większego znaczenia, bo i tak później będziemy używać blendera).Pestki staramy się jak najlepiej oczyścić z resztek dyni, a następnie płuczemy na sitku (najlepiej ze sporymi oczkami) pod bieżącą wodą. Pestki osuszamy używając ściereczki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 stopni piekarnika na godzinę, co jakiś czas mieszając.W garnku zagotowujemy bulion
Zakręcony Widelecścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, nakładamy na wysmarowaną formę do tarty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, nakładamy farsz: smażoną dynię z gruszką, całość posypujemy orzechami, następnie wlewamy roztrzepane jaja z jogurtem naturalnym i ostatecznie całość posypujemy startym serem. Teraz tartę wstawiamy ponownie
Mango Papajazupę - zarówno w wersji tradycyjnego kremu , jak i bardziej "orientalnej" - na mleku kokosowym , oraz do pieczenia i marynowania. Można zrobić z niej też racuchy i właśnie to proponuję Wam dziś. Do zrobienia złotych racuchów najlepsza będzie dynia o intensywnie pomarańczowym miąższu. Ja wybrałem odmianę dyni olbrzymiej "Hokkaido". Nie trzeba jej obierać, kiedy robi się
W SMAKostrożnie mieszamy łyżką. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy(u mnie 20x20 lecz może być nieco większa lub mniejsza). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut, sprawdzamy na suchy patyczek.Po upieczeniu ostudzamy. Karmelizowana dynia: Do nieprzywierającej patelni wsypujemy cukier i zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu przez ok 10 minut. W między czasie dynię
Kuchnia Łukaszacukrem.\r","Dodajemy miksuj\u0105c ser, pure z dyni i budy\u0144, cukier waniliowy.\r","Bia\u0142ka ubijamy na sztywn\u0105 pian\u0119 i \u0142\u0105czymy z mas\u0105 serow\u0105 i mieszamy za pomoc\u0105 szpat\u0142uki drewnianej.\r","Mas\u0119 wyk\u0142adamy na ciasteczkowy sp\u00f3d.\r","pieczemy ok. 50-60 min w 180 stopniach.\r","Studzimy(...)Dociskamy dnem kubka, aby wyrównać powierzchnię. Masa Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy miksując ser, pure z dyni i budyń, cukier waniliowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą serową i mieszamy za pomocą szpatłuki drewnianej. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. pieczemy ok. 50-60 min w 180 stopniach. Studzimy w otwartym piekarniku. Polewa Puszkę z masą wstawiamy
Mieszam w Garnkubyłam mała zawsze kręciłam nosem, gdy słyszałam, że mama piecze sernika. A teraz, sama piekę go co najmniej raz w miesiącu:):) Na blogu jest już jeden przepis na sernik z dynią , jednak ten jest zupełnie inny. Przede wszystkim ma kakaowy spód, a do masy serowej zamiast cukru dodałam słodzone mleko skondensowane. Do tego oczywiście odrobina puree z dyni i nutka(...)cynamonu, laska wanilii, 1/2 szklanki śmietany 18%. Ser zmielić. Dodać jajka i żółtka oraz zmiksowane puree z dyni. Zmiksować. Wlać mleko skondensowane oraz śmietanę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz nasiona wanilii. Całość dokładnie zmiksować. Masę wylać na przygotowany spód. Piec 15minut w temp. 170st, następnie 80minut w temp. 120st. Pozostawić sernik na 10minut w wyłączonym piekarniku. Ostudzić
Z miłości do słodkościszklanki puree z dyni (upieczonego miąższu dyni)1 jajo5 łyżek żurawiny (suszonej lub świeżej)pół tabliczki czekolady mlecznej pokrojonej w kosteczkę3 łyżki płatków owsianych2 łyżki wiórków kokosowych*Możecie również przyrządzić podstawowe ciasteczka dyniowe, nie dodając żurawiny, czekolady, płatków owsianych i wiórków.Przygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 175-180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia( lub dwie mniejsze). Wymieszaj mąkę, cynamon
Gotowanie to kochaniepłatków owsianych (zmieliłam w blenderze z dodatkiem kilku orzechów laskowych) ok. 130 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru (wedle uznania- można dać mniej, ale jak dla mnie wyszły idealnie słodkie) 3 garstki pestek dyni 2 garstki nasion słonecznika 1 garść płatków owsianych górskich 3 kostki ciemnej czekolady (ja użyłam Lindt 70% zaw. kakao(...)tego blendera. Czekoladę kroimy na kawałki. Ciasto przekładamy do miski, jeśli klei się zbyt mocno dodajemy jeszcze trochę mąki. Wsypujemy pestki dyni i słonecznika oraz pokrojoną czekoladę dokładnie mieszamy z ciastem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy okrągłe ciasteczka i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20-23 min. i studzimy na blaszce- ciepłe ciastka
