dynia pieczona - 1757 przepisów (strona:56/118)

Jesienny budyń jaglany z porzeczkami i musli 139

Można też skorzystać z gotowych mieszanek, i ja tak właśnie zrobiłam i wybrałam musli Złocista Jesień. W skład tej mieszanki wchodzą pieczone płatki, błonnik, wiórki czekoladowe mleczne, orzechy laskowe prażone, morele, nasiona słonecznika, jabłka suszone i pestki dyni. Warto podkreślić, że nie zawierają oleju palmowego. Takie gotowe musli to bardzo fajna opcja, pozwalająca oszczędzić nam nieco czasu. Marka dodatkowo

Kulinarne przygody Gatity
.815. dyniowy stos 146

owsiano -kokosowe* placki dyniowe z kremem speculoos~ *z dodatkiem mąki kokosowej PRZEPIS /1 porcja/ ~150g puree z dyni ~jajko ~40g mąki owsianej Fresano ~15g mąki kokosowej ~cukier/ksylitol/stevia ~szczypta soli ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~ew. 2-3 łyżki mleka jeśli ciasto będzie za gęste Puree łączymy z jajkiem, dodajemy pozostałe składniki (opcjonalnie dodajemy trochę mleka jeśli ciasto będzie za gęste

breakfast of dreams
Bułki z rozmarynem, żurawiną i pestkami 132

Zwinąć ciasto w ciasną roladę. Docisnąć na złączeniu. Pokroić roladę na 8 części. Każdy kawałek odwrócić tak, by było widać pestki dyni i rozgnieść na płasko (jak na zdjęciu obok). Bułki odłożyć do ponownego wyrośnięcia (pół godziny). Piec ok. 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni C.  Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać szczelnie zamknięte. ----------- Podobne: Orkiszowe bułki ziołowe Chałka

Weekendy w domu i ogrodzie
Jesienne drożdżowce z kasztanami 146

sami??? Jesień, złota polska jesień.... kocham tę porę roku za kolory jakimi nas obdarowała, a także za rydze, dynie i kasztany :D Od niedawna kasztany na dobre zagościły w moim menu...  Kasztany najlepsze są pieczone, jednak dzisiaj chciałabym poczęstować Was drożdżowcami z kasztanami :)  Jesienne drożdżowce z kasztanami  SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 25 g drożdży

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Dyniowy Whesley z granatem 145

sztywno, wymieszać z dynią i serkiem Almette.Przełożyć warstwami do szklanki lub kieliszka (granaty, mus dyniowy, sos czekoladowy).Przygotować puree:Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (skórą do góry), piec do miękkości ok. 30-40 minut

SzczyptaSmaQ
Zwijane pałki z dynią 349

szerokości. Końcówki dwóch pasków łączymy ze sobą, a pozostałą część skręcamy, końcówki również ściskamy. Na wierzch ciasta możemy powbijać pestki dyni.  Przekładamy na blachę od piekarnika posypaną mąką i pozostawiamy do wyrośnięci na ok. 40 minut. Pieczemy w ok. 35 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C.    Smacznego

Moniki Smakołyki
DYNIOTKA SYPANA. 216

startej surowej dyni cynamon Suche składniki mieszam i połowę wsypuję do formy wyłożonej folią aluminiową. Na to rozkładam warstwę startej dyni i oprószam cynamonem.  Drugą połową sypkiej mieszanki mieszam z olejem i wykładam na warstwę dyniową.  Piekę w 180°C przez około 40 minut. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem. Przy krojeniu i wyciąganiu z formy bardzo ostrożnie - "dyniotka

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z rukolą, awokado i kurczakiem. CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA 387

kurczakiem, awokado i innymi warzywami.  Serdecznie zapraszam!   Składniki : - 1/2 opakowania rukoli -1/2 czerwonej papryki - 1/2 piersi z kurczaka (może być pieczona lub gotowana) - 1/3 awokado - około 20 ziaren dyni - 1/4 ogórka zielonego - łyżka kaparów dresing :  łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka włoskiej oliwy z oliwek, sól, pieprz cytrynowy, ocet balsamiczny. Pyszny pomysł na obiad! Zapraszam

