skórki 1 szklanka mleka bulion warzywny (rosół) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 op serka kremowego Arla Apetina z czosnkiem i ziołami 5 pomidorów suszonych z oleju 1/4 granatu(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ptyśki (wielkość mniej więcej orzecha włoskiego). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż ptysie nabiorą złotego koloru (trwało to u mnie niespełna 20 minut). Ostudzone ptysiaki przekrawamy na pół i do środka nakładamy serek.  PRZYGOTOWANIE kremu: Obraną dynię kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dolewamy mleko a następnie uzupełniamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Stromboli, czyli zawijana pizza 145

olejem i posyp ziołami włoskimi. Piecz ok. 40 min (w temp. 180 stopni) .   Przed pieczeniem wierzch możesz posmarować rozmąconym jajkiem, wtedy pizza będzie mieć ładniejszy bardziej rumiany wygląd.   Jeśli chcesz, po wierzchu posyp… sezamem, ulubionymi suszonymi ziołami, ziarnami słonecznika lub dyni.             A na deser polecam… – Trufle kokosowe z mascarpone

Kulinarne S.O.S.
Kurczak z Langwedocji 108

mięsa i zalewamy zalewą pozostałą po marynowaniu udek . Dokładamy pokrojoną w plasterki marchew , seler naciowy , oraz dynię pokrojoną w kostkę . Doprawiamy brązowym cukrem , solą i pieprzem do smaku . Zakrywamy szczelnie pokrywką i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 C , góra i dół . Pieczemy około godziny , jeśli kurczak był kupny , 2 godziny , jeśli używamy prawdziwego wiejskiego , własnego chowu kurczaka . Oczywiście mój

Ogrodnik w podróży
Sałatka z pieczonych warzyw i fety 131

rzepakowy (kilka łyżek) Buraki, ziemniaki, marchewki obrać, pokroić wzdłuż w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić w cienkie plasterki. Oliwki przekroić na pół. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać olej, przyprawy, dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać fetą. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. W trakcie pieczenia, chociaż 2 razy przemieszać warzywa w naczyniu

Corner With Recipes
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 141

pasteryzacja Botwinka pasteryzowana Buraczki na barszcz czerwony Ćwikła z papryką Surówka warzywna z burakami Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę Surówka z cukinii i buraków Cukinia Leczo z cukinii Młoda cukinia marynowana Surówka z cukinii i buraków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana

Tradycyjna Kuchnia
CHLEB BEZ MĄKI 144

wypieku chleba.  W mieszance tej znalazły się: *nasiona sezamu *pestki słonecznika *siemię lniane *pestki dyni Aby przygotować chleb do 1/2 kg mieszanki ziaren wystarczyło dodać 4 jajka, 50 ml oliwy i płaską łyżeczkę soli. Wszystko razem mieszamy, przekładamy do formy, pieczemy ok 50 minut. Po wystudzeniu kroimy przepyszny chleb.Jak dla mnie zasmakował bardzo. Pełen ziaren, taki jak lubię

Z Majeczką w kuchni
Królowa jesieni - dynia, tym razem w tarcie 103

Dynię przesmażamy, by pozbyć się z niej wody, następnie na formie z ciastem układamy naprzemiennie warstwy dyni, cukinii, pomidorów z wydrążonymi gniazdami nasiennymi i sera feta. Kolejna warstwa: Wierzch tarty polewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem i przyprawami, ja użyłam pieprzu, bazylii, koperku. Pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni przez ok godzinę. Tarta jak niemal każdy inny wypiek tego rodzaju doskonale

Taste Of My Day
Piernik marchewkowy 164

tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 45 - 60 minut, aż do suchego patyczka.Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach 25 x 40 cm.Szklanka = 250 ml.Marchewki można zastąpić 2 szklankami dyni startej na tarce o dużych oczkach.2 szklanki

