mojej czołówce-jak raz upieczecie to będziecie piec cały czas-polecam gorąco :) Składniki; 1 kg mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 500) 10 dag drożdży(cała kostka) 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 1 litr ciepłej wody 3/4 szkl siemienia lnianego 3/4 szkl ziaren słonecznika 3/4 szkl pestek dyni(jak nie mam dyni to daje pełne szklanki słonecznika(...)trzeba ich niczym smarować ani wykładać bo chleb po upieczeniu pięknie wyjdzie sam z foremki).Wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy na 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 60 min Po upieczeniu,wyjmujemy chlebek z foremki i pozostawiamy najlepiej na kratce do wystygnięcia. Smacznego
Swojskie jedzonkopotrawę niepowtarzalną historią. Czasami miałam wrażenie, że pomiędzy swoimi słowami ukryła zapach i delikatny smak każdego dania. Jest taka dobra! Ta granola to naprawdę kwintesencja domowego ogniska. Kiedy się piecze, wypełnia dom całunem cynamonu, musisz powstrzymywać się, by nie włożyć łapki do gorącego piekarnika i nie podkraść trochę. Jest zdrowa, jest chrupiąca, jest słodkawa, jest... po prostu IDEALNA(...)dużej misce wymieszaj płatki, dynię, migdały,wiórki i sezam. W drugiej zmieszaj miód z sokiem jabłkowym, ekstraktem, dodaj przyprawy:cynamon, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Dużą blachę natłuść olejem kokosowym. Suche składniki wymieszaj z mokrymi i wsyp do blachy, wygładź szpatułką. Włóż do piekarnika i piecz ok. 40 min, cały czas uważając
Gotowanie to kochaniełyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka zetrzeć ze skórką na tarce grubsze oczka, dodać mus z dyni, cukier puder, budyń, cynamon, wymieszać dodać konfiturę z pigwy i wymieszać masę jabłkową wsypać kaszkę mannę i dokładnie wszystko wymieszać blaszkę 25x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przyciąć na wielkość blaszki ciasto kruche z rolki, ponakłuwać widelcem i podpiec
W Mojej Kuchni Lubięmąki i proszek do pieczenia. Na końcu dodać lawendę, wymieszać.Na dno foremek wykładać po łyżce ciasto, następnie na środek każdej babeczki - łyżeczkę dżemu. Na wierzch równomiernie wyłożyć resztę ciasta.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Przestudzić, ale jeszcze ciepłe wyjąć z foremek. Wystudzić całkowicie na kratce.Smacznego!Jeszcze niecały miesiąc, i znów będziemy cięli dynie! A Wy - czekacie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStudenci Wasz portfel mnie pokocha za tę sałatkę :-) Składniki: 4 pieczone buraki czerwone 2 jabłka 1 łyżka soku z cytryny1 łyżka chrzanu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu odrobina soli odrobina pieprzu cytrynowego garść pestek dyni Sposób wykonania:Upieczone (lub ugotowane) buraki pokroić w kostkę skropić sokiem
pieprzny smaczekłyżeczki pudrowej herbaty matcha ziarenka z jednej laski wanilii 250 g serka do serników zmielonego pudełko jogurtu naturalnego skórka starta z jednej cytryny agar lub żelatyna prażone pestki dyni zmielone razem z garścią pistacji, kilka całych pestek do ozdoby W rondelku rozpuszczamy kostkę masła i czekoladę, do powstałej masy dodajemy dwie łyżeczki herbaty i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia(...)stopni piekarnika, na 25 minut. Ciasto się piecze a my możemy zrobić warstwę jogurtową. Serek, jogurt i skórkę z cytryny rozkręcamy na luźną masę, próbujemy, jeśli za kwaśna możemy dodać odrobinę cukru pudru i dokładnie wymieszać. Do masy dodajemy agar lub rozpuszczoną żelatynę. Wlewamy na lekko przestudzone ciasto. Posypujemy pudrem z dyni i pistacji. Odstawiamy na noc do lodówki
ladykitchenpysznych przepisów na dania z użyciem dyni, dzisiaj mam dla Was naprawdę pyszne ciasteczka! Ciasto jest niezwykle miękkie i puszyste, doskonale współgra z kremowym nadzieniem z dodatkiem puree z dyni. Ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach... Inspiracja Ciasto: 100g masła, 250g mąki pszennej, 100g brązowego cukru, szklanka mleka, jajko, 25g kakao, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli(...)przemian z mlekiem, utrzeć. Na koniec dodać nasiona wanilii. Na blachę wyłożoną papierem wykładać łyżką okrągłe ciastka. Piec ok. 12-14min w temp. 170st. Ostudzić. Nadzienie dyniowe: 150g serka mascarpone, 150g puree z dyni , 80g masła, 80 g cukru pudru, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu. Masło utrzeć z serkiem
