podrośnięcia. Następnie rozkładam dyniową papkę tak aby zostały marginesy i pokryła ona 2/3 powierzchni ciasta. Posypuję morelami i śliwkami oraz pestkami z dyni. Zawijam, smaruję rozkłóconym żółtkiem, posypuję cynamonem, cukrem i skórką z cytryny. I do pieca! By nie pękł, warto owinąć go papierem do pieczenia i umieścić w foremce. Pamiętajcie moi mili - do suchego patyczka
Karczma Honoriettywystarczająco słodki. Jeśli nie, dodajcie do niego więcej cukru. Mus pozostawiamy do ostudzenia, następnie przekładamy do miski. Dodajemy płatki, sezam, pestki dyni i słonecznik. Mieszamy. Masę rozkładamy w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut (lub do momentu, aż granola będzie sucha). W trakcie pieczenia
chili & sugarSkładniki: ok 50 - 80 g gotowanego lub pieczonego mięsa 3 jajka pół czerwonej cebuli kilka suszonych pomidorów łyżeczka octu jabłkowego pestki dyni sól, pieprz koperek Przygotowanie: Mięso (u mnie upieczony karczek) pokroić w kostkę, dodać do niego ugotowane na twardo jajka pokrojone według uznania, cebulę w piórkach, pestki dyni i suszone pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem
Gaździnka warzyZ nowym 2015 rokiem z ogromną radością i przyjemnością zapraszam Was na kolejną już dziewiętnastą odsłonę listy "Na zakwasie i na drożdżach". W tym
Kulinarne przygody Gatityodsączyć na sicie. Śmietanę wraz z przyprawami mocno podgrzać, lecz nie gotować. Jajka ubić z żółtkiem, sproszkowanym budyniem i cukrem. Wlać ciepłą śmietanę, dodać dynię. Dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Piec ok. 40minut w temp. 180st. Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościprzecisnac przez praske. Jajka ubic z cukrem. Przyprawy zagotowac w rondelku razem ze smietana i po przestudzeniu dodac do ubitych jajek. Na koncu dodac puree z dyni. Wymieszac. Gotowa mase przelac na ciasto. Pieczemy w 180°C przez 40 minut. Przed podaniem ciasto posypac cukrem pudrem. Uwagi: Zmienilam nieco proporcje ciasta, bo jak dla mnie bylo w nim zbyt duzo
Przysmaki Karolkiboczku 2 bułki pszenne szałwia Umytą dynię kroimy, wydrążamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. W żeliwnym garnku układamy kostki dyni, doprawiamy solą, pieprzem cayenne, dodajemy kilka gałązek tymianku, obrane ząbki czosnku i skrapiamy wszystko oliwą. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni o. 45 minut. Garnek wyjmujemy, wlewamy gorący rosół, mleczko kokosowe i miksujemy blenderem, ewentualnie możemy(...)gorący tłuszcz kładziemy listki szałwii, trzymamy na patelni aż zmiękną. Zupę rozlewamy na talerze, na środku układamy paseczki boczku, listki szałwii i grzanki. Smacznego! The post Zupa z dyni z boczkiem i szałwią appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzachowujący świeżość i wilgoć przez kilka dni, bez dodatku pszenicy. Zestaw zmielonych ziaren (gryka, len, dynia, słonecznik, jagła) wzbogaca każdą kromkę o dużą porcję witamin i cennych minerałów. Pestki dyni : fosfor, magnez, cynk i mangan i dużo witaminy B3. Gryka - źródło łatwo przyswajalnego białka, fosforu, magnezu, miedzi, cynku, żelaza, niklu, kobaltu i jodu, oraz witamin kojących nasze nerwy(...)Foremkę posmarować oliwą, przełożyć ciasto, wierzch wyrównać mokrą łopatką i posypać pestkami dyni. O dstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny. Piekarnik roz grzać do 220 stopni, na górnej półce postawić pojemnik z gorącą wodą. Piec chleb 30 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 30 minut. Upieczony