SMYKWKUCHNI
Teatr pod gołym niebem i drożdżówki dla alergików 175

już najwyższa pora, bo w Polsce, tuż przed wyjazdem, widziałam dynie na targu). Wyszły po prostu boskie! Siostra C. i on sam zajadali tak, że aż im się uszy trzęsły. Mięciutkie, pachnące i słodkie. Z chrupiącą kruszonką i aromatycznymi truskawkami. Wyciekający z nich podczas pieczenia sok razem z mąką ziemniaczaną utworzył taki kisiel - nie kisiel, który zachwycił wszystkich(...)odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać pure z dyni, skórkę z cytryny i resztę cukru. Zagnieść ciasto. Margarynę rozpuścić i przestudzić, wlać do ciasta, dokładnie wyrobić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mus gruszkowo-dyniowy 160

umytych słoiczków Ja dla pewności pasteryzuję jeszcze mus w słojach przez 10 min. od momentu zagotowania wody w garnku Taki mus wykorzystuję do pieczenia szarlotek, dodaję go do przetartych jabłek - słoiczek gruszki z dynią

Proste Potrawy
Sernik dyniowy z sosem czekoladowym 235

pieczenia, obciążyć fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi piec 10 minut. Zdjąć obciążenie i papier, podpiec jeszcze 5-7 minut. Masa serowa 500 g twarogu na sernik zmielonego trzykrotnie 250 g mascarpone 180 g drobnego cukru 2 żółtka 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 375 g puree z dyni 2-3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru(...)cukrem. Dodać po jednym żółtka, potem jaja. Następnie zmiksować z przyprawami, puree z dyni i budyniem. Na koniec dodać roztopione masło. Masę dyniowo-serową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia. Naczynie wypełnić wrzącą wodą do połowy wysokości tortownicy. Piec przez 15 minut w 170°C, następnie obniżyć temperaturę do 120°C. Piec jeszcze

Pełny talerz
Babkowa Pani Dynia 147

szklanka drobnego cukru • 6 jajek • 320 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • ½ łyżeczki sody • 1 ½ łyżeczki cynamonu • 2 łyżki skórki pomarańczowej( drobno pokrojonej) • szczypta soli • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 200 gr dyni (startej na małych oczkach i bardzo dobrze wyciśniętej) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Obie mąki, proszek i sodę(...)masy na przemian dodawać mieszankę z mąki i płynne masło( zamiast miksera użyłam łopatki silikonowej). Na koniec dodać dynię, skórkę pomarańczową i wanilię. Dobrze, ale delikatnie wymieszać. Formę dyniową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę nałożyć równomiernie do obu półkul. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozastawić do lekkiego ostygnięcia, wyjąć

Mia Cucina Sofieta
PIECZONE PLACUSZKI A'LA OMLETY (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 160

właściwości odżywcze,  zdrowotne, łatwość i szybkość wykonania. Wszyscy zadowoleni, wiec do dzieła! Pieczone omleciki dyniowe dla małych i dużych.  Mniammi😊 Składniki na 3 omlety o średnicy 17 cm: 1/3 szklanki kaszy jaglanej, 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej, 1 szklanka startej na grubych oczkach dyni, 2/3 szklanki wody, 1 łyżeczka soli, Ewentualnie, przyprawy dla starszych dzieci i dorosłych(...)moczę przez całą noc). Następnie odlewamy wodę, przepłukujemy kaszę. Dodajemy surową dynię startą na grubych oczkach, 2/3 szklanki wody, sól i, ewentualnie, przyprawy. Wszystko miksujemy w blenderze kielichowym na gładką masę. Masę wlewamy porcjami do malutkich tortownic.  Jeśli takich nie posiadamy, wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, formując okrągłe omleciki. Posypujemy czarnuszką i dekorujemy pokrojonymi pomidorami.  Pieczemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sernik idealny poszukiwany... 614

Herbatniki zmielić na piasek i wymieszać dokładnie z płynnym masłem. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ją masą z herbatników mocną ją ugniatając. Następnie schłodzić w lodówce. Ser zmielić trzykrotnie w maszynce, dodać puree z dyni, cukier i ucierać. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając(...)patelni, powstały sos można przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pestek, jednak ja pestki lubię;). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, na dół wstawić brytfannę z gorącą wodą. Sernik piec 30 minut (użyłam programu bez termoobiegu), po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 50 minut. Na wierzchu ciasta rozsmarować malinowy sos i zapiekać jeszcze przez 10 minut

Zapiski Młodej Żony
Chleb razowy na maślance 215

pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami (rodzaj dowolny).Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto. Wierzch ciasta wyrównać łyżką namoczoną w zimnej wodzie, zwilżając je jednocześnie. Odstawić na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut. Na około 20 minut przed końcem pieczenia termoobieg można zamienić(...)wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży.Ziarna słoneczniku i sezamu można zastąpić ziarnami siemienia lnianego, pestakami dyni czy suszoną żurawiną.Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda.W oryginalnym przepisie temperatura pieczenia wynosiła 220 stopni. Moim zdaniem była ona za wysoka, w związku z czym chleb bardzo spiekł się na wierzchu. Optymalna

Gospodyni Miejska