Z miłości do słodkościpostaci wsypać do miskiMigdały, orzechy włoskie i fistaszki rozdrobnić w blenderze i dodać do płatkówDodać pestki dyni, żurawinę, miód/syrop z agawy oraz przyprawę korzennąWlać szklankę wody i wymieszać całość rękąDodawać wody do uzyskania gęstej, kleistej masyMasę wykładać na blachę z papierem do pieczenia używając foremekPierniczki piec około 45 minut w pierniku nagrzanym do 180°CTak przygotowane pierniczki stanowią
peanutbuttermonsterdodaje słodyczy a masa ziół jest źródłem chlorofilu. Sałatka jest lekka i orzeźwiająca. Jest pyszna Składniki: 1 pęczek mięty pieprzowej 1 pęczek kolendry 1 pęczek pietruszki 12 szklanki pestek z dyni 1 mały por 1 czerwona papryka 1/2 cebuli 1 plasterek ananasa sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka Vegeta Natur do sałatki greckiej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki syropu(...)czasie przekładamy krakersy na drug stronę i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Przygotowuję sos do sałatki: syrop klonowy, oliwę z oliwek , sok z cytryny oraz Vegeta Natur do sałatki greckiej mieszamy do połączenia się składników. Zioła (mięta pieprzowa, kolendra i pietruszka) umyć i wysuszyć. Posiekać drobno. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Paprykę, cebulę oraz plasterek ananasa pokroić w kostkę
Kuchnia w oparachzwiązku z nadchodzącym Halloween padło na mój ulubiony wypiek z tej okazji. Tym razem zmodyfikowałam lekko oryginalny przepis i -oprócz użycia zupełnie innej mąki- dodałam do ciastek musu z dyni, żeby nadać im jeszcze bardziej halloweenowego charakteru. Wyszły przepyszne, tylko polewa w roli krwi nie sprawdziła się najlepiej, bo zamiast krwistej czerwieni uzyskałam dość intensywny fiolet. Ale tak to jest(...)piec lub robić paluchy z mniejszych porcji, wtedy lepiej trzymają formę. No i polecam jednak użyć barwnika w kolorze czerwonym (można też dostać barwniki z naturalnym składem) dla lepszego wrażenia. Ale czyż te nie są wystarczająco przerażające…? Paluchy czarownicy Paluchy czarownicy Paleo Paleo ciastka z okazji święta Halloween, z dodatkiem najbardziej halloweenowego warzywa, jakim jest dynia. Polewa z musu
Modern Cave Girlposypania Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść i włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem posmarować wodą i posypać makiem. Chlebek piec
Smakołyki Asikurczaki, gęsi, indyki, podroby z gęsi, dania z dziczyzny, marynaty do dziczyzny pieczona dziczyzna Warzywa zielona fasolka szparagowa, białe fasole, fasola „Jaś”, grzyby kalafior, duszone ogórki wszystkie rodzaje kapusty, pomidory, grzyby, groch, warzywa strączkowe zapiekane plastry bakłażana i cukinii, dynia duszona, orka Inne potrawy koktajle dania z ryżem jako przyprawa
Pomysłowa kuchniaminut do podrośnięcia.Do podrośniętego zaczynu dodać mąkę, sól, słonecznik, siemię lniane i pestki dyni. Wymieszać, aż do połączenia składników (ja mieszam robotem kuchennym przy użyciu mieszadeł, ale można także łyżką, najlepiej drewnianą).Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Chleb po wierzchu posmarować mlekiem i oprószyć ziarnami.Chleb piec
Gospodyni Miejskapieczonych batatów można po porcjować, zamrozić i na bieżąco rozmrażać potrzebną ilość.Pieczone puree jest znakomite do przygotowywania różnych dań w wersji wytrawnej i słodkiej. Możecie np. przygotować pyszny i puszysty Batatowy Whesley z granatem (tak jak w przepisie dyniowym, dynię zastępując batatem), lub upiec proste i apetyczne babeczki z kremem batatowym.Tu znajdziecie informacje
SzczyptaSmaQCiasto jest bardzo wilgotne, co myślę że jest zaletą, może trochę podobne do marchewkowca. Przepis znalazłam na blogu pikantna słodycz.Zapraszam na facebooka, na pewno nic
charlotte gotujeślimaczki:) Składniki: 300g chudego twarogu, 100ml stopionego masła + 2 łyżki masła, 100ml mleka, garść ziaren słonecznika (użyłam Kresto), łyżka pestek dyni, szczypta soli, 2 łyżki miodu, 1/2kg mąki pszennej, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, mleko do posmarowania, cukier do posypania. Przygotowanie Twaróg rozgnieść widelcem. Ziarna podprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać i wymieszać z 2 łyżkami masła
Z miłości do słodkości