Symfonia Smakówcukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub domowego z prawdziwą wanilią) 1/4 przyprawy korzennej 3 jajka 250 g mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1/2 cytryny 125 g purée z dyni (u mnie hokkaido) szczypta soli Wykonanie: Kawałek dyni włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. na około 40 minut. Następnie zmiksować na gładkie purée(...)wanilinowy i wymieszać. Następnie zdjąć z ognia i dodać puré, żółtka oraz skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać masę z rondelka i dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Ciasto przelać do foremki keksowej wysmarowanej masłem
Pasja SmakuWszyscy pieką ciasta dyniowe, piekę i ja. Polecam pyszne ciasto dyniowe z orzechami, które obok jabłecznika można zaliczyć do kolejnych moich udanych jesiennych wypieków. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujemy puree dyniowego, lecz dynię tartą na dużych oczkach. Zamiast tartej dyni można wykorzystać tartą marchewkę. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo(...)naczynia ścieramy dynię- ok. 2 szklanek. Do miski z suchymi składnikami, wlewamy mokre składniki, mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy startą dynię, mieszamy całość łyżką. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartymi orzechami. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięidealna do jesiennej kawki czy herbaty Dynię kroimy w drobną kostkę( pestki usuwamy ,wykorzystałam twardą część dyn) i przesmażamy na suchej patelni do miękkości , miksujemy na jednolita masę , następnie odmierzamy 250 g maki pszennej 4 jajka M 200 g margaryny lub masła 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 200 g cukru pudru(...)przygotowanej masy dodajemy na przemian mąkę i zmiksowaną dynie. Bialka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodajemy do ciasta i delikatnie łączymyze sobą. Dodajemy żurawinę i posiekane orzechy i wszystko razem mieszamy, Keksówke o wymiarach 25 cm/12 cm smarujemy masłem oprószamy maką wylewamy ciasto do foremki i pieczemy w temperaturze 170 stopni ok 50 minut do suchego patyczka. Posypujemy
Andzia Pichcigałki muszkatołowej szczypta szafranu opakowanie cukru wanilinowego cukier trzcinowy 1/3 puszki mleczka kokosowego 2 jajka ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder - do dekoracji Przepis:Dynię gotujemy (podczas gotowania nie dodawałyśmy żadnych składników) do miękkości. Następnie blendujemy do uzyskania jednolitego musu dyniowego, przyprawiamy go zgodnie z własnym upodobaniem (dodałyśmy wszystkie wymienione składniki, gdyż(...)kokosem - na słodko) i mieszamy do połączenia się komponentów. My użyłyśmy dużo większej dyni, dlatego była nam potrzebna większa ilość mąki - ta podana tutaj jest orientacyjna. Ważne jest to, że po dodaniu mąki ciasto ma być zwarte, ale nadal lejące. Nakładamy je dość grubo i pieczemy na malutkim ogniu ok. 5minut z każdej strony. Z tego przepisu wychodzi
WeAreCrazymikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy zmielone pestki dyni i dalej miksujemy, do połączenia składników. Na końcu dodajemy prażone pestki dyni z dodatkiem soli himalajskiej i całość mieszamy łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżeczką małe porcje masy, formując kształt ciasteczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min. Studzimy na kratce
Kuchnia MagdaLenypozostałymi warzywami, ale tak, by pozostały grudki, czyli nie na gładko. Do miski wrzucić ciepłą kaszę, fasolę z warzywami i pestkami dyni, natkę i przyprawy. Masę szczodrze doprawić. Formować płaskie kotlety. Najlepiej dłońmi posmarowanymi olejem. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na rumiano. Można usmażyć na patelni. *inne pomysły na doprawienie burgerów - 1. wędzona papryka
Rodzinka w kuchniSkładniki: 400 g purée z dyni 100 g masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 240 g mąki pszenna 1 łyżeczka cynamonu 100 orzechów włoskich … Czytaj dalej Babeczki dyniowe
czarrna od kuchni