SzczyptaSmaQŚwieże pieczywo o poranku to naprawdę luksus, więc kiedy przychodzi weekend to u mnie czas na wypieki chleba. Piekę ulubione bułki , chleb na zakwasie lub według jeszcze niewypróbowanych przepisów. Dzisiaj polecam żytnie chleb na drożdżach z formy z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i nation siemienia lnianego. Żytni chleb na drożdżach Składniki: na 2 podłużne formy o pojemności(...)melasy 1 łyżka soli 100 ml pestek słonecznika 100 ml pestek dyni 50 ml nasion siemienia lnianego W pojemnej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz nasion. Pozostaw na 30 minut, po czym dodaj nasiona i wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć luźne. Przełóż ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Wyrośnięty chleb piecz
codojedzeniachwilę wyrabiamy. Formujemy bułeczki. Smarujemy mlekiem lub jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarenkami. U mnie: czarnuszka, sezam, mak, słonecznik, dynia. Dajemy ciastu kilka minut na podrośnięcie.Wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut.Bułeczki najlepsze są tego samego dnia. Nie są napompowane jak pieczywo sklepowe - niewielką
Z butelką mleczka w tleJako ,że z piwnicznych zapasów mojej mamy dostało mi się troszkę dyni , dlatego też oprócz smakowitej zupy dyniowej ( pamiętanej jeszcze z dzieciństwa) powstała również ta babka. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1/4 szklanki mleka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka(...)sody 3 łyżeczki mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego kardamonu ok pół szklanki zmielonych orzechów włoskich. 2 szklanki startej na średnich oczkach dyni. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Piec ok 1 godziny w 180'C Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkapół puszki groszku ok 5 łyżek sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano 150 g sera żółtego tłuszcz do smażenia Dynię umyć, odkroić 1/3 z jednej połowy tworząc głęboką miskę lub na dwie połowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st , piec pół godziny. Wyjąć przestudzić i widelcem wydrążyć większość miąższu. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać
Gotowanie jest łatwetylko na nie mam ochotę. Zapraszam do wypróbowania I wersji. Składniki: 6g drożdży 4 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 1/3 szklanki wody ok 100g obranej dyni 2 łyżki twarogu śmietankowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cukru cynamon Sposób przygotowania: Rozpuszczamy drożdże (szczypta cukru, 4 łyżki ciepłej wody - mieszamy, aż do rozpuszczenia). Odstawiamy na 15 minut. Między czasie
Truskawkowa Fiestajednym celu i poświęcam się mu w całości, aż wszystkie negatywne fluidy odpłyną z mojej głowy. Tak właśnie było w przypadku tego ciasta. Zobaczyłam leżącą na korytarzu małą, piękną dynię i to jej się uchwyciłam. Chciałam ciasto, ale jednocześnie nic wielkiego, a raczej przystępnego, dobrego nawet na śniadanie. Pomyślałam o chlebku bananowym, ulubionym Marcina, i postanowiłam zrobić coś podobnego(...)PRZYGOTUJ CIASTO: suche składniki zmieszaj w dużej misce.Wymieszaj olej z cukrem, dodaj jajka, dobrze wymieszaj.Dodaj puree z dyni i zamieszaj.Wsyp suche składniki i wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką.Posyp kruszonką i płatkami migdałów.Piecz ok. godzinę, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie czysty. Rozkoszuj się najpiękniejszym zapachem ! Smacznego,PaulinaPopularne posty :Muffinki
Gotowanie to kochanietrzeba już dodawać ani grama mąki. Przedstawiam danie jednogarnkowe. Możemy tę potrawę także zapiec w piecu, albo dodać do niej wino. Wszystko wg własnego uznania :) składniki:0,5 kg wołowiny (u mnie antrykot)ok. 40 dag obranej dyni piżmowej2 cebule2 ząbki czosnkuok. 8 suszonych pomidorów0,5 kg ziemniaków3 liście laurowe (marki Edmir-Pol)suszony rozmarynolejsól
Bon Appetit Małgorzaty