przemycam do sałatek: - warzywny pasztet (pokrojony w mniejsze kawałki), jak ten przepyszny z czerwonej soczewicy - ryby np. wędzone lub pieczone - pokruszony twaróg lub inny ser - omlet/naleśnik w formie rollsów - hummus - ciecierzyca i inne strączki - bataty, buraki, dynia Na blogu znajdziecie też kilka innych przepisów na moje ulubione sałatki. A jaki jest Wasz sposób na ciekawe sałatki
HealthyCreationsCiasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc jego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!drożdże suche -50 g żurawiny -50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni -20 g mieszanki ziaren do posypania chleba Wykonanie -wszystkie składniki mieszamy ze sobą -formę wykładamy papierem do pieczenia -napełniamy formę ciastem i zostawiamy do wyrośnięcia równo z brzegiem blaszki najlepiej zostawić na noc.Przez noc ładnie wyrośnie. -rozgrzewamy piekarnik
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przed wstawieniem do piekarnika wierzch chleba smarujemy olejem, ładnie się zarumieni. Pieczemy ok 40-50 minut. Kontrolujemy pod koniec pieczenia koloryt pieczywa. Jeśli dziecko (czytaj jedzący chlebek) nie ma uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta. Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone, można dodać więcej soli. Ja czasem dorzucam dzieciom
IzaGotujekonserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane– mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab)– wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki i morele),– ugotowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnabiorą jasnobrązowego koloru.Jabłka podgrzać, lekko odparować.Pancakes podawać gorące z jabłkami i sosem, który się wytworzył.Smacznego!Chleba piec mi się nie chce, ale zawsze znajdę w sobie energię do przygotowania czegoś słodkiego. Pysznego. I z dynią
Pożeraczka, czyli raz adobrzeHalloweenowe przyjęcie. Mogą to być lizaki, babeczki , czy ciastka. My przygotowaliśmy mini babeczki z pomarańczowym kremem i posypką w dynie i nietoperze. Ledwo udało mi się zrobić zdjęcia, bo maleństwa znikały w tajemniczych okolicznościach. Naprawdę polecam wspólne pieczenie z dziećmi jako wspólną zabawę o pysznych efektach. Więc lećcie do sklepu po posypkę, papilotki, składniki i do dzieła :) Ilość porcji
Kolizje SmakówCiabattę można podać na wiele sposobów, z solą morska, z blanszowaną cebulą, z ziołami, z serem, sezamem, dynią albo zwyczajnie solo. Po dodatki zajrzyjcie do Owocowego Raju Składniki ; 75 dag mąki pszennej opakowanie proszku do pieczenia opakowanie suszonych drożdży 2 płaskie łyżeczki soli łyżeczka cukru 15 dag jogurtu naturalnego 150 ml letniego mleka
Apetyczna babeczkaSkładniki: 1/2 cebuli 4 pieczarki 200 g chudego twarogu 6 łyżek otrębów pszennych lub żytnich 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki drożdży instant ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki ziół garść pestek dyni garść ziaren słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego Przygotowanie: Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na patelni. Studzimy i odsączamy
Mania Gotowaniałyżki płaskie mąki pszennej - 1 łyżka kakao - kardamon, słodzik, odrobina sproszkowanego chili, cynamon - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia w/w składniki zmiksuj blenderem lub mikserem, smaż na patelni na minimalnej ilości tłuszczu Omlet kroimy na 4 ćwiartki i smarujemy kremem z dyni i daktyli. PRZEPIS I WYKONANIE KREMU DAKTYLOWO-DYNIOWEGO Smacznego
SMYKWKUCHNIChyba nie ma osoby, który nie lubi frytek. Oczywiście takie smażone na oleju są mało zdrowe, ale nie jemy ich codziennie, więc od czasu do czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czosnek przekrawam w poprzek, nacieram olejem roślinnym (nie oliwą! ma zbyt niską temperaturę wrzenia, będzie pryskać). Układam obydwa produkty na blasze i piekę w 220 stopniach do miękkości, czyli jakieś 15-25 minut. Ciepły miąższ z dyni wyskrobuję łyżeczką ze skóry, wrzucam do miski wraz z wyciągniętymi ze skórek ząbkami czosnku. Studzę. W wysokim naczyniu miksuję blenderem czosnek, dynię