Gospodyni Miejska
Sernik dyniowy bez cukru (z żurawiną i polewą z białej czekolady) 185

jeszcze trochę masła. UWAGA! Trzeba też uważać aby masła nie było za dużo bo podczas pieczenia nam się całe wytopi i po papierze do pieczenia sobie z formy będzie wypływać i wszystko nam utłuści. Formę, w której robimy sernik wykładamy na dole papierem do pieczenia i na to wykładamy herbatniki i ugniatamy  robiąc "boczki" - tzn. ugniatamy też herbatniki(...)blachę. (Ważne jest aby forma, w której pieczemy sernik była mniejsza od formy, do której potem to wstawiamy. Musi ona swobodnie stać, nie kołysać się na boki i nie przewracać) Wstawiamy obydwie blachy do piekarnika i do dolnej wlewamy wodę (ile się da) Od razu przekręcamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy w ten sposób przez 1 godzinę

Jedzeniomania
Chleb z ziarnami bez czekania 186

mojej czołówce-jak raz upieczecie to będziecie piec cały czas-polecam gorąco :) Składniki; 1 kg mąki pszennej (najlepiej  typ 650 lub 500) 10 dag drożdży(cała kostka) 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 1 litr ciepłej wody 3/4 szkl siemienia lnianego 3/4 szkl ziaren słonecznika 3/4 szkl pestek dyni(jak nie mam dyni to daje pełne szklanki słonecznika(...)trzeba ich niczym smarować ani wykładać bo chleb po upieczeniu pięknie wyjdzie sam z foremki).Wkładamy  do zimnego piekarnika i włączamy na 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 60 min Po upieczeniu,wyjmujemy chlebek z foremki i pozostawiamy najlepiej na kratce do wystygnięcia. Smacznego

Swojskie jedzonko
Trochę ulepszona opalona granola Sophie Dahl 182

potrawę niepowtarzalną historią. Czasami miałam wrażenie, że pomiędzy swoimi słowami ukryła zapach i delikatny smak każdego dania. Jest taka dobra! Ta granola to naprawdę kwintesencja domowego ogniska. Kiedy się piecze, wypełnia dom całunem cynamonu, musisz powstrzymywać się, by nie włożyć łapki do gorącego piekarnika i nie podkraść trochę. Jest zdrowa, jest chrupiąca, jest słodkawa, jest... po prostu IDEALNA(...)dużej misce wymieszaj płatki, dynię, migdały,wiórki i sezam. W drugiej zmieszaj miód z sokiem jabłkowym, ekstraktem, dodaj przyprawy:cynamon, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.  Dużą blachę natłuść olejem kokosowym. Suche składniki wymieszaj z mokrymi i wsyp do blachy, wygładź szpatułką.  Włóż do piekarnika i piecz ok. 40 min, cały czas uważając

Gotowanie to kochanie
szybka szarlotka jabłkowo-dyniowo-pigwowa na cieście kruchym gotowym... 165

łyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka zetrzeć ze skórką na tarce grubsze oczka, dodać mus z dyni, cukier puder, budyń, cynamon, wymieszać dodać konfiturę z pigwy i wymieszać masę jabłkową wsypać kaszkę mannę i dokładnie wszystko wymieszać blaszkę 25x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przyciąć na wielkość blaszki ciasto kruche z rolki, ponakłuwać widelcem i podpiec

W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki w paseczki... 141

mąki i proszek do pieczenia. Na końcu dodać lawendę, wymieszać.Na dno foremek wykładać po łyżce ciasto, następnie na środek każdej babeczki - łyżeczkę dżemu. Na wierzch równomiernie wyłożyć resztę ciasta.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Przestudzić, ale jeszcze ciepłe wyjąć z foremek. Wystudzić całkowicie na kratce.Smacznego!Jeszcze niecały miesiąc, i znów będziemy cięli dynie! A Wy - czekacie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka buraczana 274

Studenci Wasz portfel mnie pokocha za tę sałatkę :-) Składniki: 4 pieczone buraki czerwone 2 jabłka 1 łyżka soku z cytryny1 łyżka chrzanu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu odrobina soli odrobina pieprzu cytrynowego garść  pestek dyni Sposób wykonania:Upieczone (lub ugotowane) buraki pokroić w kostkę skropić sokiem

pieprzny smaczek