W kuchni Karmel-itkiczęść właśnie upiekłam.Wówczas formujemy niewielkie placki na papierze do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut; w połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę. Te z piekarnika są nieco delikatniejsze w smaku, lecz naszym zdaniem, nieco za suche. Składniki: 1/2 dyni hokkaido 5-6 ziemniaków 3 duże marchewki 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 łyżki mąki 1 łyżka czarnuszki
My simple kitchensuszonej żurawiny, 125g orzeszków ziemnych niesolonych (u mnie mieszanka studencka), 125g mieszanki nasion (dynia, słonecznik, sezam). Przgotowanie: W jednej misce mieszamy wszystkie płatki, ziarna, wiórki oraz bakalie. W małym rondelku podgrzewamy mleko. Ciepło mleko wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23x33 cm (ja dałam trochę mniejszą i batoniki wyszły za wysokie) wykładamy
Aga w kuchnidrożdży i 600 ml ciepłej wody. Wymieszać (mikserem przy pomocy mieszadeł, lub łyżką). Dodać słonecznik, siemie lniane, pestki dyni i ponownie wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.W międzyczasie formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i obsypać obficie otrębami).Do tak przygotowanej formy wlać wyrośnięte ciasto. Przykryć czystą ściereczką(...)odstawić na 15 minut do podrośnięcia.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut.Upieczony chleb wystudzić, wyjać z formy, skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.Chleb przechowywać owinięty w ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 26 cm.Ciasto jest rzadkie, nie da się
Gospodyni Miejskaporcje: 1 cykoria, pokrojona w plasterki ok 0,5cm 1 małe jabłko, pokrojona w cienkie półplasterki 1 burak, pieczony i pokrojony w cząstki 1 persymona, pokrojona w plasterki 1 garść szpinaku baby 1 garść ziaren granatu 1 garść pestek dyni, uprażonych na suchej patelni listki natki pietruszki, do smaku i dekoracji Składniki na dressing: 5 łyżek pasty tahini
olalacookingDynia jest obecnie wszędzie i warto to wykorzystać. Tym razem proponuję tartę z dynią przepisu Jamesa Olivera - słodka i pyszna :) Ciasto: 200 g mąki tortowej (ja dałam 100 tortowej i 100 g mąki pełnoziarnistej) 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka 1-2 łyżki zimnego mleka Wszystkie składniki dokładnie siekamy na ciasto, robimy z niego kulę(...)czasie wyjmujemy, wałkujemy i przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut: pierwsze 10 minut z obciążeniem (groch, ryż), potem zdejmujemy obciążenie i podpiekamy kolejne 10 minut. Wyjąć z piecyka i ostudzić. Masa: 500 g obranej, pokrojonej w kostkę dyni 500 ml mleka 3,2% 200 g cukru 2 duże jajka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!porcji mięsa czy pieczonej ryby. Można do niego użyć ulubionych warzyw, choć korzeniowych typu pietruszka, raczej nie polecam. U mnie znalazło się wszystko to, co jest obecnie dostępne w wersji niemrożonej, czyli świeże warzywa sezonowe...polecam. Składniki: 1 duży brokuł podzielony na różyczki 200 g małych pieczarek, miałam ciemne 2 szklanki pokrojojonej w kostkę dyni hokaido 2 szklanki(...)warzyw. W miseczce połaczyć pozostałą oliwe, ocet balsamiczny i miód. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i taką mieszanką polać nasze danie. Po wierzchu posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Piec w piekarniku nastawionym na 170 C z termoobegiem przez około 15 minut. Warzywa powinny byc miękkie, ale jędrne. Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu, Smacznego
Gosia gotujemodyfikacja popularnego na moim blogu " pysznego ciasta z dynią" Składniki : szklanka startej dyni szklanka jabłek pokrojonych w kostkę - u mnie wystarczyło jedno jabłko 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki 1 niepełna szklanka oleju 1 i 1/2 łyżeczki sodki i tyle proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao i tyle cynamonu garść rodzynek i 2 garści(...)drobnych czekoladowych kuleczek 3 jajka Przygotowanie: Jajka utarłam z cukrem, dodawałam stopniowo mąkę Do tej masy dodałam dynię i pokrojone jabłko - utarłam ponownie Wlałam olej, dodałam czekoladę, kakao, cynamon, rodzynki - dobrze utarłam Już na koniec dosypałam sodkę i proszek do pieczenia - ponownie dokładnie utarłam Przelałam masę do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem foremki o średnicy 25 cm, piekłam przez
Proste Potrawy